Féltestvérek részesedése az ingatlanból

szajbertattila # 2004.06.21. 17:56

igen, levonhatod, de csak a rájuk eső részét (2/3)

csiko # 2004.06.21. 16:43

Sajnos a haszonélvezö édesanyám is meghalt már. Most már tudom, hogy akkor jobban jártam volna, ha még az ö életében történik a tulajdonrészük megvásárlása.
Jelen pillanatban ott tartunk, hogy értékbecslést kérünk az ingatlanra. Tehát ha jól értem akkor a forgalmi érték rájuk esö hányadát kell részükre kifizetnem. Ebböl az összegböl levonhatom a számlákkal igazolható felújítási munkák költségeit?

szajbertattila # 2004.06.20. 12:43

édesapád után többet örököltetek, így a tuilajdonjog a több gyereket egyenlő arányban illeti meg - mndegy, hogy féltestvérek, az a lényeg, édesapádnak ugyanúgy gyerekei. Ha édesanyád házaaságban élt Apukáddal, akkor a t9rvényes öröklés szabályai szerint neki haszonálvezet van az ingatlanon - gondolom ezért írod, hogy lakottan kell számítani az értéket. Ha van haszonélvezeti jog, akkor igazad van - a féltestvérek tulajdoni hányada haszonélvezeti joggal terhelten a forgalmi értéknél jóval kevesebbet ér.

van még egy eset, amikor a lakott érték figyelembe jöhetne - és az a közös tulajdon megszüntetése. Lehetőság van ugyanis arra, hogy az egyik tuéajdonostárs magához váltsa a többiek tulajdoni hányadát. Ha azonban az váltja magához a tulajdoni hányadot, aki benne lakik az ingatanban, akkor nyilván a beköltözhatő (teljes) értéket kell megfizetnie a többieknek. Ha azonban olyan tulajdonostárstől váltja magához a tulajdoni hányadot valaki, aki a tuéajdni hányadának eladása után is benne marad az ingatlanban, akkor ez a bennmaradó tuéajdonostárs nyílván kevesebb pénzre jogosult - mert lakottan adja el a hányadát. Nagyjából ezek a szabályok.

Nélatok felteszem az a helyzet, hogy Te és haszonélvezeti joggal bíró édesanyád lakájtok az ingatlant - ez jó pozíció szerintem, mert amíg a haszonélvezeti jog fennáll, a féltestvérek nem kérhetnek használati díjat azért, hogy ők nem laknak benne az ingatanban. Ezért ez nekik lényeglében semmit nem ér - így jó, ha mielőbb eladják, így legalább szabadon felhasználható pénzük lesz. Viszont itt akkor lehet alkudni , hogy mennyit kapjanak, és a ti pozíciótok erősebb. Ha viszont nekik "nem kenyérre kell a pénz", megvannak nélküle is, akkor várhatnak, és az alkupozíciód gyengébb...

egyébként lehetőség van arra is, hogy a közös tulajdon megszüntetsét kérd pers úton. Itt - főleg ha fennáll a haszonélvezeti jog - a bíróság megállapít egy vételárat, amivel - haszonélvezeti joggal terhelten, tehét alacsony áron - magadhoz váltod a többiek hányadát, Anyukáddal meg majd erendezitek a dolgot - le is mondhat utóbb a haszonélvezetről, ha akar

a haszonélvezeti jogg fennállásavl azért szmoltam, mert ez nagyon tipikus eset - ha nem állna fenn, akkor jogosan követelnek forgalmi értéket a féltestvérek

csiko # 2004.06.20. 12:29

Édesapám halála után a féltestvéreim megjelentek az ingatlan rájuk esö részéért.
Én felajánlottam azt az összegrészt, amit a hagyatéki tárgyaláskor megállapítottak. Ezt ök nagyon kevésnek találták. Ök sohasem laktak velünk. Soha semmiben nem segítettek. Most viszont a forgalmi értéket veszik alapul. Tudtommal ilyenkor nem a beköltözhetö hanem a lakott értéket kell figyelembe venni. Ezt hogyan lehet kiszámítani?