Gyermektartás válás nélkül?


rigoz # 2019.01.24. 08:50

Comic001: Fix összeg megjelölésével (százalékos helyett) a tartásdíjat igen. Perenkívüli egyezségkötést (egyezségi kísérletre idézést) kell kérni a lakhelyük szerinti bíróságon.

Mindent lehet egyezségben, ami nem sért jogszabályt.

@KBS: A lényeg az, hogy 30%-os bevételéhez képesti arányban, százalékben meghatározott tartást hivatalossá teheti-e, plusz a lakáshitel-törlesztést vállalja.

Comic001 # 2019.01.24. 08:21

Csak a kiindulási alap a terjedelmes. Laikusként szerintem három-négy mondatba is beleférhet a válasz, hiszen maga a kérdés sem több.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 06:50

Öt mondatban?

Comic001 # 2019.01.24. 02:50

Tisztelt Szakértő!

Gyermektartásdíj fizetésével kapcsolatban lenne kérdésem.
A kiinduló helyzet a következő:
Feleségemmel 2019. Január 1.-e óta nem hivatalosan, de külön élünk. Hivatalosan a lakcímünk szánt szándékkal egy helyre szól, mivel mindkettőnknek így a legoptimálisabb az anyagi helyzet kezelése céljából. Két gyermeket nevelünk, melyből az egyik a feleségem korábbi kapcsolatából, a kisebbik a mi házasságunkból született. Az ingatlan 50-50%-ban közös tulajdon, melyre én, mint adós, lakáshitel törlesztést fizetek, mivel a feleségem az önerőt, megközelítőleg az eredeti vételár felét, a kizárólag saját tulajdonának értékesítésével betette a közös ingatlan vásárlásába.
Nekem van, neki nincs hivatalos munkaviszonya és ebből kifolyólag bérbevétele, azonban gyesben részesül.
Az én keresetem megközelítőleg nettó 270-300e forint. Az ő bevétele a két gyermek után járó családi pótlék, a gyes, illetve a nagyobb gyermek után, korábban bírósági úton megítélt gyermektartási díj. Ezek összességében 26.600,- + 28.500,- + 22.000,- azaz összesen 77.100,- forint. Ezen felül alkalmi munkákat vállal, minden időben, mikor én, a munkabeosztásom miatt el tudom látni a gyermekek felügyeletét, mely ez esetben havi 7-12 nap.
A közös lakcím és az általam kihasználható két gyermek után járó családi adókedvezményt, közös megegyezésre én veszem igénybe, melyet már a korábban feltüntetett bérbevételem tartalmazza.
A közös ingatlanban a feleségem és a két gyermek él.
Közös megegyezésünk, hogy én a mindenkori nettó keresetem 30%-ának megfelelő összeget bocsájtok a feleségem rendelkezésére, valamint mivel az adókedvezmény kb. pont a lakáshitel törlesztést fedezi, így azt az előbb említett 30% felett, a továbbiakban is én fizetem.
Az én előnyöm ebből, hogy az adókedvezmény miatt a tartásdíj+lakáshitel együtt sem okoz nagyobb kiesést a saját megélhetésemet illetően. A feleségem előnye pedig, hogy mind az ő, mind a nagyobbik (tehát nem az én gyermekem) utazása az alkalmi munkába, illetve iskolába, nem generál indokolatlan plusz költséget, mely megközelítőleg 35-45e forint nagyságrendi könnyebbséget jelent.
Mindezt egybevetve én kb. 150-180e, a feleségem a két gyermekkel 150-160e + alkalmi munka bevételből gazdálkodhat.
A kérdésem, hogy jogilag ez hivatalossá tehető-e, illetve ha igen, akkor mi módon. Illetve, hogy az általam fizetett gyermektartási díj reális-e.
Előre is köszönöm!

Grád András # 2009.04.13. 20:30

Kedves Kaali!

Az a baj, hogy ha tényleg kell a tartásdíj, ezt nem tudja peren kívül megoldani, mert a letiltást, végrehajtást csak a bíróság rendelheti el a saját ítélete, egyezséget jóváhagyó végzése alapján. Persze megegyezhetnek ettől még peren kívül, de ha mégsem fizeti, marad a bíróság. Az ingatlan meg a különvagyona lesz, de persze ettől még a tartásdíj fedezeteként szóba jöhet, ha nincs rendes jövedelme. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kaali # 2009.04.13. 19:57

Kedves Ügyvéd Úr!
Köszönöm válaszát. Sajnos nem tudom eldönteni, hogy járok jobban? Ha férjemnél nem feszegetem a tartásdíj témát, vagy ha nyíltan követelek fix összeget. Ráadásul tavaly nyáron anyósom örökölt egy házat, aminek árát nekünk ígérte.Mivel örökség, gondolom ez csak férjemet illeti. A házunknál a banki papírokon férjem adóstársként szerepel, de minden hitelügyletnél és törlesztésnél az én nevem szerepel.
Ha nem szeretnék pereskedni/hiszen v.mikor szerettem a gyerekeim apját/ akkor hol kell intéznem a gyermektartási díj hivatalos részét? Vagy egyezzek meg férjemmel, és ezt írásban rögzítsük? Válaszát köszönöm!

Grád András # 2009.04.13. 07:40

Kedves Kaali!

Gyermektartásdíj iránt akkor is indíthat pert, ha nem akar válni, bár tény, hogy nem ez a tipikus, de jogi akadálya nincsen. Más kérdés, hogy ha nincs jövedelme, vagy csak minimális, akkor lesz egy ítélete, amit nemigen lesz miből végrehajtani. Ha az ingatlanban tulajdonrésze van (ez akkor is van, ha nincs belőle a nevén, de az együttélés alatt épült, és nem kizárólag az Ön különvagyonából), akkor elvben erre vezethető végrehajtás. Ha a nevén van, semmi gond, megszerezheti mintegy a gyermektartásdíj tartozása fejében egy idő után, de ha nincs a nevén, előbb mindehhez rá kellene kerüljön, azt meg nem biztos, hogy Ön szeretné. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kaali # 2009.04.12. 19:55

Sziasztok! Problémám összetett, és nem egyszerű. 21 év után meguntam férjem alkoholizmusát, nem megfelelő családi viselkedését. 4 gyermekünk van, ő jelenleg munkanélküli.1 hónapja 2x ígérte, hogy meglátogatja a gyerekeket, nem sikerült ezidáig. Anyagilag akkor sem támogatott, amíg velünk lakott.Nem szeretnék válni, félek, hogy a 2003-ban épült/szüleim segítségével, és hitellel/házra akkor igényt tartana. Hogyan vehetném rá, hogy vajmi pénzt adjon a gyerekekre? Köszönöm a segítséget!