eltartási szerződés megtámadása


Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.03. 09:24

A jog szerint ki fogja orokolni az ingatlant?
Milyen kérdés már ez? Szerinted, ha egy ingatlant öröklési szerződéssel lekötnek, akkor azt vajon ki örökli?

Mennyi eselye van a nagymama lanyanak gyozni ha megtamadja az eltartasi szerzodest?
Honnan tudjuk mi azt? Amit leírtál, az nem tényállás, hanem mese, szubjektív vélekedések viszonyokról, érzelmekről, motivációkról.

Mi tortenik ha az elso unoka atiratja mas nevere az ingatlant?
Hogy "íratná át", amikor nem az övé?

Mi lenne a legfairebb kiegyezes ahol mindenki jol jarna ?
Szerintem csak szórakozol...

Szomorú örökös # 2020.05.03. 05:27

avaskema567

A nagymama lanya azon gondolkozik hogy megtamadja az eltartasi szerzodest (mint szinlelt szerzodes) mert o ugy erzi hogy kiturtak az oroksegebol.

Szerintem nem mindegy, hogy eltartási szerződés vagy öröklési szerződés. Mindkettőnél a nagyobbik unokának ugyebár szerződéses kötelezettségei vannak. De hogy melyikről van szó, azt kéne először is tisztázni. Ha szimpla eltartási szerződés, akkor arról én laikusként nem tudok nyilatkozni, de ha öröklési, akkor íme a - szintén laikus - válaszom:

Az öröklési szerződés kemény feltételekkel rendelkező szerződés, mert azt még a nagymama is csak perrel tudta volna felbontani életében. Így utólag a törvényes örökösök is csak perrel tudják bontani, ami nem könnyű feladat és persze sok-sok pénzbe kerül az ügyvéd is meg maga a per is, félek, hogy az alkoholista lánynak nem lesz erre lóvéja.

Mikor a nagymama lanya az eltartasi szerzodesrol tudomast szerzett o ugy erezte hogy kiturtak az oroksegebol es azota a nagyobbik fiaval, nincsennek beszelo viszonyban es emiatt kerulik a talalkozast.

Szerintem nem akkor kellett volna ezen elgondolkodni, amikor a mama meghalt, hogy jaj, most mi lesz a házzal, nem az övé lesz...nem lesz mit elkótyavetyélni (bocsánat). :-O

Nagy valószínűséggel a férjét és a lányát a nagymamának csak azért hívták meg a hagyatékira, mert ők lennének a törvényes örökösök és ott fogják hivatalosan közölni velük a szerződéses öröklés tényét, amelyben az első unoka a kedvezményezett.

Egyébként amiért válaszolok, annak oka az, hogy én is öröklési szerződésben álltam anyukámmal a halála utolsó 5 évében, amit eleinte nem igazán akartam elfogadni, de a végén mégis belementem, mert megértettem, miért döntött így. Mivel az ügyvéd nekünk is elmondta a feltételeket, kicsit elbizonytalanodtam, mert a közjegyző a hagyatékin megkérdezte a nővéremet, hogy elfogadja-e az öröklés alapjául a szerződést. Mi lett volna, ha azt mondja, hogy nem? Pont itt, ezen a fórumon nyugtattak meg, hogy ha nemet mond, akkor neki is pert kellett volna ez ügyben indítania, attól még nem tekintette volna a közjegyző egyből semmisnek a szerződést (szerencsére erre nem került sor). Ja és az, ha csak simán azt mondja, hogy szerinte a szerződéses örökös (azaz én) nem teljesítette a szerződéses feltételeit, nem lett volna elég. Komolyan bizonyítani kellett volna neki ezt, vagy esetleg azt, hogy anyukám nem volt esetleg ép elméje teljes tudatában, amikor a szerződést kötöttük. Szóval az esélye gyakorlatilag nulla volt, főleg hogy ő is egy alkoholista tróger lett - később már hajlékatalanná is vált - ezért döntött anyukám így. Nem beszélve arról, hogy anyukám „elég sokat köszönhetett” az egészségi állapota tekintetében a nővéremnek. :-( Tehát amennyiben perre kerülne mégis a sor, akkor gyanús, hogy a nagymama lányának is el kell majd számolni a hanyag életvitelével, amiért a nagymama így döntött, mert nem hinném, hogy feltett kézzel fogja az első unoka ezt végig nézni. Egyszóval kemény menet lesz.

avaskema567 # 2020.05.02. 21:34

Tanacsra lenne szuksegem, remelem valaki tud segiteni.

Szereplok:

  • a nagymama akinek van egy lakasa
  • a nagymama ferje akivel egyutt elnek a lakasban
  • a nagymama egy szem lanya aki visszaeso alkoholista es aki ez miatt tobbszor volt korhazban es tobbszoros hiteltartozasa van es amikor alkoholos mamorban van akkor nem beszamithato
  • a nagymama lanyanak nagyobbik fia, a nagymama elso unokaja, aki kozel allt mindig a nagymamahoz
  • a nagymama lanyanak kisebbik fia, a nagymama masodik unokaja, aki kulfoldon dolgozik

Problema:
A nagymama par evvel ezelott eltartasi szerzodest kotott az elso unokajaval mert a nagymama attol tartott hogyha a lanya orokli a lakasat akkor elkotyavetyeli az ingatlant. Az eltartasi szerzodes szerint a tulajdoni jog az elso unokat illeti ha a nagymama meghal ("Elidegenítési es terhelési tilalom öröklési jog biztosítására" van a tulajdoni lapon)
A nagymama es az elso unoka ezt egymas kozott elinteztek es a csalad tobbi tagjaval ezt a dontest nem egyeztettek.
Mikor a nagymama lanya az eltartasi szerzodesrol tudomast szerzett o ugy erezte hogy kiturtak az oroksegebol es azota a nagyobbik fiaval, nincsennek beszelo viszonyban es emiatt kerulik a talalkozast.
A nagymama azert nem vonta be a masodik unokajat az eltartasi szerzodesbe mert az kulfoldon tartozkodik es amugy is jobban szerette az elso unokakajat.
A nagymama tobbszor panaszkodott a lanyanak az elso unokajarol hogy az nem teljesiti az eltartasi szerzodes felteteleit, nem ad penzt, nem segit eleget, stb.
A nagymama nemreg meghalt es a hagyateki targyalas hamarosan elkezdodik, jelenleg 3 orokos van: a nagymama ferje, a nagymama lanya, es a nagymama elso unokaja.
A nagymama ferje egy semleges karakter mert neki minden mindegy, ot nem erdekli az ingatlan sorsa, valoszinuleg idosek otthonaba fogja berakni hamarosan ot a nagymama elso unokaja.
A nagymama lanya azon gondolkozik hogy megtamadja az eltartasi szerzodest (mint szinlelt szerzodes) mert o ugy erzi hogy kiturtak az oroksegebol.

A jog szerint ki fogja orokolni az ingatlant?
Mennyi eselye van a nagymama lanyanak gyozni ha megtamadja az eltartasi szerzodest?
Ha esetleg megnyeri hany szazalekban orokolhet a nagymama lanya?
Mi tortenik ha az elso unoka atiratja mas nevere az ingatlant? Ez milyen kovetkezmenyekkel jarna a megtámadhatóság szempontjabol?
Mi lenne a legfairebb kiegyezes ahol mindenki jol jarna ?

drbjozsef # 2020.03.10. 14:13

Sakura,

Tehát tulajdonos vagy. A tied.
(Ugyanezt a tartást lehet öröklési szerződéssel is, ahol nem vagy tulajdonos a tartási idő alatt, csak az eltartott halálával leszel az.)

Ez jobb, mert nem neked kell vitatni, hogy megkapd az ingatlant, hanem annak kell perelni és bizonyítania, aki szerint valamiért esetleg nem jogos a te tulajdonjogod.

Sakura # 2020.03.10. 13:55

Pénzben - OK
Nem csak akkor az enyém, ha nincs már eltartott? Tartás jogcímen vagyok tulajdonos.
Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.09. 16:47

Akkor hogyan tudom teljesíteni tartási kötelezettségemet
Pénzben?

mi lesz a házzal?
Mi lenne? A tiéd, nem?

Sakura # 2020.03.09. 12:24

Tiszteletem!
Kérdésem a következő:
1994-ben testvérem és én eltartási szerződést kötöttünk szüleinkkel. (Édesapám előző házasságából született gyermekei miatt). Testvérem 1997 óta külföldön él, szüleimet semmilyen módon nem támogatta, nem gondozta, sőt minden évben családostól itt nyaralt szüleim költségén.
2005-ben Édesapám elhunyt. 2018-ban testvérem azzal állt elő, hogy fizessem Őt ki a házból, mert nem szeretne közösködni. Én hiába mondtam, hogy a ház még nem a miénk, de Ő csak erősködött.
A történet vége az lett, hogy én kifizettem neki a megegyezésünk szerinti összeget és az eltartási szerződést úgy módosítottuk, hogy én egyedül tartom el Édesanyámat, Ő pedig nem követel már tőlem semmit az ingatlan vonatkozásában.
Most azon töri a fejét, hogy magához költözteti Édesanyámat. Akkor hogyan tudom teljesíteni tartási kötelezettségemet és mi lesz a házzal?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.18. 06:31

Szerintem azt akarja kérdezni, hogy az örökös beléphet-e a szerződés érvénytelenségének megállapítása iránti perbe, ha az eltartott meghalt. Igen.

Az igaz, hogy az érdemi kérdés nem ez.

drbjozsef # 2020.02.18. 06:19

kitimama,

Nem valószínű.
Nem zárt ki senkit, a törvényes örököst sem a hagyatékából.

A szóban forgó ingatlant visszterhes szerződéssel elidegenítette, egyszerűen az már nem tartozik a hagyatékába.

A szerződés is minden bizonnyal ügyvéd előtt született, feltehetőleg felhívták a figyelmét a tartási szerződés lényegére.

kitimama # 2020.02.17. 21:22

Tisztelt Cimzet Érdeklödöm a tartási szerzödés készült, a sogor nevére került tulajdonjog, kettö haszonélvezettel terhelten. Idöközben az eltrtottnak tudomására jutott hogy megtévesztették ,hogy a törvényes örököst ezzel kizárta. Nyilatkozott tett ügyvédnél , mindezt elmondta, és törvényes örökséget kérte, még életében. És utána kéthétre hirtelen elhunyt.Figyelembe veszi ezt a biróság??

drbjozsef # 2018.12.07. 10:34

Szerintem azt, hogy ha semmisségi ok áll fent, akkor a bíró - ebben az esetben kivételként akár a felek kérelmétől függetlenül is - azt hivatalból észlelheti, és külön eljárás nélkül a szerződést semmissé nyilváníthatja.

Az, hogy az egyik tanú szerint az elhunyt demens volt, az nem ilyen ok.

Amarillys # 2018.12.07. 08:48

6:88. § [Semmisség]

(1) A semmis szerződés megkötésének időpontjától érvénytelen. A semmisség megállapításához külön eljárásra nincs szükség; a szerződés semmisségét a bíróság hivatalból észleli.

Szerintetek ez mit jelent?

ObudaFan # 2018.12.02. 13:31

Amarillys

Valószínűleg igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.02. 10:43

Az nem kérdés.

drbjozsef # 2018.12.02. 10:35

KBS,

Felmondani nemigen, de közös megegyezéssel Tothnita30 párja
és az édesapja megszüntetheti a szerződése, nem?

Van az a körülmény, amikor mindenki beleegyezik...

Amarillys # 2018.12.02. 08:48

Köszönöm a gyors választ! Ebben az esetben alkalmunk sem volt ilyet indïtványozni, mert ez az utolsó tárgyaláson hangzott el, amin már ítélet született. Vagy az ügyvéd megtehette volna ott rögtön?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.02. 08:35

A bíróság a felek kérelmeihez, bizonyítási indítványaihoz kötve van.

Amarillys # 2018.12.02. 08:08

Azt szeretném megkérdezni, hogy polgári perben, amiben eltartási szerződésre hivatkozva, az eltartott jogutódjaként támasztott a felperes követelést és a felperes tanúja elmondta, hogy az eltartott demens volt, a bíróságnak vizsgálnia kellene-e a szerződés érvényességét?
A szerződés megkötése és a haláleset között fél év sem telt el.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.01. 22:13

Nem nagyon lehet.

Tothnita30 # 2018.12.01. 13:35

Tiszteletem!
Olyan kerdessel fordulok Onokhoz, hogy parom kotott edesapjaval eltartasi szerzodest, miszerint parom az eltarto, cserebe edesapja a nevere iratja a hazat. Parom fizeti a hazon levo jelzalogot, amit meg edesapja vett fel ra, fizeti a rezsit, a szerzodes alapjan 100ezer forintos osszeggel jarul hozza edesapja eltartasahoz,ami dokumentalhatoan meg is valosul. Idokozben azonban a viszonyuk nagyon megromlott, parom szeretne felmondani a szerzodest. A kérdésem az lenne, hogy erre milyen formaban van lehetosege, illetve esélye?!

ObudaFan # 2018.11.26. 05:31

Gyulacika

  1. Még a megkötés után két évig lehetne kötelesrészt kérni.
  2. Illetve amennyiben igazolható, hogy az eltartó nem volt képes a tartásra és így színlelt volt a szerződés, akkor a semmisségre hivatkozva lehetne kérni a kötelesrészt.
  3. Csakhogy mindez rajtad mit sem segít, ugyanis ha a nagynénéd volt az eltartott, akkor nem vagy kötelesrészre jogosult.
Szomorú örökös # 2018.11.26. 04:30

Gyulacika

Elég lett volna egy topikban is feltenni a kérdést, nem gondolod? Ettől nem kapsz hamarabb rá választ.

Gyulacika # 2018.11.26. 04:27

Üdvözlet.

Egy olyan dologban szeretnék érdeklődni, hogy eltartási szerződés kötésének van-e jogerőre lépése? Esetleg azonnal életbe lép?
Ugyanis az történt, hogy ez év május 31-én lett kötve az eltatási szerződé, és junius 14-én elhunyt az eltartott.
Valamint milyen kötelesége van az eltartónak, mivel tanukkal bizonyitható, hogy munka nélküli alkoholista személy.

Az eltartott azon a napon ráiratta a házát, de a bentlévő berendezések az illető már eladta a házból. Nekem a nagy néném volt az eltartott.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e arra lehetőség törvényesen, hogy kideritse az ember azt, hogy hol, kinél, és mikor lett ez a szerződés megkötve?

Sok kérdésem lenne, de lehet a válaszban minden benne lesz, és nincs értelme tovább kérdezni.

A választ előre is köszönöm.


Üdvözlet.

Érdekl?dni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ el?re is köszönöm.

annamanna2000 # 2018.08.19. 11:08

Drmosza!
Köszönöm a segítséget.

annamanna2000 # 2018.08.19. 10:27

Értem.
Csak azt nem tudtam, hogy ilyen egyszerűen működik egy eltartási szerződést megkötni.
Aztán ha gond van, akkor kit lehet felelősségre vonni?
A demens, járni nem tudó idős embert, aki bármit aláír,
ki védi meg a skizofrén beteg ember antiszociális tetteitől?
Köszönöm.