A szerződés szempontjából jogutód az örökös, így az örökhagyó helyére lép. A szerződést megszüntetni a szerződésben írtak szerint lehet. Viszont az majdnem biztos, hogy a tartozás több, mint az autó értéke, így ezt a hagyaték értékének erejéig mindenképpen meg kell téríteni.
Öröklés
Gepjarmu liesing szerzodes eseten, amennyiben a liesing szerzodes szerzodo fele elhunyt ugy van-e egyeb kotelezettsege az orokosoknek minthogy a gepjarmuvet visszaszolgaltatja a liesing cegnek?
Illetve ami kimaradt, az, hogy még a ház sem adómentes, mivel nem a gyermek örökli, hanem az unoka. Ugyanis édesapám egyedüli gyermek volt és nagyon fiatalon meghalt.
Érdekesség:
Elmentünk a közjegyzőhöz, aki 2 info-t adott:
- Elmondta azt, ami végül igaznak is bizonyult, mikor kijött az értékbecslő: csak a lakóépület az adómentes. A többi után adózni kell, mégpedig azt hiszem 15%-ot, de ennek nincs is jelentősége most.
- Elmondta, hogy "mivel apukánk nagyon régen meghalt", ezért mi az 1-es csoportba tartozunk, közvetlen örökösnek számítunk. Nem értettem miért, de milyen az ember, örültem, hogy adómentesen megússzuk az ingatlant legalább.
Aztán jött az értékbecslő, aki előadta az ő verzióját. Lakóépület után is kell, plusz kell a gazdasági épületek után és kell a föld után is.
A földről osztályos örökösödés formájában szépen lemondtunk nagypapánk javára, a pénzről szintén.
Maradt a ház, ami után majd most fizetgetünk rendesen.
Szerencsére a gazdasági épületeket sikerül olcsón megúszni, a lakóépület után pedig ha jól emlékszem "csak" 4% az adó.
De ha nagypapám elmegy, akkor rengeteget kell adóznunk, ha ki nem találunk valamit.
A ház még egyszerű, a 4%ot kiheverjük valahogy, de a föld, a pénz... Az lesz komoly. Az 15%.
Erre szeretnék megoldást találni, ahol jobban jövök ki belőle.
Szia.
Mi is nagyon biztosak és nyugodtak voltunk a hagyatéki eljárásig. Ott aztán kiderült, hogy ez családi háznál nem vonatkozik pl a melléképületre, gazdasági épületekre.
Csak magára a házra.
A földre pedig egyáltalán nem.
Sajnos.
Tudomásom szerint-az ingatlan 20 millió ft-ig adómentes ! Ne aggódj !
Sziasztok.
Özvegy nagypapám közvetlen és egyedüli örökösei a testvérem és én vagyunk. Van néhány aranykorona földje, talán 5 millió értékben. Szerencsére nagyon jó egészségi állapotban van, de amennyiben eljön az, aminek el kell jönnie és elmegy, abban az esetben nagyon nehéz szívvel vennénk azt tudomásul, hogy a föld értékének 15%át adóként meg kellene fizetnünk, amennyiben jól sejtem. Ez tetemes összeg, amit nem is tudnánk kifizetni, csak amennyiben a földből eladunk. Kérdésem a következő lenne.
Érdemes-e megvásárolnom ezt a földet nagypapámtól, vagy esetleg eltartási szerződést kötni vele?
Van-e valamilyen más megoldás, ahol az adó nem ilyen hihetetlenül nagy?
Elképesztőnek tartom azt, hogy amiért ők egész életükben dolgoztak, annak 15%-át halálukkor az állam bekebelezi.
Ez abszurd.
Tud valaki segíteni?
köszönöm a hozzászólásokat!
Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek.
Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő sincs, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.
Ha ági örökös nincs, az ági vagyontárgy az örökhagyó egyéb vagyonával esik egy tekintet alá.
Természetesen egyértelmű a különvagyon jelleg mellyel az ujabb házasság ellenére is tetszése szerint rendelkezhetett.
Minden fontos iratot jól tegye el -akár egy másolati példányt valaki megbízható rokonnál is-, nehogy később esetleg probléma adódjon a bizonyításnál - ha esetleg szükség lenne rá...
Ebben az esetben nem szükséges ama házassági szerződés.
És mindenki éljen még nagyon sokáig.
"Mona"
laikus hozzászóló
köszönöm a hozzászólást. Akkor is kell házassági szerződés, ha a ház 10 éve az unokahugom külön vagyona volt előző lakása árából bizonyítottan, és férjhezmenés után 1 évvel ajándékozta a lányának(9 éves) Ez nem házastársi külön vagyonnak számít?
köszönettel
Szerintem a kislány felmenői örökölnének egyenlő arányban. Azonban az hogy ez ne így legyen az apával közjegyző előtt alá kell íratni egy jognyílatkozatot miszerint a lányától semmít sem kíván örökölni, vagy a hagyatéki eljáráson visszautasíthatja az örökséget. Ezen utóbbi két variáns bármelyikénél az anya végül is 1/1-ben örököse lesz a gyermek ingatlanának.
Továbbá a második házaságra figyelemmel tanácsos lenne egy házassági szerződést kötniük, melyben egyértelművé tenni kinek milye is volt ill. lehet a későbbeikben.
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnm megkérdezni ha unokahúgom 9 éves kislányának ajándékozta a fél házrészét (melnyek most folyik a társasházzá alakítása) ha valami történne a kislánnyal
(bocsánat, hogy ilyet kérdezek)
l.) visszaszállna-e az ingatlan édesanyjára, (aki addig is kizárólagos tulajdonosa volt az ingatlannak)
2. Örökölne-e az az édesapa aki gyermektartást nem fizetett, sőt a gyermeket is csak 3-éves korában vette a nevére.
Remélem erre nem kerül sor, csak szeretném tudni, mivel én is haszonélvező vagyok.
3.) Jelenlegi házastársa az ajándékozás után költözött oda, azóta van egy 3-éves kislányuk, de állandó jelleggel ott laknak a kiskorú lakásában mindannyian.
Ilyen esetben milyenek a törvények?
köszönettel
„Amiből szerintem nem jövök ki jól, vagy tévedek?”
Ahhoz képest, ami most van, jól.
A saját részedet eladhatod, ha találsz rá vevőt.
Vagy pedig valahogy rábeszéled a testvéredet az ingatlan közös értékesítésére és a remélt tisztes vételárat elfelezitek, vagy a hosszas és költséges pereskedés után nagy valószínűséggel árverezés tesz pontot az ügyre, és az abbóli kevesebbet felezitek el.
Vagy ha van pénzed -pl. hitelt veszel fel- magadhoz váltod a testvéred tulajdoni hányadát, vagy "bagóért" az árverezésen majd.
Tehát öt (!) lehetőség áll előtted, azt hogy melyiket tudod érvényesíteni az innen nem tudható.
És így elkezdődik a pereskedés?
Amiből szerintem nem jövök ki jól, vagy tévedek?
Bíróságon indíts pert a közös tulajdon megszüntetése iránt.
köszi.
valami ügyvéd nem tudna mondani valami konkrétat hogy mit csináljak?
Végtelen időkig senki sem ülhet más vagyoni értékén.
A saját tulajdonrészedet szabadon eladhatod, ha találsz rá vevőt...
Végső esetben bírósághoz kell fordulnod és kérni a közös tulajdon megszüntetését, melynek "eredményeként" elrendelhetik a kényszerárverezést - bár abból egyikőtök sem jön ki jól.
Igaz, akár lehetsz az aki ár alatt megveszi az 1/2-ed tulajdonrészt - ha tudsz még várni 1-3 évet, valamint ca 70%-ra meglesz a pénzed.
Mível nem állandaón használja az ingatlant havi használati díjat nem kérhetsz tőle - valamint bizonyára te sem vagy korlátozva az eseti használattól.
"Mona"
laikus hozzászóló
üdv. segítsen valaki, mit tehetek?
Testvérem már 5 éve nem hajlandó eladni az örökölt házat, amit örököltünk. Sem kifizetni nem akar.
Ő néha használja a házat, kimennek a családdal és ott vannak, nála van a ház kulcsa is.
Mit tehetek?
Ha bíróságra viszem akkor mi lesz?
„de azóta kiderült, hogy sem közös költséget, sem távfűtést, sem pedig villany számlát nem fizettek.”
A közös költség a tulajdonosokat terheli, mégpedig a tulajdoni hányaduknak mgfelelő arányban.
Kedves nandy!
Jé, tényleg, nahát, szóval köszi.
Nem, nem figyeltem fel rá, pedig egészen friss a majd' névazonos nich nevet használó illető beirása - de azért 1 db "n"-el különbség van...
Ha jól tudom a fórumra felíratkozáskor a gép nem fogad el egyszer már "szabadalmaztatott" felhasználói nevet - lám közel azonost igen.
Megtévesztő lehet ha valaki nem ismeri "a" régi névhasználót és az itteni eddigi munkásságát - ha szabad ezt így mondani.
Valamint én alá is szoktam írni az egyes beírásomat - már ha indokolt ez.
Kellemes hétvégét!
"Mona"
aaa kicsodámmal?
És hol, légyszív informálj már, úgy furdal...
(Ha esetleg valami "szépet" akarsz írni nekem semmi akadálya - vastag a képem, valamint ide írni nincs tiltva.)
Van amikor még megköszönik is...
Üdv.
monalisa1: találkoztál már a druszáddal? :)
Valamit igazolni leginkább tanúkkal lehet, pl. a szomszédokkal.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02