apaság, fiktív név


Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 07:34

Nem lehet. Vélelem áll fent amellett, hogy a házasságban született gyermek apja a férj. Viszont a vélelem megdöntése iránti pert el lehet indítani már a gyermek megszületése előtt is.

(Megjegyzem: nem "amiatt van", hogy "a válási procedúra elhúzódik", hanem amiatt, hogy a gyerekcsinálási procedúrát elkapkodtátok.)

napfény # 2008.10.03. 07:33

Köszi a gyors reagálást:-)
Én is erre gondoltam, de közben olyan info-t kaptam, hogy igazolni kell a családi állapotot, ami akkor vagy még "házas" lesz (olyan sajnos nincs, hogy válófélben), s ilyenkor kell a házassági anyakönyvi kivonat, amiben ott a férj neve. S mivel a házasság fennállása alatt jön világra a Pici, így vélelmezetten az apa is az, aki a kivonaton szerepel.
Ráadásul tudok egy olyan kikötésről is, hogy a válás jogerőre emelkedése és a szülés között kb. 300 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy ne a volt férj legyen a "névadó". Csak attól vagyok kiakadva, hogy minden téren külön élünk már most majd' 1 éve, a szüléskor pedig 1,5 éve, akkor most hogyan van ez? Miért a halálosan lassú bírósági ügyintézés miatt nem lehetnek tisztázottak a dolgok? Ezért gondoltam, talán legalább az én nevem lehet addig egy megoldás. Persze, ha addigra kimondják a válást valamilyen csoda megtörténte után, s össze tudunk házasodni a Párommal, akkor már minden ok. lenne. Szóval kicsit el vagyok keseredve.

Rolcsiboy # 2008.10.03. 07:24

Bár még nem volt ilyenben szerencsém :) (mármint szülés-ben apasági szerepet vállalni), gondolom Mo-n is van valamilyen nyomtatvány a kórházban, amit kitöltenek, és ahol meg lehet adni az apa nevét, vagy az apa tudja elismerni, hogy az övé.
Ha ott nincs, az anyakönyveztető-nél biztosan van, mivel a születési anyakönyv-et ők állítják ki. Tehát sztem semmi szükség fiktív nevet, a te vezetéknevedet megadni, hanem egyből az "igazi" apáét.

(csak mint magán-ember,nem jogász,ügyvéd)

napfény # 2008.10.03. 07:19

Sziasztok! Kérem szépen a segítségeteket.
Éppen hivatalosan válófélben vagyok.
2007. december 01. óta külön lakásban élünk a gyermekeimmel és (ez csúnya megnevezés) "Új" Párommal.
A keresetet beadtam ügyvéd útján, azonban az első tárgyalás 2008. november 03-án lesz. Így valószínü, hogy a 2. tárgyalás 2009. tavaszán, ha jól sejtem.
Tehát hivatalosan csak legkorábban akkortól leszek elvált. Most kisbabát várunk, aki 2009. április elején fog megszületni. Tudom, ha akkor még a volt férjem a házastársam papíron, akkor az ő nevére anyakönyvezik a gyermeket, amit nagyon nem szeretnék, és szerintem ő sem, és a valós apuka sem. Nincs-e arra mód, hogy bizonyítva a szülés időpontjában már 1,5 éve való különélést ezen változtatni lehessen? Gondolom a volt férjem boldogan lemond a "névadásról", a természetes apuka pedig elismeri, hogy az ővé a baba. Ha ez nem múködik jogilag semmiképpen, akkor kérhetem, hogy az én vezetéknevemet kapja legalább? Kicsit rossz érzés ez, hiszen amiatt, hogy a válási procedúra így elhúzódik, a gyermekünk egy olyan nevet viseljen, ami senkinek sem jó?
Elnézést, ha érződik az "indulat" a sorokban, de azért remélem, tudtok tanácsot adni.
Köszönöm előre is.

reker # 2008.10.02. 06:31

és ezt nekem magamnak kell megírnom, vagy az ügyvédemnek? Egy ilyennek mit kell tartalmaznia?

ObudaFan # 2008.10.01. 12:16

Akár már most.

Ha a felperes kéri, akkor lehet egy perben rendelkezni az apaság megállapításáról, az elhelyezésről és a gyermektartásról.

reker # 2008.10.01. 11:39

Megvolt a dns vizsgálat. 2-3 hét múlva eredmény, és ha jól számolom kb 3 hónap,vagyis jövő év eleje mire kitűzik a tárgyalást, ahol kihirdetik az apaságot. Kérdésem, hogy mikor kell a kérvényt benyújtanom, hogy a gyermek az én nevemen maradjon?

Köszi a segítséget

Ja a másik. Ilyenkor nem szokták összevonni az apaság megállapítása tárgyaláskor a gyerektartást?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 15:23

Bocs, látom, nem kerülte el. Nos, a képzelt apa apasága melett nem áll vélelem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 15:22

Nem kell semmiféle vélelmet megdönteni, mert nem ál fenn vélelem. Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy képzelt apja van a gyereknek.

tomas64 # 2008.09.19. 14:24

Jelenleg a gyermek családi jogállása rendezett.
Az apasági vélelmek azonban megdönthetőek, így a képzelt apasági vélelme is.

Ezt követően nincs akadálya annak, hogy férjed a gyermeked teljas hatályú apai elismerő nyilatkozattal elismerje.

A közös gyermekké fogadás elviekben mehetne, de sokkal macerássabb eljárás, szerintem.

Irány a gyámhivatal.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 13:41

Mondjátok meg nekik, hogy a Csjt. 42. § (1) a "házasság fennállása alatt született" közös gyermekekre vonatkozik - itt nem erről van szó.
De ha nagyon rugóznak, akkor csináljatok örökbefogadást, és hivatkozzatok a Csjt. 53. § (4). Megjegyzem ennek az elbírálása is a gyámhatóságon múlik.

De az nem igaz, hogy semmiképpen ne lenne lehetséges.

Judyka # 2008.09.19. 12:18

Tehát elég bemennünk a férjemmel az Anyakönyvi Hivatalba aláírni az apasági nyilatkozatot, kérnünk hogy ne változtassák meg a gyerek nevét és ennyi lenne az egész?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 09:09

Nem lehetetlen, hogy a gyermek családi neve az apaság rendezése után is az maradjon, ami most.

Judyka # 2008.09.19. 08:44

Sziasztok!

Most írok először és kérném a segítségeteket mielőtt neki indulnék a hivatali útvesztőknek.

A fiam 11 éves az én vezeték nevemen anykönyvezve, képzeltapa az apa helyén.

2 éves kora óta élünk együtt a párommal 6 éve összeházasodtunk 5 éve született a második gyermekem természetesen az apja vezetéknevével anyakönyvezve.

Amikor a pici született az első gyermeket is nevére vehette volna a párom, de mi csak mint apa szerettük volna a képzelt apa helyére beíratni, mivel a nagyfiam nem akarta megváltoztatni a nevét.

Nem engedélyezték, mert állítólag uyanattól az apától és anyától csak egyforma vezetéknevű gyermeket anyakönyvezhetnek./Nem az apaság tényével csak a névvel volt gondjuk!!!!/

MI a legjobb amit tehetek, ha fiam nem szeretné megváltoztatni a nevét! Egyébként tudja a teljes igazságot a vérszerinti apjáról,aki soha nem találkozott és nem is fog, /ezt nem részletezem!/
A páromat szólítja és tartja is apjának. Boldog családi életet élünk, csak jogilag szeretnénk rendezni az ügyeinket.A későbbi /öröklés stb./ miatt.

Mi a legjobb, ha egyszerűen aláír egy apasági nyilatkozatot.Vagy esetleg muszáj örökbefogadnia?

A nevét mindenképpen megszertné tartani a fiam!

Előre is köszönöm a segítséget!!!!

Judyka

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.17. 09:36

Üzleti jelleggel 150-200 ezer forint körül van, de szerintem az igazságügyi szakértői jelentés ennél drágábban készül.
A perköltség viselésére általában a pervesztes felet kötelezik.

ogrelacus # 2008.09.17. 08:46

kicsit olyan érzésem van,hogy az anyák (tisztelet a kivételnek)mindent megtehetnek, és ezt ez elmúlt néhány évben nagyon jól alkalmazzák is.sajnos az ügyvédeket,akiket felkerestem eddig rendre kitárták a karjaikat(zsebeiket),de mindenki csak le akart húzni.

szeretném megkérdezni mégegyszer,ha vki ezekután öszintén segíteni akar,hogy mennyibe kerül a dns vizsgálat és milyen jogcímen lehet visszaigényelni annak költségét?

köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2008.09.16. 14:08

Valószínűleg a gyámhatóság adta be a megdöntés iránt a keresetet.

Az anya akkor lenne felelősségre vonható, ha biztosnak kellene lennie abban, hogy te vagy az apa, és ő mégis tagadja. Márpedig ha ő maga mondja azt, hogy nem biztos benne, akkor nehéz lenne igazolni, hogy mégis. Emellett ez a felelősségre vonás gyakorlatilag némi bírság lenne, amit amúgy sem szívesen alkalmaz a bíróság.

ogrelacus # 2008.09.16. 08:56

szia!

mint mondtam nem tudom,hogy mi lesz a tárgyaláson.

dns vizsgálat mennyibe kerül és visszaigényelhetem-e annak költségét?

az anya felelösségre vonható-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 08:48

Az egy dolog.
De ha az apaság rendezett, akkor szerintem a magát természetes apának valló férfi nem jogosult a vélelem megdöntésére irányuló kereset benyújtására. Erre csak kerülő úton, a gyámhatóság révén van lehetősége, ha az is úgy akarja.

ogrelacus # 2008.09.16. 08:38

köszönöm a gyors választ ha nekem irtad!

sajnos nem tudok erről a "belső" dologról semmit,de elfogadták.
lehet azért,mert volt a terhesség alatt egy vércsoportszerológiai vélemény kérés a terhesgondozó részéről,ahova engem kértek,hogy fáradjak be.természetesen elmentem.vmi rh-összeféhetetlenség miatt volt erre szükség. a hiteles másolat a kezemben van,amit csatoltam a beadványhoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 08:28

az lenne,hogy minden esetben dns vizsgálattal végződik a megdöntés?
Nem szükségszerű. A vércsoport és -faktor vizsgálat már önmagában is alkalmas az apaság kizárására, és ezzel a vélelem megdöntésére.

De hogyhogy elfogadták a keresetedet?

ogrelacus # 2008.09.16. 08:19

Sziasztok!

sajnos olyan helyzetbe csöppentem,amit senkinek sem kivánok!dióhéjban:a problémám az,hogy a volt élettársamtól akivel 8évig éltem együtt született egy közös gyermekünk,de később "elváltunk". nem ismerhettem el apaként,mert az anya nem volt hajlandó ehhez hozzájárulni.ő sem tagadta soha,hogy én vagyok az apa,de a személyes haragja ezt eredményezte.időközben próbáltam jogi úton érvényesíteni a szándékomat,de mindig elköltözött és rendre más bírósághoz kellett átirányítani a keresetemet.utolsó esetben a kitűzött tárgyalás előtt 2héttel pedig elismertette jelenlegi "párjával" a gyermekem apaságát,így minden igyekezetemnek lőttek.beadtam egy keresetetet apaság megdöntése végett,amire 09.19.-én kell elmennem.vérvizsgálati bizonyiték és egyebek vannak a kezemben,amivel alátámasztom, hogy a gyermek tőlem származik.
kérdésem az lenne,hogy minden esetben dns vizsgálattal végződik a megdöntés?
visszaigényelhetem a vizsgálat összegét,ha kiderül,hogy én vagyok a biológiai apa?
nem akaorm elvenni az anyától a gyermekem,de jár neki vmi "rosszpont" ezért?
köszönöm

reker # 2008.09.15. 13:03

Végülis akkor az a lényeg, hogy jelenleg, míg nem lesz ő hivatalosan is apja, addig nem vagyok köteles felé semmiféle beszámolóval.

ObudaFan # 2008.09.15. 09:06

Az eljárás szempontjából semmilyen jelentősége nincs, hogy beszélsz-e vele.

reker # 2008.09.12. 17:40

Csupán csak azért vagyok ilyen, mert 3 évig éltünk együtt és azt feltételezi, hogy nem az övé a gyerek. Nem tudom más hogy élné meg az ilyen helyzetet. Mosolyogva állna a dns labor előtt és diskurálna az apukával?