Válás utáni közös ingatlan és annak eladása


marokkó # 2017.06.14. 14:43

Köszönöm szépen a válaszokat!

pazs # 2017.06.14. 14:13

Azt hiszem, te arra gondolsz, hogy a gyerekeitek életük végéig tartásra szorulnak, te (nagyrészt) természetben tartanád el őket, a másik szülő meg tartásdíjjal és a tartásdíj helyett inkább házrészt kérnél. Ez nem így megy és nem csak azért, mert már nem kiskorúak. Persze megállapodni bármiben lehet.

marokkó # 2017.06.14. 14:00

Tehát ugyanez a felezés érvényes akkor is, ha nem lesz eladás, hanem az a fél lesz kiegyenlítve aki elköltözött?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.14. 13:32

A rovat címe: "eladás". Ha eladjátok az ingatlant, akkor felezni kell az árát. Semmit nem számít, hány gyereketek van, és hogy hány évesek.

marokkó # 2017.06.14. 13:17

Háztulajdonunk 50-50% arányú. Ha a gyermekeink betöltötték a 18. évet és itt élnek velem a házunkban, a vagyonmegosztásnál számít-e ez a ház értékének kifizetésénél? Van-e ilyenkor is rájuk eső rész, amivel kevesebbet kéne kifizetni a másik félnek, aki nem él velünk? Mindkét gyermek sérült, velem fognak élni mindig.

nonolet # 2017.06.09. 10:07

colonia

Nem ragaszkodnék a házhoz... minek?

eric financee # 2017.06.09. 08:49

Szüksége van a projektek, befektetések, személyi kölcsönök, üzleti kölcsönök, lakáshitelek, hallgatói hitelek, konszolidációs hitelek és kölcsönök kölcsönzésére különböző projektekhez? Akik szeretnének hitelt kapni cégünktől, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot (ericfinancee@gmail.com vagy ericfinancee@outlook.com) és kapja meg a kölcsönt.

ObudaFan # 2017.05.15. 14:28

A haszonélvezeti jog általában valóban akadálya a közös tulajdon megszüntetésének, de azért ilyen helyzetben, amikor az egyik házasfél a házasság megromlása után egyoldalúan, szerződéssel alapít haszonélvezetet közeli hozzátartozója javáa, majd utána ő maga nem kívánja az ingatlant megváltani, ez a joggal való visszaélés tista esetének tűnik, így szerintem ebben a helyzetben a bíróság meg fogja szüntetni a közös tulajdont.

colonia # 2017.05.15. 11:25

Köszönöm a válaszokat.

Igazából azért ragaszkodom ennyire ehhez a házhoz, mert több mint tíz éve benne lakom, a tetőteret a gyerekek részére magunk alakítottuk ki. Van még egy ötletem, persze lehet hogy jogilag nem kivitelezhető.

Arról van szó, hogy a nejemnek van még pár millió hiteltartozása, amelynek törlesztő részleteit a valóságban apósom fizeti (aki jól áll anyagilag és a kislányának ezt meg is teszi évek óta). Most viszont nagyon ki van akadva az öreg is, hogy szétveri a 10 éves házasságát(2 szép kisunokával) egy bizonytalan jövőképű 30 éves suhanc miatt.

Szóval mi van ha rábeszélem, hogy ezután csak akkor fizessen, ha "cserébe" ráteszi a haszonélvezeti jogát a házunkra. Ilyet utólagosan is lehet csinálni, vagy csak adás-vételi szerződés készítésekor? Ebben az esetben hiába akarná,(legalábbis míg apósom él) a ház egyoldalúan nem eladható. Ezzel bebiztosítanám egy időre magamat, igaz ebben az esetben én sem tudnám esetleg eladni.

Abban gondolkodom még, hogy megpróbálok megegyezni olyan irányban, hogy maradjunk közös háztartásban (a lakás elosztása miatt lehetséges lenne, meg a gyerekek nagykorúságáig is célravezető volna)Csak hát szerintetek (ha belemegy egyáltalán) 10 évet ki lehet bírni közös fedél alatt az ex feleséggel, aki közben eljárogat (amíg meg lesz neki)az albérletben élő új pasihoz?.

Lehet egyébként az egész házeladási ötletet az új barát forszírozza, hiszen így Ő nagyon kedvező helyzetbe kerülne anyagilag.

ObudaFan # 2017.05.15. 04:33

Szerintem annyi (időt) kap tisztelt KBS amennyiben megtud állapodni a volt feleségével.

Az egészen biztos, hogy a bíróság nem fog adni ilyen mértékű részletfizetési kedvezményt, mert a bíróság a megváltási árban nem ad részletfizetési kedvezményt. Ha egy összegben nem tudja megváltani a fél, akkor árverést rendel el.
Az pedig nagyon valószínű, hogy a másik fél nem megy bele egy ilyen egyezségbe.

elfmage999 # 2017.05.14. 21:44

colonia:

Miért ragaszkodsz annyira ahhoz a házhoz?
Ez csak emberileg kérdezem, sok közöm nincs hozzá, de neked is lehet jobb lenne újrakezdeni új lappal.

Egyébként ha pedig el akarja adatni akkor el fogja a volt nej. Kérdés az hogy mennyi lesz a vételárból a jogi költség.

Szerintem kezdj el egyezkedni, hogy mégis mennyiért akarja eladni, hol hirdeti meg, kit bíz meg az eladással, stb.
Aztán ha túl alacsony az ár akkor mondd azt hogy ennél többet ér a részed, ezért csak akkor adod el ha azt megkapod ami szerinted neked jár.
Aztán ha nem tudja megmutatni a vevőknek az ingatlanos a házat mert éppen nem érsz rá beengedni akkor sincs igazából semmi.
Ha meg bejutnak a vevőjelöltek és elkezdenek érdeklődni még mindig vissza lehet táncolni az eladástól akármikor.

Közben amíg sunyiskodsz, addig gyűjtsd a pénzt hogy virítani tudj a bíróság vagy akár az asszony előtt.

Ha telnek a hónapok negyedévek, akkor majd könnyebben fog egyezkedni az exnej ha éppen üres a buksza mert éppen nincs pénze meg a fiatalabb pasi is lelépett.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.14. 06:46

Húszéves részletfizetést nem kapsz.

colonia # 2017.05.13. 20:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Némi segítségre lenne szükségem közös lakás vagyonmegosztása ügyében. Egy drága családi házban élünk 1/3 és 2/3-ad tulajdonhányaddal. A feleségem megcsalt egy fiatalabb fickóval, és el akar tervei szerint költözni. De én a házunkat nem szeretném eladni semmiképpen, de a tulajdonrészét sem tudnám kifizetni (övé a 2/3-ad rész). Erre azzal fenyeget, ha nem tudom megoldani, hogy neki fizessek, a bíróság fog kötelezni, hogy akaratom ellenére a ház mégis eladásra kerüljön "kényszerből". Milyen lehetőségem van ennek megakadályozására? Meddig lehet húzni-halasztani egy ilyen ügyet? Lehetséges olyan megoldás, hogy a házban maradásomért cserébe részletekben évek alatt fizetem ki neki a tulajdonrészét?(esetünkben ez 20 év is lehet).

colonia # 2017.05.13. 20:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Némi segítségre lenne szükségem közös lakás vagyonmegosztása ügyében. Egy drága családi házban élünk 1/3 és 2/3-ad tulajdonhányaddal. A feleségem megcsalt egy fiatalabb fickóval, és el akar tervei szerint költözni. De én a házunkat nem szeretném eladni semmiképpen, de a tulajdonrészét sem tudnám kifizetni (övé a 2/3-ad rész). Erre azzal fenyeget, ha nem tudom megoldani, hogy neki fizessek, a bíróság fog kötelezni, hogy akaratom ellenére a ház mégis eladásra kerüljön "kényszerből". Milyen lehetőségem van ennek megakadályozására? Meddig lehet húzni-halasztani egy ilyen ügyet? Lehetséges olyan megoldás, hogy a házban maradásomért cserébe részletekben évek alatt fizetem ki neki a tulajdonrészét?(esetünkben ez 20 év is lehet).

ObudaFan # 2017.05.04. 12:50

Viszont akkor így a lentebb írtak tudatában meg tehetem azt, hogy a házasságunk alatt felvett személyi kölcsön (csak az exférj adós)törlesztőjének felét nem fizetem tovább? És így csak tőle követelik majd? Vagy a házasság alatt az is "közössé" válik?

Azért is egyetemlegesen felelsz.

aneetha # 2017.05.04. 12:31

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat!
A bíróságon nem rendeztük, mert megegyeztünk, hogy fele-fele fizetjük. Így az szerepel benne, hogy felek egyéb kérdésekben megegyeztek. :(
Viszont akkor így a lentebb írtak tudatában meg tehetem azt, hogy a házasságunk alatt felvett személyi kölcsön (csak az exférj adós)törlesztőjének felét nem fizetem tovább? És így csak tőle követelik majd? Vagy a házasság alatt az is "közössé" válik? Nem lett semmi számlával igazolható dologra elköltve a felvett összeg.

drbjozsef # 2017.05.04. 10:49

aneetha,

a hitelszerződés szerint 100%, hogy egyetemleges adóstársak vagytok az ex-szel. Ez azt jelenti, hogy a bank, tetszése szerint, bármelyikőtöktől követelheti a teljes törlesztést. Tőled is, az exférjedtől is, és attól fogja, akitől könnyebb. Aztán neki mindegy, hogy ki NEM fizet, megy a lakás a levesbe.

Másfelől a férjed persze téved, közösen felvett hitelt kötelessége fizetni, nem számít, hogy nem lakik ott. De ha nem teszi, akkor Te erre csak bírósággal tudod rákényszeríteni.

A váláskor miért nem rendeztétek ezt is?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.04. 10:37

Arra, hogy fizesd a kölcsön részleteit (akár az egészet), nem a férjed kötelez, hanem a bankkal kötött szerződés. Ahogy írod, ha nem törlesztetek, akkor előbb-utóbb felmondják a szerződést, és valószínűleg végrehajtást kérnek mindőtök ellen.

Más kérdés, hogy ha egyedül törlesztesz, akkor követelheted, hogy a felét térítse meg neked.

aneetha # 2017.05.04. 10:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítséget szeretnék kérni!
Férjemmel elváltunk. Van egy közös ingatlanunk, 50-50% tulajdoni résszel. Ehhez egy közös lakáshitel. Az exférjem úgy döntött, hogy mostantól nem fizet semmit a hitelbe, mert neki nem kell a ház. Eladni nem akarja, mert nem szeretné ha maradna még hitel a nevén (nem lehet annyiért eladni amennyi hitel van még rajta, anno 10 éve 8 millió lett felvéve, még 12 milliót kell visszafizetni). Azt hangoztatja,hogy már úgyis csak én lakok ott a gyerekekkel, vállaljam át a hitelt.
Nekem a gyerekeimre is gondolnom kell, havi 130 ezer Ft-os fizetésből, nem tudom átvállalni a 100 ezer Ft-os törlesztő részletet. Úgy gondolom nem kötelezhet erre. Jól gondolom? A rezsit már eleve csak én fizetem, pedig az ő lakrészét is fűteni kellett télen h ne fagyjon szét...
Nagyobb problémám az, hogy ő külföldön dolgozik. Magyarországi adóköteles jövedelme nincs. Ha nem fizeti a hitelt (ő a főadós, én adóstárs, édesanyámék a kezesek) akkor az én fizetésemet és a szüleimét fogják letiltani?
Mit tehetek ilyen helyzetben? Mehetek bíróságra azzal, hogy veszélyezteti a saját gyermekei lakhatását? Forduljak a bankhoz? Vagy mindenképp ügyvédet kell fogadnom?
Előre is köszönöm válaszát, segítségét!

ObudaFan # 2015.09.29. 17:37

Fagabe

Ha a bontás során a bíróság nem kötelezett a lakás elhagyására, akkor nem rakhat ki.
Csak a saját részét tudja egyedül eladni. Egyébként ha nem tudtok megegyezni az értékesítés feltételeiben, bármelyikőtök bírósághoz fordulhat, kérheti a közös tulajdon megszüntetését, aztán majd a perben a szakértő megmondja, mennyit ér az ingatlan.

Fagabe # 2015.09.29. 09:16

Üdvözlöm!

Kérem segítsen!

  • A feleségemmel elváltunk.
  • Én a közös tulajdonú, tehermentes házban élek azóta is, mely 50-50%-ú tulajdon.
  • Hirdetjük az ingatlant 2 éve, mert eddig a feleségem nem volt hajlandó 17M alá menni.
  • Az ingatlan értéke 18M körül/felett mozog.
  • Az exfeleségem 15M-ért válna meg tőle, én 16,9 alatt nem adnám el.
  • Ő ingatlanirodán keresztül hirdet, én magán úton. Így a 15M-ból még a jutalékot is ki kellene fizetni, persze "közösen" -gondolja ő. Jogosan? Azzal fenyegetőzik, hogy ügyvédhez fordul, mert én nem akarom eladni ennyiért, hiszen csak a héten is 3 érdeklődő keresett fel a 16,9-es ajánlattal.

Kérdés:

1. Ki tehet e a házból? Milyen jogaim vannak?

Minimálbérből élek, nem tudok fenntartani egy albérletet. Sajnos hitelt sem kapok, hogy megvessem a részét. Gyerektartás fizetek neki 2 lányunk után és nem kértem, hogy költözzenek el,sőt, a gyerekeim mellett szeretnék lenni. De megcsalt, elköltöztek és mindent vittek.

2. Ha joga van eladni ennyiért, élhetek e valamiféle kártérítéssel irányába?

1,9M-val magasabb áron is érdeklődnek az ingatlanra, de ajánlatot még nem tettek, pár hét múlva jönnének külföldről megnézni a házat.
De az exfeleségem ma délelőtt kapta az ajánlatot, hogy 15ért megvennék. 10kor hívott és délig adott határidőt, hogy belemenjek, különben ügyvédhez fordul.
Örülök, hogy jól élnek, nem is sajnálom tőlük, hisz a lányaim,de én nem tehetem meg, hogy ügyvédre költsek. A különbözetből pedig megalapozhatnánk a lányok tanulmányait.Én csak jót akarok nekik.

Kérem adjon tanácsot! A feleségem nem érdekel, de a lányok érdekeit szem előtt tartom, ha már ő nem teszi. Hova forduljak, van e olyan jogszabály, vagy cikkely, amin átrághatom magam, ha odáig fajulna a helyzet?

Köszönöm előre is!!!

ObudaFan # 2015.05.03. 17:18

Nem egészen. Az ingatlanközvetítőt azt indokolt a vételárból kifizetni, de az így maradt összeget meg kell osztani a tulajdoni hányd szerint, majd mindenki kifizeti a részéből a hitel ráaső felét.

pohicop # 2015.05.02. 19:36

Szerintem a második verzió. Úgy logikus. A teljes összegből kifizetődik ami 50-50%-ban terhel titeket, a hitel, ingatlanközvetítős, stb. Aztán a maradékon meg osztoztok az 1/3-ad 2/3-ad arányban....

Laikusként így gondolom...

kopja # 2015.05.02. 14:17

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem hogy milyen számítási módszerrel kell megosztoznunk a válás után értkesített ingatlan eladási árán, ha 2/3-1/3 volt a tulajdonjogunk.Az ingatlanon van egy jelzáloghitel és ki kell fizetni az ingatlanközvetítői díjat. A teljes eladási árat kellene elosztanunk a tulajdoni hányad arányában majd a hitelt 50-50% -ban kifizetjük illetve az ingatlanközvetítő díját, vagy az eladási árból kellene kifizetnünk a hitelt és az ingatlanközvetítői díjat, a fennmaradó összeget pedig a tulajdoni hányad arányában megosztanunk?

Köszönettel:
K.S.

ObudaFan # 2015.04.29. 11:47

janos0455

A feleséged eladott házára eső arányban az ő különvagyona lesz, a hitelre eső arányban közös vgyon lesz.