Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.01. 19:08

Talán egy lemondás a haszonélvezetről analógiásan az öröklésről lemondással...

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2011.11.01. 18:38

"Meg, de az özvegyet kötelesrész címén ebben az esetben is megilletheti használati jog."

Tisztelt Obuda Fan!

1.: Jól gondolom, ebben az esetben a világon semmi értelme nincs a végrendeletnek? Hiába hagyom a Kölykeimre a vagyonom, ha nem élhetnek vele? Szép dolog, mondhatom!

2.: Megilleti, vagy megilletHETI a használati jog?

3.: Van e bármilyen mód, hogy halálom esetén az özvegyem csak minimális mértékben, vagy egyáltalán ne részesedjen a vagyonomból? (Annyival menjen, amennyivel jött!) Vagyis tényleg nem kaphatják meg a Gyerekek a lakásom, csak akkor, ha az özvegy is meghal?

ObudaFan # 2011.11.01. 18:27

Meg, de az özvegyet kötelesrész címén ebben az esetben is megilletheti használati jog.

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2011.11.01. 16:59

(ide is beteszem, hátha...)

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Elvált férfi vagyok, két csodálatos Gyermekkel, akik az édesanyjukkal élnek. Saját, tehermentes lakásom van és hamarosan házasságot kötök egy hölggyel, akinek nincsen semmilyen ingósága.
Több hozzáértő honlapot átbogarászva úgy értelmezem a dolgokat, hogy halálom esetén a Gyermekeim nem kaphatják meg az örökségüket, ugyanis a törvény értelmében az özvegyet (aki a világon semmit nem hoz a házasságba) holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg.
Eszem ágában sincs 45 évesen meghalni, de sosem lehet tudni... De abban az esetben a Gyermekeim nem juthatnak az örökséghez, ugye? És ha még 30-40 évig él az özvegy, a Srácoknak addig kell,várni a jogos jussukra?

Szeretném megtudni, hogy halálom esetén milyen úton-módon kaphatják meg a Gyermekeim a lakást, mégpedig az özvegy nélkül! Lehet, hogy gonosz módon hangzik, de én Róluk gondoskodnék elsősorban...
Pl.: Végrendeletben meghatározhatom, hogy ki milyen módon, milyen arányban részesedhet a vagyonomból?

Köszönöm a segítséget.
F.

csakegynev # 2011.11.01. 16:12

Szép estét!
Tegnapihoz kapcsolódva szeretném még azt megkérdezni, hogy lehetséges-e olyan dolog, hogy a vagyonát egyetlen ember örökölje? Mint írtam, nincsenek gyermekei nagymamám testvérének, de minden testvérüknek vannak gyermekei. Lehetséges olyan dolog, hogy csak a keresztanyám örököljön?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.31. 17:21

A közjegyző küld idézést a hagyatéki tárgyalásra; de azért nem extrém esetekben az örökös nem abból értesül az örökhagyó haláláról.

A hagyatéki tárgyalást olyan két-három hónapon belül megtartják általában, de ez változó.

csakegynev # 2011.10.31. 17:10

És a halálozást követően mennyi idő múlva kell értesítenie az örökösöket a jegyzőnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.31. 16:26

Attól tartok, kissé félreértetted a kérdését. Szerintem azt akarja tudni, hogy az, akinek a végrendelet a birtokában van, kinek köteles megmutatni azt. Erre pedig nem jó válasz, hogy annak, aki törvényes örökös lenne.
A közjegyzőnek vagy a hagyatéki ügyintézőnek kell átadnia. Az érdekeltekkel majd a közjegyző fogja ismertetni. (Abban a nem ritka esetben pedig, ha a végrendelet birtokosa egyben a végrendeleti örökös is, akár nem is mutassa meg senkinek - nem lesz, aki számon kérje rajta, hogy miért a törvényes öröklés rendje érvényesül.)

ObudaFan # 2011.10.31. 16:20

Aki törvényes örökös lenne, az mindenképpen. De a leírtakból csak valószínűsíthető, hogy nagymamád pl. az lenne.

csakegynev # 2011.10.31. 16:05

Szép estét!
Nagymamám testvére a napokban meghalt, nincsenek gyermekei, de nagy értékű vagyona van. A kérdésem az lenne, hogy ki nézheti meg a végrendeletet?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.31. 11:59

Hozzátenném, hogy ha (Isten ne adja) 15 éven belül meghal az édesanyja, akkor megteremtődik a jogi érdek ahhoz, hogy betekinthessen az okirattárba, a szerződésbe is.

ObudaFan # 2011.10.31. 11:53

Nem kell, csak elővásárlási joguk van.

ildikoka63 # 2011.10.31. 11:37

Köszönöm előző válaszát! Most pedig azt szeretném megtudni,hogy én a negyed részemet eladhatom-e,vagy kell valamelyikük beleegyezése?

ObudaFan # 2011.10.31. 11:16

Nem kellett volna. Csak a tulajdoni lapba tekinthetsz bele, a szerződésbe magába csak valamelyik szerződő féltől kapott meghatalmazással.

ildikoka63 # 2011.10.31. 11:13

A következőben kérnék tanácsot: édesapám után édesanyám 1/2,nővérem 1/4 én 1/4 részben örököltünk. Édesanyám, tudtomon kívül az ő részét átadta nővéremnek tartásért cserébe.Vagyis nővérem most a ház 3/4-ével rendelkezik. Szeretném megtudni,hogy erről a lépésükről,amit mástól tudtam meg,nekem nem kellett volna értesítést kapnom? Vagyis,hogy a tulajdoni viszonyban változás történt? Azt is szeretném megtudni,hogy az illetékes földhivatalnál beletekinthetek-e a tulajdoni lapba,illetve láthatom-e,hogy mit tartalmaz a tartási szerződés.
Válaszát előre is megköszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.28. 09:25

Nem. Vagy csak.

Nyerzsi84 # 2011.06.28. 07:47

nekem az lenne a problémám hogy apukám pár honapja meghalt és én örököltem egy fél házat meg egy csomo tartozást sajnos a tartozás sokkal több mint a ház értéke és már az örökölt ingatlan végrehajtás alatt van sajnos de attól félek hogy amit nem régiben vásároltam lakást jelzáloghitelre arra is ráterhelik az adosságokat mert az örökölt ház nem fedezi azt mi a teednö ijenkor ráterhelhetik a lakásomra ? vagy csak amit örököltem ahhoz nyulhatnak köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.13. 13:47

Én csak a magyar jogot ismerem. Abban a tulajdoni igények nem évülnek el, és nem lehet kizárni teljesen a törvényes örököst. Lehet, hogy az amerikai jogban mindez másként van.

antal1 # 2011.05.13. 13:32

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor

Elözmény: Facebbokon találkoztunk 56 -év után az édestestvéremmel!
Elnézést hogy egy az egyben bemásolom de talán így érthetőbb!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tudok tenni ez ügyben!

"draga testverem h....k meg akarom neked is irni az igazat hogy mitortent az anyamnak a hazaval es holmijaval en tudom hogy szereted minden testveredet de a julia nem szeretet benunket elmeselem ha kivancsi vagy mikor a mostoha apam meg halt 1991 ben az en anyam egyedul volt 73 eves kora a julia el adata vele a hazat es ra dumalta hogy vegyen egy nagy farmot ojan 400000 ertekut a ven boszorkany ra halgatot kitoltotek a papirt ugyved altal hogy ha valami eri anyamat minden juliahoz megy minket kihagyot mikor anyam meg halt 1994 ben mindent a julia magahoz vet azt monta az ugyvednek hogy nincs semi testvere csak o van egyedul igy mink nemkaptunk semit az en gyerekem is bene volt mert julianal lakot es todot a dologrol de nem szolt es nem tudadta velem hogy az anyam meghalt 8 evig mikor julia meg halt a leg kiseb fiam telefonalt vancouverbol hogy julia meghalt 2003 januaraban kerdeztem tole hogy hogy van az en anyam o monta hogy mar meghalt 8 eve mindjart mentem ugyved hoz de mar keso volt kovetelni anyam vagyonat mert julia meg halt es nem lehet a halotul kovetelni semitigy tesem kaptal semit meg en sem lefizete a fiamat hogy neszoljon semit de latod elob utob kisul minden en mindig szerenyesen eltem uramal soha senki nem adot semit dolgoztam hogy meg legyen a meg elhetesunk nekem soha nem volt hazam vagy kocsim is hasznalt volt szegeny volta de meg altam a labomon ki iskolasztatam gyerekeimet ahogy tudtam szia majd irok tobet ha teged erdekel"
Előre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.11. 09:58

Ha tényleg gondnokság alatt áll, akkor természetesen a gondnok ír alá helyette, nincs szükség közjegyzőre. Ha nem áll gondnokság alatt, akkor meg azért nincs.
Valószínűleg a vak személy végrendelkezésével kevered.

monalisa1 # 2011.05.11. 06:38

Ha hozzájárulnak is, előírhatják, hogy a mama része gyámügyi letétbe kerüljön, és abból csak igazolt költségekre lehet kivenni, számla ellenében.
Macerás...

Mível a mama nem tud beszélni, mozogni, lehet, hogy az adásvételi szerződéshez a fogyatékossága okán közjegyzőre is szükség lesz, illetve eleve közjegyző készítse az adásvételi okiratot.

De ahogy kbs írta, lehet hogy bírósági eljárás lesz előbb...

justdoit # 2011.05.10. 22:03

nem jó. de thx.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.10. 18:41

Eladhatjátok a saját tulajdoni hányadotokat, bár úgy aligha lesz rá vevő. Bíróságtól kérhetitek a közös tulajdon megszüntetését. Édesanyád tulajdoni hányadának az eladásához a gyámhatóság engedélye kell, ha valóban a gondnoka vagy (gyámja nem lehetsz). Nem vagyok benne biztos, hogy megadják.

l.moni # 2011.05.10. 18:18

Tisztelt Fórumozó,

Szeretnék tanácsot kérni hogy mit lehet tenni akkor ha hárman vagyunk tesvérek.Én vagyok Édesanyám gyámja, mivel se beszélni se mozogni nem tud, én viselem gondját! Az én házamban élünk, az ő háza lakatlan így a hugommal úgy döntöttünk hogy elszeretnék adni, hogy édesanyánkra rájutó részt rá szeretnénk fordítani.Sajnos az öcsémmel nem tudunk dülőre jutni mert ő nem szeretné eladni!Az ő beleegyezése nélkül, mit tudunk tenni?

Válaszát előre is Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.10. 10:35

Ha megkapjuk a papírokat tájékoztathatlak?

Megtisztelsz.