Gyerekláthatás


derill # 2014.09.04. 19:28

Banana_Jack: A gyermek iskolai előmeneteléről az iskolából is érdeklődhetsz, Te ugyanazt megteheted, amit az anya (járhatsz szülőire, járhatsz fogadóórára, felmehetsz az iskola honlapjára és megnézheted, kikérheted a napló és bizonyítvány másolatot és kötelesek kiadni stb.)

Sajnos az új Ptk. - jó szándékkal ugyan, de - olyan szabályokat tartalmaz, amely kizárólag arra alkalmas, hogy a gondozó szülőt zaklassa az a különélő szülő, akinek ilyen hajlamai vannak.

Nyugati országokban a tájékoztatási kötelezettség tényleg az és komolyan veszik a gondozó szülők és felfogják, hogy ez nem róluk szól és nem a bosszú eszköze, hanem a gyerekről. Felfogják azt is, hogy a gyerek nem azért van náluk, mert a tulajdonuk, h anem azért, mert valahol mégiscsak kell laknia, a másik szülő pedig nem az ellenségük, hanem a gyerekük másik szülője.

Itt viszont másra használják és a megfogalmazások olyanok, hogy kizárt, hogy ezt így majd végre is tudja hajtani egy olyan rugalmatlan gyámhivatal, mint amikkel itt tallkozom, pl. "megfelelő időközönként tájékoztatnia kell". Kérdés, hogy kinek megfelelő és mit is jelent. A gyámhivatalok ennél sokkal kisebb problémánál is elakadnak.
Megjegyzem, hogy attól, hogy a gyámhivatali ügyintéző lassú, lusta, nem ismeri a jogszabályokat, anyapárti stb., még nem biztos, hogy hivatali visszaélést követ el, csak épp lassu, lusta és nem ismneri a jogszabályokat, továbbá anyapárti.
Virágvirág: sajnos a fogalmazás nagyon furcsa, gyermekek (még 15 évesek sem), nem így fogalmaznak és abszolút nem okoz számukra gondot, ha az apjuk vagy anyjuk új társával kell maradniuk, így felmerült a gyanúm, hogy Te az anya vagy (bár lehet, hogy Te egy nagyon magas IQ-val rendelkező 15 éves vagy). Ez esetben jó lenne tudni, hogy miért is nem akarsz menni, mivel az, hogy az apa nincs otthon, amikor ott vagy, előfordul. Sajnos ha a gondozó szülő ennyire merev, akkor az apa akkor tud elvinni, amikorra a kapcsolatartázt szabályozták, viszont lehet, hogy épp akkor van olyan elintéznivalója, amit nem tud máskorra halasztani. Ilyenkor tehát a társával hagy, márcsak azért is, hogy ismerkedjetek. Miután számodra az a jobb, ha a társ megkedvel Téged (mindenképpen jobb,mintha utálna), ezért próbálj vele jó kapcsolatot kialakítani. Nem tűnik úgy a leveledből, hogy meg tudtad volna fogalmazni, hogy miért is nem akarsz menni, ez viszont a tipikus elidegenítés gyanúját veti fel (azért nem akar menni a gyerek, mert az anyja nem szeretné).
Ez rendkívül rossz hozzáállás, hiszen a cél az lenne, hogy a gyermeknek mindkét szülőjével és annak összes rokonával jó kapcsolata legyen, de az elidegenített gyermekeknek a különélő szülővel és annak teljes rokonságával, baráti körével rossz a kapcsolata, amire viszont elfogadható indok nincs. Ha tehát ez a helyzet, akkor mondhat bárki bármit, keresheti a magyarázatokat, a gyermek egy elidegenített, agymosott gyermek lesz, mai jelentősen kihat majd az ő gyermekeire és ilyen gyermekek hasonló helyzetben lévő gyermekeket fognak szülni, mivel ez sajnos generációkon keresztül öröklődik.
Ha viszont pontosan meg tudja a gyermek fogalmazni, hogy mi is a baja (pl. a különélő szülő verte a gondozó szülőt, nem törődött a gyermekkel, nem vitte soha sehova, nem tanult vele, esetleg bántalmazta, megalázta, leszólta stb.,) akkor elfogadható lehet a gyermek indoka, hogy nem akar menni.
Az önálló akaratnyilvánítás tehát nem azt jelenti, hogy képes vagy bemenni a gyámhivatalba és elmondani, hogy Te nem akarsz menni, hanem - ha a gyámhivatal tudja, hogy mit csinál - akkor visszanézik, hogy korábban volt-e befolyás, milyen indokok vannak, ezek fennállnak-e, hogyan nyilatkozik a gyermek, szükség esetén szakértőt is bevonnak ennek vizsgálatára és ha a befolyásmentesség bizonyítótt, akkor felfüggeszthetik a kapcsolattartás végrehajtását, ha a 14. életévét betöltött gyermek befolyásmentessége egyértelmű és ezért marad el a kapcsolattartás (magyarán szólva a gyermek közli, hogy nem akar menni) és kérik a kapcsolattartás újraszabályozását, megvonását, vagy közvetítői eljárásra utalását.
Ha jó a szakértő, az általában meg tudja állapítani, hogy mi is a valós helyzet, ez pedig rosszul is elsülhet, hiszen ha kiderül, hogy a gyermek befolyás hatására nem akar menni, akkor egyrészt a kiskorú veszélyeztetése is megállhat, másrészt a gyermeket áthelyezhetik az apához és erre is volt más több példa (még akkor is, ha elmúlt 15, hiszen egy 15 éves gyermek még igen könnyen befolyásolható és ha átkerül a másik szüéőhöz, sokszor csak akkor jön rá, hogy eddig börtönben, hazugságban élt és agymosásban volt része. Az sajnos igaz, hogy ennek kicsi a veszélye, hiszen a gyámhivatalokat, szakértőket sokszor nagyon eredményesen vezeti meg a gondozó szülő és a befolyásolt gyermek, márcsak azért is, mert sokkal könnyebb lezárni az ügyet azzal, hogy a gyerek azt mondta. Mérget azért nem vennék rá, hogy biztosan nyert ügy, mert vannak lelkiismeretes szakértők és jó gyámhivatalok is, ott könnyen sül el rosszul.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Banana_Jack # 2014.09.04. 17:04

Kedves viragvirag!

Többszöri rendbírság nem szabadna, hogy legyen kapcsolattartás megakadályozása miatt, az első után a gyh-nak hivatalból feljelentést kellene tennie. Ha igaz amit írsz, akkor gyh ügyintéző, nagy valószínűséggel megvalósította a hivatali visszaélés bűntettének tényállását. Fel lehet jelenteni, de tudnod kell, hogy a mutyisztáni elvileg igazságszolgáltatásban nagyobb bűnözők ülnek mint akiket gyanúsítanak, vádolnak, elítélnek. Valószínűleg fogsz kapni egy elutasítást valami ordas nagy baromsággal.

Banana_Jack # 2014.09.04. 16:20

Kedves viragvirag!

Én nem vagyok szakértő, csak tapasztalatból beszélek. Több mint hat kapcsolat megakadályozása volt nálunk, rendőri jelentés igazolásával. Bizton állíthatom, hogy itt Mutyisztánban nem eshet semmi bajotok. Annak ellenére, hogy a második ilyen elvileg már egy évig terjedő vétség. Amennyiben ilyen öreg vagy már és szabad, befolyásmentes akaratodból nem mész, nem lesz az a gyámhivatal amelyik nem mutyizná el, csak a gyh tárgyaláson el kell hitetned (ami úgy tűnik nem lesz nehéz és még igaz is) a szabad befolyás mentes akaratot. Oszt csinálhat amit akar.

Banana_Jack # 2014.09.04. 16:12

Mint azt megírtam, a gyámhivatal másodfokon, megszüntette az eljárást illetékesség hiányában.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 14:28

A gyámhatóságnak kell köteleznie, ha önként nem teljesíti. (De rég megette a fene, ha ezt úgy kell kikényszeríteni.)

Banana_Jack # 2014.09.04. 13:57

Természetesen gyámhivatal, szerintem is van rá kötelezettség, de ha nem teszi, akkor hol kell elérni?

ObudaFan # 2014.09.04. 12:52

Az én véleményem szerint a gondozó szülőnek azért minimum az év végi bizonyítványt közölnie kellene.

viragvirag # 2014.09.04. 10:56

Jó napot!

Szeretnék a jogaimmal élni, de nem tudok, mert vagy ijesztgetnek, vagy nem mondanak igazat az illetékesek.

Kérem segítsenek! 15 és fél éves vagyok. Olvastam, hogy jogom van megmondani, hogy nem akarok kapcsolatot tartani a különélő szülőmmel. ( Már ez évtől keresek is, ösztöndíjat kapok)
A gyámhivatalban azt mondták hogy még sincs jogom. De én nekik nem hiszek, mert a különélő szülőm élettársával nagy barátságban vannak.

Ha ő nem akart látni és nem is volt otthon kapcsolattartáskor, nekem az élettársával kellett lennem.

DE olyan is volt, hogy én nem mentem akkor az otthoni szülőmet megbüntették.
( többször is)

Ez nem igazság, és tudom, hogy csak azért teszik, mert nagy a barátság a gyh ügyintéző és a mostohám között.

Most már én NEM akarok odajárni soha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Megmondtam a gyh.-n , de azt mondták, hogy börtönbe kerülhet az otthoni szülőm.
De én nem hiszek nekik, kérem valaki írja meg az igazat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(még annyit, hogy az otthoni szülöm pszichológushoz is elvitt, és terápiát írt elő az orvos hármunknak együtt, közösen,de a különélő szülőm nem jött, mert azt mondta, hogy nem köteles erre) Ma kellett volna menni. Nekem meg már elegem van, a sok hazudozásból, kérem valaki írja meg az igazat, mihez van jogom! Vagy az új törvény számát, paragrafust.

Köszönöm:
Virág

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 10:20

Milyen gyám? Amíg a gyereknek a szülői felügyeletet gyakorló szüleje van, addig nincs gyámja.

Banana_Jack # 2014.09.04. 08:05

Hogy egy kicsit árnyaljam: kezdetben vala, hogy érdeklődtem lányom fél évi bizonyítványa iránt, erről tájékoztatást nem kaptam, azóta megtörtént az év végivel kapcsolatban is, nyilván mindhiába.
A gyám 4:166 szerint szülői felügyeleti kérdésnek vette, de 4:168 alapján azt gondolja, hogy nem a gyermek sorsát érintő lényeges kérdés, ezért utasított el. A 4:174 viszont kötelezettséget ró a tanulmányi eredményről való tájékoztatásról. Akkor most mi van és ki az illetékes, és vajon miben merülhet ki a tanulmányi eredményről való tájékoztatás és mi a megfelelő időköz.

Banana_Jack # 2014.09.04. 06:54

A Ptk. 4:174 § kapcsolatban kérdeznék. Korábban kameleon azt írta, hogy új Ptk. után mindenben a gyám dönt. Keresésben még egy cikket találtam:
http://www.jogiforum.hu/hirek/26861
Külön élő felügyeleti joggal rendelkező szülő kérésre sem tett eleget kötelezettségének. Kértem végrehajtását gyámhivatalnál. Elindult. Tárgyalás. Mutyizó határozat. Fellebbezés. Másodfok hónapok alatt ki bírta találni, hogy nem illetékesek, de nem mondták ám meg, hogy kik azok, és nem teszik át. Kérdésem az lenne, hogy miképp kell végrehajtatni a tájékoztatási kötelezettségét ill. az iskolának lenne kötelezettsége legalább az év végi bizonyítványról hiteles tájékoztatást nyújtani?

ObudaFan # 2014.08.14. 05:30

A bíróságtól lehet kérni a bontóperben, hogy ideiglenes intézkedésben szabályozza a kapcsolattartást.

sakjamaka # 2014.08.14. 05:16

Segítséget kérnék.Akadályozhatja-e az anya a gyermek láthatását az apának,külön élnek,az anya beadta a válást a bíróságra,az apa fizeti a gyerektartást rendszeresen.
Lehet-e a gyámhatóságtól láthatási engedélyt kérni addig is amíg a válást ki nem mondják és a láthatást nem állapítja meg a bíróság?Azért,hogy a gyereket láthassa addig is az apa, lemondott minden vagyonról amit a házasság alatt szereztek,mivel az anya ilyen feltételt szabott és ezt ügyvédnél alá is íratta vele.De mivel a viszony elmérgesedett , most már nem akarja engedni a láthatást sem.A gyermek anyakönyvi kivonatának a másolatát sem hajlandó átadni.Mit lehet ilyenkor tenni?
kérdezi egy nagymama .

pazs # 2014.06.23. 07:23

Amíg másképp nem állapodtok meg vagy a bíróság másképp nem dönt, akkor az apát ugyanolyan és ugyanannyi jog illeti meg, mint az anyát (tehát ugyanannyi idő). Te nem tudod korlátozni, legfeljebb a bíróság, ha veszélyezteti a gyereket (a napirend felborítása még nem veszélyeztetés).

K.Szandra # 2014.06.22. 20:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy két és fél éves gyerekem, de a férjemtől (egyben a gyerek apjától) már egy éve külön élünk.

Az lenne a kérdésem, hogy az apát törvényileg mennyi láthatási idő illeti meg és hogy a láthatási időt esetleg tudnám-e korlátozni valamivel a bírósági tárgyaláson? (Sajnos apuka nem túl megbízható és nem hajlandó alkalmazkodni a gyerek kialakult napi szokásaihoz sem és sorolhatnám...)

Segítségét előre is köszönöm
K.Szandra

Blankam # 2014.06.18. 20:51

Tordesillasnak! Köszönöm gyors válaszát! Blankam

tina1976 # 2014.06.18. 13:54

Toresillas!
Köszönöm a segítőkész választ.Telefonos kapcsolattartást nem írtak elő,csak a folyamatos láthatásnál olvastam fórumokon,hogy magában foglalja.Igen,nyáron 1 hete van apukának.Akkor továbbra is és a folyamatos,tehát viszi 2 hetente.A családsegítőhöz fordultam,jövőhétre kaptunk időpontot a gyerekkel.Ott mondták,lehet apukát is meghallgatják majd.Ez lenne a legjobb!Kérni is fogom! Egyébként pszichológushoz is hordtam tavasszal alkalmanként ,annyira megviselte ez az egész.

Tordesillas # 2014.06.18. 13:25

tina1976

Ha jól értem folyamatos kapcsolattartási hétvége maradt el a gyermek miatt, akkor annak jár a pótlása az apának.
Ha a telefonos kapcsolattartásról pusztán annyit írtak, hogy jár, akkor az igen tág határokat jelent, amíg nem minősül zaklatásnak.

Ha jól értem nyári szünetre egy hét időszakos kapcsolattartás jár, amin kívül akkor van kéthetenként folyamatos kapcsolattartás is.

Javasolnám közvetítői eljárás igénybevételét mindhármuknak.

Tordesillas # 2014.06.18. 13:19

Blankamnak!

A Családjogi törvény már nincs hatályban, amíg hatályban volt addig sem szabályozta a kapcsolattartás időtartamát.
Az új Ptk. sem szabályozza.
Ha nincs leírva a szabályozásban, akkor jogilag nem jár, viszont lehet kérni a kapcsolattartás megváltoztatását erre hivatkozva, és biztosra vehető, hogy meg fognak állapítani kapcsolattartást a nyári szünetre is több hét időtartamra, könnyen lehet, hogy a felét is.

tina1976 # 2014.06.18. 12:57

Kedves Papiros!
A gyereknek sem és apukának sem mondtam,hogy nem ismerhetik meg egymást,hiszen ez az élet rendje,független attól,hogy gyorsan zajlott minden..Ő cselekedte azt,amit,mert azt találta jónak.De akkor miért kérdezte meg a gyereket előtte 3 nappal?!nem számít neki a véleménye,az érzéseit. Én annyira kértem apukát,mikor már összeköltöztek,hogy az érintkezések minimálisak legyenek,az ott töltött idő legyen a gyereké,mert megszenvedte ezt az egészet.Ebben egyet értettünk,de a gyakorlatban nem működik,a gyerek panaszkodik.A találkozások egész eddig normálisan zajlottak,nem volt gond.Én elengedtem velük a gyereket,sose tartottam vissza,igaz mondtam neki,ha valami nem jó,nem tetszik szóljon nyugodtan apának,vagy hívjon engem.És egész eddig nem volt probléma.A lányt én nem ismerem,nem találkoztam vele.Annyit tudok,amennyit a gyerek mesél,ha hazajön.Nem zavarom őket,az ő idejük maximálisan az övéké,azt csinálnak,amit akarnak,oda mennek ahová akarnak.Nem tudok apukával normálisan kommunikálni,mert mindent támadásnak vesz.A gyerek fél elmondani apának az érzéseit,mert ha elmondja attól fél,hogy kikap,vagy apa nem fogja szeretni.Nem tudom miért érzi így.Próbálom biztatni,hogy álljon a sarkára,mondja meg,ne tartsa magában,ne féljen,mert nincs mitől félnie.Apának meg kellene érteni mindezt.De sajnos nem érti.A telefon se zavar,de a 16 hívást kicsit soknak találom egy nap alatt,csak mert apuka nem szeret egyedül lenni.A beszélgetéseknek semmi tartalmi jellege nincs,minek kell egy nap alatt 10-szer megkérdezni mit csinál,mivel játszik...Előtte meg 1 hétig fel se hívta. :-( Az elmaradt láthatást be kell pótolni,mikor a gyermek nem szeretett volna elmenni?

Papiros # 2014.06.18. 12:22

Kedves tina1976!
Nem vagyok szakember "csak" az általad vázolt helyzetet illetően mindkét oldalon álló gyakorló szülő.
Tapasztalataim szerint a hatósági út nem segít, csak ront a helyzeten.
Ha a gyereked érdekeit szeretnéd szem előtt tartani, akkor vele 10 évesen már meg lehet beszélni, hogy meg kell ismernie előbb az idegent és csak azután próbáljon meg véleményt alkotni. Félelmét a megismerés által tudja leküzdeni. Legyél te ebben a legjobb partnere, ezáltal bizalmasa is.
Ha te rajtad érzi azt a gyerek és a külön élő szülő is, hogy te nem szeretnéd, ha megismerkednének, valószínűleg ezért választotta apuka az elkerülő megoldást.
Te tehetsz a legtöbbet azért, hogy ez az új helyzet a legkevesebb probléma árán legyen megoldva. Ha ti szülők tiszteletben tartjátok egymás gyerekkel töltött idejét, zavartalanná teszitek azt, te pedig engeded, hogy lehetőleg telefonon akkor beszéljenek amikor akarnak, hidd el a gyerek lesz ennek a legnagyobb nyertese.

tina1976 # 2014.06.18. 11:52

Tisztelt fórumozók!

Kapcsolattartással és láthatással lenne pár kérdésem Önhöz.Mikor elváltunk a bíróság úgy szabályozta,hogy minden páros hétvégén szombaton 10 órától vasárnap 17 óráig elviheti az apuka a gyermeket.Páratlan héten szerdánként van 1 órája 16-17 óra között,mely áttehető más napra,illetve övé az ünnepek páros napja 10-17 óráig,valamint a nyáron 1 hét,melyben május 31-ig meg kell egyeznünk.
A gyermek -10 éves- nemrég az egyik hétvégén nem szeretett volna édesapjával elmenni és nem is ment el.Előtte nem volt probléma ezzel.A gond a fiam szerint apa barátnője,akit nem kedvel,és az,hogy apa megígérte és nem tartotta be a megbeszélteket....Apuka rövid idő alatt nagyon sok mindent ráerőltetett a gyermekre,sokszor össze-vissza beszélt neki.A gyermek véleményét kikérte még márciusban,hogy szeretné-e megismerni a barátnőjét.A gyermek nemmel válaszolt.A szerdai láthatásnál,azaz 3 napra rá apuka magához vitte a gyereket,ahol ott volt a barátnő és találkozniuk kellett.Apuka kérte a fiunkat "anyának ne mond meg". Nem értem miért kellett hazugságra kényszeríteni a gyereket.Próbáltam apukát kérni,hogy a barátnővel az érintkezések,a puszilkodások minimálisak legyenek.Ebben először egyet értettünk,de nem működik,mert a gyerek folyamatosan panaszkodik.Mikor apukának elmeséltem,mert a gyerek nem merte apának elmondani a válasz az volt,"ha ezt állítod fiam többet nem jövök hozzád".Mondtam a gyereknek apának mondja el az érzéseit,mert én hiába próbálkozom nincs értelme,nem hallgat rám,ilyenekkel vagdalkozik.Valószínű ezért sem szeretett volna elmenni a fiam.A barátnővel való összeköltözés előtt mondta apa a gyereknek,innentől kezdve nincs az,hogy nem jössz,ha itt van...Ezek a dolgok nem egészen két hónap alatt zajlottak le.Most,hogy nem ment el a gyerek,magyarázta neki,hogy 18 éves koráig azt kell csinálnia,amit a szülő mond,hogy ... szereti őt,és látja ő is szereti a barátnőt.... Pünkösd hétfőn például elfelejtette,hogy a gyerekért kellett volna jönnie.A keresztszülők szeretnék apa hétvégéjén elvinni a gyereket,de apa közölte a fiunkkal,hogy az az ő hétvégéje,arra ne tervezzenek semmi programot,előtte meg megkérdezte szeretne-e elmenni.Csaponganak apuka gondolatai,melyet a gyermek sem ért.Nem értem miért nem lehet normálisan kommunikálni,miért kell a gyereket megvonni az esetleges különleges programoktól.Most ott tartok,hogy a családvédelmi szolgálathoz fordultam,mert a gyerek érdeke a normális kommunikáció a szülők között,de apával nem lehet,mert mindent támadásnak vesz.
Kérdésem az lenne,hogy azt az elmaradt hétvégét ezzel a bírói ítélettel be kell-e pótolni illetve,hogy ez a bíró döntés folyamatos és időszakos kapcsolattartás is egyben? Ha igen,akkor nyárra megszűnne a 2 hetenti elvitele apának és csak nyaralni vihetné? Azt tudom,hogy az elmaradt ünnepet nem kell pótolni.A telefonos kapcsolattartás mit takar? Normális az,ha apuka,mert ő nem szeret egyedül otthon lenni 16-szor hívja a gyereket?
Köszönöm a válaszokat!
Krisztina

Blankam # 2014.06.18. 05:27

Szabályozza-e a családjogi törvény az iskolai szünetek alatti láthatás, együttlét időtartamát? A meglévő megállapodásuk szerint a gyermek a tavaszi, őszi, téli szünetekben fele időt a a másik szülővel töltheti, de joga van-e a másik szülőnek a nyári szünidő felére is?

pohicop # 2014.06.15. 06:46

Ez ritka eset. Vagy mindkét fél hül.e vagy az egyik az esetek 99%-ban :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.14. 21:38

Én úgy gondoltam, - normális esetben - a két szülőnek kellene ebben megegyezni!
Ez így is van. Ha meg tudnak egyezni, sem a bíróság, sem a gyámhatóság nem szól bele a dolgukba.
Miről is beszélünk tulajdonképpen?