Nyári szünidei láthatás


habok # 2013.07.10. 11:09

Mármint én odaadtam a gyerekeket a láthatásra, mondjuk ő meg visszaadta..

habok # 2013.07.10. 11:07
Sajnos igaz. Nem, jön értük, de a nyár felét most kéri, az ügyvédje útján. Vagy ez is csak olyan lesz, mint az eddigi harcai, amikor leírta, mikor melyik gyereket akarja, hov
  • leírtam egy ilyet a láthatás topikba, nem másolnám most ide, elég zavaros , össze-vissza az egész amit kitalált, olvasd vissza, érdemes- majd amikor az kértem, maradjunk a 2 hetente hétvégébe, válaszra sem méltatott és egyik általa megadott időpontban sem jelent meg az általa mondott helyen.
Közben a 2 hetente hétvégére is én kérdeztem rá az elmúlt 4 alkalommal már, hogy akkor most akkor igényt tart-e a gyerekekre vagy sem. 2 alkalommal az volt a válasz, hogy ő azt várta, én jelentkezzek, és igényt tart, az 3. alkalommal pedig nem adott sem igent, sem nemet, holott 2* visszakérdeztem, elmentünk és vártunk rá a találkozási ponton, de nem jött. 1* válaszra sem méltatott.

Attól, hogy te nem így működsz, ne gondold, hogy egy ilyen fórumra hazugságot ír vki, hiszen itt a viszonylagos névtelenség mellett mi értelme lenne?
Nyilván, ha meghallgathatnád a másik felet is, úgy lenne az igazi.És nyilván az ő előadása teljesen má képet mutatna (na a kettőből talán ki lehetne rakni a valóságot), de amiket itt leírtam, ezek tények, alátámaszthatóak, e-mail váltásokkal, tanukkal (elvitte a gyerekeket, nem vitte el, odaadta-e őket vagy sem, stb...

habok # 2013.07.10. 10:56

Igen, nemhivatalos tanács, kvázi papírt nem hajlandóak adni róla, bíróság előtt fel nem vállalják, de ismerve a helyzetet, apukát, gyerekeket, engem, ezt javasolták.
Nekem erről az a véleményem, hogy könnyen mondanak bmit nem hivatalosan, adott helyzetben nekem kell odaállnom a gyerekek/másik fél/bíróság elé és vállalnom, amit csináltam.

Nekem sem tetszik, hogy ilyen hosszú ideig nem találkoznak az apjukkal, de látom az elkerülte figyelmedet, hogy az elmúlt 2 láthatáson nem jött a gyerekekért, tehát már lassan 6 hete nem látták az apjukat.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy nem akarom adni a gyerekeket, csak túl hosszú az egybefüggő idő.
Amúgy egy 2 évesnek meg beláthatatlan szinte (aki ráadásul 4 napnál többet még nem volt nélkülem és addigra majd 8 hete nem látta az apját - ismétlem, én adtam volna az ő hétvégéin a gyerekeket, de nem jött értük, nem hívta őket, nem küldött levelet, nulla kommunikáció- mondjuk ez pont a 2 évesnél nem számított volna, de a nagyoknál igen)

Tulajdonképpen gyakorlati megoldások érdekelnének erre a helyzetre, nyilván a következő nyáron már a kicsi is 3 éves lesz, lesz gyerekelhelyezés, kapcsolattartás szabályozás.

Olyan érdekelne, hogy szokás szerint mondjuk aug. utolsó x. napjáig hazahozza őket, hogy felkészülhessünk a sulira pl., vagy szokásos, hogy a nyári kapcsolattartás után az iskolába mehetek a gyerekekért délután.

Meg kell-e mondania, hova viszi a gyerekeket (külföld pl), ki fog rájuk vigyázni napközben, amikor dolgozik, vagy ha elvitte, azt csinál, amit akar?
Csak mert ő folyamatosan mindenféle levelekkel bombáz és szte beszámolási kötelezettségem van a gyerekekkel kapcsolatos összes dologról, amit én meg is teszek felé, e-mail útján.(pl mi az adott óraszámú igazolt hiányzás az amúgy kitűnő bizonyítványban(amit mellesleg másolat formájában kellett neki elküldenem, mert se a biz. osztáson nem jelent meg, se azóta nem találkozott vagy beszélt a gyerekekkel) tételesen soroljam fel neki, mert ő egyszer sem adta beleegyezését, hogy kivegyem a gyereket az iskolából. Javarészt orvosi igazolás, és versenyek amúgy. Ja és gyerekenként kevesebb, mint 70 óra hiányzás 1 évre, ami napi 6 órával számolva 12 nap sincs, szóval nem extrém sok. Mindegy, megtettem, tételesen válaszoltam)

Elnézést, ha sírásnak tűnik, de még relatív új a helyzet mindenkinek, remélem ennél már csak jobb lesz. Mindenesetre én nagyon várom már a kapcsolattartás szabályozását, mert akkor legalább lesz egy irány, amihez lehet igazodni (remélem később pozitív irányban eltérni, ha lecsengett egy kicsit az érzelmi rész)

sió # 2013.07.10. 10:34

Egyébként hogy van ez? Nem megy érte, de a nyárért harcol? Vagy egyik, vagy másik nem igaz.

sió # 2013.07.10. 10:31

Nemhívatalos tanácsot kaptál, és pont hogy ne add őket oda.? Hmm...
Meg hogy 5 hét sok nekik... Honnan tudod?

Nekem ez túl sok sírásnak tűnik.
És még másnak is...

1 a lényeg. Míg bármilyen elhelyezés nincs, addig azonos jogai vannak veled.

Ha megtagadod, ezt később a terhedre értékelhetik. Egyébként sem ildomos az apjuktól megfosztani a gyerekeket. A te haragod nem az ő haragjuk.

habok # 2013.07.10. 10:05

Tisztelt hozzáértők,

az a kérdésem lenne, ha még nem volt tárgyalás, ellenben nyári szünet van, milyen elvek mentén szokás ezt megoldani?
Megegyezés nincs -nem is lesz vlszínűleg- eddig 2 hetente szombat vasárnap ment (de 5 hete apa nem jön a gyerekekért), viszont most követeli a nyári szünet felét, úgy, hogy az általa kijelölt időpontig egyáltalán nem kíváncsi a gyerekekre, semmilyen módon nem tartja velük a kapcsolatot, így gyakorlatilag 8 hétig nem találkozott a gyerekekkel előtte) .
Több különböző korú gyerek esetén mi a szokás? Különböző ideig tart az egybefüggő kapcsolattartás?
5 hét egyben mindnek nagyon sok, de legkisebb még nincs kettő (nála gyakorlatilag nem is beszélhetünk nyári szünetről amúgy sem).
És nem adná vissza őket az iskolakezdés előtt, csak szeptemberben a különböző intézményekbe mehetnék értük(kérdés, hogy kerülnének vissza a gyerekek dolgai pl, hol adná át a kicsit, aki nem jár sehova). De természetesen kéri vissza a gyerekek összes holmiját, amit magunkkal hoztunk a költözéskor plusz nyár közepére szerezzek be minden iskolai/óvodai dolgot és adjam át neki azt a gyerekek részére (de állítólag vállalja a gyerekek felkészítését, csak a szükséges dolgokat nem hajlandó ő beszerezni). Ez már csak azért is problémás, mert a tankönyveket aug. utolsó hetében kapjuk meg pl.
Milyen megoldást tartotok elfogadhatónak, illetve mi a "szokás" a nyári kapcsolattartáson?
Ha nyár közepéig nem jön a gyerekekért, mert csak -rákérdeztem mindegyik "ő hétvégéje " előtt, hogy igényt tart-e a kapcsolattartásra, de nem válaszolt érdemben. Most azzal a felkiáltással, hogy lassan letelik a nyár fele és neki joga van az 50%-hoz, köteles vagyok-e neki odaadni a gyerekeket?

Mindemellett esélyes, hogy nem adja őket vissza. (gyámügy és gyerekjólét nem hivatalosan azt tanácsolta, ne adjam neki oda a gyerekeket nyáron, amíg nincs szabályozva a kapcsolattartás, mert valószínű, hogy nem adja vissza őket)

MrTP # 2013.07.08. 19:18

Alexa,

Ket het idoszakos lathatas jar az apanak es ugyanigy ket het az anyanak a tobbi heteken ugyan ugy mennek a folyamatos ket hetes lathatasok tovabb.

Alexa80 # 2013.02.22. 13:57

Nyári időszakot illetően a felek megállapodnak, hogy adott év jún.20. napja és aug.20 napja között megy időszakban gyakorolja az alperes osszesen 2 heti kapcsolattartási jogát, amelyet egyben vagy 2 külön héten is igénybe lehet venni.
A kérdésem, hogy a nyári szünetben ez a 2 hét jár neki, vagy jár a két hetente hétvége is???

kaméleon # 2013.01.19. 01:25

Kedves Halida,
ha meg nem sérődsz, és más nem lesz, talán megelégszel velem is. :)

A hivatalok gyakorlata alapján, úgy néz ki, hogy nincs biztosan nyerő válasz. Ez is azon kérdések egyike, amelyben egyik hivatal így, a másik meg úgy foglal állást. Sőt, lehet, hogy ugyanaz a hivatal egyszer így, a köv. esetben meg ellenkezőleg. Mindenesetre, nálam van ugyanattól a gyámhivataltól döntés, amelyben a nyári szünetben elmaradt folyamatos kapcsolattartást pótoltatják az édesanyával, és van, amelyikben meg már elutasítják a kérelmemet azzal, hogy ha a határozatban az áll, a szünetben ennyi és ennyi nap az időszakos, akkor az azt jelenti, hogy kizárólag ekkor vihető el a gyerek, egy db folyamatos nem jár mellé.

Hogy ez ellentétes a Gyer szabályaival, az annyira érdektelen lehet akár, hogy ezt a konkrét döntést II. fokon, de még bírói úton is megerősítették.
Hát, ez van, ebből tudsz kiindulni. Mondjuk, továbbra is az a többek által megerősített véleményem, hogy a döntés hibás volt, a Gyer alapján, a szünetekben csak két esetben nem jár a folyamatos. Egyik, amíg a gyerek az időszakosát tölti a különélő szülőjével, a másik pedig, amíg a kapcsolattartó szülőnek járó időszakossal azonos hosszúságú szünidőrészt tölti a gondozóval, aminek így a zavartalanságát biztosítani kell. A jogszabályból mást nem lehet levezetni.
(Kis bibi, hogy arról elfelejtenek rendelkezni, hogyan, mikor lehet az a bizonyos zavartalan gondozói idő.)

Hailida # 2013.01.18. 16:11

Ügyvédtől, Jogásztól kérdezném:

Ha bíróság által jóváhagyott egyezségünkben az szerepel, hogy az időszakos kapcsolattartás körében nyáron 2*2 hét illet meg és megállapodunk két dátumban, akkor az első időpont előtt, a két időpont között vagy a második után igényelhetem-e a folyamatos kapcsolattartás körében nekem járó hétvégéket nyáron is, lévén, hogy általában 10 hét a nyári szünet. ???

Köszönöm válaszát!

Zotyika # 2012.08.03. 13:57

gyógyszerész:
A gyámhivatal csak a végzést hajtja végre a magánmegállapodásokat nem.

A gyermek átadása szempontjából szintén.
Ha a végzésben nem szerepel, hogy meghatalmazott is átveheti, akkor nem köteles a kötelezett szülő a jogosult szülő helyett másnak kiadni.
Sajnos ez van. De megpróbálni meglehet. Viszont ha nem mented ki magad előre még ő kérheti majd a végrehajtást, mert nem mentél érte hétfőn.

Csak eltudod rakni az iratokat és majd odaadni a gyereknek tíz év múlva.

Zotyika # 2012.08.03. 13:46

Atip1Oh

Új szabályozást kell kérni, melyben az iskolai szünetekhez igazítást kérd.

ObudaFan # 2012.08.03. 05:40

Ha igazolható, hogy megállapodtatok az időpontokban, akkor a gyámhatóságtól kérhető végrehajtás és a költségeid megtérítése.

gyógyszerész # 2012.08.03. 05:34

Kedves Fórumozók!Kiegészítem az előzőeket azzal,hogy a "gyermekátadás" mikéntje sincs leszabályozva.Köszönöm.

gyógyszerész # 2012.08.03. 05:11

Kedves Fórumozók!Két hét múlva utaznék egy már befizetett nyaralásra hétéves gyermekemmel.Május óta tud erről a másik szülő,aki a szülői felügyeleti jogokat gyakorolja.Kapcsolattartás aszerint szabályozva,hogy páros hét anyánál,páratlan hét apánál van a gyermek.Semmi más nincs a megállapodásban.Kérésemre,mivel a nyaralás két napja a másik szülő hetére esik,de oldjuk meg,a válasz az volt,hogy elmehet Velem természetesen a gyerek Görögországba,ha Én elengedem Vele Kanadába. Igent mondtam.Tegnap kaptam egy levelet,miszerint nem értesítettem a görög útról-programja van a kérdéses hétvégén a gyerek marad.Ha elutazok egyedül:a szüleim átvehetik -e a gyermeket az én hetem kezdetekor tanúk által aláírt megbízásom mellett.Előbb érek vissza,mint,hogy lejárna a kapcsolattartási időm-szeretném legalább azt kihasználni.Ha nem adja át a másik fél,az kapcsolattartás akadályoztatása-e?Milyen eséllyel perelhető a másik fél anyagi károkozásért/vagy milyen jogcímen/,hiszen a gyermek re szánt befizetett 250 000 ft ellenértékét nem tuja a kicsi realizálni.Hogy lehet igazolni,hogy nem utazott Velem.Minek minősül,hogy feltételhez köti a gyerek nyaralását.A Családsegítő Szolgálatnak tett ezzel kapcsolatban szóban nyilatkozatot.Várom a válaszokat.Köszönöm.

ObudaFan # 2012.08.02. 06:18

Gyakori probléma, hogy a bíróságok az összefoglaló "intézményi szünet" elnevezést használják, és aztán a gyámhatóságok ezt a zárással azonosítják. A tanévek rendjéről szóló NEFMI/EMMI rendeletek hatálya nem szokott az óvodára kiterjedni, és a gyámhatóság jobb híján a zárásból indul ki, pedig szerintem a jogszabályból nem ez következne.

Abban a nyári időszakban ugyanis, amíg az óvoda nyitva tart ugyan, de foglalkozások nincsenek, az óvoda puszta „gyermekmegőrzőként” funkcionál, a gyermek érdeke az, hogy amennyiben bármelyik szülő tudja vállalni a gyermekkel való foglalkozást, akkor a gyermek a szülővel tartalmasan tölthesse az idejét. Ebből adódóan intézményi szüneten a foglalkozásmentes, az iskolai intézményi szünet időtartamával azonos időszakot kellene érteni.

A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 27. § (4) bekezdésének, amely szerint az időszakos kapcsolattartás célja a különélő szülővel való huzamosabb együttlét. Ennek is a hosszabb szünet szerinti értelmezés felel meg.

Atip10h # 2012.08.01. 19:03

Az óvodai nyári szünetre a bíróságtól végzést kaptam. A végzésben nem az óvoda bezárásáról van szó, szeretném tudni, hogy ez konkrétabban mit foglal magába, az óvodai nyári szünet mint fogalom létezik-e, mert tudomásom szerint az óvodai nyári szünet az iskolai nyári szünethez igazodik. Állítólag erre van egy törvény, melyben le van írva, hogy a nyári óvodai szünetnek igazodni kell az iskolai szünethez.

A bírósági végzés szerint heti váltásban lehetne nálam a fiam, és nem az szerepel a végzésben hogy az óvoda bezárásának idejére hiszen akkor is más óvodába el lehet vinni a gyereket.

Törvényileg állítólag nincs nyári szünet, ugyanakkor az óvodák összevont csoportokkal működnek. Mi ilyenkor a teendő?

Válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.31. 16:17

bianka40

A probléma ott van, ha nem adja át az útlevelet, és az szükséges az utazáshoz. Az én tapasztalatom szerint ekkor csak az újraszabályozás segít, kifejezetten ki kell mondatni a hatósággal, hogy viheted külföldre, és át kell, hogy adja az útlevelet.

tarjani # 2012.07.31. 14:33

T.
A problémám a következő melyhez segítséget kérnék:a gyermek a nyári szünet második felét/ehónap 25-től/ tölti nálam.11 éves az anyuka 2012.07.06-án elvitte fogorvoshoz mert fáj a foga régóta, a fogorvos írt neki egy beutalót a száj sebészétre.25-ig nem vitte el a gyermeket. A városban 23-tól aug.20-ig nincs rendelés legközelebb Budapesten van.No már most a gyermeket el kell vinnem mivel az anyuka a 3 hét alatt nem vitte el, ez nekem elég sokba kerülne az Ő felelőtlen magatartása ami nem először játszik el velem szembe és a gyermekkel szemben..Én fizetem a gytartást neki rendesen. Most egy kicsit felháborít a dolog. Mit tehetnék,hogy ez ne igy legyen? A gyámhivatal el tud-e járni ilyen esetben ? Mit tehetek,hogy ezt már sokadszorra ne játszhassa el?

Zotyika # 2012.07.28. 12:15

Nyaralni bármelyik szülő viheti külföldre a gyermeket a saját kapcsolattartási idején belül.
Ennek csak akkor van akadálya, ha a hatóság ezt korlátozta.

bianka40 # 2012.07.24. 17:53

Kedves ObudaFan !
Szeretnénk a kislányommal külföldre utazni nyaralás céljával.Mivel az apa és köztem a válás óta nagyon rossz a kapcsolat,semilyen módon nem lehet vele kommunikálni ezért szeretném megkérdezni,hogy megakadályozhatja e ,hogy külfödre utazzam a kislányommal.Jogilag van e erre valamilyen korlátozás?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.22. 09:08

Ez azért vitatható, bár kétségtelenül van olyan gyakorlat, ami szerint ha az ítéletben nem szerepel az a kitétel, hogy az időszakos kapcsolattartással megegyező időtartamban nem jár folyamatos kapcsolattartás, a kormányrendelet alapján akkor is úgy kell tekinteni, hogy nem jár.

Ez a gyakorlat véleményem szerint alapvetően hibás a következők miatt.

A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 33. § előtti cím a „a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása”. A 33. § (2) is akként fogalmaz, hogy a gyermek fejlődését veszélyezteti, ha a kapcsolattartásra jogosult vagy a kapcsolattartásra kötelezett a kapcsolattartást rendező egyezségben, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozatban foglaltaknak önhibájából ismételten nem, vagy nem megfelelően tesz eleget, és ezáltal nem biztosítja a zavartalan kapcsolattartást.
Ebből adódóan téves az az álláspont, amely olyan, a kormányrendeletben szereplő rendelkezést kíván végrehajtani, amely csak a kormányrendeletben szerepel, de a kapcsolattartásra vonatkozó határozatban nem. A fenti szóhasználat ugyanis egyértelmű: a határozat az, amit végre kell hajtani.
A végrehajtás, mint eljárás a jogban – és így jelen esetben a polgári eljárásjogban is – olyan eljárás, amelyben az alapul fekvő határozat jogszerűségének megkérdőjelezésére lehetőség nincsen. Ahogy egy vagyonjogi ügyben az önálló bírósági végrehajtó nem bírálhatja felül a bíróság ítéletét, ugyanúgy a gyámhatóság sem írhat bele olyan rendelkezést az ítéletbe, amely abban nem szerepel, pusztán azért, mert az ő jogértelmezése szerint az az ítéletből kimaradt.
Ennélfogva ha az ítéletből következően az intézményi születek azon részében, amikor a gyermek a gondozó szülőnél van, a különélő szülő folyamatos kapcsolattartása véleményem szerint nem szünetel, ugyanis az ítélet szerint nem szünetel. A gyámhatóságnak pedig a végrehajtási eljárásban nincs lehetősége megváltoztatni a határozatot akkor sem, ha az véleménye szerint nem jogszerű.
A gyámhatóságnak egyébként csak akkor van hatásköre egyáltalán a kapcsolattartás újraszabályozására is, ha az ítéletet követően eltelt két év. De még abban az esetben is, ha a gyámhatóság az újraszabályozás lehetőségével él a Korm. r. 29. § szerint, ezt a jövőre nézve teheti meg, nem visszaható hatállyal. Ez egyértelmű azért is, mert a gyámhatóság határozata kötelezettséget nem tartalmazhat a közlése előtti időre nézve, hiszen egy ilyen kötelezést lehetetlen betartani, mert a múltat kellene megváltoztatni. Ennélfogva a végrehajtási eljárásban nem alkalmazható olyan rendelkezés, amely az ítéletben nem olvasható, akkor sem, ha a kormányrendeletben olvasható.
Ennek oka továbbá az is, hogy a szülőknek a rájuk vonatkozó ítéletet kell ismerniük, és nem kell azt feltételezniük laikusként, hogy az bármely kiegészítésre, pontosításra szorulna. A szülők és különösen a gyermek érdeke a kiszámíthatóság is, amely kiüresedik, ha azt kell feltételeznie a szülőnek, hogy a vele közölt ítéletből nem ismerheti meg teljes körűen a jogait, kötelezettségeit, illetve valójában a vele közölt ítélettel bizonyos kérdésekben ellenkező magatartást kér majd tőle számon a gyámhatóság.

Zsuzsanna69 # 2012.07.21. 17:58

Kedves Tordesillas!
Az időszakos kapcsolattartásnál "felfüggesztődik" a folyamatos kapcsolattartás. Ezt onnan tudom ilyen biztosan, hogy exemnek folyamatos kapcsolattartásnál MINDEN hétvége őt illette. A nyári szünetben az én időmben nem hozta vissza, ami pont hétvégére esett volna. A gyámhatóságnál jelentettem, alaposan utánanéztek, és nekem adtak igazat. Még pénzbírságot is kapott az exem emiatt (ugyanis "visszaeső" lett az időpontok betartásánál). Szép is lenne, ha a nyári szünetben én nem vihetném el csak 5 napokra a gyerekeket, mert minden hétvégén láthatása van. (Illetve csak volt, mert most ezt a bíróság elvette tőle).

ObudaFan # 2012.07.17. 09:04

A Kormányhivatal.

pulsatilla # 2012.07.16. 20:24

Kedves Obudafan!

Köszönöm a választ!
Még annyi kérdésem lenne, hogy a GyH-nak mi a felügyeleti szerve?