Apai lemondás a gyermekről


monalisa1 # 2010.05.25. 16:21

Henrik1981

Ha bizonytalan hogy nem tőled a gyermek az apaságot semmiképp ne vállald, vagyis anyakönyvezzék az anya nevére. Ha a nő kitart amellett hogy te vagy az apa, indítson pert ellened apasád vélelmének megállapítás dolgában., a bírósági eljárásban a DNS vizsgálat eldönti a kérdést.

Amúgy itt balra az "adattár" rovat és azon belül a kereső, írd be az "apaság vélelmének megállapítása" ill. az "apaság vélelmének megdöntése" kifejezéseket., a megjelenő x számú hozzászólásból sokat hasznosíthatsz.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 12:03

A szülő köteles a gyermeke tartásáról gondoskodni. A különélő szülő ezt tartásdíj fizetésével teszi. A tartásdíjról - mint hogy nem őt, hanem a gyermeket illeti - az együttélő szülő nem mondhat le. Az ilyen értelmű nyilatkozat érvénytelen.
Ha az egyik szülő meghal, a másik szülő egyedül köteles a tartásra, első sorban a saját háztartásában.

Ha kételyeid vannak az apaságodat illetően, akkor ne utólag akarj vizsgálatot, hanem az elismerő nyilatkozat megtétele előtt. Aztán már késő lesz.

Henrik1981 # 2010.05.25. 11:01

Üdvözlök mindenkit!

Olvastam a fórum korábbi hozzászólásait, de megmondom őszintén, hogy csak jobban belekavarodtam a jog őrült dzsungelébe, ezért szeretnék tanácsot, segítséget kérni a konkrét esetemre.

Kapcsolaton kívül, egy teljesen ártatlan flörtből fakadó együttlétet követően kaptam az illető hölgytől az értesítést, miszerint terhes, az apaság engem illet, és szeretné megtartani a gyereket.
Megállapodásunk értelmében nincsen semmilyen anyagi követelése felém (lemond a tartásdíjról), csupán azt szeretné, hogy ismerjem el az apaságot, és vegyem a gyereket a nevemre.

Az első kérdésem az lenne, hogy amennyiben elismerem, hogy én vagyok a gyerek apja (az esély megvan rá, de közel sem 100%, ismerve a hölgy életét), kötelező-e az én családnevemet használnia, vagy van rá lehetőség, hogy az anya vezetéknevére anyakönyvezzék?
(Én ragaszkodnék hozzá, hogy ne az én nevemet viselje, hiszen az anyát nem is ismerem komolyabban, és véleményem szerint kedvezőbb egy gyerek számára, ha ilyen szituációban nem egy "idegen" nevét kell adni neki, pláne, hogy az illető hölggyel semmilyen tervem nincs a jövőre nézve.)

A másik kérdésem az lenne, hogy mennyi idő elteltével lehet kérvényezni az apasági vizsgálatot, mert a gyanú, hogy esetlegesen nem tőlem van a gyerek, megalapozott...
Amennyiben utólag kiderül, hogy mégsem enyém a gyerek, az milyen következménnyel jár? Nekem kell kérvényezni vagy az anyának?

A harmadik kérdésem pedig arra vonatkozna, hogy amennyiben elismerem az apaságot, az a későbbiekben milyen jogi következményekkel járhat? Amennyiben az anyával történik valami (súlyos baleset, börtön stb.), lesz-e egyéb kötelezettségem, amiről érdemes előre tudni?

Elnézést, ha ezek a kérdések már szerepeltek, csak nehéz az embernek a saját problémáját mások problémájában felfedezni, ezért kérnék a feltett kérdéseimre válaszokat!

Előre is köszönöm!

Henrik

ObudaFan # 2010.05.21. 13:32

Erre egy megoldás van: ha valaki más örökbefogadja a gyermeket. Egyébként nem mondhatsz le ingyenesen a tartásdíjról.

Vicus04 # 2010.05.21. 11:58

Hello Mindenkinek, szeretnék segitésget kérni olyan ügyben hogy a gyermekem apja lemondana a szülöi felügyeleti jogáról ha cserében lemondok a gyerektartásról, minderre én hajlandó is vagyok , de nem tudom hogyan fogalmazzam meg ezt a beadványt hogy az elfogaható legyen.
Pereskedünk ezügyben egyenlöre probálom hivatalosan tisztességes kereteken belül elérni hogy a szülöi f.jogot megvonják töle ugyanis alkalmatlan apának férjnek bármilyen társaséletre.egy pár pl: iszik, emiatt már a jogositványát is bevonták,mégis felelötlen módon autoba ül és vezet, a gyerekkel 2009.augusztus 16 ota nem igazán találkozott , semmilyen kapcsolatot nem tart fenn, a Salgótarjáni Bíróságot ez sajnos nem igán érdekli, ugy tünik ebben a mai világban már nem az számit ilyen esetben hogy a gyereknek jó legyen hanem az apai jogok, de kérdem én minek apai jog ha valaaki ugysem kíván élni vele."Az ilyen jogszabályt megszüntetném hogy az anya köteles a láthatást, kapcsolattartást biztositani de az apa nem köteles ezzel élni.." A segítséget elöre is köszönöm . Nagy Éva

mimóza69 # 2010.05.19. 17:18

Mindkét hozzászólónak nagyon köszönöm a segítséget!Megnyugodtam.Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 10:54

A bíróság azt állapítja meg, hogy az illető nem apa. Ezzel természetesen minden szülői joga - így a kapcsolattartásé is - megszűnik.

mimóza69 # 2010.05.19. 07:26

Ja!Még annyit,ha megszűnik a láthatás,azt a bíróságnak ki kell mondania?Mármint ott és akkor,nem pedig csak a végzésben?Ugyanis az anya nagyon fél a volt férjtől,a biológiai apa pedig most még külföldön dolgozik ezért nagyon célszerű lenne,ha a bíróság közölné a volt férjjel.Lehetséges?

mimóza69 # 2010.05.19. 07:16

Az apasági per zajlik már.DNS teszt is van.A gyermek nem hiányolja.Azt mondja,hogy a régi apa mindig csak ivott.Szóval egyébként megszűnik a láthatás?

kisokos # 2010.05.19. 06:55

Ha kéri és bizonyítható, hogy a gyermek életében eddig fontos szerepet töltött be és ennek a kapcsolatnak a fenntartása a gyermek érdeke, akkor valószínűleg megítélnek neki kapcsolattartást.
Sőt... nem ártana egy aoasági pert, vagy örökbefogadsát sem indítani, ha még nem késő, mivel ha jól sejtem, akkor a gyermek nem a biológiai apa nevére lett anyakönyvezve.

mimóza69 # 2010.05.19. 06:50

Tisztelettel Üdvözlök Mindenkit!A mi családunkban fordított a helyzet.A biológiai apa szeretné felnevelni a gyermeket,miután megtudta,hogy a házasságnak vége és az anya messzire költözne a gyermekkel.Az anyával együtt így döntöttek.A gyermek elfogadta apjának,mivel az eddigi apa alkoholizmusa miatt a gyermek nem kötődik hozzá.Öt évesen végre együtt él a vér szerinti apukájával.Mostmár csak az hiányzik,hogy a nevére kerüljön a kislány.A bírósági döntés hamarosan megszületik.A kérdésem a következő: Milyen jogai maradnak meg a "volt" apának?Továbbra is kötelező lesz-e odaadni láthatásra a gyermeket?A vér szerinti apa testvéreként aggódom,mert a volt férj alkoholos állapotban rendkívül agresszív és a gyermek anyukáját már többször életveszélyesen megfenyegette.Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.05.16. 08:53

Ezt nem is fogja tudni megtenni.

Pancika # 2010.05.16. 04:24

A férj tud róla, köszi.
Viszont azt nem szeretnénk hogy a biológiai apa 5 év múlva meggondolva magát beállítson, hogy apja akar lenni a gyermeknek.

MajorDomus # 2010.05.15. 19:18

Esetleg a- férjednek tartozol némi magyarázattal .

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.15. 09:30

Aztán miről mondana le a biológiai apa, amikor semmiféle joga nincs? A jog előtt ő nem apa. Akkor se lenne semmi köze a gyerekhez, ha akarná.

Pancika # 2010.05.15. 05:46

Tisztelt Fórumozók!

Házasságom alatt született gyermekemnem, bár a férjem nevén van, de nem ő az édesapja. Az igazi apuka nem akar tudni a gyerekről,lemondana róla papíron. Mi ilyenkor a teendő? Milyen jogai vannak az apának és milyenek az anyának? Milyen lépéseket kell tenni ez ügyben?