Oké, megnéztem. KBS-nek igaza lehet, feltéve, hogy tudjátok bizonyítani, hogy a nagymamától származott az örökség (de nem tőle, hanem a nagypapától). Ugyanis a kieső szülő (itt: nagypapa) helyén csak leszármazója örökölhet, de az itt nincs.
Öröklés
Ági öröklés nem csak leszármazó hiányában lehetséges, ha a házastárs örököl?
(mindjárt utánanézek a biztonság kedvéért, hogy jól emlékszem-e)
Ági öröklés. Persze, az ági jellegre hivatkozni kell.
A gyermek részét, amit az édesapjától örökölt, a gyermek édesanyja örökli, a nagymama haszonélvezete fennmarad, ahogy írtam és ahogy etke is írta. Teljesen mindegy, kinek a szerzeménye volt.
A gyermek után az édesanyja örököl, de mivel a nagynéni a férje halála után megszerezte a ház másik felének haszonélvezetét (tehát ami a férje tulajdona volt, és a fiuk örökölt), ez a haszonélvezet továbbra is fennáll, kivéve, ha időközben újra férjhez ment. Vagyis a végeredmény az, hogy az ingatlan tulajdonosai fele-fele arányban a nagynéni, és a kisgyermek anyukája lesznek, viszont a gyerek anyjának részén a nagynéninek haszonélvezeti joga lesz.
Ezt most nem értem! A gyermek édesapja részét is az anyuka örökli?
Ez a ház a nénikém és férje közös szerzeménye volt.
És a nagymama haszonélvezete továbbra is fennmarad azon a részen.
Az édesanyja.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségüket szeretném kérni! Családunkban sajnálatos halál eset történt, de kezdem a legelejétől.
Nagynénikémnek volt egy férje és egy fia. A férj meghalt, így családi házuk felét a fiuk örökölte. A fiú megismert egy lányt aki terhes lett, ekkor egybe költöztek, de házasságot nem kötöttek. Rövid, 3 hónapi együtt élés után a fiú meghalt, ekkor a lány még állapotos volt a gyermekkel, de születését követően örökölte az édesapa után, ekkor a fele ház a nagynénikémé (nagymama), a másik fele a kisgyerek nevén volt, illetve a ház haszonélvezeti joga a nagynénikémé.
Roppant tragikus módon, 1 héttel ezelőtt a kisfiú 2 és fél évesen meghalt. Szombaton lesz a temetés és az anyuka már szólt a nénikémnek, hogy temetés után szeretne beszélni az örökségről, nem tudjuk pontosan mit szeretne, de szeretnénk addigra tisztábban látni a nénikénk jogait. A kérdésem a következő lenne.
Ki fogja örökölni a kicsi fiú házrészét?
Hiába merül fel. Hiába gyanús. Bizonyítanod kellene, hogy a pénz az örökhagyó halálakor még megvolt, és hogy pont annál volt, akire te gyanakszol.
Ha megtagadja az elszámolást, az öngól, így van esély eredményesen követelni tőle. (Ha egyszerűen azt mondaná, odaadta az örökhagyónak, nem lehetne mit kezdeni vele.)
Az örökhagyó követelései a hagyatékba tartoznak, azokat az örökös úgy érvényesítheti, ahogyan az örökhagyó maga tehette volna. (Hogy egy kölcsön tényét, összegét, hogyan, milyen sikerrel lehet bizonyítani, nem jogi kérdés.)
(Azzal a 300 ezer forintos határral tévedésben vagy. Ha öt forint van az örökhagyó malacperselyében, az is a hagyatékba tartozik; ha egy sörrel tartozik neki a szomszéd, az is. Más kérdés, hogy mit kötelező felvenni a hagyatéki leltárba, mit nem - de az eljárásjogi szabály, nem anyagi jogi.)
Ezért jó az állatorvosoknak,de ez már csak ilyen.
Mást meg a köteles rész intézménye szokott elszomorítani. Nehéz az emberekkel.
Köszönöm a választ, csak elszomorított egy kicsit de ez van.
Nem értetted a válaszomat! A kulcszó: "bárkinek".
Itt arról van szó,hogy úgy nyilatkoztak,hogy az egyik gyerekre "ráiratják" a házat, így a többi nem kap semmit sem.Akkor ezt megtehetik ezek szerint,csak a 15 éves korlát a "kapaszkodó".Sajna.
A szülők az ingatlant bárkinek eladhatják. Esetleg szóba jöhet tartási szerződés is.
Mi a másik lehetősége ezen szülőknek,hogy a két testvérrel kitoljanak?Kérdésem arra irányul,hogy hogyan lehetne ezt kivédeni? Sehogy?
Tiszteletem mindenkinek!
Édesapám a közelmúltban elhunyt és közeledik a hagyatéki tárgyalás.
Szüleim 40 évet éltek együtt.Hárman vagyunk testvérek a legnagyobb rendben működik a kapcsolatunk.
Lemondással tudunk valamit "spórolni"?
A ház 50-50%-a volt jegyezve.
A telek és az autó édesapám nevén van-volt.Öröklésnél ezt közös tulajdonnak veszik vagy 100%-a bekerül a hagyatéki eljárásba?
Az én autómnál én vagyok a tulajdonos édesapám az üzembentartó.Ezt az autót is be kell jelenteni hagyatékira?
Válaszokat előre is köszönöm.
Amennyiben a szülők 15 éven belül elhaláloznak, a másik két testvérnek törvényes igénye van arra, hogy az ingyenes adományt számítsák hozzá az örökhagyók hagyatékához (kötelesrész alapjához). 15 év eltelte után, ebből az ingatlanból a másik két testvér már nem örökölhet.
A szülők ennek az egy gyermeknek ajándékozzák az ingatlant.
A válasz attól függ, hogy milyen jogcímen történik az ingatlan "átíratása".
Kérdésem: Ha van három testvér, és a szülők úgy döntenek,hogy még életükben csak az egyikre íratják rá az ingatlant akkor a másik kettőnek milyen lehetősége van?Nem örököl a másik két testvér semmit az ingatlanból?
Köszönöm szépen, akkor ezt végig kell szenvednem.
Mindent fel fognak leltározni, nyilatkozhatsz, hogy szerinted mi a tiéd.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02