élettársak válása - vagyonmegosztás


Oroszlán # 2004.04.25. 12:49

A tanácsot szeretnék kérni.

Édesanyám több mint tíz éven keresztül élettársi kapcsolatban élt. Egyéni vállalkozóként dolgozott, amelyben később élettársa is részes lett és megpróbálták a vállalkozás tevékenységi körét kibővíteni (a vállalkozás továbbra is csak Édesanyám nevén működött). A bővítésre több forrásból is vettek fel hitelt.
Sajnos a vállalkozás így már nem volt jövedelmező, sőt veszteséges. A szállítóknak már nem tudtak fizetni, és a végrehajtók is megjelentek. Az élettárs a több millió forintos hitelt további hitelekből szerette volna visszafizetni.
Közben az élettársi kapcsolat sem működött már, és Édesanyám \"válni\" akart. A megoldás az volt, hogy Édesanyámtól az élettársa OTP hitelből kivásárolta a házrészét 5 millió forintért (az ingatlannak 50-50%-ban voltak tulajdonosai) és ebből fizette ki a több millió forintos adósságot. (Édesanyámnak természetesen nem maradt pénze másik ingatlant vásárolni, édesapjánál lakik jelenleg) Azóta a volt élettárs az ingatlant eladta magasabb összegen 14 millió forintért.

A kérdésem az lenne, hogy Édesanyám jogosan tarthat-e igényt a fennmaradó 2 millió forintra, amely a 10 millió forinton felüli összeg fele? A volt élettárs természetesen ezt nem akarja kifizetni. Figyelembe lehet venni, hogy édesanyám kényszerhelyzetben volt?

A segítséget előre is köszönöm.