apaság, fiktív név


reker # 2008.10.28. 20:36

Na szóval akkor hova is kell kérvényt beadnom, hogy a gyerek az én nevemen maradjon és ne kapja az apjáét. Nem egyezkedek apukával, szóval bíróság dönt majd.
De hova és mit kell írnom???

Köszi a választ

apasági vizsgálat # 2008.10.26. 11:20

Apasági vizsgálatot Magyarországon már 60000+Áfáért lehet kérni, azaz 72 000ft-ért.
Az eredmény pár nap alatt megérkezik, mintavétel gyors és fájdalommentes.
A minta alapján 16 markert vizsgálnak. A vizsgált férfi, ha nem az apja a vizsgált gyermeknek, akkor 100%-ban kizárható eredményt adnak, ha az apa biológiai apja a gyereknek, akkor 99.9% vagy a fölötti megbízhatóságot ad az eredmény.

Aki meg akar bizonyosodni az apaságáról keresse meg a www.dnsteszt.fw.hu oldalt.

Szolgáltatásuk nagyon precíz.

Tudom ajánlani , aki ebbe a helyzetbe került.
Bizonytalanságból biztos állapotba kerül és kételyek nélkül szeretni fogja gyermekét.

Gyerek, anya, apa áll fel a "család" !!!
Ez a gyerek érdeke is, megtudni az igazságot.
Pozitív válasszal egyszerübb a gyereknevelés is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.23. 07:54

293. § (1) Az apasági és a származás megállapítása iránt indított egyéb perekre - a 277. § (2) bekezdése, a 285. §, a 288. § (2) bekezdése, a 289. §, a 290. § (2) és (5) bekezdése, végül a 291. § kivételével, valamint a jelen fejezetben foglalt eltérésekkel - a XV. fejezet rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.648 649
(2) Az apaság vélelmét megdöntő ítélet ellen - az apaság vélelmét megdöntő részében - perújításnak nincs helye, ha az apaság vélelmének megdöntését követően a gyermeket valamely személy teljes hatályú apai elismeréssel a magáénak ismerte el, vagy az apaságot jogerős bírói ítélet állapította meg, illetőleg a gyermek anyjának utólagos házasságkötése folytán az anya férjét kell a gyermek apjának tekinteni.650
(3) Az apaság vélelmének megdöntése iránti perben az alperest - a vértulajdonság-vizsgálat és a származás megállapításához szükséges más orvosszakértői (élettani) vizsgálat költségei kivételével - a perköltségek megfizetésére kötelezni nem lehet; a pernek a felperesre nem hárítható költségét az állam viseli.906

(Van ám a Jogi Fórumon hatályos jogszabálygyűjtemény.)

reker # 2008.10.23. 06:19

valaki megtudná nekem mondani, hogy a Pp 293 mit tartalmaz? elég nagyvonalakban

reker # 2008.10.23. 05:36

A házasságon kívül született gyermek névviselése

A fő szabály az, hogy ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja családi nevét viseli mindaddig, amíg a képzelt apát az anyakönyvbe be nem jegyezték .

A gyermek harmadik életévének betöltése után a gyámhivatal intézkedik, hogy a születési anyakönyvbe a gyermek apjaként képzelt személyt jegyezzenek be Ilyenkor az apa családi nevéül - ha az anya ismert - az anya legközelebbi ismert anyai ági férfi felmenőjének családi nevét kell megállapítani. Kérheti azonban az anya, hogy az apa neveként szerepeljen inkább az anya családi neve, és ezzel maradjon a gyermek a születésekor anyakönyvezett néven. Kérheti azt is, hogy egy egészen más családi nevet jegyezzenek be apaként, ennek azonban az a feltétele, hogy azzal más jogos érdekét ne sértsék.

A gyermek névviselése az apaság bírói megállapítása esetén

Az apaság megállapítása iránti perben a bíróság nem dönthet arról, hogy a gyermek melyik szülője nevét viselje (lásd: PK 217.). Ilyenkor az általános szabályok szerint dől el a gyermek neve.

Ha a bíróság az apaság vélelmét megtámadó keresetnek helyt ad, indokolt esetben - kérelemre - a gyermeket feljogosíthatja családi nevének további viselésére .

reker # 2008.10.22. 19:54

Még nem merült fel vita tárgyaként, csak megakarom előzni ezt és kérni akarom, hogy az én nevemen maradhasson a gyerek. Mit kell ilyenkor csinálni ez ügyben?
ha nem peres eljárás, de nekünk perben van most az apaság megállapítása.Hogylehet elkerülni, hogy ne nevezzék össze-vissza a gyereket, hanem egyszerűen maradjon az enyém a neve?

ObudaFan # 2008.10.22. 18:48

Ha erről vita van a szülők között, akkor a bíróság dönt nemperes eljárásban.

reker # 2008.10.22. 14:01

Na pont idevágó téma. az én kislányom 1 éves, és most jutottunk oda dns során, hogy megvan az apa. De én azt szeretném, ha továbbra is az én nevemen maradna a gyermek, de anyakönyvben pedig legyen bevezetve az apa. Hova kell fordulni meg mit kell kérni stb.
Melyik paragrafus ez?

Köszi

anetta # 2008.10.13. 12:52

Tuti, hogy viselheti az anya családi nevét a gyerek! Sajnos az ügyvéd és az anyakönyves kolléga tévesen tájékoztatott. Ha az anyakönyvvezető értetlenkedne, hívja fel az IRM Anyakönyvi Osztályát, majd megkapja a pontos felvilágosítást!

_Wasp_ # 2008.10.13. 11:35

Jupiter: a Csjt-t is érdemes lenne megnézni....

diamond88: az ügyvéd és az anyakönyvvezető is az "easy case" felé mozdul, rutinból mondd ezt-azt.

ez esetben a törvény:

42. § (1) A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.
(2) Ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja családi nevét viseli mindaddig, amíg a képzelt apát az anyakönyvbe be nem jegyezték. Az anya a képzelt személy apaként való bejegyzésére irányuló eljárás során bejelentheti, hogy a gyermeke továbbra is az ő családi nevét viseli.
(3) A gyermek utónevét a szülők határozzák meg.

A kommentár szerint, ha a szülők között a névviselés kérdésében vita van, akkor együttélő szülők esetén (ami nem gyakori eset) a gyámhatóság dönt [Csjt. 73. § (1)]. Különélő szülők esetén pedig a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések körében a döntés a bíróság hatáskörébe tartozik [Csjt. 73. § (2)].


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Jupiter # 2008.10.13. 10:30

1982. évi 17. törvényerejű rendelet

az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről

Születési névről a 27§ rendelkezik, de ebben egy árva szó nincs arról, hogy csak az apja nevét kaphatná. Hiszen házasságkötéskor is dönthet úgy a két fél, hogy a születendő gyermek az anyja vezetéknevét kapja meg családi névként.

diamond88 # 2008.10.13. 09:52

De az itteni anyakönyvezető, meg az ügyvéd is azt mondja hogy ez nem lehetséges. Ha van apasági nyilatkozat akkor a gyermek csak az apja, vagy max kettös családi nevet kaphatja. Jó lenne tudni, mert már nagyon a szülés körül vagyok. Kérem aki tud segitsen, s hol lehet ennek utánnanézni.

anetta # 2008.10.13. 06:55

A gyermek az apa vagy az anya családi nevét viseli. Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat tételekor a szülők megállapodása alapján a gyarmek vagy az apa vagy az anya családi nevét viseli, de dönthetnek úgy is, hogy a kettős családi nevet viseljen (apa+anya családi neve kötőjellel összekapcsolva).
Ezek alapján ha akarod a Te családi nevedet viseli majd a gyerek (persze csak akkor, ha az apával ebben meg tudtok állapodni).

diamond88 # 2008.10.12. 10:48

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni. 37 hetes terhes vagyok, tehát nem sokkkára szülök. Van egy párom, de nem élünk együtt. Nem akkarom, hogy a gyermek az ő családi nevét kapja, de szeretném ha az anyakönyvi kivonatban ő szerepelne. Ő ebbe bele is egyezik. A gond az hogy azt az információt kaptuk, hogy ez igy nem lehetséges. Mert ha az apa elismeri a gyermeket (tehát aláírja az apasági nyilatkozatott), akkor az apa nevére kerül a gyermek. Ezt viszont nem szeretném.De ha nem iratom alá az apasági nyilatkozatott akkor az gyermekem apja ismeretlen, s alá kell irnom hogy nem tudom ki az apja. De ez nem igaz hiszen tudom ki az apja, csak nem szeretném ha az ő nevére kerüljön. Tehát most hivatalosan hazudnom kéne, hogy nem tudom ki az apja (tehát kurvának állitom be magam), vagy a páromnak a nevét kapja.
Mik a lehetőségeim, hogy a gyermek az én nevemet kapja, mégis az anyakönyvi kivonatban az apja neve is szerepeljen.

ObudaFan # 2008.10.09. 12:04

Gyermektartást akkor kell fizetnie, ha őt kell apának tekinteni, ez pedig látszani fog az anyakönyvben is. Ettől függetlenül azt lehet kérni, hogy a gyermek ne az apa vezetéknevét viselje. A gyámhatóságtól kell kérni eseti gondnok kirendelését a perindításra.

kertelő # 2008.10.09. 11:24

Sziasztok!!!
Valaki segitsen,előre is köszönöm!!!

Ahogy itt beleolvastam hozzászólásokba ill. kérdésekbe,javarészt csak pasik vannak,remélem azért az én kérdéseimre is választ tudtok adni.
Na kezdem:legjobb barátnőm összejött egy pasival,összehoztak egy babát-hozzáteszem a srác akarta leginkább-aztán eltelt egy-két hónap és megpattant!Hogy miért senki nem tudja,bár mindenkinek ugy beszél arról a kis pocaklakóról,hogy ő az élete,meg stb...(közben meg a volt k....-ával él-na de ez nem ide tartozik)!Beszélni nem lehet vele,hogy mi lesz ha megszületik.De vannak olyan napok amikor a nevére veszi,de legtöbbször még el sem akarja ismerni,hogy az övé a baba.
Szóval okos pasik segitsetek,mi ilyenkor a teendő?!
A gyerektartást fizessen,kell hogy a nevére vegye ugye?A barátnöm nem akarja,hogy az ő nevére legyen anyakönyvezve,ha minden kötél szakad,a nyagymama lánykori nevére hogy lehet anyakönyvezni???
Na azt hiszem elég sok volt a kérdés,de valaki adjon válaszokat!!!
köszönöm

ObudaFan # 2008.10.06. 14:13

Ha te vagy a biológiai apa, akkor nem tudod kizárni, hogy a per végén jogilag is te legyél az apa , és fizesd a tartásdíjat.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.06. 06:15

Nincs olyan jogi kategória, hogy "nem kívánt gyermek".
Ha nem áll vélelem az apaságod mellett, akkor nincs mit bizonyítanod - annak kell bizonyítania, aki azt állítja, te vagy az apa. (Más kérdés, hogy ha bebizonyosodik, hogy tényleg te vagy, akkor leverik rajtad a bizonyítás illetve az egész eljárás költségeit.)

nemapa # 2008.10.06. 05:46

T.Fórum
egy elég kényes kérdésben szeretnék segítséget kapni!
az volt barátnőm állítólag gyereket vár tőlem, ha így lenne akkor viszont ez a gyerek egy nem kívánt gyermek.
a szülés előtt hogy tudnám bizonyítani hogy nem tőlem van a baba,
ő azt szeretné hogy én legyek az apja, jogilag hogyan tudom ezt kizárni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 12:22

Lehet kérni ideiglenes intézkedést, tartásdíjra nézve az ilyen kérést többnyire teljesítik is.

reker # 2008.10.03. 11:17

Egyébként szerintem sok a válási meg stb procedúrák. A bíróságon. Nekemmár egy éves lesz a gyerek, de még gyerektartás kilátásban sincs. Ez a sok levelezgetés meg 30 napos türelmi idő kivárás elhúzza nagyon az időt. a gyerek meg nő és szükségletei vannak, amit ki kell elégíteni ha tetszik ha nem. Ezt viszont nem érti meg senki.

napfény # 2008.10.03. 08:22

Ok. semmi probléma, csak mindenki a maga életét ismeri "belülről". (Még soha nem csaltam meg senki.)
Tényleg köszönöm a jogi részét.
Abban valószinüleg én vagyok a hibás, hogy ügyvédet év elején kerestem, aki arról értesített, hogy beadta a papírokat, és a tárgyalás ősszel lesz. De ez most már mindegy, én sem értem, miért húzódott eddig.
Tényleg köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 07:49

Egy közös megegyezéssel történő válás nem tart egy évig, és beadhattad volna a keresetet 2007. végén is. A történtekből ítélve nem azért késlekedtél, mert reménykedtél a házastársi életkzösség helyreállításában. De ezt csak azért mondom, mert nem szeretem, amikor valaki a saját hibáját, mulasztását a jogszabályokra meg a bíróságra szeretné rátolni.

Egyébként a jogi választ megadtam, az a lényeg. A morgásommal ne törődj. (Bizonyos személyes okokból érzékenyen reagálok, ha azt látom, hogy valaki nem csak megcsalja a házastársát, hanem még neki áll feljebb, és el is hagyja.)

napfény # 2008.10.03. 07:44

Én azért másként látom az elkapkodást. Majd 1 éve élünk külön, azonkívül a korom miatt sem várhatók túl sokat. Én nem hiszem, hogy azért, mert a válás jogilag hosszabb időt vesz igénybe, azért az életnek meg kellene állnia. Közös megegyezéssel váltunk szét, külön is költöztünk, így azt hiszem mindenki élheti az életét tovább.
A válás procedúra pedig több, mint 1 évig is elhúzódik, nem saját hibánkból, emiatt nem várható el szerintem, hogy a végéig minden várakozó állásponton legyen.
Köszönöm a választ, meg fogjuk indítani a pert.

Egyébként a "gyerekcsinálás procedúra elkapkodás" nem volt túl "szép" megjegyzés. Egy gyermek jövetelét nem a jog határozza meg.

Mégegyszer köszönöm.

Rolcsiboy # 2008.10.03. 07:37

Laikus-ként gondolkozva biztos van megoldás. Pl. "csúnya" példa, ha házasságon belül egyik fél félrelép, és a másik nem hajlandó ezért elismerni a születendő gyermeket? Sztem egy "unalmas" félórában kérdezd meg az anyakönyveztető-t, ök.-ot. :)
Egyszerűbb lesz a megoldás, mint gondolnánk, úgyhogy szerintem ne keseredj el!