gondnokság alá helyezés


ObudaFan # 2012.08.03. 11:29

Gondnok akkor lehetsz, ha az ügyei önálló vitelére a szellemi állapota miatt nem képes. Ha ilyen ok nincs, akkor meghatalmazást tud adni neked, csak legfeljebb érdemes ezt közjegyzői okiratba foglalni. Ha van ilyen ok, a legcélszerűbb a gyámhatóságon kezdeményezni az eljárást.

vassagi # 2012.08.02. 20:48

Jó estét kívánok!

Az alábbi problémában kérnék segítséget.

Férjem egy baleset miatt jelenleg mozgásképtelen, sem a kezeit, sem lábait nem tudja használni, illetve jelenleg is lélegeztető gépen van.
A biztosító sürgeti az ügyintézést, de mivel ő nem tud aláírni, ezért kérték, hogy én, mint felesége, legyek a gondnoka. A biztosításánál nem lettem korábban kedvezményezettként megjelölve.

A felépülése, az orvosok szerint, hosszadalmas lesz. Ezért nem tudom, hogy eseti vagy állandó gondoknak kell-e lennem?
Illetve hol kell ezt a procedúrát kezdeményeznem?
Mert, bár Bp-en élünk, sem az állandó, sem az ideiglenes lakcímünk nem ide szól.
Szeretném majd intézni a lakcímkártyáját is. Azt nem tudom, hogy a gondnokság miatt megtehetem-e majd?

Előre is köszönöm a választ

pazs # 2012.07.03. 15:48

Szellemileg nem alkalmas: nem érti, hogy a tetteinek mi a következménye, körülbelül.
Lakóhely: a bejelentett lakóhely (nem a tartózkodási hely). Nem ijesztésképpen, de nem bejelenteni 3 munkanapon belül, hogy valakinek megváltozott a lakóhelye, szabálysértés...

A többi orvosszakértői kérdés, önmagában nem elég, hogy valakit kezeltek a pszichiátrián depresszióval és kissé demens, mert ez utóbbi miatt sok-sok idős embert lehetne gondnokság alá helyezni, akik kiválóan intézik a dolgaikat.

ObudaFan # 2012.07.03. 10:48

Erre nem a gondnokság alá helyezés a megoldás, hanem egy meghatalmazás.

pazs # 2012.07.03. 08:54

Az pedig nagy valószínűséggel nem lesz elég ahhoz, hogy megállapítsák, hogy édesapád az ügyeinek vitelére képtelen, hogy van egy élettársa, akinek a céljaival te nem értesz egyet.

ObudaFan # 2012.07.03. 08:52

A saját ügyek vitelére nem elsősorban fizikailag, hanem szellemileg kell alkalmasnak lenni. Ha szellemileg sem alkalmas, akkor ezt bejelentheted a gyámhatóságnak, vagy édesapád lakóhelye szerinti helyi bíróságon magad is indíthatsz gondnokság alá helyezése iránt pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.02. 21:56

Így nem fog menni. Kérdezz konkrétan. Kit akarsz gondnokság alá helyeztetni, miért?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.24. 09:39

Hogy az alperes ügyeinek viteléhez szükséges belátási képessége tartósan vagy visszatérően hiányzik-e. De ez nem jogi, hanem orvosszakértői kérdés.

Alkotmányjogi kérdés talán úgy lett ebből nálatok, hogy a hatályos rendelkezések szerint a gondnokság alá helyezési perekben külön, kiemelt ügycsoportot jelent az aktív választójog (tkp. a szavazás) gyakorlása. Ezzel kapcsolatban a szakártőnek arra kell válaszolnia, hogy "vizsgált személy képes-e felismerni a választással érintett közösségi érdekeket, azokat össze tudja-e vetni a saját egyéni illetve csoportérdekeivel, fel tudja-e oldani az ezek közötti kifejezett vagy látens ellentéteket, tud-e különbséget tenni különböző politikai formációk és programok között, képes-e racionális, adekvát döntésre és alternatívák közötti választásra."

ON cinizmus - gyerekek ne olvassanak tovább!
A szakértők nincsenek felkészülve ezekre a kérdésekre, még az általában vett belátási képességek tekintetében is nagyon felületes véleményt szoktak adni. Másrészt, ha mindezek szükségesek a választójog gyakorlásához, akkor a felnőtt népesség cca. 80%-ától meg kellene vonni azt.
OFF

n.d. # 2012.04.24. 08:29

Jó napot!
Egy alkotmányjogi versenyre készülünk, és az lenne a kérdésünk, hogy mik azok a körülmények, amiket a szakértők vizsgálnak a gondnokság alá helyezés esetén?
Köszönettel: N.D.

k.vikoo # 2012.01.21. 17:29

Jó napot!

A következő kérdéssel fordulnék a fórumozókhoz: anyukám és apám 4 évvel ez előtt közösen vettek föl hitelt, azonban apám 3 éve eltűnt, ismeretlen helyen tartózkodik, rendőrségi papírok vannak róla, hogy a nyomozást lezárták. Halottá nyilvánítani csak 5 év elteltével lehet. A banki hitel szempontjából azonban ez vajmi keveset számít. Szerződés módosítást ugyanis csak mindkét fél aláírásával lehet csinálni. Ha gondnokság alá helyeznénk, például lehet-e anyukám a gondnok, és aláírhat-e ilyen szerződésmódosítást, illetve hogyan rendelkezhet az apám nevén lévő vagyontárgyakkal? Ez a gondnokság alá helyezés, hogyan befolyásolja a halottá nyilvánítás után az öröklést? És ha a bank fölmondja a hitelszerződést és bíróságra kerül az ügy, számít-e valamit, hogy ő ismeretlen helyen van, vagy gondnokság alá lett vonva?

ObudaFan # 2011.12.03. 11:05

Ezt milyen papírokkal kell dokumentálni a feleségének?

Ezt igazolni leginkább szakvéleménnyel lehet.

Ezt pedig úgy érthetem,hogyha eladja a lakást és vesz egy másikat akkor támadhatatlan az adásvétel?

Nem feltétlenül.

mistro # 2011.12.03. 10:53

Tisztelt ObudaFan!
Ptk. 17. § (1) Gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen az, aki olyan állapotban van, hogy ügyei viteléhez szükséges belátási képessége - tartósan vagy a jognyilatkozata megtételekor átmenetileg - teljesen hiányzik.
Ezt milyen papírokkal kell dokumentálni a feleségének?

  1. A gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen nagykorú személy jognyilatkozatát - a végintézkedése kivételével - cselekvőképtelenség miatt nem lehet semmisnek tekinteni, ha tartalmából és körülményeiből arra lehet következtetni, hogy a jognyilatkozat a fél cselekvőképessége esetében is indokolt lett volna.

Ezt pedig úgy érthetem,hogyha eladja a lakást és vesz egy másikat akkor támadhatatlan az adásvétel?
Akkor mi történik ha mi kifizetjük a lakás árát és Ő nem vesz belőle másik lakást?
Segítségét ismételten megköszönöm:Mistro

ObudaFan # 2011.12.03. 10:25

A törvény nem ismeri a gondnokság alá helyezés nélkül is korlátozott cselekvőképességet, csak a gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen állapotot.

Ptk. 17. § (1) Gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen az, aki olyan állapotban van, hogy ügyei viteléhez szükséges belátási képessége - tartósan vagy a jognyilatkozata megtételekor átmenetileg - teljesen hiányzik.

(2) A gondnokság alá helyezés nélkül cselekvőképtelen személy jognyilatkozata - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - semmis.

(3) A gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen nagykorú személy jognyilatkozatát - a végintézkedése kivételével - cselekvőképtelenség miatt nem lehet semmisnek tekinteni, ha tartalmából és körülményeiből arra lehet következtetni, hogy a jognyilatkozat a fél cselekvőképessége esetében is indokolt lett volna.

mistro # 2011.12.03. 10:21

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni.
A sógoromnak van egy fél lakása, ami a saját tulajdona, ezt szeretnénk megvenni tőle, hogy új életet kezdhessen.
A sógorom erősen iszik és megromlott a kapcsolata a sógornőmmel, a feleségével.
Félünk, hogy a sógornőm, akivel nekünk sem felhőtlen a kapcsolatunk, titokban elindította a gondnokság alá helyezés folyamatát (zárlat elrendelése az ingóságra).
Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogyha megkötjük az adásvételi szerződést, az későbbiekben nem lesz támadható cselekvőképességet korlátozó vagy pszichés állapot miatt?
A választ előre is köszönöm, üdvözlettel: Mistro

anyamaci # 2008.07.27. 11:09

Kriszti!
Az hogy valaki 100% -os munkaképesseg-csökkent nem jelenti azt hogy ügyei vitelére képtelen, már pedig a gondokság alá helyezési eljárás során ezt vizsgálják.
Ahogyan Monalisa írta csak bíróság állapíthatja meg valakiről hogy cselekvéképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alá kell helyezni.

A gondok személyét pedig gyámhatóság állapítja meg.

monalisa1 # 2008.07.27. 09:37

A TB szakvélemény alapján dönt a bíróság a gondnokság alá helyezésről. (Egyik sem egyik napról a másikra való.)

monalisa1 # 2008.07.27. 09:35

Szervusz.

Kéretlenül: szerintem a beszámíthatóság kérdéséről előzőekben kellett már hogy készüljün elmeorvosi szakvélemény, a TB orvosszakértő annak alapján dolgozik, véleményez - százalékol le.

Kriszti26 # 2008.07.27. 07:41

Szép Jó Napot!

Szeretnék kérdeztni egy ehhez a témával kapcsolatos dolgot:
Ha valaki 100%-osan az Országos Orvosszakértői Intézet által rokkanttá nyilvánított ember, akkor ezzel jogilag (büntető és polgárjogilag is) automatikusan beszámíthatatlanná tekintendő vagy ez csak akkor van, ha erről külön bírósági végzés szól? Köszönöm előre is. Kriszti

ObudaFan # 2008.07.25. 10:26

Készíteni készíthet, de ehhez a gyámhatóság által kirendelt eseti gondnok aljárására lesz szükség. Ajándékozáshoz ugyanígy.

gelsystem # 2008.07.25. 09:51

Üdvözlet!
néminemű segítséget kérnék.....

A nagymamám mentális hanyatlás -dementia- miatt gondnokság alá került két éve, melyet május végéig a gyámügy látott el.
Nagymamám kérésére én lettem -mint unoka- a kinevezett gondnoka, mivel jelenleg is élő két gyermeke közül egyik sem vállalta el, és semmi nemű kapcsolatot -pláne segítség- nem kívánnak fenntartani vele.
Nagymamám özvegy, és kérésére nyugdíjas otthonban történő elhelyezését intézem.
Kérdéseim a következők lennének:
1.: Készíttethet-e Ö számomra kedvező végrendeletet, gondolva itt ingóságra, tehermentes ingatlanra, készpénzre?
2.: Ajándékozhat-e nekem bármit még elhelyezése előtt, ingóság, készpénz?

köszönettel!

ObudaFan # 2008.07.24. 14:20

Szakvélemény a perben fog készülni. A keresetlevélhez csatolni csak akkor kell, ha a gyámhatóság indítja a pert. Ha pedig a kérdező meg van győzősve arról, hogy a szakvélemény meg fogja állapítani a beszámíthatóság hiányát, akkor elindíthatja az eljárást.

tomas64 # 2008.07.24. 14:18

Megfelelő pszichiátriai szakvélemény hiányában a pert elindítani azonban eleve reménytelen.

ObudaFan # 2008.07.24. 14:14

Annyiból lehet arra hivatkozni, hogy esetleg zárlat elrendelésének lehet helye.

Csigáné # 2008.07.24. 11:33

Más lehetőségünk egyelőre úgy sincs. Ebben van értelme arra hivatkozni, hogy éppen az intézmény az, akinek ki van szolgáltatva?
És fellebezni az elutasító végzés ellen? Számomra elfogadhatatlan, hogy azért utasították el, mert nem érkezett még válasz a pszichiátriai orvosszakértőtől.

ObudaFan # 2008.07.23. 19:12

Most már lehet, hogy több értelme van annak, ha ti indítjátok a pert.