Hagyatéki költség illetve temetési költség


PRoland # 2010.08.24. 09:58

Üdv mindenkinek!
Az iránt szeretnék érdeklődni,hogy ingatlan (mezőgazdasági földterület) öröklése esetén az örökösnek a földterület saját nevére íratásának költségeit meg kell-e fizetnie?
Illetve az is érdekelne,hogy ha van 6 örökös (testvérei az elhunytnak), akkor lemondhatnak-e az adott földterület örökléséről egyetlen örökös javára?

Audrey77 # 2010.08.23. 21:45

Nem követelte, hanem csak kérte. Érdekes dolgok történtek ugyanis. Többek között visszaéltek a halott személyi adataival. Többek között előkerült egy hamis végrendelet is. Sajnos nagyon ocsmány dolgok működnek ebben az országban, állami hivatalok ügyintézői részéről, amihez a jogrendszer kereteket ad! Ez innen már rendőrségi ügy, de ismerősöm nem hagyja ennyiben. Ismerve a rendőrség tehetetlenségét... Minden követ megmozgat, hogy ne kerülhessen az ingatlan illetéktelenek kezébe. Sok érdekes dolgot tudnék mesélni. Ez csak egy piti ügy, képzelem, mi mehet nagyban!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.18. 21:42

Azon az az alapon, hogy hagyatéki hitelező, semmi ilyet nem követelhet. Micsoda butaság ez?

Audrey77 # 2010.08.18. 20:20

Nagyon köszönöm a gyors választ. Egy kérdésem még lenne. A hagyatéki ügyintézőnek milyen jogköre van? Történetesen arra szeretnék rákérdezni, hogy jogában áll-e megtiltani, hogy a hagyatéki hitelező (természetesen a hagyatéki ügyintéző jelenlétében) bemehessen a hagyatéki vagyont képező lakásba, pl. az elhunyt irataiért. Ismerősömmel az történt, hogy amikor engedélyt kért erre a hagyatéki ügyintézőtől, akkor nem adott egyértelmű választ, nem is utasította el, csak mindig hivatkozott valamire, hogy éppen miért nem látogatható a lakás (mert éppen fertőtlenítik, stb.)
Senki nem tudott egyértelmű választ adni erre a kérdésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.18. 19:10

A kamat jár. (Nem az elszámolásig, hanem a megfizetésig.)
A követelése érvényesítésével kapcsolatos költségei megtérítését is követelheti, ha azok a kötelezett mulasztása, vonakodása miatt merültek fel. A hagyatéki tárgyalásra utazás nyilván nem ilyen. (Nem is volt muszáj elmennie.)

Audrey77 # 2010.08.18. 18:32

Sziasztok,

Meg tudná nekem valaki mondani, hogy a hagyatéki hitelező milyen nemű költségeket támaszthat a hagyatékkal szemben a temetési költségeken kívül? Például követelheti-e a temetésre fordított pénzösszeg elszámolásáig eltelt időszakra járó kamatot? Egy ilyen hagyatéki ügy akármeddig is elhúzódhat, ismerősöm esetében törvényes örökös híján az állam kap mindent, viszont ismerősöm vállalta a temetéssel kapcsolatos mindennemű költségeket, amelyet szeretne mihamarabb viszontlátni. Továbbá, a hagyatéki tárgyalás helyszínére történő utazás költségei, amennyiben kísérővel, illetve annak gépkocsijával utazott, és így nem menetjegy, hanem benzinköltség merült fel.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.15. 08:20

A temetési költség hagyatéki teher, azt a hagyatékkal szemben érvényesíteni lehet. (A nem fizető örökös örökrésze ennyivel kisebb lesz.) Viszont a közjegyző a maga díját attól fogja beszedni, akitől lehet, az örökösök egyetemlegesen tartoznak.

Az örökösök egymással szembeni, egyéb követelései nem hagyatéki terhek, azokat a hagyatéki eljárásban legfeljebb egyezség keretében lehet rendezni.

vicus75 # 2010.08.14. 23:20

Kedves Fórumozók!

A következő a problémám: párom édesanyja elhunyt, a temetést a 3 örökös közül ketten (párom és nővére) fizették, a harmadik testvér egy forintot sem adott bele. A házon, amit örököltek, az édesapjuknak csak haszonélvezeti joga van. Hamarosan sor kerül a hagyatéki tárgyalásra. Sajnos erős a gyanúnk, hogy - pénzhiányra hivatkozva - a harmadik testvér ott sem fogja kifizetni a ráeső hagyatéki költséget. Mi viszont nem akarunk helyette fizetni, mert korábbi tartozásait sem egyenlítette ki felénk, csak ígéreteket kapunk tőle.
Kérdéseim: Be lehet-e hajtani rajta a temetési + hagyatéki költség ráeső részét? Ha ő csak az örökségéből tudná rendezni ezt, akkor addig várnunk kell, amíg el nem adjuk a házat (vagyis amíg az édesapjuk meg nem hal), és mindenki megkapja az örökségét? A korábbi tartozásai levonhatók-e az örökségéből? (Sajnos papír nincs róluk, jóhiszeműek voltunk vele szemben.)
Válaszaitokat előre is köszönöm!

hunfrakk # 2010.08.12. 18:34

De igazolni (bizonyítani) kell a pénzhiányt (munkabér, egyéb jövedelem stb.)

hunfrakk # 2010.08.12. 18:33

Lakóhely szerinti önkormányzatot kell megkeresni.

FeketeZsolt # 2010.08.12. 18:29

Sziasztok!

Ismerősöm édesapja elhalálozott a temetésre nincs pénze, kérdezem ilyenkor milyen megoldás lehetséges a temetésre.

Köszönettel:
Zsolt

babyboy # 2010.08.02. 07:31

Köszi Mona!Nagyon rendes vagy!sziaaaa

monalisa1 # 2010.07.19. 19:23

Jut még eszembe: ha a továbbaikban anyukádnak egymagának kell fizetnie az autó részleteit, esetleg kérje a banktól, hogy a körülmények lényeges vátozására tekintettel módosítsák a kölcsönszerződést: havi alacsonyabb törlesztő ellenében hosszabb futamidő.

Ha a mamád egymaga a továbbaikban nem tudja fizetni az autó részleteid akkor a kocsit sürgősen el kell adni és a vételárből a hitelt rendezni, aztán marad annyi amennyi...

monalisa1 # 2010.07.19. 19:17

Mint házastársi közös vagyon, attól függetlenül hogy az autó mint ingóság a nevelőapád nevén "futott", felerészt az anyukád tulajdona.

Azonban ha a nevelőapádnak előzőekről netán volt saját gyermeke, az ő tulajdoni részét mint ezen hagyatékát megörökölte., a mamád özvegyi haszonélvezetet örökölt a kocsira.

A házra is ez vonatkozik amennyiben házastársi közös tulajdonuk volt az ingatlan, vagyis felerészt a féltesvéredet illeti, a mamád haszonélvezetével terhelve.

Hogy a kérdésre is válaszoljak: ha előbukkan egy apai leszármazó, az autóhitel a továbbiakban megoszlik anyukád és őközte, ha nincs, akkor a hitel a mamádat egészében terheli.

Javasolt a temetés után a hitel esetleges átírása végett mielőbb a bankot felkeresni.

Külön: az ideiglenes özvegyi nyugdíj van hogy csak a kérelem beadása után 2-3 hónapra rá érkezik meg, a különbözetet visszamenőleg egyösszegben kifizetik.

Fogadd részvétemet, együttérzésemet.

"Mona"
laikus hozzászóló

babyboy # 2010.07.19. 18:12

S.O.S. Kérem segítsenek nekem megoldást találni egy pár napja felmerülő családi problémára.Az történt ugyanis,hogy 2 nappal ezelőtt édesanyám sajnos elvesztette a férjét,azaz a nevelőapukámat,ami villámcsapásként sújtott le a családra.Nemcsak,h a fájdalommal kell megküzdeni,de ráaadásul ugye jöttek a váratlan költségek és még vannak fennmaradt hitelek(ház ,kocsi).Azt szeretném kérdezni,hogy ha a kocsihitel(1millió) anyukám férjének nevén volt, az rászáll ezekután édesanyámra?előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2010.07.16. 11:53

Az örökösök csak a hagyaték erejéig felelnek a hagyatéki tartozásokért.
Ti pedig milyen alapon felelnétek bármilyen mértékben is?

gyémánt # 2010.07.16. 11:44

Segítséget szeretnék kérni egy számomra bonyolult ügyben.A férjem édes testvére nem régen halt meg,mivel elvált a feleségétől ezért nem volt aki eltemettesse így mi temettettük el a férjem nővérével.A kérdésem az lenne,hogy a sógrom nagyon sok tartozást hagyott maga után amitől félünk,hogy esetleg így a testvéreken fognak behajtani.A halott sógrom 3 árvát hagyott maga után,rajtuk mivel még kiskorúak nem tudják behajtani.Mi mire számíthatunk?Köszönöm előre is a segítséget.

Manyus # 2010.07.13. 17:07

Üdv mindenkinek, a legújabb helyzet az, hogy perújítást kértünk, mivel beszéltünk a másik féllel is, aki egyáltalán nem ruházta át követelését senkire, és az aláírt Tartozáselismerő Nyilatkozatban nem szerepel az "egyetemleges" szó, vagyis ha egy követel, csak az ő részét kérheti, a másikét nem, csak az nem tiszta, hogy az ügyvédjük ezt nem tudta, vagy nem tájékoztatták? JA, és a poén, hogy benne áll szó szerint, röviden, hogy a tartozás megnemfizetés esetén a mindenkori jövedelméből vonató csak le.

Manyus # 2010.06.15. 10:31

MajorDomus:

De közben mi elveszíthetjük a házunkat, nem? A temetésről minden számla a férjem nevén van, csak félek, mert a temetés 2000-ben, a nyilatkozat meg 5 évvel későbbi keletkezett, arról meg nincs papírunk, hogy a többit miért nem kérték. De úgy tudjuk, a másik fél nem is követeli a saját részét, az ő neve sehol sem szerepel és nincs arról se megegyezés, hogy az ő részét a testvére követelje.

Doky1988 # 2010.06.15. 07:34

Lyonee:

Úgy hogy mamámék haszonélvezőt, édesanyámmal fél-félbe vették a lakást akkor,és egyik felét anyum másik felét keresztapám fizette.Erről van papír is.

MajorDomus # 2010.06.14. 20:15

Ha már folyamatban van a végrehajtás, akkor ti is inditsátok meg az eljárást, a végén nullszalldós lesz az ügy. Remélem van számlátok a temetésről ?

ObudaFan # 2010.06.14. 12:39

Csak akkor, ha már ítélet lesz róla, az pedig még hosszú idő.

Manyus # 2010.06.13. 16:36

Sziasztok! A kérdésem röviden annyi, hogy a férjemmel ketten temettettük el a nagyiját, de mi nem voltunk örökösök. Férjem édesanyja lemondott az örökrészéről a férjem nevére, viszont a másik két örökös a mai napig nem hajlandó kifizetni a temetési költségeket. Mi megváltottuk az örökrészüket, de a banktól nem kaptak akkora összeget, ami 100%ban fedezte a vételárat, ekkor írtunk egy tartozáselismerő nyilatkozatot a fennmaradó összegről , ennek egy részét kifizettük, a maradékra azt mondták, nem kell, így le van tudva a tartozásuk felénk. De ennek ellenére követelik a nyilatkozatban szereplő maradék összeget, de csak az egyikük, de mindkettejük részét. A nyilatkozatban az volt, hogy meg nem fizetés esetén csak a férjem bevételeiből vonható l a tartozás összege, bejelentett munkája van, a végrehajtó mégis elindította az eljárást. Követelhetjük mi is a temetési ktgeket visszamenőleg, (ami már most több, mint amennyivel a nyilatkozat szerint tartozunk)ezzel le lehetne állítani a felénk irányuló végrehajtási eljárást? Válaszaitokat előre is köszönöm! Manyus

Lyonee # 2010.06.12. 19:41

A keresztapád hogy örökölhetett anyukád után? Végrendelkezett anyukád? Csak a lakás felét örökölte a keresztapád, nem az összes hagyaték felét? Ha ő is örökös, akkor a temetési költség arányos részét is köteles állni.
De te ezzel biztosan tisztában vagy, hisz van ügyvéded.

Doky1988 # 2010.06.12. 18:53

lesz még más dolog is amit követelhetek csak megkell várnom míg lekéri az ügyvéd hivatalból anyum bankszámlaszámát.. szóval leírom.. az a helyzet,hogy anyumnak volt lekötött betéte,gyüjtögette a pénzt hogy majd hozzáteszi az örökségéhez ha úgy alakul a helyzet hogy mamámék fél ház részét megkapja,és mikor 1 bizonyos összeg összegyűlt betett bankba,na most volt mamáméknak egy meghatalmazásuk hogy ők hozzáférnek a bankszámlához,de mikor anyum meghalt levették a pénzt,viszont arra nem volt meghatalmazásuk hogy ők öröklik.. 1millió 200ezer forintról van szó,azt mondta az ügyvéd hogy ez így jogtalanul lett levéve amennyiben ez így van,most arra várok hogy megkapja a választ az ügyvéd.és akkor én ezzel tok úgy érvelni,hogy visszakövetelem a pénzt,és ebben az esetben kifizetem nekik a temetési számlát.. ugyanis 1millió 2000ezerből már márványköves sír emléket tudtam volna anyumnak csináltatni.. 42000 forintot hagytak a számlán h én ne vegyem észre,meg én erről nemtudtam,anyum egyik volt legjobb bnője tájékoztatott róla és tényleg úgy van úgynézki.. tehát anyum pénzéből fizették ki keresztanyámék a temetést.. na ilyen esetbe mit tok tenni? Nem ismerem el a temetési számlát? Gondolom bármit is lépni akkor tudok ha megvan a válasz az ügyvédnek, ugye?