Öröklés


Bea21 # 2009.08.29. 12:03

Üdvözlöm!

2hete szereztem tudomást arról, hogy a soha nem látott édesapám(szüleim elváltak, és sosem keresett minket)meghalt.
Ma kaptam kézhez az örökösödési bionyítványt.
Újra nem nősült, élettársa volt, nem bejegyzett, ill.született tőle egy lánya aki most felvette velem a kapcsolatot.
Az mondja az életbiztosítása 350.eft amit szétosztanak a testvérek között de kéri mondjunk le róla a javára.
Ingó, ingatlan nem maradt utánna csak a tak.szvnél 50ft-os tartozás.
kérdésem, mit örökölhetek, kell e bármi után illetékelnem, érintenek e a tartozásai ha lemondok a biztosítási összeg engem megillető részéről, vagy mi ilyenkor a jó megoldás?
mire kell figyelnem?
Segítségét köszönöm.
Üdv:Bea

plankaagi # 2009.08.29. 11:22

Jó napot!
Választ szeretnék kapni pár kérdésre ha lehet.
A férjemtől hivatalosan nem váltam még el,de 2 éve külön éltünk.Sajnos a közelmúltban meghalt.Kiskorú gyermekünk már nincs.Azt szeretném tudni,hogy ilyen esetben ugye nem jár özvegységi nyugdíj?Aztán..Öröklés..Pontosan ezt sem tudom hogyan van..Van egy családi ház,ami az ő nevén volt mindig is,de 21 évig voltunk házasok,jár-e onnan jogilag valami nekem és ha igen,hogyan mondhatok le erről a gyerekeim javára?Előre is köszönöm a segítséget!

_Wasp_ # 2009.08.29. 10:26

megemlíthetted volna, hogy olasz öröklési jogi a kérdés - az olasz öröklési jogban ugyanis csak alig valamivel vagyok kevésbé otthon, mint a nagybőgőzésben.

ezzel szerintem a többi fórumozó is így van, javaslom tehát a ptk lapozgatásának a felfüggesztését, mert azon ügyfelek körét gyarapíthatod vele általa, akik nagyon értékesek, hiszen sokba kerülnek - maguknak.

Magyar jog szerint pedig viszonylag korrektül megadtuk a választ: akkor lenne nagyon jó esélyed, ha az örökhagyónak nem élne a gyermeke, szülője, házas és élettársa.

___________________
http://wasp.hu/nekeress

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Privát e-mail-ekre általában nem válaszolok!
A jogi fórumban elbeszélgethetünk bármilyen témáról.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

atamu # 2009.08.29. 10:12

Köszönöm a válaszát. hétfön megyek ügyvédhez. csak adig is megprobáltam tájékozodni hogy mik az esélyeim.Amugy meg egyetlen egy ügyvéd sem tudott érdemlegest választ adni a kérdésemre mivel olaszországban lesz a hagyatéki tárgyalás, és az olasz jog-hoz nem értenek. 20- ügyvédböl 20-lerázott ezzel a szövegel hogy az olasz jogot nem ismerik.Eddig ezért nem is irtam hogy olasz-ba lesz a tárgyalás.Kiváncsi voltam hogy a Magyar jog szerint mik az esélyeim. Mivel ugy tudom hogy az olasz jog-ban is a Romai-jog a mérvado,mint a mi jogrendszerünkben.Sajnálkozva tapasztaltam hogy több ügyvéd véleménye teljesen megütközött egymással szenben.Egy hete olvasgatom a törvényeket a neten , de meg merem kockáztatni hogy némelyik ügyvédnél már többet tudok.Persze ez nem mindegyikre vonatkozik.Visza térve az ügyhöz. Még azt nem értem hogy a törvény azt mondja ki hogy : az örökhagyo végakaratát teljes mértékben ki kell elégiteni . vagyis ha csak az apám volt megjelölve a végrendeletben és senki más, akkor nyilván mást nem akart örökösévé tenni.És ha az apám örököl akkor nyilván valahol én is öröklök ö utána egyszer, nem?.. Nem tudom hogy az nem e minösül kizárásnak ha nem emliti meg a végakaratban mondjuk a gyerekét. Erröl elég kevés feljegyzést találtam.

_Wasp_ # 2009.08.29. 09:31

halott embernek nincs öröklési képessége. ha nem törvényes örökös, hanem csak végrendeleti, akkor nem jár nektek semmi. Ez alól kivétel, ha egyúttal törvényes örökös is, mert akkor a törvény feltételezi, hogy helyette az örököseit nevezték volna.

akkor törvényes örökös, ha az örökhagyónak sem leszármazója, sem házastársa vagy bejegyzett élettársa, sem szülei nem örökölhetnek - pl mert nem élnek, vagy mert érvényesen kitagadták őket.

de ha ezt a választ egy ismeretlen fórumozónak elhiszed egy 250 milliós kérdésben, akkor nagy butaságot csinálsz.... honnan tudod, hogy nem csak egy fagylaltárus vagyok?

menj el ügyvédhez.

(és kérlek, le ne írd többet, hogy "eszármazolya", mert ez olyan, mintha kést forgatnának az agyamban)

___________________
http://wasp.hu/…lyenlap.html

póker és jogi problémák ingyenes és felesleges megoldása

Privát e-mail-ekre általában nem válaszolok! A jogi fórumban viszont elbeszélgethetünk bármilyen témáról.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Márta29 # 2009.08.29. 09:16

Tisztelt Válaszadó!

Augusztus 6.-án elhunyt a párom, akit 12 éves ismerek, és 9 évig éltünk élettársi kapcsolatban. Nem volt bejegyezve hivatalosan az élettársi kapcsolat.
2006-ban vettünk egy lakást, én adóstársként vagyok feltüntetve, a tulajdoni lapon fele-fele arányban van a lakás. Ezenkivül van még 2 autó, és 1 motor, az egyik autóra visszavan 6 év lizing, a motorra 1,5 év.
A kérdésem az, hogy ki örökli a lakást, és ezeket a gépjárműveket, illetve, én öröklek-e a lakásból egyálatlán valamit, ha nem voltam a felesége.
Igényt nem tartok a lakásra, mert egyedül nem tudnám fizetni, ha jogosult lennék is rá, mivel 32 év hitel van még rá, és egyedül nem merném bevállalni.

Köszönöm előre is a válaszát.

Márta

atamu # 2009.08.29. 08:56

Üdv. ezt egy kicsit nem értem. ugy tudtam hogy a törvényes helyettes örökös , az a leszármazo ( a gyerek )Tehát ha az apa kiesett az öröklésböl a leszármazolya viszont nem. A 2. b pont ezt jelenti nem ? ( törvényes helyetes örökös) És ha nincs leszármazolya a kiesett örökösnek . csak legutolso sorban következik be a törvényes öröklési rend,.Nagyon örülnék ha valaki tudna érdemleges választ adni, mivel sajnos ez csupán csak kb 250-millio forintos kérdés. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.29. 06:41

Édesapád a testvérének törvényes örököse lenne?

atamu # 2009.08.29. 05:43

ismét én vagyok.. A 2.b pontra gondoltam

atamu # 2009.08.29. 05:41

Köszönöm válaszát. de akkor nem értem ezt a törvényt amit most ide beillesztek. Maga ezt hogy értelmezné.

Mivel apám kieset az öröklésböl ez ránk vonatkozik.

Kiesés az öröklésből
Az érintett személyt a törvény rendelése folytán örökösként / hagyományosként és – meghatározott esetekben – kötelesrészre jogosultként figyelmen kívül kell hagyni. 600.§
Kiesik az öröklésből

  1. aki az örökhagyó előtt meghal;
  2. aki a hagyatékot az öröklés megnyílásakor törvénynél fogva nem szerezheti meg;
  3. aki az öröklésre érdemtelen
  4. aki lemondott az öröklésről;
  5. akit az örökhagyó az öröklésből kizárt vagy kitagadott;
  6. aki az örökséget visszautasította.

A kiesés általában RELATÍV hatású – a kiesett személy rokonait nem kell kihagyni.
A kiesés következtében öröklő személyt:
(1) TÖRVÉNYES ÖRÖKLÉS ESETÉN a törvény határozza meg
(2) VÉGINTÉZKEDÉSen alapuló öröklés esetében

  1. HELYETTES ÖRÖKÖS – Az örökhagyó arra az esetre, ha az örökös az öröklésből kiesik, mást nevezhet örökössé (helyettes örökös). [640.§ (1)] Ilyen hiányában:
  2. TÖRVÉNYES HELYETTES ÖRÖKÖS – Ha a nevezett örökös az örökhagyónak egyben törvényes örököse is, kiesése esetére leszármazóját – ellenkező végrendeleti intézkedés hiányában – helyettes örökösnek kell tekinteni. [640.§ (2)] Ilyen hiányában:
  3. NÖVEDÉKJOG, ilyen hiányában:
  4. TÖRVÉNYES ÖRÖKLÉS

várom válaszát

Atti66 # 2009.08.28. 21:21

Köszönöm a választ, akkor ha jól értem: nem örökölhet és lehet hogy kap özvegységi nyugdíjat, ami csak azért érdekel, mert egy csomó papírt kért tőlem és, hogy csináltassak róluk hiteles másolatot. (ehhez nincs sok kedvem)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.28. 20:42

Nem, és lehet. De az utóbbi téged miért érdekel?

Atti66 # 2009.08.28. 19:10

Hárman vagyunk testvérek. Édesanyánkat 15 éve elvesztettük. Édesapánknak talált egy élettársat, akit 8 éve egyház előtt elvett. Az élettársával nem volt jó kapcsolatunk, mert nem bírta elviselni, ha apánk velünk volt, ő ezekre a találkozásokra el sem jött.
Sajnos elvesztettük az édesapánkat is.

A kérdésem az örökléssel kapcsolatban az alábbi. A szüleim nevén levő ingatlan felét már örököltük édesanyánk után. Az édesapánk tulajdonrészéből az élettársa fog e örökölni?
Nem vagyunk ebben tájékozottak, nem tudjuk, hogy az egyházi esküvő hogyan befolyásolja az öröklést. Válaszukat előre is köszönöm.
Továbbá az érdekel, hogy az élettársa özvegyi nyugdíjra jogosult-e?

ObudaFan # 2009.08.28. 17:00

msmarple

A férj nyilván maga is meg tudja indítani a saját nevében a szülőtartási pert, de csak saját javára. A haszonélvezet arra jó, hogy a lakhatás meg van oldva, ettől még lehet a tartási igény alapos.

ObudaFan # 2009.08.28. 16:57

Ilyenkor a törvényes öröklés rendje szerint kell átadni a hagyatékot. (Hacsaknem rendelt az örökhagyó helyettes örököst.)

atamu # 2009.08.28. 14:44

Üdvözlöm. sziasztok
A következö ügyben kérném a segitségeteket illetve a véleményeteket

Az lenne a kérdésem hogy, Meghalt az apám testvére aki a vagyonát az apámra hagyta a végrendeletében. Ez idáig sima ügy is lenne csak sajnos az apám az örökhagyo halála elött 1 honappal korábban meghalt. Igy az apám nem örökölhet ha jol tudom, mivel az öröklés feltétele hogy tul kell élni az örökhagyot. Informácioim szerint az örökhagyonak volt egy örökbeadott gyereke,és nem tudom hogy az örökbeadás titkos vagy nyilt örökbeadás volt, de tegyük fel hogy nyilt volt. ugy tudom hogy ha végrendeleti öröklés van, az állitolag kizárja a törvényes öröklési sorrendet, de igy hogy apám kieset az öröklésböl,( ö volt egyedül megnevezve a végrendeletben) Apám után én vagyok a következö a sorendben, vagy igy már a törvényes öröklési rend kerül elötérbe.. A lényeg hogy melyik van elöbb, a végrendeleti öröklés , még akkor is ha az örökös meghalt az öröklés megnyilása elött, de van leszármazoja ( én ) Vagy ilyenkor életbe lép a törvényes öröklési rend. Várom válaszát . köszönöm

msmarple # 2009.08.28. 14:03

Kedves Óbudafan, köszönöm a gyors választ. Közben rájött a lány vagy az ügyvéd ismerőse felvilágosította, hogy mekkora buta volt ezzel a saját számlára való utalással. Most már kénytelen volt bevállalni, hogy ebből a pénzből fog törődni az anyjával. De mi lesz a férjjel???
Ja, nagynénémnek haszonélvezete van a lánya lakásán. Lehet ezzel valamit kezdeni???

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.28. 09:11

Tartok tőle, hogy ez már az eredeti hagyatéki tárgyalás során megtörtént; és az örökösöknek az egyenleg összegét át is adták.

ObudaFan # 2009.08.28. 08:59

Próbálj meg póthagyatékit kérni, és a kérelemben a közjegyzőt felhívni arra, hogy szerezze be a számlakivonatot.

kea4 # 2009.08.27. 21:29

Kedves KBS!

> A gyanú itt kevés lesz. Bizonyítani kellene

Pont a bizonyíték megszerzése tűnik problémásnak, azaz a számla történetének megtekintése.

Köteles a bank az öröklés előtti adatokat is kiadni valamely örökösnek?

Per indítása csak a legvégső esetben kerülhet szóba, esetleg még akkor sem.

Üdvrivalgással:
KEA.

ObudaFan # 2009.08.27. 18:41

A szülőtartást bíróságon lehet érvényesíteni. Ezt helyette a jegyző is érvényesítheti, nem ártana erre a jegyző figyelmét felhívni, mert az gyorsabb, mint ha a gondnokság alá helyezés után indít csak pert a gondnok.

msmarple # 2009.08.27. 13:14

Kedves Ügyvéd Úr, Fórumozók!

Már hónapok óta lamentálok, hogy valóban lépnem kell, valamilyen segítséget kérnem. Édesanyám testvére most már orvosi lelettel rendelkezve Alzheimer-kór okozta agysorvadásban szenved, középsúlyos demenciával. Férjének februárban stroke-ja volt, három hónapig kórházban ellátták. Májusban hazaadták - szerencsére enni, wc-re menni tud, azonban írni és beszélni nem (!) - és nagynéném(?), az evangélikus lelkész házaspár és a szomszédok próbálják tartani a frontot. Nem lakom velük egy városban, én kéthetente járok le, orvoshoz viszem olyankor és takarítok, valamint lelkileg támogatom őket. Sajnos, én többet nem tudok vállalni.
Amiért írok: van nagynénémnek egy 44 éves lánya előző házasságából, aki kb. 10 éve nem látogatja, néha telefonon felhívja. 10 évvel ezelőtt eszelősen kiabálta, hogy : "Nehogy azt higgye az anyám, hogy törődni fogok vele." Hát ezt betartja. Az, hogy a nagynéném egész életében rá gürizett, rózsadombi lakást hagyott ott neki, stb. ez most nem lényeges. Viszont: volt 5 millió forintjuk a számlájukon és májusban, amikor még a nagynéném férje a kórházban volt, rávette a nagynénémet, hogy utaljon át az ő számlájára 4 millió forintot a férjével közös számláról. Ez a pénz nagyon kellene a majdani elhelyezésükhöz ill. a szülőtartást hol, hogyan lehetne érvényesíteni az esetükben. Rettenetesen sajnálom őket. Unokahugom nem akar a gondnokuk lenni, úgy gondolja, hogy sorsukra hagyja őket. Meglehet ezt tenni?

monalisa1 # 2009.08.27. 12:39

Nagyon úgy néz ki, hogy az egyik hagyatéki várományos a nagyapó által rábízott pénz nagyrészét elsíkkasztotta...

Bírósághoz kellene fordulni., a bíróság megkeresésére a bank köteles visszamenőleg is számlakivonatot adni, tehát mennyi pénz volt rajta és azt ki és milyen összeg(ek)ben mikor emelte le onnan.

Ha ez megvan, a "számlakezelő" rokont el lehet számoltatni mire is költötte a vélhetően nem kis összegű summát. (Az szinte biztos, hogy egy öregembernek már nemigen van igénye/szüksége érdemlegesen bármire is.)

Azt, hogy a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző erre jogosult lenne azt nem tudom.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.08.27. 12:28

Lehet póthagyatékot kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.27. 12:26

A gyanú itt kevés lesz. Bizonyítani kellene, hogy az illető elsikkasztotta a számlaegyenleg egy részét. nem mindegy, hogy az örökhagyóval közös rendelkezésű volt az a számla, vagy csak meghatalmazása volt az örökhagyótól. Ugyancsak jelentősége van annak, hogy emelt-e le összegeket a számláról az örökhagyó halála után is.

Egy biztos: póthagyatéki eljárásnak addig nincs helye, amíg nem bizonyított, hogy van olyan vagyonelem, amiről a hagyatékátadó végzés nem intézkedett.