Gyerekláthatás


szg69 # 2013.11.28. 03:52

Kedves habok, sorba mennék, mert érdekes kérdéseket hoztál fel.

Ha a gyerek kapcsolattartás alatt lesz beteg az apa a maga idejében minden bizonnyal gondoskodni fog róla, mivel a gyereke és szereti őt. Nem anyai privilégium ezek közül egyik sem. Egy beteg gyerekről gondoskodni, ápolni legalább annyira erős kötelék mint egy egészségesnek programot szervezni. Lehet meglepő, de ezt apák is meg tudják tenni, nem kell otthonról (!) hazavinni a gyereket csak mert beteg lett.

Sokmindent tehetsz. Sajnos sajátos anyai attitűd a gyereket bepánikoltatni. Ez sokkal finomabb és fondorlatosabb mint nyíltan az apja ellen nevelni - de sokkal gyilkosabb a gyerek számára. Amit én javaslok: őszintén és széles mosollyal, teljes lelkesedéssel beszélj a gyerekkel/nek arról, hogy milyen jó, hogy szerető apja van, aki ragaszakodik hozzá, törődik vele és neki milyen jó, hogy az apjával lehet (szemben pl. sok gyerekkel, akinek az apja válás után eltűnik). Ha ezt megteszed sokat fog változni a helyzet.

Hivatalos állásfoglalás nincs, ezeket törvény nem szabályozza.

Hogy egy kiskanállal adagolt kapcsolattartás mekkora kín egy apának arról kevés nőnek van fogalma. Kettő szó: állandó időzavar. Ugyanis az a kicsike idő, amit sikerült apáknak elérni és aminél kevesebbet már bíróságok is szégyellnek megadni a gyakorlatban igazából semmire nem elegendő. 14-ből 1-2-3 nap alatt próbáljon meg az apja a gyerekkel: játszani, meghitt időt együtt tölteni, a barátokkal találkozni, rokonlátogatóba menni, beszélgetni, közös programot szervezni / élményt nyújtani stb. Ez lehetetlen - de ezt a lehetetlen helyzetet nem maguk az apák teremtik. Ebbe vannak kényszerítve. És ilyenkor jön a melyik "ujjamat harapjam" és fordul elő az, aminek normális körülmények között nem lenne szabad: hogy mondjuk a beteg gyerekkel mennek el egy szülinapot megünnepelni vagy egy baráti programra. Hiszen ha most nem megy el, akkor 2 hát múlva jön a következő lehetőség - és lehet, akkor a mostani program nem kivitelezhető. Ezek a napok bizony spiccre vannak járatva - és valami még így is mindíg kimarad.

Nem, nem lenne neki jobb otthon. Először is az apjával is otthon van ! Mert az a másik szülője. Másrészt szüksége is van a másik szülőjére, az nem kiváltható, helyettesíthető.

Nem is kellene a gyereknek telefont adni. A kiskanálnyi időt had töltse az apa a gyerekkel. Nem kell oda az anyja, sem élőben, sem telefonon. had töltődjön fel az apjával - zavartalanul. Joga van hozzá , és az apjának is.

A 2 évesnél mint fent: időzavar. Ezt nehéz felfogni annak, akinek a gyerekekkel való törődés, együttlét sokszor még sok is (és mondjuk leadják nagyszülőkhöz/barátokhoz pár órára). Ez a bőség a különélő / kapcsolattartó szülő számára nem létező fogalom. Igen, ez se normális de ez van: sajnos az a délutáni vagy az esti lecsippentett 1-1 óra is számít. Szomorú, de ez van. Ha belegondolsz egy 10 éber, együtt tölthető órának az a 10%-a. Luxuscikk az idő a kapcsolattartó szülőm számára. És sajnos itt lép be a másik faktor is: majd nálad úgyis kipiheni magát. ÉS ahogy írod, így is van. Sem egyikben sem másikban nincs csodálnivaló.
Ettől ő még nem rossz apa, aki nem szereti a gyerekét, vagy nem gondoskodik róla. Csak mondjuk alvás helyett játszogat vele. Vagy ül és gyönyörködik benne. Ki tudja.

Meg kellene nézni miért nem hajlandó veled szóba állni. Korábban normális, kommunikáló emberek ritkán kezdenek maguktól abnormálisan viselkedni. Én azt például borítékolom, hogy gyerekét szerető lelkű apa számára megbocsáthatatlan az az anyai magatartás, amikor egy nő a gyereket saját tulajdonának tekinti, és kihasználja a jogi környezetet, megkövült bíró szokásokat, részrehajló gyámhivatalokat, hogy az apát kitegye a gyerek mellől. De lehet még másik ezer oka. De a gyerek kérdés szerintem központi - központibb mint mondjuk egy vagyoni vita, mert pénzt az ember így vagy úgy csak tud csinálni az életében, e a gyereke szeretét, a gyermekéveit azt sehogysem lehet pótolni - ha meg van fosztva tőle.

kopcsandim # 2013.11.26. 12:26

Tisztelt Fórum!
Olyan ügyben kérném a segítséget,hogy idén kettő és fél év után a 14.tárgyalás alkalmával
hoztak ítéletet gyermekelhelyezés ügyében, amit elvesztettem. Ez nyár elején volt. Beadtam a fellebbezésem. Időközben az ítéletet
hozó bírót kinevezték a másodfokú bíróság elnökhelyettes-évé,amit én a tárgyalás után tudtam meg. A másodfokú tárgyaláson szó sem volt az elsőfokú ítéletben hozott döntés mikéntjéről, a bírót csak az érdekelte hogy négy éve, hogy költözött el a volt feleségem a gyerekekkel.
Szó se volt az én fellebbezésem tartalmáról.Az érdekelne hogy ez törvényes -e hogy olyan bíróság tárgyalja az ügyet amely érintett az első fokon hozott ítéletben. Illetve, most annak a bírónak a beosztottai hoztak egy jogerős elutasító végzést. Hova tudnák ez ügyben fordulni?
Előre is köszönöm a segítséget!

sanya078 # 2013.11.25. 19:49

Tisztelt fórumozók.
Újfent lenne egy kérdésem, bár ne lenne.
Történetesen a volt páromat, akivel van egy közös gyermekünk, peres ügyei lettek a múltból, TB, ADÓ csalás, közüzemi szolgáltatók elleni szabálysértés, (óra mágnesezés), és fiktív számlákkal való lakbér fizetése az ingatlan tulajdonosának, aki Kft. Nem tudom ezen ügyek után a volt párommal mi lesz... De ha véletlen lenne is vele valami, mivel ő a kijelölt gyámja a gyerekünknek, a bíróság szerint még anno, szóval ezek ügyek után ne adj isten letöltendőt kap, elképzelhető hogy hozzám kerül a gyermek, vagy erről ki dönt, hogy fogalmazza meg a jogszabály, mert ugye én vagyok a vér szerinti következő rokona, az apja. Nem rosszból kérdezem mindezt, csak ha valami is így lenne ez irányban, jobb felkészülni, életteret, és mindent ami kell a picinek előre biztosítani.
üdv
Sándor

habok # 2013.11.24. 16:42

Tisztelt Fórumozók,

mi a teendő akkor, ha gyerek a láthatás alatt lesz beteg? Apukának kötelező hazahoznia, vagy ez a belátására van bízva?

Mit tehetek én, ha sírva könyörög a gyerek, hogy menjek érte, de ez az apa ideje?

Van erre nézva vhol hivatalos állásfoglalás? Vagy a józen észre van bízva, amit sajnos néha felülír a másik iránti határtalan gyűlölet.

Már van végzés, eszerint neki jár a meghatározott idő.

De ha a beteg gyereket étterembe és programokra hurcolja -arra hivatkozva, hogy a többiek érdeke ezt kívánja - akkor szerintem jobb lenne neki itthon.

Mit lehet azzal kezdeni, ha elveszi a gyerekektől a telefont, hogy ne tudjanak elérni engem és csak a láthatás végén adja vissza? Szintén józan paraszti ész, gondolom...

Másik kérdésem, ha a 2 évest soha nem fekteti le se délután, se este időben aludni, azt nekem "le kell nyelnem", mert az ő idejében azt csinál a gyerekkel, amit akar, vagy lehet tenni valamit?

A kicsi minden láthatás után 2-3 napig nyűgős és a szokásos délutáni alvása 2* olyan hosszú, mint máskor.

Most kezdődnek a mindennapi problémák és kommunikáció nulla, egyszerűen nem hajlandó velem szóba állni.Csak szajkózza, hogy neki jár, nekem kötelességem , de a gyerekek érdekei esetleg kérései sehol nincsenek a listáján.

sanya078 # 2013.11.24. 13:55

Tisztelt fórumozók.
Újfent lenne egy kérdésem, bár ne lenne.
Történetesen a volt páromat, akivel van egy közös gyermekünk, peres ügyei lettek a múltból, TB, ADÓ csalás, közüzemi szolgáltatók elleni szabálysértés, (óra mágnesezés), és fiktív számlákkal való lakbér fizetése az ingatlan tulajdonosának, aki Kft. Nem tudom ezen ügyek után a volt párommal mi lesz... De ha véletlen lenne is vele valami, mivel ő a kijelölt gyámja a gyerekünknek, a bíróság szerint még anno, szóval ezek ügyek után ne adj isten letöltendőt kap, elképzelhető hogy hozzám kerül a gyermek, vagy erről ki dönt, hogy fogalmazza meg a jogszabály, mert ugye én vagyok a vér szerinti következő rokona, az apja. Nem rosszból kérdezem mindezt, csak ha valami is így lenne ez irányban, jobb felkészülni, életteret, és mindent ami kell a picinek előre biztosítani.
üdv
Sándor

egryery # 2013.11.24. 12:13

Köszönöm a választ :) Az egyik dolog az, hogy igen,kellene a péntek délután, hogy meg tudjon tanulni és egy kicsit tudjon játszani is, ugyanis minden nap 5-re ér haza iskolából,mire átöltözik,eszik, a leckét megírja,ott van,hogy feküdhet is le,csak a hétvége van szabadidő...a másik dolog pedig az, hogy el sem vihetné anélkül őket, hogy velem nem egyeztet előre.....

Ahogy írtam is, nem foglalkozok a bírósági hercehurcával, se időm,se türelmem nincs ,hogy x időnként a bíróságra rohanjak tárgyalásra..az információ csak azért kell, hogy az "orra alá tudjam dörgölni" amikor is veri a mellét, hogy ő bizony segíti a gyerekeket, amikor vesz egy cipőt vagy egy pulóvert....abból a pénzből nem nehéz nagy mellénnyel járni,meg dorbézolni ,ami amúgy is a gyerekeknek járna :( Csak hát ő folyamatosan azzal vagdalkozik, hogy ebben egyeztünk meg a bíróságon 6 évvel ezelőtt...

monalisa1 # 2013.11.24. 11:49

Mondjuk kellene a gyermeknek az a péntek délután amit otthon tanulással- készüléssel tölt - hétfőre, hogy aztán a szombat-vasárnap a láthatásé. (Aztán még az is lehet hogy a péntek délutánból valamennyit a kis barátaival is akar tölteni, mert az "apás" hétvégén nincs otthon.)

A 13. és a 14. havi fizetések is a jövedeleme tehát abból is jár a t.díj. (Arányosan számítsátok bele a t.díj havi összegébe.)

Csak muszáj rendnek lennie...

egryery # 2013.11.24. 10:27

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. 6 éve, hogy 2 gyerekkel elváltam..eddig nem is igazán volt gond a volt férjemmel, de mostanában a "kedves felesége" egyre gyakrabban bekavar. Most azt találta ki, hogy ő bizony havonta be fog menni az iskolába és megnézi a gyerekek jegyét.

Tudom, hogy a volt férjemnek külön élő szülőként is joga van hozzá,de a "kedves feleségének" is??

A másik problémám: bírósági határozat szerint a láthatás minden páros hét szombat 9.00- vasárnap 18-ig tart, valamint az ünnepek is meg vannak határozva. Most történt a hétvégén, hogy úgy beszéltük meg az ex-szel, hogy szombaton viszik a gyerekeket reggel, erre pénteken 12.30kor telefonál a kisebbik gyerekem osztályfőnöke, hogy apuka ott a gyerekért az iskolában és a láthatásra hivatkozva szeretné elvinni a gyereket. Megteheti ezt? Köteles vagyok rábólintani az ilyen helyzetekre? Mellékesen megjegyzem, hogy sosem volt gond a láthatással, mert mindig én alkalmazkodtam hozzájuk..mivel az ex külföldön dolgozik, úgy lett igazítva a láthatási időpont, hogy akkor tudja vinni őket,mikor itthon van....volt, hogy minden hétvégén mentek, volt,hogy csak 2 hetente,de olyan is mikor havonta. Viszont amit művelnek mostanában az már nekem is sok és a józan paraszti eszemmel azt gondolom, hogy ahhoz nincs joga, hogy csak úgy elvigye a gyereket az iskolából,pláne, hogy még csak rám sem telefonált.

Még egy és egyben az utolsó kérdés a tartásdíjra vonatkozóan...a bíróság anno úgy állapította meg, hogy gyerekenként ,havonta a jövedelme 20%-a, de minimum 10.000Ft...a 2 gyerekre 2008-ig 20.000Ft-ot kaptam havonta,2009 januárjától saját magától 25.000Ft-ot kezdett utalni, 2013 januártól pedig havi 30.000Ft-ot.Nincs is ezzel probléma, viszont amióta elváltunk ,folyamatosan Németországban és Ausztriában dolgozik( nem minimálbérért, hanem havi 1300euroért !!) Azért nem kis különbség van a havi 30.000Ft és az 1300-nak a 2x 20%-a között...ilyen esetben követelhetném tőle a fizetése utáni gyerektartást? Eszemben sincs bíróságra szaladgálni és a gyerekek nyugalma megfizethetetlen (egy agresszív állat amúgy,mert iszik), csak a jogaink miatt érdekelne,ahogy az is, hogy a 13. és 14. havi fizetéséből is kellene, hogy fizessen?

Válaszotokat előre is köszönöm.

fantac # 2013.11.21. 10:55

Kedves Kaméleon!

Igen, elolvastam Szabó Máté ombudsman írását. Számomra is világos, hogy papíron ugyanolyan jogok illetnek meg engem is, mint külön élő szülőt, de ahogy te is írtad, sajnos ez nem mindenki számára egyértelmű.
Mivel nem vagyok egy konfliktuskereső ember, ezért az „odadörgölést” természetesen csak jelképesen értettem. Köszönöm tanácsodat. Lehet, hogy valóban ez lesz a járható út, hogy az óvoda vezetőt megkeresem, bár az anyuka egyértelműen kikötötte, hogy meg se próbáljak beszélni senkivel az óvodában, mert nem fognak szóba állni velem, mivel nincs jogom ehhez. Szerinte ezzel csak bajt okoznék a gyermekünknek is.
Kérdem én, hogy valóban baj, ha az apa 1 évben 2x-3x szeretne részt venni ünnepségeken (Mikulás, farsang, stb.)? Szerintem ez a gyermek érdekét is szolgálja. Hogy a későbbiekben legyen emléke a közös ünnepségekről is. De sajnos úgy tűnik, hogy ezt a felelős szervek nem feltétlenül gondolják ugyanígy.
Azért köszönöm a segítséged még egyszer.

kaméleon # 2013.11.20. 22:21

Kedves Fantac, sajnos nem vagyok jogász, bár, a mai állapotok szerinti gyh-val, egyes pedagógusokkal, vagy akár a különélő szülők nagy részével szemben, sztem jogászként sem nagyon lennék képes olyan tuti tanácsot adni, ami biztos sikert hozhatna. Mint látod (ha elolvastad), a hivatkozott esetben az ombudsman az akkori közoktatási törvényből és a csjt-ből indult ki. Azok az alapelvek az új jogszabályokban is megmaradtak. Az új köznevelési törvény sem tesz különbséget a szülői jogok és kötelezettségek tekintetében a gondozó és a különélő szülők között. Attól azonban, hogy értelmesen gondolkodó embernek, sőt, hozzáértő ombudsmannak mindez egyértelmű, a végrehajtásra hivatottak(?) nem nagyon szokták zavartatni magukat.
Azt nem tudom, hogy az ombudsman köv. mondata alapján pl., lett-e vmi eredmény, de ha igen, azt nyilván könnyebben, vagy nagyobb hatékonysággal lehetne „dörgölni”: „A vizsgálat során a felmerült kérdésekkel összefüggésben a közigazgatási és igazságügyi minisztert álláspontja kifejtésére kértem.” Reméljük, hogy ebben más, tőlem kompetensebb fórumozó tud még valami hasznosabbat is hozzátenni.

Úgy gondolom, hogy amíg az óvoda álláspontját nem ismered, nem is nagyon érdemes „dörgölésre” készülni. Mindenképpen jobb azzal az elvárással megkeresni az intézményvezetőt, hogy végül sikerül elfogadható megoldásban megegyeznetek. Egyébként, ha úgy véled, hogy hosszadalmas, esetleg könnyen elmérgesedő kapcsolattartási csatározásokra számíthatsz – bár, ezekben az ügyekben valóban nincs garancia – valószínűleg jobb lenne egy megbízható és hozzáértő ügyvéd segítségét kérni. (Innen ObudaFant pl., bátran merem ajánlani. Ha ezen felül szeretnéd, e-mailben én is szívesen megosztom veled az e körben eddig összegereblyézett, de sajnos közel sem tökéletes tudásom.)

fantac # 2013.11.20. 13:27

Kedves Kaméleon!

Köszönöm a válaszát. Sajnos az, hogy megállapították, hogy a külön élő szülők sok esetben megkülönböztető bánásmódban részesülnek (akkor is, ha nem tanúsítanak zavaró magatartást), még a gyakorlatban nem nagyon jelent változást.
Tud esetleg Ön konkrétan vmilyen törvényről, szabályozásról amit ilyen esetben az óvoda/iskola "orra alá" lehet dörgölni? (Bár jelen esetben az új óvoda valódi hozzáállását nem ismerem, csak az anyuka szabta feltételként, hogy nem vehetek részt sem ünnepségen, sem szülői értekezleten.) Vagy el kell fogadnom, hogy ilyen programokból nem vehetem ki a részem?

kaméleon # 2013.11.19. 17:31

Kedves Fantac, annyit tudok segíteni, hogy pl. Szabó Máté egy erre irányuló vizsgálatában ( 201102201.rtf ) egyszer már megállapította, hogy az oktatási intézmények a különélő szülőket – hibásan – megkülönböztetéssel kezelik a tájékoztatási kötelezettségük teljesítésekor. A gyermekek iskolai életével, előmenetelével kapcsolatos tájékoztatáshoz ugyanis mindkét szülőnek egyformán joga van. Ez a szülői felügyeletet gyakorló szülő jogait nem csorbítja.

Az ünnepségekkel kapcsolatosan sajna nincs biztos tudásom, de a fenti okfejtésből, és persze a gyermeki jogokból, jogszabályokból stb., logikusan nemigen lehet más következtetésre jutni, minthogy az iskolai élettel kapcsolatos rendezvényekből, ünnepségekből nem lehet a gyermekével egyébként felelősen törődő különélő szülőt sem kizárni. Erre nem lehet elfogadható, általános indokot találni, az egyedi esetekre (pl. mások előtt balhézó szülők) meg méltánytalan lenne hivatkozni. (Legalábbis egy normális világban.)
Attól a gyámhivataltól, amelyik a kérelmeket azzal intézi el, hogy tanuljanak meg a háborús szülők kommunikálni, és miközben az esélyek nagyon egyenlőtlenek, az egyik szóba sem áll a másikkal, stb., intézzék el egymás között a vitáikat, sajnos nem sok jó várható a jövőben sem. Azért addig a pontig, amíg a gyerek nem sérül, minden lehetőséget meg kell próbálni.

fantac # 2013.11.19. 14:42

Tisztelt Fórumozók!

Feleségemtől 4 éve elváltam. Közös, jelenleg 5 éves gyermekünket a bíróság nála helyezte el, az én szülői felügyeleti jogom szünetel. A bírósági egyezségben a láthatásra a következők vannak meghatározva :
„Folyamatos kapcsolattartás címén az apát megilleti a láthatás páros heteken szombat 9 órától vasárnap 17-ig óráig, valamint az apát a láthatás a gyermek érdekeit és programjait figyelembe véve, az édesanyával történő egyeztetést követően, korlátozás nélkül megilleti.”
Ennek tekintetében a két heti láthatások általában gond nélkül lezajlanak, de ennél több kapcsolattartást az anya nem tesz lehetővé számomra. Ezért újraszabályozást kértem az illetékes Gyámhivataltól, melyben a következőket kértem:

  • folyamatos kapcsolattartás címén péntek 17 órától vasárnap 18 óráig kértem a láthatást
  • óvodai, iskolai programokon való részvétel (mert a volt feleségem szerint nincs jogom részt venni semmilyen ünnepségen, szülői értekezleten)
  • telefonos elérhetőség

Ezt a kérelmemet 8 hónapnyi huzavona után elutasítottak azzal, hogy inkább tanuljunk meg kommunikálni az anyukával. Éppen ennek hiány miatt kértem az újraszabályozást, de ezt senki nem vette figyelembe. Most másodfokon van az ügy, de félek, itt is elutasítanak, annak ellenére, hogy jogom van kérni az újraszabályozást.
A gyermekünk időközben új óvodába jár, melyről semmiféle tájékoztatást nem kaptam. A gyámhivatalnál is azt az infót kaptam a nagyon „kedves” ügyintézőtől, hogy nekem nincs is semmi közöm ahhoz, hogy hova jár a gyermekünk. Az anyuka leveléből pedig kiderül, hogy állítólag az óvoda hozzáállása is hasonló:
„…nem támogatják elvált szülők gyermekénél az óvodai kapcsolattartást az apukának…”

Kérdésem a következő:
Ha a másodfok is elutasítja kérelmemet az óvodai, később iskolai rendezvényeken való részvételemet, és az így nem szerepel hivatalos papíron, akkor valóban nincs jogom részt venni sem ünnepségen, sem szülői értekezleten?
Az intézmény valóban tehet ilyen kikötéseket, hogy nekem, mint elvált szülőnek nincs jogom érdeklődni gyermekem fejlődéséről, illetve ünnepségeken részt venni?
Hangsúlyozom, nem bajt keverni akarok, csupán részt venni a gyermekünk életében úgy, hogy ne csak a két hetenkénti láthatás legyen, mint közös élmény.
A segítséget előre is köszönöm.

szoporty # 2013.11.15. 13:00

derill

Köszönöm segítő szándékát és válaszát. Kár hogy ezt a törvény tisztelt bíráink és a gyámhatóság nem ismerik! és nem ezek szerint döntenek!

szoporty # 2013.11.13. 16:46

T. Fórumozók!
Van-e olyan törvény, hogy a gyereket nem lehet elhozni az anyjától láthatásra akár 1-2 órára hetente! Most egy semleges helyen találkozunk délután! Elrendeztem kb egy hónapja a munkahelyemen, hogy fél órával hamarabb eljövök bizonyos napon (majd később letudom) most már ez sem jó, délelőtt lenne neki megfelelő a láthatás! Ez már munkahelyemen sem nézik el, veszélyben lesz a munkám! akkor miből fizessem a gyerektartást? Hétvégén a találkozó helyen nincs ügyfélfogadás, nyitva tartás! Miért nem lehet elhozni akkor szombaton, vagy vasárnap 2 órára? Volt feleségemmel nem lehet megbeszélni, nem egyezik bele!! Mitévő legyek? Már tartozik 3 nappal így is! A bepótolás úgy sem jó, hogy egy héten kétszer 2 óra. Akkor mi legyen? A bírósági döntés (mert vele nem lehetett sehogy zöldágra vergődni) heti 2 óra délután! Neki programja van!Nekem sem lehet a munkahelyemen "ugrálni" amikor ő füttyent!

vigyorgó # 2013.11.08. 08:11

Tisztelt Fórumozók!
Gyerekláthatással kapcsolatban fórumozok! 1 éves a gyermekem, kértem, hogy hozhassam el akár pár órára is, feleségem nem engedi! Egyezség, hogy heti 2 óra, Miért nem hozhatom el?!
" Egy bizonyos életkor alatt a gyerek még komolyan megsínyli, ha akár csak néhány óráig nem látja az anyját." ........Ezt a választ kaptam itt a Fórumban!

Most hozzák be jan. 1-től a törvényt, hogy a gyerek 1 éves kora után az anyuka dolgozhat!! Jelenleg 2 éves kora után dolgozhat, de az apuka már most is kiveheti a GYED-et!
Nem fogja megsínyleni az 1 éves gyerek ha az anyuka dolgozik?! csak azt ha az apja elhozná?
Miről beszélünk??!

monalisa1 # 2013.11.05. 18:11

Sok anyuka örölne ha legalább két hetente egy fél délután szabad lenne: fodrász, kozmetika, barátnők, takarítás stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.05. 17:42

Erről ne jogászt kérdezz, hanem jósnőt.

Tündérbogár # 2013.11.05. 15:51

Megállapodás hiányában megítéli a bíró a hétköznapot, ha az egyik fél nem akarja?

monalisa1 # 2013.11.05. 15:12

Úgy és abban állapodnak meg a szülők ami mindenkinek, és minden tekintetben jó. Aztán az iskoláskort elérve ismét...

Tündérbogár # 2013.11.05. 13:29

Kedves Monalisa, köszönöm a választ. Láthatás csak vasárnap és hetente volt! Ilyenkor hogy lesz a láthatás, közös megegyezés hiányában? Kéthetente hétvége? Hétköznap nem volt eddig láthatás!

monalisa1 # 2013.11.05. 12:15

Egy 3 éves gyermek akár már ott is aludhat az apánál, miért is ne. (Ha eddig minden vasárnap napközben az apával lehetett akkor már "szokva" van oda.) Persze az első időben furtsa lesz a kicsinek de a változást- a jót egyből élvezni fogja.) Tehát a továbbiakban kéthetente és ekként, miközben a heti egy-egy szokásos hétközbeni láthatás megmarad.

Ha az anya nem járul hozzá akkor muszáj lesz a gyámhatósághoz fordulni,., végső soron a bíróság ujraszabályozza a kapcsolattartást: a körülmények rendre változnak!...

sagit # 2013.11.05. 11:11

Tündérbogár!
Szerintem láthatás újraszabályozásnán nem fognak pszichológiai vizsgálatot kérni.
Maradva a realitás talaján simán elérhető 3 éves múlt gyermek esetében a minden 2. hétvége + egy hétköznap délután minden héten.

sagit # 2013.11.05. 11:09

Iboly4
Ha lesz bírósági határozat akkor is neki kell majd a gyermek lakhelyére menni és átvenni őt. Ha megegyezést akarsz és teljesíteni tudod vidd el félutig és vegye át ott. Bár ez csak szőrszálhasogatás, mert ha nem megy érte akkor neki nem fontos!

Tündérbogár # 2013.11.05. 10:06

Fiam láthatás növelésére nyújtott be keresetet. Eddig a lányát (3 éves múlt) vasárnaponként láthatta 8-17 óráig, hetente. Ezen felül egyeztetés alapján volt lehetősége a láthatásra. Mi most a legtöbb, amit jogilag elérhet? Anyuka nem akar egyezkedni, a törvény szerint kíván eljárni, nem kíván plusz láthatást adni. Ha pszichológiai vizsgálatot kérünk, növelheti a láthatás esélyét? Amennyiben igen, milyen mértékben egy 3 éves esetében?