apaság, fiktív név


tici # 2008.01.22. 10:56

Köszönöm.
Tehát a lényeg:
Apa és anya nincs együtt, anya terhes, ügyvédi papír van mindkét fél aláírásával, hogy az anya nem követel semmit a születendő gyermekkel kapcsolatban, apa meg nem vállal apaságot.
És a kérdés ez lett volna amire tulajdonképp megkaptam a választ:
Tehát a bíróság és az önkormányzat 2 különbőző eljárás.
Igazolni kell esetleg bármiféle segély kérelméhez, hogy anya és apa nem élnek együtt, és nem laknak együtt?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.22. 10:47

Valami nincs renden ezzel a tényállással.

  • Ha a gyermek apasága rendezetlen, akkor természetesen nem követelhetik sehol, semilyen ügyintézéshez az apa hozzájárulását.
  • A szociális ellátásokat nem a bíróságon intézik, főszabályként nem is ott döntenek róluk.
  • Arról, hogy valaki tagadja az apaságát, létezhet okirat, de hogy "hivatalos" lenne, azt nem hiszem. De még ha az is, semmi mást nem igazol, csak azt, hogy az illető vitatja az apaságot - ettől még lehet ő az apa.

Éppen találgathatnánk, hogy mi is történt valójában, hol tévesztettél el valamit az eset ismertetésében; de aki találgat, az nagyokat téved. Úgyhogy mindenki jobban jár, ha nekifutsz mégegyszer. Adok néhány támpontot: milyen a viszony a szülők között; mi az a "hivatalos papírforma", amely arról szól, hogy az apa "nem vállalja a gyereket"; milyen eljárást, milyen céllal indítottatok a bíróságon; milyen szociális ellátásról van szó.

tici # 2008.01.22. 10:37

Ha valaki jártas ilyen ügyben mint amihez a hozzászólásom kapcsolódik kérem válaszoljon.
A születendő gyermeket nem vállalja az apa, erről hivatalos papírforma létezik.
A bíróságra be van adva a papír, mégpedig azért, hogy az anya szociális ellátásban részesülhessen.
De ehhez, kell az apa aláírása is.
A kérdésem a következő:
Ha az apa nem ismeri el az apaságot, jog szerint nincs gyermeke, akkor milyen aláírás szükséges az anyának bármiféle intézkedéshez????

ObudaFan # 2008.01.21. 21:24

Kivéve, ha a biológiai apa a házastársad volt az elmúlt 300 napban bármikor. Akkor őt kell apának tekinteni, ha nem házasodsz a gyermek születéséig újra.

Plusz, ha nincs az apai jogállás betöltve, akkor a biológiai apa bármikor pert indíthat apaság megállapítása iránt.

dob32 # 2008.01.21. 20:25

értem. és ha nem nyilatkozunk, fiktiv apa kerül az anyakönyvi kivonatban, később még mindig bármikor sor kerülhet perre, igaz?

félre ne érts, csak azért kérdezek ilyeneket, mert nem tudom pontosan mik illetik meg ilyenkor az embert. a mostani kedves biológiai "apajelölt" mikor fordul 180 fokot. mi van ha 10 év múlva már nem ilyen jó a viszonyunk és ő magának követelné a kicsit?!

ObudaFan # 2008.01.21. 19:58

Láthatás? Már ha nem nála lesz elhelyezve a különélésetek esetén. Mondom, apának kell tekinteni.

dob32 # 2008.01.21. 19:46

ez konkrétan mit jelent?
pl. láthatás, gyermektartás, iskolaválasztás stb.

mindenben ki kell majd kérnem az ő véleményét, jóváhagyását?

ObudaFan # 2008.01.21. 19:29

Lehet.
Mindenben. Apának kell tekinteni.

dob32 # 2008.01.21. 19:27

Sziasztok!

nekem kicsit más jellegű kérdésem lenne, remélem jó helyen teszem fel.

7 hónapos terhes vagyok. gyermekem biológiai apjával már nem vagyok együtt, új kapcsolatban élek. ő mindenben támogat, segít. egyelőre igen együttműködőnek mutatkozik.hajlandó lenne az apasági nyilatkozatot is aláírni, és így a gyereket akár a nevére venni.
engem a következők érdekelnének, amikre sehol nem találtam választ:

  • lehet-e a kettős vezetéknévvel anyakönyvezni a gyermeket
  • milyen jogokkal és kötelességekkel jár, ha aláírja az apa a nyilatkozatot (mi illetti meg? mibe van későbbiekben ilyenkor beleszólása?)

előre is köszönöm

ObudaFan # 2008.01.18. 16:55

Ennél kicsit konkrétabb kérdés kellene. Sokmindent kezdeményezhet a gyámhivatal hivatalból is, és ezt bárki indítványozhatja. Pl. átmeneti nevelésbe vétel, stb. stb.

katandi # 2008.01.17. 22:17

Érdeklődnék.Az én gyermekemnek rendezett a családi jogállása.Külsős személy kezdeményezhet-e bármit ellenünk a gyámhivatalnál?

ObudaFan # 2008.01.17. 19:21

Lehet kérni a tartásdíj hátralékot is, és érvényesíteni lehet az ügyvédi munkadíj költségnek legalábbis egy részét mindenképpen.

juditkol # 2008.01.17. 15:56

Kedves ObudaFan!
Új fejleményként annyi történt, hogy a papa ügyvéd által írt levélben jelentkezett nálam és közölte, hogy nem akarja, hogy az ő nevét viselje a gyerek és kapcsolatot sem kívánja vele majd tartani vele. Ellenben - ha bebizonyosodik (mert hogy most már meg is kérdőjelezi) hogy ővé a gyerek, hajlandó tartásdíjjat fizetni...
Mennyi ideig húzodhat egy ilyen per? És addig akkor ő egyáltalan nem köteles semmit fizetni a gyerköcért, csak ha majd megítélek? De akkor ugye visszamenőleg is kikell fizetnie a tartás díjjat?
Ha én ügyvédhez fordulok és pert indítok apuka ellen, akkor a végén ezeket a költégeket lehet kérni apukától, hogy térítse meg?

ObudaFan # 2008.01.14. 19:07

A pert el lehet indítani már most is. Befejezni csak a születés után lehet, de az egyébként sem lesz ilyen gyors. A névviselés kérdésében ha már lenne apa, akkor csak közösen dönthetnétek, de amíg nincs, addig te döntesz.

juditkol # 2008.01.14. 14:47

Szép napot,
azt szeretném megkérdezni, hogy apasági és/vagy tartás megállapítása iránt csak a baba születése után lehet a pert indítani? (Én márciusra várom a bébit, 8 hónapos vagyok jelenleg.)
Ha a papa maga szeretne apasági vizsgálatot csináltatni, lehet már a szülést követően is vagy csak ha a baba 1 éves lesz (mint ahogy alább olvastam)?

Igaz a papa mindig ígér valamit (fizet havi x összeget, segít a babaholmik megvételében stb...), de mindig eltűnik és nyomatékosan megkért arra, hogy ne telefonálgassak neki, mert ez zavarja az új barátnőjét...
Igy e-mailben probálom őt tájékoztatni a fejleményekről, babával kapcsolatos kérdésekről - de arra nem reagál!

Ha megszületik a bébi keresztnév ügyben dönthetek én egymagam is?
Köszönettel, J.

ObudaFan # 2008.01.10. 17:13

Egyetlen módon tudod kizárni, hogy ő se indíthasson apaság megállapítása iránti pert: ha találsz apát a gyermeknek. Valóságosat, aki teljes hatályú elismerő nyilatkozatot tesz, nem csak egy anyakönyvbe bejegyzett fiktívet. És olyat, aki nevelőapaként funkcionál is.

karakteres # 2008.01.10. 08:09

Köszönöm a választ!

Kissé el vagyok keseredve! nem akarom, hogy annak a gazembernek joga legyen a gyermekhez, aki még a vállalkozásomat is tönkretette, csakhogy pszichiátrián kössek ki és elvetéljek! Mivel nem szereti a gyermeket fel fogja használni a bosszúra, hogy apasági pert kezdeményezek és tönkre fogja tenni a kis lelkét, amire nincs szükségünk.

Mit tehet egy anya, hogy ne legyen joga egy szcientológusnak a fiához?

És majd hogy magyarázzam meg a fiamnak, hogy miért nem az apja neve szerepel apaként?

ObudaFan # 2008.01.09. 16:30

Jogszerűen nem adhatod egy létező férfi nevét az ő hozzájárulása nélkül, amíg az ő apaságát meg nem állapítják.
Egyébiránt szerintem most indítsd el a pert az apaság megállapítása iránt, amíg a gyermek még nem igazán fogja fel, mi is történik.

karakteres # 2008.01.08. 21:23

Sajnos velem is megtörtént az, hogy kétéves élettársi kapcsolatban fogant jövevény nem kellet és én sem terhesen. Így egyedül maradva a csöppséggel éltünk míg az apa vissza nem hízelegte magát fél éves korában, de ez is csak 3 hónapig tartó nagy apai hőstett volt, miközben még apai nyilatkozatot is "elfelejtett" tenni mind máig, amikor a pici 3 éves lett. A sok lelki teher után ott álltam ismét a gyámügyön, hogy a gyermek apai jogállását rendezzem. Már el is határoztam, mivel a nevemet viseli, apukám édesapjának a nevét jegyeztetem be képzelt apaként, amikor tájékoztattak arról, hogy bármilyen nevet adhatok.

A kérdésem a következő lenne: talán adthatom a tényleges apai nevet is? Nem kérek én ettől az apától semmit, sem tartásdíjat sem azt hogy joga legyen, hiszen nem vállalta a gyermeket, nem támogatja és már két éve nem is látogatta meg! De nekem fontos, hogy a gyermekemnek ne kelljen hazudmon, hogy miért más az apja neve mint ahogy hívják valójában.

Lehet úgy adni egy "kitalált" nevet, hogy az az apai név? és közben nem kérem az apasági pert a gyámügy részéről sem indítani? Ha nekem kell diktálnom nevet, címet és születési dátumot a képzelt apának, akkor diktálhatom a tényleges apai adatokat is?

Egy dologgal viszont nem értettem egyet, hogy miért kell "valakit" beírni, amikor még a gyermek is ismeri az apját? Az vagy van, vagy ismeretlen és nem egy kitalált név, melynek semmi tartalma nincs. Az a gyermek érdekét képviseli, hogy két "apá-t" kell megismernie? Egyet aki a dédapja volt és egyet aki a valós apja. Hogy mondjam el neki, ha megkérdezi? Kicsim Te egy "jogi" eset miatt lettél a dédapád gyermeke, mert a valós apukádnak bizony hol kellettél hol nem.

Még dönthetek abban a vonatkozásban, hogy milyen nevet adok meg képzelt apaként, ezért kérem szíveskedjen mielőbb válaszolni kérédemre!

köszönettel: egy anyuka és a kishercege

derill # 2004.10.18. 15:25

Az eseti gondnokot nem meggyőzni kell. Ha győzködnöm kellene, lecserélném. A gyámhivatal ugyanis az eseti gondnokot kirendeli. Az annyit jelent, mintha megbiznám, hogy ezt és ezt az ügyet intézze. Tehát ha a gyámhivatal a perinditásra rendeli ki, ő köteles a pert meginditani, még akkor is, ha ugy érzi, hogy el fogja vesziteni, vagy ha nem ért egyet valami más okból. Ha pedig ismeretlen helyen lévő személlyel szembeni apasági perben nem jártas, akkor megkérdezheti a kollégáit. A mi eseti gondnokunk pontosan tudja, hogy hogyan kell csinálni, nem egy esetben hozott már a biróság pozitiv döntést.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

sprite_ # 2004.10.18. 13:26

Köszönöm a hozzászólást!

Az eseti gondnokot végül meggyőzte a gyámügy vezetője + a főtanácsos asszony, aki a gyámügyön az én ügyemmel foglalkozik! Tehát megindíttatom az apasági pert! Ennél rosszabb (képzelt apa bejegyezve!) már úgy sem lesz! Most már csak idő kérdése!

derill # 2004.10.14. 22:03

Nem azért van képzelt személy bejegyezve részére, mert az apa ismeretlen helyen tartózkodik, hanem valószinüleg azért, mert Te nem közölted a pontos adatait. Amennyiben közöltél, a gyámhivatal köteles az eljárást lefolytatni.

Ugyanis ismeretlen helyen lévő személy apaságát is megállapitja a biróság. Ha azt tudod, hogy hol dolgozik, akkor elegendő, ha ezt közlöd. Javaslom, hogy kérd a gyámhivataltól az apaság megállapitása iránti per meginditását, ők a rendőrség utján majd megkerestetik az apát.
A gyerektartást, ha tényleg dolgozik, mindenképpen levonják tőle, ráadásul ha jövedelemmel nem rendelkezik, akkor is megállapitanak tartásdijat, mivel a saját tartása rovására is köteles a gyermeke tartásáról gondoskodni. Ha nem fizeti, az büncselekmény, és leültetik, ha nem tudja igazolni, hogy rendszeresen tartja a kapcsolatot a munkaügyi központtal annak érdekében, hogy elhelyezkedjen - ugyanis csak akkor nem büntetendő, ha önhibáján kivül nem tud a gyermek tartásáról gondoskodni. Márpedig aki semmit nem tesz azért, hogy elhelyezkedhessen, az igenis önhibás.

Cserélj eseti gondnokot. Amit az mondott, az baromság. Mert csak azonos tényállás esetén ius redicata. De amennyiben uj bizonyitékaid lesznek, akkor az már uj tényállás, tehát bármikor ujrainditható. Ráadásul ha nem jelenik meg a tárgyaláson, akkor elő kell vezettetni, illetve hirdetményi uton is idézhető.

Azt hiszem annak az eseti gondnoknak nem sok tapasztalata lehet az ilyen ügyekben.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

sprite_ # 2004.10.12. 12:48

Üdvözlet mindenkinek!

Nekem is hasonló problémám van. Kislányom 3,5 éves. 3 éves korában képzelt apa nevére lett anyakönyvezve, mert az apukája ismeretlen helyen tartózkodik. A szüleihez van bejelentve állandóra, de ők nem tudják az albérleti címét, mint ahogy én sem. Azt tudom, hogy hol dolgozik, de avval nem sokra megyek. A barátnőm lenne az egyetlen tanú, aki igazolni tudná a kapcsolatunkat. Nem éltünk együtt, de barátnőm annak idején (meg most is) nagyon sokszor találkozott/találkozik vele (mármint a kislányom apjával) nálunk, mivel az apuka rendszeresen felkeres minket, vagyis inkább engem, mert a gyerekkel aztán nem sokat foglalkozik! Azt mondja, hogy a gyereknek nem lenne jobb, ha ő elismerné az apaságot, mert gyerektartást úgy sem tud fizetni, akkor meg minek!

A gyámügy már kirendelt eseti gondnokot, aki azt mondja, hogy ha a bíróság visszautasítja a keresetet (csak 1 tanúm van!), akkor azt már többet nem lehet beadni + ha az apuka nem jelenik meg a tárgyaláson (és szerintem nem fog eljönni!), akkor is lezárul a per! Ez tényleg így van?

Előre is köszönöm a válaszokat!

derill # 2004.06.23. 06:11

Ezt nem a gyámhivatal dönti el. A biróság. A gyámhivatal kizárólag egy dolgot dönt el, hogy indittat-e pert, vagy sem. Jelen esetben valószinüleg indittat, hiszen a gyermek családi jogállása ahogy kivettem rendezetlen. A biróság a bizonyitási inditványok alapján dönti el, hogy lesz-e vérvizsgálat vagy sem. Lehet, hogy anélkül, egyszerü antropológiai vizsgálattal eldönthető (6 lábujja van az apának is, a gyereknek is), akkos semmiképp nem megy el DNS vizsgálatig. Egyébként az 99,9 százalékig képes megállapitani. De láttam már olyan esetet, amikor az apa a rá rendkivüli módon hasonlitó barátját küldte el az ő személyi igazolványával. Az anya nem volt jelen, igy nem tudta közölni, hogy nem az apa volt vizsgálaton. Persze az apaságot kizárták. Aztán az apa elszólta magát, eldicsekedett a dologgal. Ennek kapcsán uj vizsgálat lett, és lebukott. Igy pedig már büncselekmény miatt is eljárás indult ellene. Persze be is jöhetett volna neki a dolog. Az eljárás kb. 1-1,5 év attól függően, hogy meddig kell elmennie a biróságnak. De az is lehet, hogy az apa már akkor elismeri a gyermeket magáénak, amikor a gyámhivatalba behivják, és elmondják az eljárás menetét, költségeit.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

piszine # 2004.06.22. 08:42

Eléggé meglepődnék, ha a vizsgálat szerint nem a volt párom lenne az apa, ez nálunk egyesélyes, mivel senki mással nem történt olyasmi, amiből gyermek foganhat. Én inkább a vizsgálati hibaszázalék miatt tudok aggódni, bár elvileg az csak 0.01%, de attól még van. Az apa vércsoportja egyébként ugyanaz, mint az enyém, így a gyermeké sem lehet más, csak ugyanez (0+). Ami engem inkább érdekel, hogy várhatóan mennyi ideig tarthat ez a folyamat, mármint a gyermek születése-gyámhivatali vizsgálat kezdetétől (ha perre kerül sor) az ügy lezárásáig? (Szeretnék felkészülni mindenre, mert ha megszületik a gyermekem, nem biztos, hogy lesz időm-energiám a váratlan fordulatok kezelésére.)
És amit Kincs írt: tanúkat kell hoznom, akik bizonyítják, hogy együtt éltünk. No de azt senki nem tudja bizonyítani, hogy szexuális kapcsolatunk volt-e. Mi van, ha a volt párom azt mondja: hát igen, együtt laktunk, de nem történt semmi (ezt azért mondom, mert egy ilyen hazugsággal már bepróbálkozott egy közös barátunknál, ami igen rosszulesett, mert amellett, hogy tagadta az apaságot, ezzel alaptalanul meg is gyanúsított, hogy mással bújtam ágyba). Ekkor mi történik? Itt jön a laborvizsgálat? Egy internetes oldalon egy ilyen vizsgálatokat végző cég egyébként azt írta, hogy a gyermek születése utáni első naptól elvégezhető a teszt, a gyámhivatal miért vár egy évet?