apaság, fiktív név


Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.12. 12:39

Elég érdekes álláspont: pert indítasz, állítva, hogy ő az apa, ugyanakkor az eljárás ideje alatt arra hivatkozol, hogy semmi köze hozzá.

Egy dolgot kellene - akár féltéglával is - beleverni minden hasonlóképp viselkedő szülő fejébe: a gyerek nem fegyver!

(Elnézést, hogy kissé kifakadtam - az ilyesmi mindig a legrosszabbat hozza elő belőlem.)

reker # 2008.09.12. 11:06

Sziasztok!

Dns-re kell mentem, mint már azt korábban írtam. Apukával kell ott nekem beszélni, vagy simán elmehetek mellette? Mert semmiféle kontaktust nem akarok vele ott és máshol sem. Nem vagyok semmivel sem köteles felé ott a helyszínen a gyerekkel kapcsolatban? Úgy értem, hogyha kérdezne felőle vagy stb. Mondhatom nyugodtan, hogy nem mindegy az neki? Elvégre nem lesz még ott törvényesen köze hozzá.

reker # 2008.08.29. 08:41

Macimama a fiktív apa pedig annyi, hogy 3 éves fog téged a gyámhivatal zaklatni azzal, hogy nevezd meg az apát. Ha nem nevezel meg apát, akkor kell megadnod egy nevet, ami véletlenszerű és nem hasonlíthat a neve az igazi apáéra. Én így tudom, vagyis nálunk októberben mikor születtünk még így volt.
És nem kell szerintem hajadonsági papír. Nekem sem kellett.
Mikor megszületik a gyerek, anyakönyvi kivonatban nem lesz apa beírva, mivel nincs házas leveled vagy apasági papírod.

reker # 2008.08.29. 08:38

Macimama!

Én is abban a helyzetben vagyok,mint te. Nekem is az énnevemen van a kislányom. apa ellen pedig indítottam pert. De úgy van beadva a kereset, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy ő az apja a gyereknek, akkor is az én nevemet viselje tovább. Szóval ez a név dolog ne tartson vissza. az viszont igaz, hogy ha elismeri az apaságot, vagy elismertetik vele bíróság útján és gyerektartást is fizet, akkor minden joga meglesz ahhoz, hogy láthassa is, persze ha akarja. bár azt mondják, köteles látogatni. de ha nem látogatja, akkor sem fogják kényszeríteni, hogy már pedig tegye meg. Szóval perelj!

reker # 2008.08.29. 08:33

Sziasztok!

Korábban írtam, hogy dns tesztre kell mennünk :( és várom a behívót, hogymikor hol jelenjek meg. Erre itt írtam, hogy már lassan eltelik a 60 nap és még nem szóltak, mikor menjek. gondoltam írok email-t az intézménynek, hátha válaszra érdemesnek találnak. Jött is válasz, hogy előreláthatólag októberig nem csinálnak semmit, mert felújítás van az épületben, de erről a bíróságot tájékoztatták. Na hát elis mondtam mindennek a bíróságot, hogy mi az, hogy engem nem értesítenek erről, hogy ne várjak feleslegesen a hívásra, mikor úgysem fog jönni. Az meg nem kifogás, hogy szabadságon volt a bíróság és nem volt még ideje utána nézni, hol is tartanak. Engem az a legkevésbé sem érkel.
így most várok megint, de legalább biztos kézből tudom, hogy októberig csak.

macimama # 2008.08.24. 08:45

monalisa: ez aranyos volt..:D
shushu, op10: köszi a segítséget, akkor beporzok az önkihez!

op10 # 2008.08.24. 06:27

macimama, önkormányzatnál hajadonsági nyilatkozatot kell tenni, apának nem szabad elismerő nyilatkozat, anyakönyvezésnél pedig bemondasz egy szép nevet apának. szerintem.

monalisa1 # 2008.08.23. 11:52

Meghajlok akaratod előtt.

macimama # 2008.08.23. 09:48

Monalisa, tudom, hogy csak jót akarsz, de most nem szeretném kifejteni, miért nem akarom, hogy jogilag bármi köze legyen a lányomhoz. Jó okom van rá, hogy nem indítok pert. Nem kell se a neve, se a pénze.(nincs is) Hát én meg azt nem tartanám szerencsésnek, ha az ő vezetéknevét kapná, majd szégyenkezhetne egész életében, hogy ilyen apja van....Tehát nem "büszkeségből" nem viszem perre a dolgot, hanem mert így nyugalomban, szeretetben nevelhetem fel a lányom.
Olvastam a fórumot, de mégis úgy érzem nem tiszta, hogy hogyan működik a folyamat. Tehát ha valakinek közülletek van türelme leírni, hogy ilyenkor hogyan zajlik ez a procedura, kérlek tegye meg!

shushu # 2008.08.23. 09:47

Kedves Macimama!

Nem vagyok jogban járatos, de úgy tudom, a gyerek még akkor is kaphatja az anyja nevét, ha rendes házasságban született - csak kérelmezni kell. Hisz lehet, hogy az apának "tucat" neve volt mint nekem (Nagy, Kis, Kovács, Szabó, Tóth, Molnár, stb), az anyának meg nem (pld Dessewffy).

Ha nem így van, akkor az okosabbak úgyis kijavítanak. :D

monalisa1 # 2008.08.22. 19:58

Nem igazán tartom szerencsésnek hogy a gyermek a te vezetéknevedet kapja, a gyámhivatal bizonyára nem véletlenül egy "képzelt apát" javasol a megfelelő rovatba. Persze menj be és kérdezd őket, és bármely egyéb más kérdésben is bizonyára készséggel állnak rendelkezésedre, segítésedre.

Bátorság az, ha valaki "magának" szüli a gyermeket. Aztán előbb-utóbb jó az, ha "kerül" egy férfi melléd (..), aki remélve apja helyett is apja lesz a gyermekednek.

A t.díjról ne mondj le, az különben sem a tiéd hanem a gyermeket illeti, a gondozásához/neveléséhez költség hozzájárulásként.

Tessék csak pert inditani az apaság vélelme iránt, a gyermek 1 éves korán belül.

És akkor utóbb a kelengyepénzt is köteles lesz megfizetni.

Javaslom olvassad vissza ezt a topicot, több veled közel hasonló helyzetben lévő kismama kérdezett elúzúekben már, és a válaszokból sok hasznos információ szerezhető.

Kívánok "mindkettőtöknek" további jó egészséget, minden jót.

Monalisa
laikus hozzászóló

macimama # 2008.08.22. 19:12

Sziasztok! Egy pici segítséget szeretnék kérni. A helyzet a következő: jelenleg 30hetes várandós vagyok. Hajadon. Mikor megtudtam, hogy babát várok, a gyerek apja közölte neki nem kell a gyerek, és így én sem, csináljak amit akarok. Úgy hallottam, hogy nem vagyok köteles megmondani az apa nevét,amikor kérik szülés után. (Nem szeretném, hogy bármi köze legyen a biológiai apjának "jogilag" hozzá.) Így automatice az én vezetéknevemet kapja születésekor. Állítólag utólag egy "képzelt apát" állapít meg a gyámhiv. Kérdésem az, hogy viselheti-e majd utána is az én vez.nevemet, vagy mindenképp a képzelt apáét kell? Nekem a szülés elött ki kell kérnem valami plussz okmányt a hajadonság igazolására?
A válaszokat, ötleteket előre is köszi!
Macimama

ObudaFan # 2008.08.15. 13:19

Értesítenek, de a bíróságon magad is betekinthetsz az aktába.

reker # 2008.08.15. 11:39

Szép napot mindenkinek!

Esetünkben a bíróság dns vizsglatot rendelt el, apaság megállapítása iránt. Június 25.én érkezett a levél, hogy ez van és hogy 60 napot ad az igazságügyi intézetnek, hogy vérvétel alapján megállapítsa az apaság kizárt vagy nem kizárt. A 60 nap már lassan letelik, de még nem kaptam időpontot, meg egyáltalán semmit,hogy jelenleg meg valahol időben.
Mi van ilyenkor? Jöhet még az utolsó pillanatban is levél. Már lassan lejár a 60 nap. Vagy értesítenének, ha valami más történne?

ObudaFan # 2008.07.29. 12:38

Az ügyészség indíthat pert az apa kérésére ez iránt. De a már kifizetett tartásdíjat nem lehet visszakövetelni.

tövisie # 2008.07.28. 13:22

T.Válaszoló!

Férjem elöző házasságából 2 gyermek,egy 19 és egy 16 éves gyerek van.Sokáig minden rendben volt,a házasság már több mint 14 éve felbomlott,mi 13 éve vagyunk házasok (van közös gyermek is)Férjem megegyezett írásban a volt feleséggel,hogy az otthagyott lakás értékét betudják a havonta fizetett gyermektartás- így nem olyan nagy összegébe.A gyermekek nagykorúságáig szól a szerződés.A volt nej pert indított (a 19 éves fiú még középiskolás)és teljesen alaptalanul nagy összeget igényel.A házasságuk folyamán és főleg az elmúlt egy évben többször tett olyan kijelentést-persze nem tanuk előtt,hogy a nem is a férjem gyerekei (erre van esély ,főleg a 19 éves fiú esetében).Lehetőség van-e válás után,egy nagykorú,de még tartásra jogosult gyermek esetében vérvizsgálatot kérni,hogy tisztázódjon,hogy ennyi évig,nem is a vérszerinti gyerekre fizettünk ki ennyi pénzt.(nyaralni vittük őket,külföld,belföld,ajándékok,sajnos az utóbbi 1-2 évben romlott meg a viszony az anyagiak miatt)Köszönettel,T.M

ObudaFan # 2008.07.13. 10:14

Azt rosszul tudod, hogy a gyermek egyéves kora után nem indíthatna pert. Ugyanakkor - ha a gyermek születésekor már a férjed volt a jelenlegi férjed, vagy később a házasságkötéskor nyilatkozott, hogy övé a gyermek, vagy tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot - addig nem tud apaság megállapítása iránti pert indítani, amíg a férjedre vonatkozó apasági vélelmet meg nem döntötték. A megdöntés iránmt viszont ő nem tud pert indítani, legfeljebb gyámhatóságtól kérheti eseti gondnok kirendelését a perindításra. A gyámhatóság viszont nem fogja kirendelni az eseti gondnokot, ha úgy véli, hogy megfelelő a gyermek és a férjed kapcsolata, és így nem áll a gyermek érdekében az apaság megdöntése.

lajoska32 # 2008.07.12. 14:54

Mond meg neki,ha születik egy fia ,akkor csináltatsz egy DNS tesztet.Addig meg mit izgul?

maya80 # 2008.07.12. 13:58

Segítséget szeretnék kérni. Van egy kislányom, aki 2 hét múlva tölti be az 1 évet. Mikor fogant a páromon kívül voltam egy másik férfival. Mikor megtudtam kismama vagyok, közöltem ezt a "másikkal" is. Őt nem érdekelte mit csinálok, teljesen elzárkózott. mivel szerettük volna megtartani a babát, férjhez mentem a páromhoz, együtt neveljük a kicsit (szerintem bizti hogy az övé). a "másik" viszont most megjelent az életembe, tudni akarja Ő-e az apa. Azzal magyarázza a késői belépőt, hogy ha neki egyszer lesz egy fia nehogy összetalálkozzon a lányommal. a férjemnek nem mondtam el akkor (tudom hiba volt), de olyan jól elvagyunk, hogy nem akarom felrugni a házasságom, és a férjem imádja a lányát. úgy tudom 1 éves kora után már nem indíthat pert ellenem, de persze ez nem zárja ki, hogy ne keresse fel a férjem. nem tudom mit tegyek.. azt mondta ő csak tudni akarja ő-e az apa, mert fél, hogy egyszer megkeresem ha netán elválok. nem akar belemászni a házasságomba, de szertintem ezzel pont azt teszi. ha akkor nem érdekelte, nem kért vizsgálatot, akkor most joga van "zaklatni"?

reker # 2008.07.01. 04:22

köszi. Na ha a hülyének ilyenekre van pénze :) Bezzeg a gyerektartást sokallja

monalisa1 # 2008.06.30. 18:54

Ha azt írták, hogy letétben a pénz, akkor az befizetést jelent.

reker # 2008.06.30. 17:31

Sziasztok!

Jött végre levél a bíróságról, hogy elvan rendelve a dns vizsgálat.

"elnöki letétbe van téve 220.000 Ft szakértői költség"

Ezt apuka már kifizette vagy a bíróság előlegezte meg neki? Mert ugyebár esetünkben ő vitatja az apaságát.

Köszi

kaméleon # 2008.06.20. 16:00

Jaj, kedves nandy, most nagyon-nagyon szubjektív volt a szemüveged!

Nekem az a tapasztalatom, hogy egyenlőség ide vagy oda, nők és férfiak között – nem csak szervi :) - különbség van.
Bizonyos dolgokban a nőkön nagyobb a felelősség, de ezekben a dolgokban az ő hozzáértésük, felelősségérzetük is sokkal nagyobb. Ugyanígy, az anyák (a gondos anyák és természetesen csak általában) már serdülőkortól féltik és folyamatos „fülrágással” okítják a lányaikat, míg a fiúk ebből a fajta féltésből és felkészítésből kimaradnak. Milliószor hallottam: jaj, a férfiak mind csak „azt” akarják, vagy a hülye viccet arról, hol hordják a pasik az eszüket. Vagy a kívánságot: remélem fiam lesz, mert azt nem kell félteni.
A genetikai kódolás is más, hiszen a nő véges számú utód szülésére és eltartására képes, ennek megfelelően választ gondosabban, a férfi után pedig számtalan utód maradhat, … stb.
Lehetnének felelősségteljesebbek, és én azt mondom, sokkal bizalmatlanabbak a férfiak is. Ettől még, ebben a tárgyban mi vagyunk az „okosabbak”, és ezt az előnyt kétségkívül több nő használja ki, mint férfi.

Ha nem lennének nők, akik életük „megoldásának” egy megfelelő eltartási képességgel rendelkező férj megszerzését tartanák, aminek fontos eszköze a gyermek – akkor is, ha egyébként jó anya lesz belőlük – jóval kevesebb lenne a félelem, harc és vita a kapcsolatok körül. Nemrég olvastam, hogy egy felmérés szerint – igaz az oroszoknál készült –, a fiatal nőknek még mindig nagyon nagy százaléka gondolja pl., hogy a meggazdagodás legjobb módszere a férjhez menés. Na, az ilyen nőknek vannak szerényebb - de azért még nem ügyetlen – változatai is. Ez akkor is így van, ha vagyunk még sokan, akik másképp gondolkodunk és viselkedünk. Akinek meg nem inge, nem veszi magára. :)

monalisa1 # 2008.06.19. 22:35

Ma kivételesen "korán" megyek aludni, hajnalban csörög - sok dolgom lesz.

Jó éjt neket is!
"Látjuk" még egymást...

monalisa1 # 2008.06.19. 22:31

Na, egy anya képes felneveli x számú gyermeket - ha szegénységben is, de ismersz: x gyermek nem képes eltartani egy anyát...