Féltem a gyerekeimet

derill # 2004.07.06. 10:21

Az esély sok esetben a biró személyétől függ. Sajnos vannak birók, akiknél semmi. De nyilván egy tárgyaláson jobban fel lehet tárni a helyzetet, mint itt a forumon, tehát sosem lehet tudni. Azért más az, amit Te elmondasz, és a másik oldalt nem ismerem, és más az, amikor mindkét oldalt meghallgatják, és iratok, szakértői vélemények is rendelkezésre állnak.

Itt a fórumon mindenki csak egyoldalu szempontok alapján válaszol, és azt teljes mértékben igaznak fogadja el. De lehet, hogy ez csak a kérdező szempontja. A másik szempontjából egészen másképp néz ki a dolog. Ezt mindig vedd figyelembe.

A gyereknek pedig nem sok választása van, ha az anyjának itélik, akkot ott kell lennie.

Nem intézetbe adásról irtam, hanem arról, hogy ha veszélyezteti a gyerekeket, és nincs más lehetőség, akkor a gyámhatóság a gyerekeket tudja csak kiemelni a családból, a szülőt nem. Erre Magyarországon nincs lehetőség. A távoltartás intézménye lesz majd, de kiváncsi leszek, hogy hogyan fogják tudni betartatni, amikor a többszörösen visszaeső bünözőket sem tudják visszatartani az ujabb büncselekménytől, holott mindenki számára adott esetben nyilvánvaló, hogy mihelyt kikerül, ujra büncselekményt fog elkövetni.

Hogyan fogják akkor megakadályozni, hogy adott esetben egy férj vagy feleség a tiltás ellenére hazamenjen, és zaklassa a családját.

Majd elválik:)) Nekem aggályaim vannak.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

hajoslaci # 2004.07.06. 06:28

El tudnánk költözni a szüleimhez, de ahogy ismerem utánunk jönne. Ez előtt is sokat balházott a gyerekek előtt, nincs rájuk tekintettel. Szerintem csak arra akarja őket felhasználni, hogy zsaroljon velük.
Az öngyilkosság mondhatni náluk családi vonás, ő lenne az ötödik a szűk családjában.
A gyerekeket maximálisan el tudom látni egyedül is, szó sincs róla, hogy nevelőotthonba adnám.
Főleg az érdekelne, hogy mennyi esélyem van arra, hogy esetleges válás esetén nálam helyezzék el őket?
A legidősebb azt mondja, hogy biztos hogy nem megy az anyjához, még ha neki is ítélik.

derill # 2004.07.05. 13:16

Sajnos azonnali intézkedésre nem sok lehetőség van. Amennyiben ugy érzed, hogy a gyermekek tényleges veszélynek vannak kitéve, a magyar családjogi rendelkezések egyetlen lehetőséget ajánlanak, a gyermekek kiemelését a családból.

Ha tudsz olyan igazolást szerezni, hogy tényleg ön és közveszélyes - azonban nyilván nem engednék ki a kórházból, ha igy lenne - akkor ideiglenes hatállyal elhelyezheti a gyámhatóság őket nálad, vagy olyan személynél, aki alkalmas és képes a nevelésükre, és vállalja is, vagy végső esetben nevelőotthonban. Arra is van lehetőség, hogy átmeneti gondozásba kerüljenek (ez egy bentlakásos forma, rövid időre szólhat csak, max. 12 hónapra, de előfordulhat, hogy az első tárgyalásig egy ideiglenes intézkedésig ez elegendő.

Arra sajnos nincs lehetőség, hogy az anyát kötelezzék azonnali gyógykezeltetésre, vagy arra, hogy a másik lakásába költözzön.

Arra lehet még lehetőség, hogy a gyámhivatal az ideiglenes elhelyezés keretében nálad helyezze el a gyermekeket, de kétlem,hogy 24 órás felügyeletet meg tudsz oldani.

Viszont amennyiben a feleséged állapota ismét romlik, akkor kérheted az ismételt gyógykezeltetését. Ha ön és közveszélyes, ezt a kezelőorvosa el is rendeli - birósági döntéssel egyébként erre kötelezhető is.

Születik egy uj jogszabály: távoltartás a neve, az http://www.im.hu-n találod meg a róla szóló tájékoztatást.

Az is megoldást jelenthet, ha családbafogadással valamelyik rokonotokhoz külditek a gyermekeket, amig a helyzet rendeződik, de ehhez mindkét szülő beleegyezése szükséges.

A felügyeletet nem tudom hogy gondoltad? Odaállitanak valakit mellé, aki vigyáz rá? Erre sem jogszabály, sem apparátusa nincs a gyámhatóságnak. Te felügyelheted, de akkor mikor dolgozol.

Nem biztos, hogy a válás a legjobb megoldás. Meg kellene keresni az öngyilkossági hajlam okait. Azt, hogy kezelhető-e a betegsége. Ha igen, hogyan? Mik a tünetei. Beszélj az orvossal.

Végső soron, ha olyan sulyos a helyzet, gondnokság alá helyezhető, és pszichiátriai betegek otthonában helyezhető el. De ott igen hosszu 2-8 év várakozási idővel kell számolni. Pszichiátriai beteget a normál szociális otthonok pedig nem kötelesek fogadni. A per pedig 1-1,5 - a gondnokság alá helyezést csak bíróság mondhatja ki. Ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezésre kap a gyámhivatal javaslatot akkor ideiglenes gondnokot tud részére rendelni, és ez esetben, amennyiben a biróság az ideiglenes gondnokrendelést fenntartja már kérhető a pszichiátriai otthoni elhelyezés, de mint mondtam, hosszu a várakozási idő.
A gyámhivatali eljárás kb. 2 hónap, a birósági is kb. 2, amig elbirálja, hogy fenntartja-e az ideiglenes gondnokrendelést. Az 4. Utána tudod benyujtani az elhelyezési kérelmet. Ha sürgős, akkor sürgősségi kérelmet kell benyujtanod. Ha elutasitják, akkor kérheted a biróságtól a szociális otthoni elhelyezés kötelező biztositását a szociális törvény alapján. Ez esetben első helyre kerül a várakozók listáján. De lehet, hogy már több elsőhelyes várakozó van.

Tehát választási lehetőség sok van, de azonnali egy sem. Csak a gyermekek kiemelése a családból. Vagy ha Te el tudod vinni őket rokonokhoz, akik vállalják.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

hajoslaci # 2004.07.05. 11:57

Üdvözlök mindenkit!

Sajnos sürgős segítségre lenne szüksegem, nagyon várom a hozzáértők segítségét.

A helyzetem a következő.
3 gyermekünk van 5,6,13 évesek. A feleségemmel megromlott a házasságunk, mindennaposak a veszekedések. 1 hete elment otthonról, mondván, hogy öngyilkos lesz. Egész nap kerestem, estefele meg is találtam, sétált egy erdő szélén. Nekem esett, hívtam segítséget és az orvost, aki bevitette a pszichiátriára, azt írta a kartonjára, hogy ön és közveszélyes.
Ma azt mondta a kezelőorvosa, hogy talán a hétvége felé hazaengedik.
Ettől félek, hogy mi lesz akkor. Féltem a gyerekeimet, mi van bántani fogja őket.
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy megvédjem őket.
Kérhetem a bíróságot, vagy a gyámügyet, hogy csak felügyelettel láthassa őket, vagy nem tehetek semmit.
Együtt élünk még, de neki lenne hova mennie lakni, van saját háza.
Tudom, hogy a legjobb megoldás a válás lenne, de ismerve a magyar bírákat nem tudom mennyi esélyem lenne. Még így is az anyának van nagyobb esélye, hogy beteg?

Kérem, ha valakinek van valami használható ötlete, legyen szíves ossza meg velem!