Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.28. 09:25

Nem. Vagy csak.

Nyerzsi84 # 2011.06.28. 07:47

nekem az lenne a problémám hogy apukám pár honapja meghalt és én örököltem egy fél házat meg egy csomo tartozást sajnos a tartozás sokkal több mint a ház értéke és már az örökölt ingatlan végrehajtás alatt van sajnos de attól félek hogy amit nem régiben vásároltam lakást jelzáloghitelre arra is ráterhelik az adosságokat mert az örökölt ház nem fedezi azt mi a teednö ijenkor ráterhelhetik a lakásomra ? vagy csak amit örököltem ahhoz nyulhatnak köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.13. 13:47

Én csak a magyar jogot ismerem. Abban a tulajdoni igények nem évülnek el, és nem lehet kizárni teljesen a törvényes örököst. Lehet, hogy az amerikai jogban mindez másként van.

antal1 # 2011.05.13. 13:32

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor

Elözmény: Facebbokon találkoztunk 56 -év után az édestestvéremmel!
Elnézést hogy egy az egyben bemásolom de talán így érthetőbb!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tudok tenni ez ügyben!

"draga testverem h....k meg akarom neked is irni az igazat hogy mitortent az anyamnak a hazaval es holmijaval en tudom hogy szereted minden testveredet de a julia nem szeretet benunket elmeselem ha kivancsi vagy mikor a mostoha apam meg halt 1991 ben az en anyam egyedul volt 73 eves kora a julia el adata vele a hazat es ra dumalta hogy vegyen egy nagy farmot ojan 400000 ertekut a ven boszorkany ra halgatot kitoltotek a papirt ugyved altal hogy ha valami eri anyamat minden juliahoz megy minket kihagyot mikor anyam meg halt 1994 ben mindent a julia magahoz vet azt monta az ugyvednek hogy nincs semi testvere csak o van egyedul igy mink nemkaptunk semit az en gyerekem is bene volt mert julianal lakot es todot a dologrol de nem szolt es nem tudadta velem hogy az anyam meghalt 8 evig mikor julia meg halt a leg kiseb fiam telefonalt vancouverbol hogy julia meghalt 2003 januaraban kerdeztem tole hogy hogy van az en anyam o monta hogy mar meghalt 8 eve mindjart mentem ugyved hoz de mar keso volt kovetelni anyam vagyonat mert julia meg halt es nem lehet a halotul kovetelni semitigy tesem kaptal semit meg en sem lefizete a fiamat hogy neszoljon semit de latod elob utob kisul minden en mindig szerenyesen eltem uramal soha senki nem adot semit dolgoztam hogy meg legyen a meg elhetesunk nekem soha nem volt hazam vagy kocsim is hasznalt volt szegeny volta de meg altam a labomon ki iskolasztatam gyerekeimet ahogy tudtam szia majd irok tobet ha teged erdekel"
Előre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.11. 09:58

Ha tényleg gondnokság alatt áll, akkor természetesen a gondnok ír alá helyette, nincs szükség közjegyzőre. Ha nem áll gondnokság alatt, akkor meg azért nincs.
Valószínűleg a vak személy végrendelkezésével kevered.

monalisa1 # 2011.05.11. 06:38

Ha hozzájárulnak is, előírhatják, hogy a mama része gyámügyi letétbe kerüljön, és abból csak igazolt költségekre lehet kivenni, számla ellenében.
Macerás...

Mível a mama nem tud beszélni, mozogni, lehet, hogy az adásvételi szerződéshez a fogyatékossága okán közjegyzőre is szükség lesz, illetve eleve közjegyző készítse az adásvételi okiratot.

De ahogy kbs írta, lehet hogy bírósági eljárás lesz előbb...

justdoit # 2011.05.10. 22:03

nem jó. de thx.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.10. 18:41

Eladhatjátok a saját tulajdoni hányadotokat, bár úgy aligha lesz rá vevő. Bíróságtól kérhetitek a közös tulajdon megszüntetését. Édesanyád tulajdoni hányadának az eladásához a gyámhatóság engedélye kell, ha valóban a gondnoka vagy (gyámja nem lehetsz). Nem vagyok benne biztos, hogy megadják.

l.moni # 2011.05.10. 18:18

Tisztelt Fórumozó,

Szeretnék tanácsot kérni hogy mit lehet tenni akkor ha hárman vagyunk tesvérek.Én vagyok Édesanyám gyámja, mivel se beszélni se mozogni nem tud, én viselem gondját! Az én házamban élünk, az ő háza lakatlan így a hugommal úgy döntöttünk hogy elszeretnék adni, hogy édesanyánkra rájutó részt rá szeretnénk fordítani.Sajnos az öcsémmel nem tudunk dülőre jutni mert ő nem szeretné eladni!Az ő beleegyezése nélkül, mit tudunk tenni?

Válaszát előre is Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.10. 10:35

Ha megkapjuk a papírokat tájékoztathatlak?

Megtisztelsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.10. 10:35

Bocs, félreolvastam. Természetesen bizonyítania kell - perben, ha vita van. De az érdekeltségét a bejelentéssel már létrehozta.

justdoit # 2011.05.09. 20:40

Kedves KBS,

nem Judit, Justdoit, de jó név a Judit is :)

Hát pl. az örökös nem szeretné ha a kedves idős hölgy tudna a vagyon nagyságáról.

Nem kell azt bizonyítania, h ő élettárs volt?
Csak ír egy papírt (kézzel) h ő ez és ez.(ráadásul nem az és nem annyi ideje, de ez már más téma) Ennyi erővel bárki írhatna.

Köszönöm.

zoli1123 # 2011.05.09. 12:56

Szia KBS!

Köszi a választ!
Akkor azt hiszem most nem tehetünk mást, megvárjuk a hivatalos értesítést hogy pert kezdtek ellenünk.
Gondolom akkor még van valamennyi időnk ügyvédet fogadni és dönteni a viszontkeresetről...?
Ha megkapjuk a papírokat tájékoztathatlak?

Üdv: TZ

ObudaFan # 2011.05.09. 11:24

Közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani. Emellett célszerű felhívni a gyámhatóság figyelmét arra, hogy rendeljenek gondnokot.

Kjisztike # 2011.05.09. 11:15

Tisztelt KBS!

A gyermek tudja, hogy mit szeretne, konkrétan leírtuk az előző hozzászólásban! Szerintem lényegtelen, hogy milyen úton-módon került az 50-50% a felek nevére - most ez a helyzet. Az ügyvédje (aki a korábbi ügyet intézte, és "képben van") jelenleg külföldön tartózkodik még 2 hétig, ezért szeretett volna korábban tájékoztatást kérni itt.

Azért őszintét! Egy fél háztulajdont megnéznék, hogy tud valaki is eladni!!! Bár, hallottam már olyat, hogy nagymamával együtt adták el a házat.

A történet röviden annyi, hogy tartási szerződés volt a szülők és a fiú között. A szülők ketten voltak a tulajdonosok. Az édesanya halála után az ház 50%-a a fiú nevére került. Ekkor lépett képbe a másik testvér (édestestvér), aki évekig nem járt haza, nem beszélt a szülőkkel (de a szülők korábban felépítettek neki egy több-száz m2-es házat, annak fejében, hogy a családi házat a kisebbik testvérre fogják hagyni), de most mégis pénzhez akart jutni. Megtévesztette az apát, és a még érvényben lévő tartási szerződést bíróságon töröltették. Így mivel vagy haszonélvezet, vagy tulajdonjog van, jelenleg 50-50%-ban apa-fia között oszlik el a ház.

Mint már korábban is írtam, az élő szülő nem beszámítható, elfekvőben van, tehát az elővásárlási jogtól eltekinthetünk. Pénze sincs. Nem tudunk gyámságról sem, vagy bármi szerződésről.

A kérdés továbbra is az, hogy így, hogy él a szülő, de nem fog, nem tud visszaköltözni a házba, mert önálló életvitelre alkalmatlan, milyen lehetőségek vannak??? Eladható-e (nyilván kell valamilyen bírósági per) a ház, hozzájuthat-e az örökségéhez a gyermek??? Az elő, beszámíthatatlan szülő részét pl. számlán fenntartják-e, amíg meg nem hal, vagy az is az örökség részét képezi a ház eladásakor azonnal? Gyakorlatilag mi lesz jelen állás szerint a másik 50%-kal?

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.09. 09:35

Judit, te ezt félreértetted. A hölgy nem egyszerűen jelen akar lenni, mert kíváncsi, hanem igényt jelentett be, azt állítja, hogy a hagyaték kisebb a leltárba vettnél, mert egy része őt illeti élettársi közös vagyon címén. Akkor pedig joga van jelen lenni a hagyatéki tárgyaláson.
Egyébként szerinted mi történik ott, amit olyan nagyon titkolni kellene?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.09. 09:32

Zoli, ha nem terjesztetek elő viszontkeresetet, akkor csak a traktor lesz a per és az elszámolás tárgya. Vagyis az élettárs igényt tarthat akkora hányadára, amilyen arányban az élettársi közös vagyon szerzéséhez hozzájárult.
A viszontkeresettel kérhetitek, hogy a teljes közös vagyont vonják be az elszámolásba, és ott már helye lehet annak is, hogy a bíróság úgy ossza meg a vagyont természetben, hogy ti kapjátok a traktort. A többi már számolás, bizonyítás és meggyőzés kérdése.

justdoit # 2011.05.09. 08:33

Korábban már kérdztem, most újra szeretnék.
Megtörtént a hagyatéki leltár, közjegyző előtt minden, azt mondta a világ legegyszerűbb dolga (lenne), egy törvényes örökös van, átadná az örökséget, oszt viszlát.
De: az örökhagyó barátnője benyújtott egy érdekeltségi? kérést, (kézzel írott, nem is ügyvédi pecséttel) h szeretne jelen lenni a hagyatéki tárgyaláson.
Azzal az indokkal, h 11 éve élettársak voltak.

Mellesleg, nem voltak élettársak, 11 éve még az örökhagyó felesége is élt. A barátnő házas volt, mai napig az.

Kérheti a törv. örökös, h ne legyen jelen a barátnő a hagyatékin. Ez mégiscsak magánügy.

Köszönöm a választ.

JDI

zoli1123 # 2011.05.09. 08:06

Tisztelt KBS!

Köszönöm a választ.
Számításaink szerint nem mi vagyunk plusszban.
Szerintünk papíron a volt élettárs több jövedelmet tud felmutatni. (Mindketten nyugdíjasok, és mellette az élettárs még dolgozott is. Apósomnak csak a nyugdíj volt papíron. Ami neki volt mellette az nem bizonyítható.)
De ezt mi nem is tagadtuk. Pont ezért próbáltunk többféleképpen megegyezni az élettárssal,sajnos mindenre nemet mondott.
Azt viszont mi tartjuk elfogadhatatlannak, hogy 100% : O% az arány.
Ebben az esetben is javaslod a viszontkereset benyújtását?
Most ebben a perben amit Ő indít ellenünk, csak a traktor szerzési arányát fogja eldönteni a bíróság, vagy kérhetjük azt is hogy minden közös szerzeményről állapítsák meg a szerzési arányt.(Arra gondolok hogy ha teszem fel azt mondja a bíróság 70-30 a szerzési arány a traktor esetében, akkor nekünk csak a traktor 30%-a jár...?)
Mi csak azért akarjuk teljes egészében a traktort megtartani, mert másra akkor nem tartunk igényt.
Vagy ez így nem működik?
Köszönöm előre is válaszod!

Üdv.: TZ

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.09. 07:36

A saját tulajdonrészét bárki szabadon eladhatja, a tulajdonostársnak elővásárlási joga van.

Ha a szülők házasok voltak, akkor az apának elvileg haszonélvezete kellene legyen a gyerek 1/2 tulajdoni hányadán. A másik gyerek apai féltestvér? Miért nem örökölt az anya után ő is?

A tippem egyébként az, hogy mielőtt ügyvédhez fordul, döntse el az a gyerek, hogy egyáltalán mit akar. Mert ezekből a kérdésekből az derül ki, hogy maga se tudja.

Kjisztike # 2011.05.09. 05:28

Tisztelt segítő Jogtudorok!

A következő helyzettel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.

Édesapa és fia között 50-50%-os tulajdonrész áll fent egy házban. Édesapa hónapok óta elfekvőben van, önálló életvitelre képtelen, mentálisan zavart, évek óta nem beszél Ő és a fia. Jelenleg a ház üresen áll. A fiú szeretne hozzájutni az örökségéhez, magyarán el szeretné adni a házat, mert abba az apja az egészségi állapota miatt már nem fog tudni visszaköltözni, és így, hogy üresen áll, csak romlik az állaga. Van még 1 gyermek, akiről nem lehet tudni, hogy van-e bármilyen szerződés az örökséggel kapcsolatban.

Bármiféle tipp, tanács, ötlet, mielőtt ügyvédhez és bíróságra kerülne az ügy? Mennyi esély van az eladásra? A tulajdoni lap szerint az eredeti 50-50%-os állapot áll fent, nincs bejegyezve semmilyen tartás, vagy bármi. Amennyiben nincs semmilyen más irat az örökséggel kapcsolatban, az édesapa része a 2 gyermek között oszlik el? És ha van papír (végrendelet, vagy bármi más), hogy pl. az édesapa részét a másik gyerek örökli, attól függetlenül a 20% köteles részt lehet kérni az apai részből?

Előre is köszönöm a segítséget. Üdv.

monalisa1 # 2011.05.07. 15:38

NemGonoszMostoha

Azért az autót lehetőleg ne törd össze (...) mert a gk. mint ingósági vagyoni érték csak felerészt a tiéd, tehát "esemény" esetén kártérítéssel tartozol a tulajdonostársnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.07. 15:17

A kérdés csak akkor kérdés, ha a biztosított a biztosítás lejárta előtt meghal. Akkor pedig a biztosítási összeg a szerződésben megjelölt kedvezményezetté, nem része a hagyatéknak.
Annak nincs gyakorlati jelentősége, hogy a biztosítás díját a közös vagyonból vagy különvagyonból fedezték-e, bár elvileg különbség, hogy előbbi esetben a házaspártól, utóbbiban csak egyiküktől kapta a kedvezményezett az összeget.

Egresi # 2011.05.07. 13:03

Kedves KBS!

Férjem a vagyon egy részét életbiztosításba és ezzel kombinált befektetésekbe tette. Lehet e ezt örökölni, ha nem én vagyok a kedvezményezett az életbiztosításnál; Elválik - e az életb iztosítás és a befektetés ezekben az esetekben, illetve házastársi különvagyon lehet e a befektetés;


esi

NemGonoszMostoha # 2011.05.07. 12:04

Köszönöm a választ!