Van kiszabott tartásdíj-az apa eltünt

derill # 2004.06.16. 07:55

Ez stimm. Nem is erre irtam. Hanem arra, hogy felesleges a gyámhivatali eljárás meginditása, ha például tudja, hogy a külföldön élő apa rendelkezik jövedelemmel és/vagy vagyonnal.
Itt gyámhivatali eljárásról egyenlőre szó nincs.
Az alapeset: apa külföldön van "Telefonon nem tudom elérni (a szám nem létezik már) a lakásán már csak a felesége van (állítólag egyszercsak eltünt) a munkahelyén nincsen már bejelentkezve.". Mivel a tartásdij megelőlegezésére nincs lehetőség akkor, ha a kötelezett külföldi tartózkodási helye ismeretlen (Gyvt. 22.) ezért a tartásdij előlegezés egyenlőre szóba sem jön.

Nem gyámhivatal előtt kezdeményezendő eljárásról van tehát szó (nem is a tartásdij előlegezéséről), hanem egyenlőre a tartásdij behajtásáról - és Ilcsi is ezt kérdezte, hogyan tudja behajtani - , legfőképpen a fizetésre kötelezett előkeritéséről. Ez birósági hatáskör - mármint a végrehajtás.

Ha nagy szerencséje van, és a kötelezett meg van, és még végrehajtható vagyona és jövedelme sem lesz külföldön - amit kétlek, hiszen azt irja Ilcsi, hogy a felesége ott van, nyilván van közös vagyon is, amiből végre lehet hajtani - akkor esetleg szó lehet előlegezésről, egyébiránt szerintem nem lesz ebben ilyen szerencséje. Az is biztos, hogy ez pár hónapon belül nem vezet eredményre - hasonló ügyünk van Finnországgal, a birósági eljárás 4 éve folyik. Nálunk fel van függesztve azóta.

Ez persze nem jelenti, hogy tartásdij előlegezése iránt ne inditson eljárást, hisz ha mégis szerencséje lesz, akkor nyilván a kérelem benyujtásától visszamenőlegesen megkapja az előlegezett összeget, ha viszont nem nyujtja be, nem. Csak az a lényeg, hogy ez is hozzátartozik, ezért egészitettem ki amit irtál.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kincs # 2004.06.15. 17:46

Kedves Derill!
Azért nem írtam Ilcsinek, hogy kérje a bíróságon a végrehajtási eljárás folytatását, mert arról nem írt, hogy egyáltalán MEGINDÍTOTTA-E már. Folytatás kérésének akkor van értelme, ha már egyszer legalább megindították, ez Ilcsi kérdéséből nem derült ki. Tehát nem felejtettem el semmit, csupán nem válaszoltam olyasmire, amit meg sem kérdezett.
Másrészt: abból, amit írt, az derül ki, hogy új végrehajtási eljárást kell megindítania a gyermektartásdíj gyámhivatal előtti ügyintézéséhez. Erre pedig - és ezt te is tudod - a gyámhivatali kérelem benyújtásától (azaz: iktatás dátumától) számított 15 napos törvényes határidőt ír elő a jogszabály. Azaz: ennyi időn belül kell igazolnia azt, hogy megindította (és nem az eredményt) a végrehajtási eljárást, amit már a gyámhivatal sürgethet (mármint az eredményt, illetve a befejezést). De nagyon jól tudjuk, hogy rengeteg iratot kell a kérelemhez mellékelni ilyenkor a jogosultnak (jelen esetben Ilcsinek), ezért el szoktunk tekinteni pár napos csúszástól is, azaz: nem utasítjuk el az anya kérelmét csak azért, mert 15 napon belül nem nyújtotta be a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó igazolást (ami általában nálunk a gyakorlat szerint az anya által a végrehajtónak írt kérelem másolata szokott lenni+a postai ajánló szelvény fénymásolata, mely igazolja, hogy postára is adta).
üdv: Kincs

derill # 2004.06.15. 11:13

Kincs elfelejtette megirni, hogy előbb a biróságon kérd a végrehajtási eljárás lefolytatását. A gyámhivatal is oda fog küldeni, addig a tartásdij előlegezése ügyében indult eljárást felfüggeszti, amig a végrehajtási eljárás folyik (igaz, ha lezárult, és átmenetileg nem behajtható, akkor visszamenőleg az eljárás inditásától előlegezik meg a tartásdijat). 149/1997.- (IX. 10.) Kormányrendelet (Gyer.) 169. §)

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kincs # 2004.06.05. 09:22

Kedves Ilcsi!

Nem tudom, aktuális-e még az S.O.S. kérdésed, mert én csak most olvastalak.
Te tehát magyar állampolgár vagy, a gyermek pedig kettős állampolgár.
A gyermek nálad van elhelyezve, ergo: a magyar gyámhivatal járhat el. Menj be a lakóhelyed szerint illetékes gyámhivatalba, vidd be a gyermekelhelyezést és tartásdíjat megállapító bírósági ítéletet/végzést. Kérik a havi kiadásaidat igazoló számlákat (3 hónapnál nem régebbi közüzemi, hitel- és egyéb számlák), no meg a jövedelemigazolásodat. A gyermek és a volt férj adataira is szükség lesz. Ha a volt férj külföldi állampolgár és tudod az állandó bejelentett külföldi lakóhelyét, akkor van lehetőség a gyermektartásíj állam általi megelőlegezésére. Uis a gyámhivatalnál van nemzetközi vonatkozású gyermektartásdíj c. fejezet a jogszabályban, az osztrákokkal van jogsegély egyezményünk, nem fog gondot okozni, hogy meghallgassák az osztrák hatóságon keresztül az apát. Ráadásul az osztrák állammal van egy közvetlen kézbesítési egyezményünk is, azaz: nem kell a külügy- és szociális minisztériumon keresztül szolgálati úton továbbítanunk a megkereséseket (mely több évet vesz igénybe), hanem közvetlenül, postán (ha tudjuk a külföldi hatóság címét) megkereshetjük őket.
Szóval azt ajánlom, hogy érdemes megpróbálnod!!!!!
Üdv: Kincs

the big cat # 2004.06.01. 08:47

Ebben az esetben büntethetőséget kizáró ok áll fenn, ami miatt az eljárást meg kell szüntetni.

Sasfioka # 2004.05.30. 21:47

A tartásdíjjal kapcsolatsan csak egy kérdés erejéig hagy kérdezzek, nem akartam másik topicot nyitni.

Egyik ismerősöm nem fizetett tartásdíjat, feljelentette a volt felesége, rendőrségi kihallgatások, majd az ügyész a vádiratot megküldte a bíróságnak, tartás elmulasztásának vétsége miatt, büntetőügy indult. Az ismerősöm a vádiratot megkapta, a bírósági tárgyalás kitűzése előtt (azaz az elsőfokú ítélet meghozatala előtt) a fennálló tartozását egyösszegben megfizette.

Kérdésem az, hogy ebben az esetben megszűnik az eljárás ellene?

SF

the big cat # 2004.05.26. 11:12

Így van, a tartás elmulasztása bűncselekmény, tegyél feljelentést a rendőrségen és a gyámhivatalnál. A rendőrök elkezdik keresni, ha az Európai Únióban van, akkor könnyebb lesz az eljárást ellene lefolytatni és a tartást behajtani, ha nem, akkor jogsegélyegyezményfüggő a dolog, de mindenesetre utána kell nézni, hátha van valamiylen vagyona Mo-on (ingatlan, bankszámla, stb. ), és arra végrahajtást kezdeményezni. nem elsz egyszerű az, érdemes ügyvéd segítségét igénybe venni.

ZFKATA # 2004.05.25. 06:40

Ezen a fórumon olvastam, hogy a tartás elmulasztása bűncselekmény, a szökött apát fel kell jelenteni, majd a rendőrök megkeresik. Lehet, hogy az is elég, ha a a feleségnél hagysz egy üzenetet, hogy ha a tisztelt úr néhány napon belül nem jelentkezik, mész a rendőrségre. (Az ilyen eltűnt férjek haza szoktak néha szólni, hogy történt-e otthon valami érdekes, és az ilyen üzeneteket meglepően hamar meg szokták kapni, mert a rendőrség emlegetése hiszterizálja az otthon hagyott feleségeket.) Ha a jogász urak nem válaszolnának neked az éjszaka folyamán, próbáld visszaolvasni a régebbi beírásokat, találsz köztük idevágót.

Ilcsi # 2004.05.24. 14:05

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem hová fordulhatok. Kislányommal magyarországon élek az apuka külföldön, van tartásdíj kiszabva, láthatás is, a per nagyon kultúrált keretek között lazajlott az apuka mindenbe beleegyezett (fel is tünt nekem) és a visszamenöleges tartásdíj fizetésébe is. Nos a per már 2 hónapja volt és én egy fillért sem kaptam még. Telefonon nem tudom elérni (a szám nem létezik már) a lakásán már csak a felesége van (állítólag egyszercsak eltünt) a munkahelyén nincsen már bejelentkezve. Ilyenkor mit lehet tenni mivel az állam ilyenkor nem elölegzi meg a tartást mivel az apa ismeretlen helyre távozott. Hogyan tudnám elöszedni?? Ès külföldre kiér-e a magyar állam keze vagy kérjem meg az osztrák hatóságot mert a gyerek kettös állampolgár. Kérlek segítsetek: S.O.S.