apaság, fiktív név


Dr.Attika # 2010.01.28. 10:52

Nem hiszem, hogy a kettőnek köze van egymáshoz. A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal az apaság ténye beállt.

dlacy # 2010.01.28. 10:22

Tisztelt Tudorok!

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz:
Meg van az apasági nyilatkozat, és azt hallottam, hogy az anyakönyvi hivatal csak akkor adja ki az anyakönyvit, ha le ellenőrizték, hogy az anya nem él e regisztrált élettársi kapcsolatban.... ez több hónapig is eltarthat, és közben le maradhatunk a többi, babának járó juttatásokról... igaz ez? a baba még nincs meg....

dlacy

monalisa1 # 2010.01.18. 17:00

Pert kell indítanod a nem igazi apa ellen mivelhogy csak a bíróság veheti le a nevéről a gyermeket. Mindkét férfinél és a gyermeknél végeznek majd DNS vizsgálatot.

Másképp sehogy sem tudod tisztázni a való helyzetet. Mielőbb beadni a keresetlevelet. (A bíróság heti egy nap félfogadáson segítenek a megírásában.)

"Mona"
laikus hozzászóló

smiley # 2010.01.18. 13:18

A lényeg,hogy volt egy férfi akivel 2005-ben megismerkedtem,összeköltöztünk,de egy év után a kapcsolatom tönkre ment vele és már csak ,,lakótársi"szinten voltunk /laktunk/együtt.2007-ben megismerkedtem egy másik férfival akitől teherbe estem,de ez a kapcsolat nem tartott sokáig,kb 1,1/5 hónap.Mivel nem tudtam hova költözni terhesen,így megbeszéltem a ,,lakótársammal",hogy ott maradhatok nála,ő a gyerekemet a nevére veszi,és meglátjuk,hátha tudunk úgy együtt élni mint egy család.Nos ez jött be,illetve időközben eltudtam költözni tőle a gyermekemmel.Most újra kapcsolatba kerültem a gyermek igazi apjával,aki a nevére venné a gyermekem,de közben a volt,,lakótárs"mindenfélét követel és már megfenyegetett azzal is,hogy mindenáron elveszi tőlem a gyermeket.És a lényeg annyi,mint írtam,hogy az igazi apuka a nevére venné a gyermeket,de ennek mi a folyamata,illetve a feltétele,hogy jussunk valamire.Tanúim is vannak,hogy akkor 2007-ben nem vele voltam,illetve ezt a ,,lakótárs2is elismeri,hogy nem ő az apa. ??????? Nos,mit tegyek?

anetta # 2010.01.18. 12:27

A pontos válaszokhoz először azt kellene tisztázni, hogy most kinek a családi nevét viseli a gyermek, hány éves a gyerek, van-e apa bejegyezve az anyakönyvben?

smiley # 2010.01.18. 10:16

Üdvözlöm!
A következő a problémám.Van egy kislányom,aki nem a biológiai apja nevén szerepel,viszont a biológiai apa most már a nevére venné amit én is támogatok.Mi a teendő ilyen esetben és kinek mit ,hogyan kell bizonyítani?Köszönöm a választ!

g13g # 2008.12.01. 16:20

Kedves Hozzáértők,

Következő a helyzetem:

Nemsokára megszületik a kislányom, de az anyuka időközben, kisebb sérelmekre hivatkozva közölte, hogy egyedül szeretné felnevelni, ráadásul a saját vezetéknevét kívánja adni. Apasági nyilatkozatot egyelőre nem tudok tenni, mivel nem biztosított az ő aláírása. Szülés után talán ezt aláírja majd, ha nem hajlandó, akkor tudomásom szerint apaság megállapítását kérhetem, bírósági úton.

Szülésig tehát már biztosan nem lesz meg ez a papír. Gondolom emiatt nem kerülök bele az anyakönyvibe, és ideiglenesen az anya nevét kapja a baba.

Nyilván különélés esetén az anyára nagyobb szüksége van a kicsinek, de szeretném, ha a baba vagy így, vagy úgy, de az én családnevemet kapná, legalább ez kösse hozzám, ha már elszakítják tőlem.

Milyen (jogi) lehetőségeim vannak erre? Mi a tapasztalat ilyen esetekben, el tudja érni az apa, hogy az ő nevére módosítsák a gyermek nevét?

Olvasva az eddigi beírásokat, ebből valószínűleg egy nemperes bírósági eljárás lesz. Kb. milyen költsége lehet ennek? És milyen eredménnyel szokott zárulni, mit vesz ilyenkor figyelembe a bíróság?

Köszönöm a válaszokat.

Kacsa1111 # 2008.11.13. 08:24

Kedves czitrom,

a gyermeknek a volt férj a vélelmezett apja. felteszem, hogy párodnak és volt férjének vannak közös gyermekei, mert különben ez a probléma elő sem került volna.
(ha ugyanis nincs közös gyermekük a házasságból, akkor simán felveszi az anyja nevét és kész - bár ezzel sem vagy előrébb, hiszen az még mindig nem a te neved)

a közös gyermekek (ha vannak) felteszem a volt férj nevét viselik.
mivel ennek a gyermeknek is a volt férj a vélelmezett apja, és a közös gyermekek már az ő nevét viselik, ezért a volt férj nevét fogja viselni ez a gyermek is.

szerintem pert kell majd indítanod mindenképpen, ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked a te nevedet viselje.
(néha nem árt a "jogi csűrcsavarokat" figyelembe venni - megkönnyítheti vagy meg is keserítheti az életedet)

a 2. kérdésedre a válasz: semmiképpen sem árthat.:)

egy privát tanács:
apám is műszaki ember, ezért merem írni azt, hogy ne olvasgass jogszabályt, mert csak felforgatja a fekete-fehér világlátásodat:)))
(bocs a poénért)


Kacsa11

Czitrom # 2008.11.13. 07:46

Szia!

> 1. vagy a „férj“ vezetékneve lesz
Egy elvált nônek van férje? 8-O

> Kicsit várnotok kellett volna a babával (…)
Na az kéne csak, hogy az életemet a jogi csûrcsavarokhoz igazítsam. Összeházasodni azért nem tudunk, mert állítólag lesz vagy két hónap, mire a bíróság a válásról szóló ítéletet megküldi az anyakönyvi hivatalnak. Ott azt mondták, az írásbeli ítélet, amit kézhez kaptam, az csak egy fecni, azzal õk nem foglalkoznak.

monalisa1 # 2008.11.12. 17:23

Czitrom

Szerintem ameddig az apaságod nincs hivatalosan elismerve, addig a születendő gyermek családi neve 1. vagy a "férj" vezetékneve lesz, vagy 2. az anya nem jelöli meg a szüléskor ezt a rovatot, ergó a gyermek az ő vezetéknevét kapja. A biológiai apa majd csak a peres eljárás során lép a képbe.

Kicsit várnotok kellett volna a babával (...) hogy a párodat feleségül vehessed, illetve a 9x30 nap a válást követően leteljen.

Mert egy gyermeknek nem csak keresztneve van - ami tetszőleg választható.

Üdv.

Czitrom # 2008.11.12. 09:48

Monalisa1!

Én mûszaki ember vagyok, nem értek a joghoz, ezért kérdezgetek itt hozzáértõktõl. Ha egy paragrafusban azt olvasom, hogy "A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet.", akkor számomra ez azt jelenti, hogy ha nem áll fenn a házasság, akkor már más a helyzet.

monalisa1 # 2008.11.12. 09:07

Te írtad, hogy párod NEMRÉG vált el., a házasság felbontásától számított 9x30 = 270 napig a volt férj a gyermek feltételezett apja.

Vagyis tudomásom szerint kellhet az ő beleegyzése a gyermek esetleges "eltérő" névviseléséhez.

Konkrétumok közlése hiányában (...) a "nemrég" szóra írtam azt amít - tessék rugalmasan értelmezni a dolgokat. Annál is inkább mert mínt írod: sokat visszaolvastál a témában a fórumon.

Kívánok a párod gyors, könnyű szülést!

Czitrom # 2008.11.12. 07:43

Monalisa1, köszi a választ, de amit írsz, hogy "A gyermek viselheti az anya családi nevét – ha a férj ehhez hozzájárul. ", azt nem értem. Egy elvált nõnek ki a férje?
Sokat visszaolvastam a fórumon, ezért tudom, hogy ez az anonim apa dolog nem megy, hiszen még a volt férj a vélelmezett apa.

A második kérdésemre továbbra is szívesen várnék ötleteket.

monalisa1 # 2008.11.11. 16:59

A gyermek viselheti az anya családi nevét - ha a férj ehhez hozzájárul. (Szóval közös döntés szükséges.)

Szerintem az anya a születéskor az "apa neve" rovatba anonim megjelölést tegyen, aztán amint megvolt a hivatalos eljárás az apaságod megállapításáról, utóbb a nevedre veszed a picit.

Egyben javaslom ezen topic visszaolvasását, mert az általad felvetett kérdés mások részéről is leírásra került., a hozzászóló jogászok válaszából sokat lehet hasznosítani.

Monalisa
laikus hozzászóló

Czitrom # 2008.11.11. 15:00

Tiszteletem!

Egyik kérdésem egy a napokban születendõ gyermek névadására vonatkozik. Párom nemrég elvált, megvan az írásbeli ítélet. Az világos, hogy a gyermek vélelmezett apja még egy darabiga volt férj. Viszont a Csjt. 42. §-a (1) szerint: "A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb két tagú lehet."

Azt olvasom, hogy a házasság fennállása alatt... , tehát ha a házasság már nem áll fenn, kaphatja a gyermek az anya családi nevét?
A másik kérdésem, hogy mi a jelentõsége annak, hogy a válóper ítéletében szerepel az a mondat, hogy "Felperes élettársi kapcsolatot létesített 2006 novemberében x.y-nal, amely kapcsolatból jelenleg várandós." Könnyít ez valamit azon, hogy én lehessek a gyermekem apja?

ObudaFan # 2008.11.07. 11:56

Hacsak nem tesz más férfi még ez előtt a jóváhagyásoddal teljes hatályú elismerő nyilatkozatot.

ObudaFan # 2008.11.07. 11:55

Ha ő a biológiai apa, akkor egy apasági perben nem lesz nehéz elérnie, hogy a jog is őt tekintse apának.

Gabi72 # 2008.11.07. 09:59

az a bajom, hogy 3 éves korában úgyis nyilatkoznom kell, hogy fiktív vagy a tényleges apa. és mivel mindketten tudjuk, hogy ő az apa, ezért nem lenne kérdés, hogy felvegye a nevét. meg jobb még most, míg kicsi, nem akkor, amikor már megtanulta a nevét stb. de nekem minden gyanús, amit ő erőltet, ezért kérdeztem, hogy ránk nézve mi ebben a buktató, mert nem akarom utólag megszívni. ha rajtam múlna, maradna az én nevemen.

nandy # 2008.11.07. 07:17

Gabi: ha jól sejtem, nem a név a probléma, hanem az, hogy az apa eddig "ismeretlen" volt.

monalisa1 # 2008.11.06. 21:53

Még egy rendezett, békés párkapcsolatban is viselheti a gyermek az anya családi nevét, hát még ha az anyának oka van ekként dönteni.

Szerintem nem kell a témát túltárgyalni., szeresse az apa a gyermekét és az anyát is (...) a többi meg mondhatni lényegtelen...

Amit röviden leírtál, annak alapján szvsz minden maradjon úgy ahogy most van - mármint a gyermek névviseletének dolgában. (Később problémás lesz visszacsínálni.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Gabi72 # 2008.11.06. 21:16

sziasztok!

na most segítsetek. van a gyerekem apja, aki anno a terhességem alatt nem vette a nevére a gyerekét. nem házasodtunk össze jelzem. megszületett, a nevemre került. az apa visszakönyörögte magát az életünkbe, most már ő ragaszkodik ahhoz, hogy a nevén legyen a gyerek. a gyerek 1 éves. az a kérdésem, hogy milyen hátrányos következménye lehet annak rám és a gyerekre nézve, ha az apa a nevére veszi a gyereket? nem vagyok biztos abban, hogy együtt fogunk maradni és tartok attól, hogy rosszabbra fordul a viszonyunk, és előre szeretnék gondolkodni, hogy mit tehet ellenünk, ellenem, ha az ő nevére kerül a gyerek, mert nekem aztán nem fontos, hogy átírassuk, csak neki. szerintetek belemenjek?

anetta # 2008.10.29. 11:21

Ha megállapítja a bíróság az apaságot a gyerek születse szerinti anyakönyvvezető fogja bejegyezni. Neki kell beadni a kérelmet, hogy a Te neveden maradjon a gyerek, de ehhez kell az apa hozzájárulása is. Meg kell egyeznetek az apával, különben a gyámhatóság fog az ügyben eljárni.

ObudaFan # 2008.10.29. 09:36

Ha nem szeretnél változást, akkor neked egyelőre sehova.

reker # 2008.10.29. 08:36

köszi monalisa, ezzel tisztában vagyok. A kérdésem nem is erre vonatkozott, hanem arra, hogy hova kell a kérvényt beadnom, hogy az én nevemen maradhasson. És mit kell bele kb írni.
Apukával nem egyezkedek bíróságon kívül.

monalisa1 # 2008.10.28. 20:51

Egy gyermeknek nem lehet kétfélé családi (= vezeték) neve, tehát az hogy a te neveden maradjon (...)miközben a biológiai apa megvan..., ezt így nem lehet az anyakönyvbe dokumentálni.

Ha nem tudtok megegyezni, akkor ahogy Obudafan írta: a bíróság dönt nemperes eljárásban.

Bizonyára a "másik" apa véleményét is megkérdezik majd...