apaság, fiktív név


derill # 2004.06.21. 12:36

Azzal vitáznék, hogy a vizsgálatot nem az anyának kell fizetni. Amikor nem állapitják meg az alperes apaságát, akkor ugyanis a gyermekre terheli a biróság, ugyanis a költségeket valakinek ki kell fizetni. Az anya csak akkor fizeti, ha beavatkozóként vesz részt az eljárásban, de általában tanuként vesz részt, és kiderül, hogy nem az apleres az apa. Ezek azok az esetek, amikor a gyermeket kötelezi a biróság, amivel nem értek egyet, mert a gyerek nem tehet arról, hogy a kedves mamának fogalma nincs arról, kitől lehet a gyermeke. Sajnos láttam már ilyen itéletet. Ilyen esetben én kártéritési pert inditanék az anya ellen, hiszen az ő nyilatkozata miatt kell a gyermeknek fizetnie. J


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kincs # 2004.06.15. 17:38

Kedves Piszine!
Ha megengeded, sorrendben válaszolnék!:)
1./ A gyámhivatal nem állapítja meg az apaságot. Csupán azt vizsgálja az általad, valamint az általad hozott (természetesen melletted tanúskodó) tanúk nyilatkozata alapján, hogy megalapozott-e a perindítás az apaként megnevezett ellen. Ha megalapozottnak tartja (azaz: nagy a valószínűsége, hogy a nevezett apa a vérszerinti apa), akkor rendeli ki az eseti gondnokot, hogy pert indítson az apa ellen.
2./ Ha nem egyetértelmű ez a dolog (1.), akkor a gyámhivatal elutasítja a kérelmedet, ami ellen fellebbezési jogot biztosítanak. De nem valószínű ez az eset.
3./ A vizsgálatot nem neked kell fizetned. Nyugi!

derill # 2004.06.15. 11:29

Tehát ha az apa nem fizet tartásdijat, az első körben egyáltalán nem a gyámhivatalra tartozik. A biróságon kell kérni a jogerős tartásdijat megállapitó határozat végrehajtását. A gyámhivatalhoz akkor érdemes fordulni a tartásdij megelőlegezése érdekében, ha az apának nincs jövedelme és/vagy vagyona, amiből a tartásdij igény kielégithető. Ekkor érdemes a végrehajtási eljárással egy időben inditani a gyámhivatalit, és ezzel egy időben tartás elmulasztása miatt is feljelentést tenni a rendőrségen.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

piszine # 2004.06.14. 08:06

Kedves Big Cat, Kincs!

Köszönöm a segítséget! A további kérdéseim:

  1. A gyámhivatal tehát aszerint állapítja meg az apaságot, hogy a fogantatás idején mi együtt éltünk-e, vagy milyen tanút tudok hozni? Esetleg ő milyen tanút hoz? (Mivel az ő szüleinél éltünk, ők lehetnének a legjobb tanúk, de hát a fiuk ellen biztos nem kérhetem fel őket tanúskodni. A közös barátaink esetleg vállalják, bár biztos nem szívesen.)
  2. Ha nem egyértelmű a fenti bizonyítási kísérlet, akkor mi a teendő? Ki kell várni, míg a gyermek betölti az 1. életévét, és akkor lehet az apasági vizsgálatot elvégeztetni, és addig húzódik az ügy?
  3. Azt hallottam hogy a vizsgálat elég költséges. Mivel én akkor még gyes-en leszek, szeretném tudni, hogy kinek kell a vizsgálat költségeit fizetni?

Köszönöm válaszukat előre is.

Kincs # 2004.06.10. 06:02

Kedves Piszine!
Azt még elfelejtettem neked írni, hogy az apasági vizsgálatot (amit csak egy helyen végeznek az országban, Budapesten) csakis a gyermek 1. életévének betöltése UTÁN tudják elvégezni.

the big cat # 2004.06.09. 15:45

Annyit még talán, hogyha te biztos vagy az apaságában, akkor nyugodtan vágj bele, mert az apaságot 100%-os biztonsággal meg lehet állapítani, és ha ezt megállapítják, akkor a tartásra kötelezés iránt indított per is sikeres lesz. Teljesen irreleváns, hogy a biológiai apa akarta-e a gyereket, együtt él-e az anyával, vagy egyáltalán az is, hogy tudott-e egyáltalán a terhességről. A tartás mindenképpen jár.

Továbbá erkölcstelenebb kérést el sem tudok képzelni, mint, hogy valaki vetessen el egy gyereket, csak azért, mert az apának úgy kényelmesebb lenne. Már csak ezért is megérdemelné, hogy a gyerek 18 éves koráig fizessen.

Kincs # 2004.06.09. 10:39

Kedve Piszine!:)

Bár nem engem szólítottál meg a kérdéseddel, azért válaszolnék rá, ha nem bánod. Menj be a gyámhivatalba, ha már megszületett a baba. Egyébként hívni is fognak (idézni), mert a gyermek házasságon kívül születik, s ilyenkor behívjuk nyilatkoztatni az anyát (a te vezetéknevedre fogják anyakönyvezni), hogy ki a gyermek apja. Az apa pontos személyi adatait kérjük, azt, hogy mikor fogant a gyermek, azt, hogy pontosan (év-hó-nap) mettől meddig éltetek együtt, rendszeres volt-e a nemi kapcsolat stb.A szülésig még jó pár hónap van, ezért azt tanácsolom, ezeket jegyezd le magadnak, nehogy addig elfelejtsd. Kell a nevezett apa állandó bejelentett lakóhelye is. Behívjuk az általad nevezett apát, s megkérdezzük, övé-e a gyermek. Ha igennel válaszol, semmi akadálya a teljes hatályú apai elismerésnek, viszont ettől még ugyan tartásra köteles lesz a gyermek felé, viszont nem lesz követelési alapod. TEhát ilyenkor el kell menni a bíróságra külön neked (keresetindítás) és kérned kell a gyermektartásdíj megállapítását az apa vonatkozásában. Viszont: ha az általad megnevezett apa a gyámhivatalban nem ismeri el magáénak a gyermeket, akkor más a helyzet, mert : a gyámhivatal kirendel egy eseti gondnokot (ügyvédet), akit megbíz azzal, hogy indítson xy apa iránt apaság és tartás megállapítása iránti pert. Tehát: ebben az esetben a két pert együtt indíhatjuk. Ha pedig már megállapította a bíróság a gyermektartásdíjat és az apa ennek ellenére nem fizet, na, az is a gyámhivatalra tartozik, feltéve, ha az anya bejön hozzánk e panaszával (ilyenkor bizonyos feltételek fennállása esetén elrendeljük a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezését).
Ajánlom, hogy a kapcsolatotok bizonyítása vonatkozásában szerezz be egy-két tanút, pl.: közös barátot, aki bemegy a gyámhivatalba, s tanúsítani tudja hogy mettől meddig éltetek együtt stb.

piszine # 2004.06.08. 14:23

Kedves Big Cat!

A segítségét kérem. Egy 16 hónapos kapcsolat ért véget a párommal április végén. Az ok egy másik nő volt, akivel állítólag azóta is jár. Én a szakításkor mondtam meg, hogy az a gyanúm, várandós vagyok. (Azért csak akkor, mert előbb nem volt alkalmam rá, ugyanis a párom nem járt haza időben, és került minden beszélgetést, amit kezdeményeztem.) Elköltöztem tőle (a szüleivel laktunk az ő házukban). Időközben beigazolódott a gyanúm, 9hetes állapotos vagyok. A párommal kb. fél éve terveztünk gyermeket, februárban volt 1 spontán vetélésem is. A párom a szakításkor közölte, hogy szerinte nem kellene megtartani a babát, hiszen ő már nincs velem. Én viszont csak azért, mert ő más nőt választott, nem vagyok hajlandó lemondani a gyermekről, akit együtt terveztünk. Később azt mondta, hogy nem tudja megtenni, hogy ne foglalkozzon a gyerekével. December végén fogok szülni várhatóan. A szüleimnél, vidéken fogunk lakni a babával.
Azt szeretném megtudni, milyen lépéseket tehetek annak érdekében, hogy az apaságát elismerje (szerintem önként nem nyilatkozik), és esetlegesen anyagi felelősséget is vállaljon?
Mi a gyerektartás megítélésének esélye akkor, ha nem voltunk házasok, az apának a bejelentett bére pl. csak a minimálbér, de ennél jóval többet keres, az életvitele árulkodó lehet, de sem az autó, sem a lakás nem az ő nevén van nyilvántartva, hanem más családtagén?
Ha a gyermek megszületik, és jogos a gyerektartás, a gyermek érkezésére való felkészülés anyagi vonzatai őt nem érintik, visszamenőlegesen sem (gyermekágy, babakocsi, ruhák, stb.)?
Nem szeretnék anyagiasnak tűnni. Magamtól nem is kérnék rajta számon semmit, az ő testvére és közös barátaink szerint azonban nem szabad hagynom hogy felelősség nélkül elsétáljon. Én pedig azt szeretném tudni, mit biztosít a jog. hogy ha esetleg rászánom magam, mire készüljek.
Előre is köszönöm válaszát:
Piszine

Kincs # 2004.06.05. 09:26

Kedves Azs2001!

The Big Cat hozzászólása korrekt volt!
A gyermek anyakönyve a 3. életévének betöltéséig maradhat "nyitva", azaz: addig lehet "üresen hagyni" az apa adatainak helyét. Ha a gyermek betöltötte a 3. életévét, akkor a gyámhivatal felhívja az édesanyát, hogy menjen be nyilatkozni a KÉPZELT APA adatait illetően (ez egyébként rendkívül viccesen szokott nálunk a gyámhivatalban lejátszódni!). Ha nem megy be az anya nyilatkozni a megadott határidőn belül, akkor a gyámhivatal HIVATALBÓL állapít meg és jegyeztet be képzelt apát a gyermek anyakönyvébe.
És igen, a képzelt apa bejegyzése után (tehát: amikor már rendeződik a gyermek családi jogállása, azaz: lesz anyja és apja is hivatalosan) is van lehetőség bármikor arra, hogy akár az anya, akár az apa kezdeményezze az apaság bírósági megállapítását. Ezt is a gyámhivatalnál kell kezdeményezni.
Üdv: Kincs

the big cat # 2004.05.26. 04:04

Az apaság megálapítása iránti per bármikor megindítható, de szerencsésebb minél hamarabb megindítani, sőt az anyakönyvben eleve az apát diktálni be, aztán tartást követelni tőle, és ebből nyilván per lesz, aminek során az apaság tényéről döntenek. Ebben nincs kockázat, javslom az azonnali perindítást.

A tartás a szülő irányába nem abszolút kötelezettség, a gyermek hivatkozhat érdemtelenségre, ha a szülő a gyermek felé tartási kötelezettségét nem teljesítette, az általad írt eset (eltűnik, majd évtizedek múlva előkerül, és tartást követel) tipkusan iylen eset.

Azs2001 # 2004.05.25. 19:44

Azt szeretném még megkérdezni, vajon a fiktív név bekerülése után kezdeményezhet-e az apa apasági pert?
Továbbá,mit jelent a szülőtartási kötelezettség a gyerekre nézve?
Létezik, hogy ha valaki csak az anyakönyvben szerepel, egyébként eltűnik egy életre, ha egyszer mégis rászorul, a gyereke nyakába varrhatják?
Azs

Azs2001 # 2004.05.24. 21:47

Kedves Big Cat!

Kislányom három éves lesz néhány hét múlva és az apaság kérdése még nem rendezett.
Az édesapa most sem kívánja hivatalosan vállalni őt.
Kérdésem az lenne, ha fiktív név kerül az anyakönyvbe, nekem a későbbiekben van-e még lehetőségem az apasági per megindítására vagy erre most van az utolsó lehetőségem.
Köszönöm
Azs2001