Nyári szünidei láthatás


monalisa1 # 2010.05.14. 21:08

Amikor a gyermekek az apánál vannak akkor nála vannak. Pont. Vagyis az anya nem szólhat bele, hogy az apa élettársa nem vigyázhatná a gyermekeket miközben a férfi napközben dolgozni van. (Akár az apai nagyszülő vagy testvér is lehet a gyermekkel, ellenben a szomszédra lepasszolni már nem lehet.)

A nyári 10 hét az fele fele, tehát ha az anya a saját idejében ide-oda küldi/viszi a gyermekeket és ezzel telik az 5 hét, akkor ez van. Ezen felül "pótlólagos idő" az anyának nem jár.

Próbáljanak megegyezni, és elsősorban is a gyermekek érdekeit szem előtt tartva.

Egyébként egy pedagógus kellő felelősségtudattal rendelkezik egy gyermek iránt - értve ez alatt az apa élettársát.

Továbbá az anya gondoljon arra, hogy a volt férje párja vigyázza/gondozza a gyeremekeket betegségükben, bármely problémájukban is - amikor éppen nem otthon vannak. Vagyis köszönet jár annak a másik nőnek, hogy törődik a gyermekeivel.

És lehet hogy hosszútávon lesz ez így.

"Lisa"
laikus hozzsázóló

nyusz66 # 2010.05.14. 19:54

Kedves szakértők!

Egy jóbarátom kérését szeretném tolmácsolni:
Elvált, és a bíróság előtt kötött egyezségben az szerepel, hogy az iskolai szünetek felét az apjuknál tölthetik a gyerekek.
Most viszont az exfelesége arra hivatkozva akarja 2 hétre korlátozni a nyáriszüneti láthatást, hogy az apa hétközben dolgozik, azaz reggel korán elmegy otthonról, és csak 5 óra fele ér haza. Az élettársa viszont (mármint az apáé) pedagógus, úgyhogy álló nap otthon van nyáron. És azért mégiscsak más, ha a gyerekek délután az apjukkal játszhatnak, vagy moziba mehetnek hétközben bármelyik nap, mintha csak kéthetente jöhetnek el hozzá hétvégére, amikor ugyan tényleg nem megy az apa sehova, csak velük foglalkozik - mégis kimaradnak a "normál" apa-gyerek viszonyból.
Szóval lehet-e jogalap a megegyezett láthatás korlátozására, hogy az apa nem tudja teljesen szabaddá tenni magát arra az időre?

A másik kérdése,hogy, ha 10 hét a nyáriszünet, akkor a "fele-fele" értelmezhető úgy, (ahogy az anya értelmezi) hogy 1 hetet az anya testvérééknél tölt, aztán 2 hetet svájci rokonoknál, másik 2 hetet táborokban = 5 hét marad, tehát azt kell elfelezni? Ugye nem?

Az apa még abba is belemenne, hogy a láthatás 2 folyamatos 2 hét + az összes hétvége legyen (az anya is pedagógus, tehát ő is otthon lesz nyáron hétközben is) mert tényleg jobb szeretné a teljes időt a gyerekeivel tölteni. Ki jogosult dönteni ebben? Mi van akkor, ha nem tudnak megegyezni? Fordulhatnak bírósághoz vagy gyámhatósághoz?

Előre is köszönöm a választ, ami sürgős lenne.