Nem is kell a jóerkölcsre hivatkozni. Törvény minősíti semmisnek az ilyen személy és az ellátott közötti tartási stb. szerződést.
Öröklési szerződés
T.Ügyvéd Urak!
Új információ jutott a tudomásomra. Tegnap temetés után a /eltartó/gondozó vitt ki a vasút állomásra.Egyik mondata úgy hangzott "Elvan írva a szerződés mert öröklési szerződésnek van írva, de a tartalma eltartási szerződés. Olyan van benne, hogy havi egyszeri látogatás,gyógyszer felíratás, kiváltás,betegség esetén orvoshoz kórházba vitel mozgásképtelenség esetén, illő módon eltemetés"
A szerződést most sem volt hajlandó meg mutatni.
Elég-e ha a hagyatéki tárgyaláson meg említem a közjegyzőnek, hogy mint gondozó kötött vele szerződést? Így is megállhat mint ajándékozási szerződés?
Hol kell bejelentenem,hogy igényt tartok a kötelesrészre, vagy ha meg akarom támadni a szerződést?
Köszönettel várom válaszukat.
Ha nem tudtok megegyezni, perben a bíróság fog dönteni.
Tisztelt Ügyvéd Urak!
Nővérem februárban eltartási szerződést kötött a 88 éves édesanyámmal, akivel 15 éve egy háztartásban élnek. Ő elvált, pszichés problémái vannak. A kapcsolatunk enyhén szólva nem zökkenőmentes. Hivatalosan szeretném megtudni, mit tartalmaz ez a szerződés. Honnan szerezhetem be?
Segítségüket köszönöm.
A nővérétől vagy az édesanyától.
Majd annak idején a hagyatéki eljárásban akkor is megismerheted, ha egyikük sem mutatja meg.
Köszönöm a segítséget.
Állítólag egyikük sem tudja hová is tette ezt a szerződést, tehát nem tudják megmutatni.
Ha én nem ismerem ennek a tartalmát, hogyan tudok arról megbizonyosodni, hogy a nővérem eleget tesz-e ennek? Hogy miért vagyok bizalmatlan?
Édesapám halála után mi örököltük a ház felét a nővéremmel. A másik felére, az édesanyám tulajdonára 2013. szeptemberében holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztek be, melynek jogosultja a nővérem. Erről évekig nem tudtam, csak amikor ez év februárjában a Földhivataltól megkaptam a tulajdoni lapot. Az addigi haszonélvezeti jogot törölték és bejegyezték a nővéremet tulajdonosnak : tartás-gondozás címen, édesanyámnak pedig haszonélvezeti joga van az egész házon. A nővéremnek 7 év munkaviszonya van, 20 éve
leszázalékolt, minimális jövedelemmel. Az édesanyám tartja el, nemcsak anyagilag, hanem a házi munka javát is magára vállalja. A nővérem júliusban kórházban volt, tehát hogyan gondozott vagy tartott ő el bárkit. Én azt gondolom, hogy ez egy olyan szerződés, amivel engem kizárnak az öröklésből. Mit lehet tenni?
„hogyan tudok arról megbizonyosodni, hogy a nővérem eleget tesz-e ennek? ”
Sehogy. De nincs is közöd hozzá. Vagy gondnokság alá van anyád helyezve, és te vagy a gondnoka?
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Nem, édesanyám nincs gondnokság alá helyezve. A nővérem viszont néhány évvel ezelőtt nagyon közel állt hozzá.
Betegségéből kifolyólag nagyon sokszor agresszív, a szomszédok kerülik, nem állnak vele szóba. Ha gond van, akkor viszont mindig engem találnak meg.
Az Ön tanácsa tehát az, hogy ha a szomszédok irányomba jeleznek valamit, akkor mondjam nekik azt, hogy nincs közöm hozzá, nem vagyok az anyám gondnoka.
Lehet, hogy igazad van. De a nővéred elég szerencsétlen. Rajta próbál édesanyád a maga módján segíteni. Muszáj ezen rugózni?
„Én azt gondolom, hogy ez egy olyan szerződés, amivel engem kizárnak az öröklésből. Mit lehet tenni?”
Az öröklésből kizárhat édesanyád, az ellen jogi úton nem tudsz mit tenni. Abban viszont igazad van, hogy egy ilyen szerződéssel - ami a leírás szerint valójában nem öröklési, hanem tartási szerződés lehet - a kötelesrészből is kizár. Az már esetleg támadható, de csak édesanyád halála után, és ahhoz kevés önmagában az, hogy pontosan teljesít, vagy sem a testvéred. Az viszont például elég, ha bizonyítható, hogy eleve színlelt szerződés volt ez, például mert édesanyád nem szorult a tartásra, vagy a testvéred arra eleve nem volt képes.
Édesanyád halála után egy esetleges perben megismerheted a szerződést, előbb pedig úgysem tudsz mit tenni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 7 évvel ezelőtti ingatlan öröklési szerződéshez kell ügyvédi ellenjegyzés, vagy elég a két tanu ? Ha az öröklési szerződést az örökhagyó két gyermekére hagyja, de azt csak az egyik írta alá, akkor mi van? Érvényes a szerződés vagy mivel az egyik örökös nem írta alá, ezért az egész érvénytelen. Köszönöm előre is választ.
Éppenséggel az ügyvédi ellenjegyzés nem érne semmit.
„Ha az öröklési szerződést az örökhagyó két gyermekére hagyja,” Hogy?
Ha esetleg azt akartad mondani, hogy a szerződés két örököst jelölt meg, de csak egyik írta alá, akkor az alá nem író vonatkozásában valószínűleg érvénytelen a szerződés. (Megjegyzem, az, hogy az általad ismert példányon csak egyikük írt alá, nem zárja ki, hogy legyen olyan példány is, amelyet aláírt a másik.)
Igen, köszi. Pontosítok. Három örökösből kettőre hagyja az ingatlanát, de azt csak az egyik írta alá tanuk előtt, azért az érvényes. Megteheti, hogy utólag írja alá?
Viszont ha elidegenítési és terhelési tilalmat szeretnétek bejegyezni a tulajdoni lapra - ami azért az örökösök számára szükséges biztosíték lehet - ahhoz már szükséges ügyvédi közreműködés.
Ha az örökös utólag aláírja, az nem lesz jó az ő vonatkozásában, mert a tanúk előbb írták alá, mint ő, ennél még az is jobb, ha ő külön iratot ír alá két tanúval. De a legjobb lenne újat írni, ha még lehet. De egyébként végrendeletként azért még érvényes lehet az ő aláírása nélkül is esetleg, csak akkor a kötelesrésszel lehetnek gondok.
Köszi, ha nem írta alá, akkor esetleg a kötelesrész sem jár? Vagy mire gondoltál?
Ellenkezőleg. A végrendelettel juttatott érték beletartozik a köteles rész alapjába.
Köszi, ha jól értem, akkor egy 12 millió ft-os hagyatéknál ez ugy néz ki, hogy a kötelesrész alap 6 millió Ft.
Nem.
Ha nettó 12M a hagyaték, akkor a kötelesrésznek az alapja minimum 12ŰM Ft, esetleg lehet több, ha voltak jelentős ajándékozásai az örökhagyónak.
A kötelesrész meg a végrendelet keltéhez képest az alap 1/2-e vagy 1/3-a.
Tisztelt Ügyvéd Urak!
Ezen a fórumon 2016. szeptember 1-jén kértem tanácsot Önöktől az édesanyám és a nővérem között létrejött eltartási szerződés ügyében. Ekkor kaptam hideget-meleget, tanácsot arra, hogy ne rugózzak ezen a problémán.
Szeretném hangsúlyozni, nem szeretnék senkit bíróság elé rángatni, nem szeretnék pereskedni. Mindössze megoldást keresek.
Akkor írtam a nővéremről, akit alkalmatlannak tartottam arra, hogy édesanyám gondját viselje. Ezt mára be is bizonyította. A múlt hónapban az ajtót kellett rátörni édesanyámra, mert egyedül hagyta otthon, 2 napja pedig combnyaktöréssel vitte el a mentő,mert a fürdőszobában elesett és órákig feküdt ott mert a nővérem nem ébredt fel, elmondása szerint nagyobb adag gyógyszert vett be a szokásosnál. Hová forduljak?
Gyámhatóság.
Köszönöm.
Tisztelt Ügyvéd Urak!
A nővérem belátta, hogy ennek a szerződésnek ő nem tud eleget tenni. Édesanyámat szeretné gyámság alá helyeztetni. Azt viszont nem akarja, hogy én legyek a gyámja. A gyámhatóság elsőként ,kit rendel ki gyámnak?
Ebben az esetben mi lesz a köztük létrejött eltartási szerződéssel?
„A nővérem belátta, hogy ennek a szerződésnek ő nem tud eleget tenni.”
Akkor kérje a szerződés felbontását.
„azt viszont nem akarja, hogy én legyek a gyámja”.
Azt nem ő dönti el hanem a gyámügy.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02