Gyerekláthatás


csemigabi # 2013.09.30. 12:50

Tisztelt Fórumozók, gyakorló elváltak!

Mondja már meg nekem valaki, ha nálam van elhelyezve a 10 éves fiam, a szokásos láthatást (minden 2. hétvége, szünetek, ünnepek...), ami a határozatban van, mindig biztosítom, ezen felül minden héten 2 délután másfél-2 órát együtt lehetnek suli után, az korrekt?

Mert ő minden nap akarja, amikor ő ráér, egy sms, és már megy is érte, én pedig rendszert akarok , fix napokat. Reggel nem akarom, hogy találkozzanak, mert nem lehet kiszámítani a hangulatait, egyik pillanatban vigyorog, a másikban ordít, nem akarom ennek kitenni a gyereket suli előtt.

Ja, és ha nem megyek bele ebbe a rendszertelenbe, akkor jönnek a pénzügyi megszorítások!

vigyorgó # 2013.09.25. 05:22

Köszönöm "Zotyika"!!!!

monalisa1 # 2013.09.15. 10:31

Most látom hogy neked egy másik topicban is vannak előadott problémáid..., akkor én itt csak annyit, hogy a "küzdelmeket" bizonyára ügyvéd segítségével vívod.

monalisa1 # 2013.09.15. 09:09

A kettőtök elrontott párkapcsolatát szenvedett továbbra is - és ki tudja meddig is még -, mert a közös gyermek továbbra is összeköt benneteket. Nem kellene a sívár hatósági helyiségben találkozni a gyermekeddel, ellenben 1-2-3 órás közös séták hármasban (!) a parkban, a játszótéren, vagy mit ne mondjak az anya lakásában. Attól hogy "szétmentetek" lehetne még normálisan, kulturáltan viszonyulni a dolgokhoz.

Bocs, de senki sem kiváncsí a kettőtök párkapcsolatának problémáira, valamint a "másik oldalt" is meg kellene hallgatni...

Tehát én csak azzal kapcsolatban írtam, hogy leginkább a gyermek sinyli meg amit a szülei okoznak...

Zotyika # 2013.09.14. 18:32

Attól, hogy tíz hónapos, még nyugodtan elvihetné. Megjegyzem, hogy ha gyed, gyes-t, szabadságot biztosít a jogalkotó az apa számára is a gyermeke születésétől fogva, akkor deklarálja, hogy nevelni is képes. Ebből kifolyólag, azt is biztosítania kellene hogy pár órát együtt lehessen az apa a gyermekével ha tíz hónapos is.
Az a baj, hogy Magyarországon "gyakorlati" törvénykezés van a jogszabályokon alapuló helyett.

vigyorgó # 2013.09.14. 17:23

Sajnos a "Gyakorlat"! Nem kellene már ezt megváltoztatni, hisz állandóan azt hallhatjuk, hogy egy gyereknek legjobb, ha mindkét szülőjével van, hát engedik? Mikor csak 8 km-re van! Kíváncsi lennék, ha egy bírónak ilyen döntést hoznának az ő gyereke láthatásának ügyében, örülne neki?! Pontosan ebben az időszakban kellene, hogy többször együtt legyünk, hogy ne felejtsen el, tudatosuljon benne, hogy van apja! Miért láthatja majd később egy idegen ember többször, mint én?!
Sokakkal az a baj, hogy nem viszik a gyereket, aki akarja azt meg nem engedik! Felháborító "gyakorlat"!
"A gyereked évek után is emlékezni fog azokra az időkre, amiket mellette töltöttél, de még jobba azokra, amiket nem!" A bíróság jóvoltából!

DorkaVagyok # 2013.09.14. 13:02

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Jogerős bírói végzés van róla (közös megállapodás!!!), hogy a gyerek minden páratlan hétvégén szombat reggel 9-től vasárnap este 6-ig van az apjánál.

Ma 9-kor vártam rá, negyed10-ig, de nem jött, hazamentünk. Délben letettem a gyereket aludni, erre felhívott, itt áll a ház előtt, vigyem le a gyereket. Lementem, és mondtam, nem adom, mert alszik, egyénként sem volt gyerekülés a kocsijában, később jöjjön vissza, és vagy BKV-val, vagy gyereküléssel.

Ezután feljött valahogy a lépcsőházig, percekig nyomta a csengőt, dörömbölt, miegyéb.

Kérdésem az lenne, ilyen esetekben mit tehetek? Ha az apuka nem jön a gyerekért, a megbeszélt helyen (egy játszótéren) álljak egész nap vigyázban, amíg arra nem jár? Mit tehetek?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Cs. Sanyi # 2013.09.13. 13:36

Szeretnék segítséget kérni valakitől aki hozzáértő. Válni szeretnék a feleségemtől. Van egy 10 hónapos gyermekünk. A feleségem azzal próbál sakkban tartani, hogy nem láthatom a gyerekemet csak kéthetente egyszer, akkor is csak úgy ha ő is jelen van. Létezik 3 éves kor alatt valamiféle jogszabály ami korlátozza a láthatást? Mivel miattam romlott meg a házasság megteheti a bíróság ezt, hogy csak kéthetente láthatom?
Köszönöm

ObudaFan # 2013.09.12. 21:19

Azért, mert a gyerek tíz hónapos. Van is igazság abban, amit mondasz, van, amiben meg nincs. De a gyakorlat meg ebben az életkorban ez.

vigyorgó # 2013.09.12. 19:44

Tisztelt bíróság "jóvoltából" heti 2 órát láthatom a 10 hónapos kisfiam egy családsegítő szolgálat sivár szobájában!!! Mintha bűnöző lennék! Dicséret a bíróságnak érte! Ez a kapcsolattartás! Ez igen! Csak azért mert nem tudunk együtt élni az anyjával!! Itt van kb. 10 km-re, kétnaponta (vagy amikor időm úgy engedi)akár el is hozhatnám 1-2 órára, de nem! Ez aztán a kapcsolattartás szabályozása! Nem minden esetben az apuka hibája, hogy a gyereket nem láthatja, lehet nincs is rá módja, ha 100-250 km-re vannak egymástól, nyilván nem láthatja még két hetente sem. De aki szeretné, és akarja, miért nem lehet többszöri alkalmat megengedni?! Nem értem! Csak mert az anyuka úgy kívánja? Ragaszkodik a bírósági intézkedéshez! De ha a gyerektartáson kívül valamit veszek, (ruházat, játék, gyümölcs stb. mert mindig viszek, mikor mire van szükség) az jó! mert igen is hozzájárulok nem csak anyagilag! Na ezek után én is ragaszkodom, csak a papíron feltüntetett juttatáshoz! Ezért kellene a gyámhatóságnak vagy a bíróságnak másképp intézkedni, főleg aki kéri!
Akkor ki is a hibás a kapcsolattartásban?!

mary02 # 2013.08.12. 05:11

Segítséget szeretnék kérni,7éve váltam el a gyermekem apjától,az első 3 évben élt a láthatás jogával,viszont az elkövetkezendő években a gyermeket nem kereste,nyáron eljött elvitte 1-2hétre és ennyi.Ez így volt most is,nem kereste egy évig sem levélben sem telefono,sehogyan.A gyermek a nyári szünetben elment nyaralni és apuka megjelent hogy vinné a gyereket,elmondtam hogy majd ha haza jön rendben.Az apa feljelentett a gyámhatóságon és most a gyermeket megakarják hallgatni.Ezzel nincs is semmi gond, de a 10 éves gyermekem hallani sem akar róla,mit tehetek most?Milyen törvény az ahol az apukának megengedhető hogy kénye kedve szerint akkor tartson kapcsolatot a gyermekkel amikor ő akar,mert a hivatalban azzal fenyegettek meg hogy a gyermeket elveszik ha nem működök velük együtt.Hogyan védhetem meg a gyermekemet?
Mary02

ObudaFan # 2013.08.11. 22:55

Pótlás aligha lesz belőle. Hogy az anyuka végrehajtási kérelmével mi lesz, az attól függ, mi az oka ennek a külföldre utazásnak.

bono32 # 2013.08.11. 17:52

Kedves fórumozók! Adott egy elmérgesedett viszony az elvált szülők között. A kétheti kapcsolattartási rend alatt az apa külföldre utazna vasárnap déltől a következő vasárnapig. Persze arról szó sem lehet hogy a gyermekét külföldre vihesse, csak kettesben mennek.

Az első vasárnap a hétvégi kapcsolattartás utolsó napjára esne, amit az apa szeretne máskor pótolni. Valószínűleg nem kapja meg a gyermeket pótlásra, sőt az anya várhatóan fel fogja jelenteni, hogy nem él a kapcsolattartási ideje alatt a kapcsolattartási jogával vagy hogy nem ő viszi haza a kapcsolattartás után a gyermeket, hanem a nagymama, stb.

Az apa nem akar támadási felületet adni. Kérdésem, hogy jogosak-e az aggodalmai, mit tanácsoltok?

monalisa1 # 2013.08.10. 18:00

A kanos mivoltában érzi magát sértve hogy "utódja" lett.

Szilvia0801 # 2013.08.10. 14:09

Kérheti de nem fogják figyelembe venni. Nem külföldre mentek, még csak nem is több száz kilométerre, sőt..ha jól olvastam az apához közelebb lesz a gyermek.
Semmilyen jogalapja nincs a tartásdíj csökkentésére és a láthatás újratárgyalására.
Próbáld elmagyarázni neki, hogy ez az ő érdekét is szolgálja, hiszen közelebb lesz a gyerekhez így több időt is tud vele eltölteni.
Az új életedhez pedig semmi köze. Felesleges a burkolt féltékenység és érzelmi / anyagi zsarolás.

Pinky1986 # 2013.08.10. 13:57

Köszönöm, én is így gondoltam, csak azért jó utánajárni.

Másik kérdésem még az lenne, hogy az apa azzal "fenyegetőzik", hogy ha mégis elköltözünk, akkor kéri a gyerek láthatásának és a gyerektartás összegének az újratárgyalását. Májusban erről döntés született, de a válás utána kezdődött, az első tárgyaláson túl vagyunk, ahol belefoglalták, hogy a korábbi megállapodás szerint van a láthatás és a gyerektartás összege is. Októberben lesz a 2. tárgyalás. Ott előállhat még ezzel? Hogy ő nem akar még annyit sem fizetni a gyerek után, de többet akar vele lenni? Vagy ami már egyszer megszületett döntés, az jogerős?

monalisa1 # 2013.08.09. 11:47

Vagyis a válás miatt nem szólhat bele a további életedbe, nem vagy "a" magántulajdona.

monalisa1 # 2013.08.09. 11:45

Tervezd- szervezd nyugodtan a költözést - nem a világ végére mennél a gyermekkel hanem csak "ide" a közelbe., a lényeg hogy a láthatás/kapcsolattartás ne csorbuljon. (Az eddigi átadás-átvétel helye változik semmi más.)

Mivel a bíróság a gyermeket nálad helyezte el neked meg új kapcsolatod van, a további magánéletedben NEM szólhat bele. Ezt egyszer és mindenkorra nagyon határozottan rendezd le vele.

Ahogy a gyermek idősebb lesz az apa joggal tarthat igényt a többlet ill. hosszabb láthatásra, ezt a kérdést időszakonként rugalmasan kell kezelni.

Ha bármi panasza van (...) a gyámhatósághoz fordulhat, a te dolgot hogy erre ne adj neki okot.

Ha mondjuk az ország másik végére- netán külföldre akarnál költözni a gyermekkel, és egy évet meghaladóan véglegesen, akkor jöhet szóba hogy bírósághoz fordulhat, de ha az elköltözés a gyermek érdekét is szolgálja valószínűleg nem fognak korlátozni. Mondjuk a láthatást/kapcsolattartást kell újra szabályozni, mindkét részről minél kisebb sérelemmel megoldani.

Arra tanítsd a kislányt hogy van egy édesapja aki őt mindképp továbbra is szereti.

----
  • laikus hozzászóló
Pinky1986 # 2013.08.09. 11:04

Tisztelt Válaszoló!

Májusban gyerekelhelyezési per során a kislányom felügyeletét én kaptam, az apuka 2 hetente 2 órára elviheti a gyereket. Azóta a válás is folyamatban van, az első tárgyaláson túl vagyunk, ősszel lesz a második.
A kislányommal költözni szeretnék, de az apa nem járul hozzá (a jelenlegi kapcsolatom miatt), pedig a gyerek közelebb kerül az ő lakhelyéhez, ugyanabba a kerületbe. Személyes kifogásai vannak csak a költözéssel, a gyerek nem kerül rossz körülmények közé, nem fenyegeti semmi veszély. Ilyen esetben mit lehet tenni? Ha én elköltözöm mégis, akkor ő bírósághoz fordulhat? Lehet valamilyen következménye rám nézve a költözésnek? A láthatás ugyanúgy biztosítva van az apának, semmi nem változik, csak az, hogy honnan viszi el és hova hozza vissza a gyereket.
Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2013.07.31. 15:01

Írd be a gugliba: gyámhatóságok illetékességi területe. Ami az intéznivalót illeti mindig a gyermek lakhelye szerinti hatóság az illetékes eljárni.

A bíróság bizonyára kötelezi az anyát az elmaradt láthatások pótlására.

----
  • laikus hozzászóló
vigyorgó # 2013.07.31. 13:41

Gyámhatóság!
Voltam, ahová én tartozom területileg illetékes gyámhatósághoz 10 km. Meghallgattak, elküldött a bíróságra, ott folyamatban van az ügy, (aug. 28. addig nem láthatom a gyerekem!!!) Ismét elmentem a gyámhatóságra, felvettek egy kb. 35 §-ból álló jkv-et, és Ja - Ön nem is ide tartozik illetékesség szempontjából, hanem ahová a feleség. ez tőlem 15 km.

  • Elmentem oda is
  • Honnan jön?
  • XY helyről
  • Ön nem is ide tartozik, hanem amoda!
  • Mondom most küldtek onnan-ide!
  • Várja meg a bírósági döntést!
  • és addig?
  • Ma felhívtam telefonon ahová én tartozom gyámhivatalt!- Nem ide tartozik, hanem amoda!

Mint a pin-pong labda! Döntsék már el végre hogy hová is kell illetékesség szerint menjek? De ha Dunántulra költözik a nejem, akkor oda menjek? Nem ahová én tartozom? Nem tudja a jobb kéz mit akar a bal! Intézkedni egyik sem akar! azzal baj van!
Ennyit a Gyámhivatalról!

vigyorgó # 2013.07.22. 19:32

Gyámhatóság?! Minek! Ide-oda küldözgetnek. Járási Gyámhatóságon megjelentem, elküldött bíróságra! Voltam. Ügyvédi felszólító levél elküldve a láthatás biztosítására. 3-4 alkalommal láttam is negyed órát! az utcán! Újra gyámhatóság! -Nem ide tartozik, mert a feleség más községben van! A bíróságon aug. 28-án lesz a tárgyalás! május 30-tól!(Mert ugye szünet van!) Addig nem láthatom a gyerekem?!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.29. 15:37

A gyámhatósághoz fordulhatsz. De az elvitelt aligha fogják engedélyezni, különösen ilyen kicsi gyermeknél.

ani74 # 2013.06.29. 14:57

Mint nagymama kérdezném van egy 6 hónapos unokám.Lányomékkal megromlott a kapcsolatunk de szeretném látni a kis unokámat milyen lehetőségek vannak számomra?? Tőlem 30 km-re laknak és egy napra pl. szombat reggeltől estig el szeretném hozni lehetséges ez és ha igen hova kell fordulnom segítségért? Válaszokat előre is köszönöm Ani

vigyorgó # 2013.06.26. 15:47

Akkor sem értem, ha az anyja nem ad rá lehetőséget, akkor a törvény miért nem engedi!
Sajnálom Magyarországot, hogy ennyi "lelki sérült" ember él itt, ugyanis '68 előtt nem volt GYES, GYED, menni kellett a szülőknek dolgozni, és a gyerekeket bölcsibe kellett vinni!
Nem is beszélve a "sztárokról" ismert emberekről, akik pár hónapos babáktól dolgoznak. Most olvastam: "betöltötte a gyerek az egy évet, ráhagytuk a nagyira pár napig, hogy kettesben legyünk". Szegény, biztos sérülni fog!
Ezt nem hiszem el, ilyen törvényt hozni, pont akkor sérül, ha bármelyik szülőjét nem láthatja!
Ismétlem, amikor fodrászhoz, kozmetikushoz, netán orvoshoz kellet menni, nem fél óra volt, akkor nem hiányzott az anya? Vagy mikor vacsorázni mentünk, nagyi vigyázott rá 2 órát is!