Gyerekláthatás


kaméleon # 2013.02.27. 20:48

Úgy tűnik, sajnos ismét lesz mit javítgatni, bírálni később, lehet olvasgatni az új Ptk-t. (MK 31. szám)
Megjelennek a különélő szülő (kevéske) jogai. Írott malaszt, bár egyes dolgokban legalább hivatkozni lehet majd valamire.

Kedves Tündér4, pont ezt kérdezted, jövő márciustól nektek már segíthet: „4:174. § [A gyermekkel együttélő szülő tájékoztatási kötelezettsége]
A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.

(Igaz, nem mindegy, mit tesznek majd azért, hogy a végrehajtás is működjön.)

A jövőben már nem lesz kérdés, hogy a szülő, költözhet-e a gyerkőccel az ország legtávolabbi csücskébe a másik hozzájárulása nélkül is.
Ha a különélők a közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok tekintetében nem tudnak megegyezni, az új Ptk. szerint mindenben a gyámhatóság dönt. A Csjt. szerint meg (egy kivétellel) a bíróság.
Sajnos a lobbi erősebb volt, mint a szakmai tiltakozás, az elrendelhető kötelező mediáció bekerült a szövegbe.
Stb., stb.

ObudaFan # 2013.02.27. 17:14

A bírói gyakorlat ez.

Tündér4 # 2013.02.27. 16:22

Köszi Kaméleon!

valoapa # 2013.02.27. 16:04

Óbudafan, hol van ez a főszabály? ("Kétéves kortól a főszabály az, hogy elviheti")


  • laikus fórumlátogató
Murunga # 2013.02.27. 15:19

Üdvözlet!

Az én problémám hogy egyik nap elmentem dolgozni és haza értem a munkábol a feleségem minden szó nélkül el vitte a 3 év kis fiamat már 17 napja hogy nem látom a feleségem telefonya ki van kapcsolva és a kis fiamal sem tudok legaláb beszélni rendőrségre elmentem és meg is találták de a feleségem meg tiltota a rendőrségnek hogy ki adja az Ö cimét igazándibol az hogy a feleségem és én köztem vanak viták de van egy közös gyerekünk ami engem ez érdekel de egyátalán nem is ad magárol és a gyerekröl élet jelet voltam gyámhatoságnál és semit nem tesznek rendőrség nem hajlandó a cimet iletve legaláb hogy a fiamat lásam ezért szeretnék itt segitséget kérni hogy ijen esetben mit lehet teni mert szeretném a gyeremekemet látni minél elöb és nem szeretnék a feleségemtöl elválni csak a gyereket látni.
Köszönettel

kaméleon # 2013.02.27. 14:47

Kedves Tündér4, közben rájöttem, az idő szorít, így talán már lehetne is a gyhivatalokhoz küldeni az állásfoglalás kéréseket, anélkül, hogy megvárnátok, mit mond a másik szülő.
(Egyébként, ha szerencsénk van, talán pont erre a szünetre meg tudok később osztani veled egy II. fokú állásfoglalást, mert azt jelezték, hogy kiküldtek egyet.)

Tündér4 # 2013.02.27. 14:38

Kedves Kaméleon!

Köszönöm szépen a tanácsokat!

A betegség ügyében még nem próbálkoztunk sehol.
A gyámhivatalok sajátos jogértelmezéséből már mi is kaptunk ízelítőt.

T.

kaméleon # 2013.02.27. 13:27

Kedves Tündér4,
Szerintem első lépésben mindenképpen meg kell próbálni a másik szülővel való egyeztetést. Adjatok javaslatot, vagy kérjetek tőle (az ajánlatot ált. csakazértis el szokták utasítani).

Ha nem válaszol, vagy nem sikerül megegyezni (mondjuk egy héten belül), próbálkozzatok meg azzal, hogy azonnal írásban kéritek a gyámhivataltól a soron kívüli előzetes állásfoglalásukat, ebben az esetben mit tartanak jó megoldásnak. Esetleg – bár nyilván púp a hátukon – egyszerre meg lehetne próbálkozni az I. és a II. fokkal is.
Ha válaszolnak (mert ugye ez nem mindig szokásuk), akkor rendben, ezt továbbítjátok a másik szülőnek is, és remélhetőleg elfogadja. Ha nem fogadná el, akkor meg azt remélhetjük, hogy a gyh. olyan állásfoglalást adott, aminek alapján a végrehajtást is intézné, tehát, ha vh. kérelmet adsz be, akkor most nem hajt el.

Ha nem kapsz választ sem innen, sem onnan, akkor az a legésszerűbb megoldás, hogy a szünet napjaiból kiemelitek a megállapodásban „anyásként” meghatározott ünnepnapokat, és azok figyelmen kívül hagyásával állapítjátok meg az utolsó 3 napot. Azaz, valóban, ahogy írod, márc. 29-30. és ápr.2.

Laikusként, némi tapasztalattal mondom, hogy mivel a gyámhivatali jogértelmezés valahogy egészen egyéni módon működik, azt sajnos nem nagyon lehet megjósolni, milyen megoldással jutnátok el egészen biztosan oda, hogy azt mondják, helyesen jártatok el, és működjön a végrehajtás.

A betegség kérdése: a gyámhivatallal próbálkoztatok már? Ha igen, milyen választ kaptatok?

Tündér4 # 2013.02.27. 11:13

Kedves Fórumozók!

Egyik kérdésem a tavaszi szünettel kapcsolatos:
A megegyezésben az szerepel: Az apa jogosult a tavaszi szünetben 3 napra, ha nincs ezt illetően megegyezés, akkor az utolsó 3 napra. (...) Az ünnepeket a gyerekek az anyjuknál töltik.
Ebben az évben a tavaszi szünet márc. 28. - ápr. 02.. Az utolsó 3 nap márc. 31.-ápr. 02. lenne, ebből viszont az első két nap Húsvét.
Megegyezés híján (ami ritka) hogy menjen apuka a gyerekekért? Március 29-30. és ápr. 02.? Azért kérdezem jó előre, mert szinte biztos, hogy gyámhivatali ügy lesz belőle.

A másik kérdés pedig az lenne: hogy lehetne, milyen hatóság által kötelezni anyukát, hogy bizonyos időközönként adjon normális tájékoztatást a leukémiás közös gyermek állapotáról?

Köszi: T.

ObudaFan # 2013.02.24. 22:21

katica0213

Kétéves kortól a főszabály az, hogy elviheti, de azért azt vizsgálni fogja a hatóság, hogy hová vinné.

ObudaFan # 2013.02.24. 22:20

Pinky1986

Az apa kérésére a gyámhatóság szabályozza a kapcsolattartást. Ilyen korú gyermeknél elvitel még nem jöhet szóba.

ObudaFan # 2013.02.24. 22:19

Bírósághoz nem, de gyámhatósághoz igen, a nagyszülőknek a kapcsolattartáshoz van joguk. Ezt ezek szerint nem is akadályozzátok, de ahhoz azért joguk van, hogy ez legyen szabályozva.

Blacksky # 2013.02.24. 19:58

Tisztelt Szakértők!

Igen furcsa témában kérnék segítséget.
2 kiskorú ( 4 éves és 8 hónapos) gyermekekünket nevelő, harmonikus kapcsolatban élő szülők vagyunk
Nem válunk és nem élünk külön.
Semmilyen káros szenvedélyünk nincs. Csak imádjuk a gyermekeinket.
Rossz a kapcsolat az egyik oldali szülöi párossal már évek óta , de igyekszünk a gyermekeket nem eltiltani tőlük.
Az állandósult megalázások és rosszindulat, kéréseink be nem tartása azonban arra sarkallt bennünket, hogy saját otthonunkba ne engedjük be őket, hanem egy közeli rokon lakásán találkozhatnak - bármikor.

Azt azonban nem szeretnénk, ha a saját házukba vinnék a gyermekeket, mert a legutóbbi több napos ottlét után gyermekünknek fitymagyulladása lett és barna kosz folyt le a kádból a hiányos higiénia miatt - bár nem élnek rossz körülmények között...
A külvilág felé folyamatosan híresztelik, hogy ők milyen nagyszerű szülők, nagyszülők - azonban nagyon sokan más véleményen vannak, de erről nem beszélnek.

Kérdésem az, hogy amennyiben a szülők tisztességes emberek, dolgoznak stb a gyermekekkel sincs semmilyen probléma , viselkedés zavar stb fordulhat- e a nagyszülő bírósághoz láthatási jogért?
Mostanában és legutolsó levelében ugyanis ezzel fenyeget bennünket.

Nagyon köszönöm a válaszát-
egy aggódó anya

Pinky1986 # 2013.02.23. 13:24

Tisztelt Válaszadó!

Különélés esetén az apa tud-e valahova fordulni, hogy láthassa a gyereket vagy az anyán múlik, hogy mennyire engedi?
Meghatározhatja az anya, hogy a gyereket (fél éves) elviheti-e az apja magához akár csak néhány órára is, vagy kérheti, hogy csak az anya lakhelyén, vagy a jelenlétében találkozhassanak?

katica0213 # 2013.02.15. 11:24

Jó napot kívánok!
Szeretnék segítséget kérnék, mert az élettársammal 1 éve nem élünk együtt de van egy 1.5 éves kisfiunk. Ő szeretné elvinni hétvégékre de én nem engedem mert én úgy érzem hogy nem tud róla gondoskodni. A gyerek láthatását nem tiltom hetente többször is jöhet de max csak 1 óra engedem el a gyereket vele. Mikortól viheti el egy egész hétvégére. Jelenleg tartásdíjat nem fizet és lakóhellyel sem rendelkezik hanem barátoknál lakik.
Előre is köszönöm a segítséget
Katica

ObudaFan # 2012.04.10. 12:25

Azért teljes mértékben nem fog tudni elzárkózni a kapcsolattartástól, de a végrehajtás során a gyámhatóság túl sokat már nem fog tudni tenni. Viszont 18 éves koráig azért még kiskorú. Azt követően meg már nincs kapcsolattartási jog.

Jucella # 2012.04.10. 11:08

Kedves Szakértők!
Gyermekem nem szeretne láthatásra menni az apjához! Nem érzi ott jól magát, az apa folyton gyötri, sérelmeivel zaklatja a gyereket, Őt hibáztatja mindenért! Feszűlten indúl el, sírva jön haza! A bíróság szakértőkre hivatkozva és a gyerek meghallgatása alapján ugyan csökkentette a láthatást, de a fiamnak még ez is sok! A gyámhatósági papírokon mindíg arra a tövényre hivatkoznak, hogy a "kiskorúnak joga van kapcsolatot fenntartani a különélő szülővel"...stb..de a lényeg pont az, hogy a gyerek le szeretne mondani ezen jogáról. Néhány hét múlva elmúlik 14 éves! Joga lesz-e 14 éves kora után lemondani a láthatási, kapcsolattartási jogáról. Büntethető leszek-e én, ha a fiam nem akar és nem is megy el a láthatásoka? Hogyan, miképpen módusúlnak a láthatás jogszabályai a kiskorúság betőltése után? Válaszukat köszönöm!

gaben33 # 2012.04.06. 15:55

tisztelt forumlátogató!köszönöm a választ probálok majd megedgyezni vele de nem könnyű eset!ő azt szeretné na csak leutaznék ott lennék egy kicsit és hazajönnék!sajnos ez nála nem egyedi eset!van neki több gyereke is és a többieknek se engedte hogy elvigye!egyébbként 150-km kell utaznom hogy valamennyi időt adjon persze ha ráér!nem tudom hogy a gyámügyön lehet-e erre hivatkozni,ha esetleg kukacoskodik velem!

valoapa # 2012.04.04. 12:15

Gaben, a 3 éves kor egy elavult bírósági gyakorlat. Igenis jogod van elvinni a gyereket, ha tudsz róla gondoskodni illetve jól érzi magát veled. Erre hivatkozz a gyámhivatalnál - vagy első körben az anyukánál, hátha meg tudtok egyezni:

net.jogtar.hu/gyer 27. § (6)


  • laikus fórumlátogató
ObudaFan # 2012.04.04. 11:44

A gyámhatósághoz lehet fordulni, hogy szabályozzák a kapcsolattartást.

gaben33 # 2012.04.03. 19:29

tisztelt szerkeztőség,tisztelt jogi fórum!a tanácsukat szeretném kérni!volt egy élettársam akivel megszakadt a kapcsolatunk.a kapcsolatunkból született egy kisfiú!én szeretném a kisfiamat elhozni hétvégékre hogy velem is legyen,de a volt párom azt mondta hogy 3-éves koráig nem hozhatom el!nem tudom hogy ezt megteheti-e holott már nem szopik a gyerek és ellátni én is eltudom!a kisfiút hivatalosan is elismertem,apasági nyilatkozatot is tettem!a kérdésem az hogy mit tehetek én ebben az esetben!amikor mennék meglátogatni a gyereket mindig kitalál valamit hogy ne tudjak elmenni!ha elbirok menni akkor se kapok sok idöt mert neki dolga van!én nem tudom hogy az apáknak nincsennek jogai?3 gyereket nevelek egyedül azt hiszem hétvégéken meg tudnék a feladattal birkozni hogy itt van a pici!arról meg nem is beszélve hogy az én gyerekeim is a testvérei és nem is akarja hogy láthassák egymást!az kérdezném hogy hát hogy van ez!elöre is köszönöm a válaszuket!tisztelettel:gábor

GNapocska # 2012.02.08. 13:45

Sió,

olyan jó, hogy Ön szerint egyértelmű az igazolványok kérdése. Csak azt szeretném tudni, hogy akkor én, mint gondozó szülő, miért nem vagyok jogosult arra (se a rendőrség, se a gyámhivatal szerint), hogy a különélő szülőtől megkapjam a gyerekeink igazolványait? Miért csak a különélő szülőnek van mindenhez joga?

kockacukor5 # 2012.02.05. 10:14

Tanácsot kérek!
Férjemmel külön élünk 2 éve, folyamatban van a válóperünk. Sajnos, a mediációs eljárás ellenére sem sikerült előrelépnünk semmiben, amiről meg kéne állapodnunk. A keresetet egyedül adtam be, tehát nem közös megegyezéssel indult a vállás.
Fő problémám: a gyerekek nálam vannak hétközben (6 és 3 évesek), a hétvége egyik napján nálam, a másikon apánál és a szerda délután is az övé. Ezt azért alakítottuk így mert még nagyon kicsi volt a kisebb, amikor különmentünk. A keresetlevélben azt kértem, hogy minden második hétvége legyen apánál, közben nálam. Indokaim: szeretnék hosszabb egybefüggő időt együtt tölteni a gyerekekkel, esetleg elutazni velük a hétvégén, ne kelljen folyton rohanni haza, mert mindjárt jön apa. Közben adódott egy lehetőség, a munkahelyem beiskolázna ősztől, ami kéthetente a hétvégéimet teljesen kitöltené. Ha apánál lennének addig megoldódna a felügyeletük, nem kellene szükségmegoldásokon gondolkodni. Apa ebbe nem hajlandó belemenni, mert neki ez így kényelmes. Ragaszkodik a hétvégente egy napjához. Felajánlottam azt is (a mediátor tanácsára) hogy plusz egy hétköznap nála lehetnek azon a héten, amikor a hétvégét nálam töltik. Ez sem kell neki, mert az szerinte nem kapcsolattartás, hanem munka (a gyerekekkel).
Milyen esélyem van a bíróságon, hogy az én kérésem szerint az én javamra döntsenek?

sió # 2011.11.11. 20:18

Az igazolványkérdés is egyértelmű.

Főleg ha 14 év feletti /szem ig./a gyerek.

Ha viszont alatti, akkor tudomásul kell venni, hogy a különélő szülő az öt megillető időben felel a gyerekért. Ekkor csak ő felel!
Ez is egyértelmű innentől! Akár orvos, akár egy hétvégi kiruccanás egy sípályára, stb.
Felelős szülőknél ilyen kérdés ne merül fel!

ex.pert # 2011.11.10. 12:09
  • > mat.ild

iránymutató ELV?

1952 évi IV. törvény (másnéven családjogi törvény):

"92. § (1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő joga és kötelessége, hogy gyermekével
kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a ZAVARTALAN kapcsolattartást biztosítani."

Ugye ha a gyerek el van valahol helyezve, ő a gondozó, vagy nevelő szülő, aki főleg természetben járul hozzá a gyermek nevelésének szükségleteihez, míg a "különélő szülő" gyermektartással járul hozzá ehhez. A fentiekből következik, hogy a zavartalan kapcsolattartás biztosításának az is a része, hogy megfelelő ruházattal, váltóruházattal megy a gyerek kapcsolattartásra, és minden egyéb, ami kell ehhez (megszokott plüsállat, felírt gyógyszer stb) is biztosítva van. Részletesen ez ugye nincs taglalva, de ha ebben mondjuk a különélő szülőnek kifogása van, azt a gyámhivatalnál teheti meg.