Osztozkodás örökölt ingatlanon


Zoltán György # 2004.03.24. 10:30

Társasházzá alakítjátok a házat, két albetét lesz a két lakás.
A szülőkkel pedig próbáljatok részletfizetésben, vagy életjáradékban megállapodni!

haszi # 2004.03.24. 07:40

Szia!

Köszi a válaszokat, de a helyzet a következő:

egyáltalán nem akarjuk megvenni tőle a később majd őt illető 1/4 részt. Sőt, igazából abban reménykedtük, hogy később le is mond az ő részéről, hamár egyszer úgyis mi építettünk oda tetőteret. Finoman szólva elmondta, hogy nem fog lemondani róla, sőt, ő javasolta, hogy értékeltessük fel a házat most, és a (majd később ráeső) részt fizessük ki neki. Már miért is tenném meg ezt most? 1. Egyenlőre a szülők még élnek, és neki még nincs semekkora része sem. 2. Ha az építkezéshez most hitelt veszek fel, akkor valószínüleg arra sincs pénzem, hogy az ő részét (ha lenne most neki) most kifizessem.
Szóval, erről ennyit, majd akkor egyezkedünk, ha a szülők nem élnek.
Ezért is kérdeztem rá arra, hogy hogyan lehet akkor majd eldönteni, hogy a földszinti részből mennyit ér az ő 1/4 része? Akkor ugyanis már rajta lesz a tetőtér, és ugyebár nem szeretném, ha a tetőtérrel megnövelt összeg 1/4-ét kapná...

Kitérnél egy kicsit bővebben erre a bizonyos két albetétes házra? Mit is jelent ez valójában, és mi az elintézésének a menete? Mi mindenre van ehhez szükség?

Előre is köszi!

Zoltán György # 2004.03.23. 17:01

Szervusz!

Elöször is ki van a tulajdoni lapon? Pont!
Ki mondta, hogy nem veheted meg tőle, haszonélvezet biztosításával?
Miért fizetnél bárkinek, inkább anyósod és apósodnak add azt az összeget!

Mi az, hogy Õ örököl? Ha aposoddal és anyósoddal holnap kötök egy adásvételi szerződést az ingatlanra, akkor tőlem nem fogja megörökölni. Ha örökösödési, vagy eltartási szerződést kötök, akkor sem!

Már miértkapná meg a ti részetek 1/4-ét? Ráhagytátok?
Csináljatok két albetétes házat, így a két lakásnak két külön helyrajzi száma lesz!

Nem, az építkezésbe nem szólhat bele!

Beszélj a férjeddel, a szüleivel, és mondjátok el, hogy a jelentős beruházás mellett, a késöbbi esetleges félreértések elkerülése végett szeretnétek megvenni a földszinti részt, az Õ holtig tartó haszonélvezetével terhelten!

Ti biztosítva lesztek és Õk is!

haszi # 2004.03.22. 14:28

Sziasztok!

Remélem, akad, aki segíteni tud az alábbi problémámban:
Párommal a párom szüleinél lakunk, most fogjuk beépíteni a tetőteret, ami különálló ingatlan lesz, külön bejárattal. A mostani ház tulajdonosa az anyósom és az apósom, 50-50 %-ban. Páromnak van egy féltestvére, akinek saját családja van, már nem él a szülői házban. Anyósomék (nyilatkozatban) beleegyezésüket adják, hogy az ő házukra tetőteret építhessünk. Igen ám, de a páromat a szülei halála esetén a mostani ház 3/4-e, míg féltestvérét a 1/4 - e illeti meg. Ez nem kérdés. Felmerült azonban a kérdés, hogy neki merjünk - e vágni a tetőtér beépítésnek úgy, ha a féltestvér nem mond le a neki járó 1/4 részről (hangsúlyozom: a szülők még élnek!!!). Szóval, két variáció lehetséges:

  1. Felértékeltetjük most az ingatlant, és a mostani érték 1/4-ét kifizetjük a féltestvérnek, így lemond az ő részéről a párom javára. De: mi is hitelt veszünk fel az építkezéshez, így ez a megoldás kizárva, mivel kb. 15-20 millió forintos ingatlanról van szó.
  2. Nem értékelünk most fel semmit, a szülők továbbra is beleegyezésüket adják az építkezéshez, és minden megy a maga útján. És: egyszer majd, amikor majd egyik szülő sem él, akkor gondolkodunk azon, hogy mi legyen a féltestvér megörökölt részével. Valószínüleg eladjuk a házat.

És a fő kérdés most jön:

Mivel a tetőtér már csak a férjem és az én tulajdonomat fogja képezni (kettőnk költségén építettük), fel lehet - e majd a szülők halála esetén értékeltetni úgy a házat, hogy külön a felső és külön az alsó részt becsüljék fel - amiből a féltestvérnek jár az 1/4 rész- és e szerint kifizetni majd őt, ha itt lesz az ideje.
Ugyanis én nem szeretném, ha már a tetőtérrel megnövelt ingatlan értékének kapná meg az 1/4 részét.

Még egy kérdés: Megakadályozhatja - e most a féltestvér a mi tetőtér építésünket, ha a mostani ingatlan csak és kizárólag a szülők tulajdona, és ő MAJD EGYSZER csak örökölni fogja azt a bizonyos 1/4 részt?????

Remélem, akad , aki jótanácsot tud adni, nagyon nagy szükségem lenne rá.
Előre is köszönöm!!!