Ez stimm. Nem is erre irtam. Hanem arra, hogy felesleges a gyámhivatali eljárás meginditása, ha például tudja, hogy a külföldön élő apa rendelkezik jövedelemmel és/vagy vagyonnal.
Itt gyámhivatali eljárásról egyenlőre szó nincs.
Az alapeset: apa külföldön van "Telefonon nem tudom elérni (a szám nem létezik már) a lakásán már csak a felesége van (állítólag egyszercsak eltünt) a munkahelyén nincsen már bejelentkezve.". Mivel a tartásdij megelőlegezésére nincs lehetőség akkor, ha a kötelezett külföldi tartózkodási helye ismeretlen (Gyvt. 22.) ezért a tartásdij előlegezés egyenlőre szóba sem jön.
Nem gyámhivatal előtt kezdeményezendő eljárásról van tehát szó (nem is a tartásdij előlegezéséről), hanem egyenlőre a tartásdij behajtásáról - és Ilcsi is ezt kérdezte, hogyan tudja behajtani - , legfőképpen a fizetésre kötelezett előkeritéséről. Ez birósági hatáskör - mármint a végrehajtás.
Ha nagy szerencséje van, és a kötelezett meg van, és még végrehajtható vagyona és jövedelme sem lesz külföldön - amit kétlek, hiszen azt irja Ilcsi, hogy a felesége ott van, nyilván van közös vagyon is, amiből végre lehet hajtani - akkor esetleg szó lehet előlegezésről, egyébiránt szerintem nem lesz ebben ilyen szerencséje. Az is biztos, hogy ez pár hónapon belül nem vezet eredményre - hasonló ügyünk van Finnországgal, a birósági eljárás 4 éve folyik. Nálunk fel van függesztve azóta.
Ez persze nem jelenti, hogy tartásdij előlegezése iránt ne inditson eljárást, hisz ha mégis szerencséje lesz, akkor nyilván a kérelem benyujtásától visszamenőlegesen megkapja az előlegezett összeget, ha viszont nem nyujtja be, nem. Csak az a lényeg, hogy ez is hozzátartozik, ezért egészitettem ki amit irtál.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu