Gyerekláthatás


iboly4 # 2013.10.31. 18:00

Szia,
pontosan ezt csináltam, leírtam neki, hogy mikor , hova jöhet értük. Erre válaszként megkaptam, ha nekem fontos, hogy a gyerekek az apjukkal is legyenek, akkor hova, mikor vigyem a gyerekeket.

Válaszként leírtam, hogy jó lenne már egy rendszer végre és amúgy is a lakhely ről elviszi és oda vissza az általános, csináljuk hát ezt, újra megadtam az időpontot, stb..

Válasz nem érkezett, vártuk, nem jött. Rákérdeztem, mi van, újfent az a válasz, ha nekem fontos, vigyem oda, biztos meg tudom oldani, ott várja őket.

Most itt tartunk.

sagit # 2013.10.31. 15:00

Hááát a határozatig ajánlanám az egyszer te viszed egyszer ő megy érte felállást.
De mivel megegyezni nem tudtok nagy valószínűséggel ebben sem, így a helyedben leírnám neki hogy mikor láthatja, viheti a gyermekeket és jöjjön értük.

iboly4 # 2013.10.31. 13:09

SOS segítség kellene.
Őszi szünet. Még nincs bírósági határozat, tehát nincs semmi szabályozás, se végrehajtani nem lehet semmi.

Szóval a kérdés: apuka ragaszkodik hozzá, hogy én vigyem el hozzá adott napon a gyerekeket láthatásra, a közös házunkba, ami közös tulajdon és mellesleg ő sem lakik ott, de minket sem enged oda,én most nem albérletben lakom a gyerekekkel, ő meg a nőjével a belvárosban

Eddig gyerekátadás: parkolókban (tavasszal hiába kértem, hogy hadd vigyem oda a gyerekeket a házhoz, nem engedte, aztán miután kiderült címünk, kértem, hogy a parkoló helyett inkább jöjjön a gyerekekeért a mi lakhelyünkre, amit 1-2 meg is tett.
Most azonban átváltott és azt akarja, én vigyem a gyerekeket a láthatásra, majd haladéktalanul tűnjek el onnan. Amennyiben ennek nem teszek eleget, úgy nem biztosítottam számár a a kapcsolattartást.

Kérdésem a következő: ha a megbeszélt időben várjuk a gyerekekkel a lakásunkon, minden összekészítve, ő nem jön ide a gyerekekért, mondván én vigyem a gyerekeket oda, tényleg akadályozom a kapcsolattartást?
Rákérdeztem, le nem mond a láthatásról, de nem is jön ide. Kötelességem nekem odavinni a gyerekeket? Tényleg én akadályozom a kapcsolattartást?
Állandóan azt írja, ő ott várja a gyerekeket, ha nekem fontos, hogy lássák az apjukat, vigyem oda őket.

Meddig kell úgymond készenlétben állnunk, hátha mégis idejön és elviszi őket? A szünet végéig?

A másik kérdésem az, hogy a 2 éves kicsit úgy adnám oda, hogy minden napra, amikor a többiek is mennek, de csak 9-10-től, este 6-ig. Elviheti, de hozza haza aludni. A nagyok persze alhatnak nála.

Megpróbáltuk az ott alvást de nagyon negatív tapasztalatok lettek, főleg ha több napról volt szó.

Előre is köszi.
Bár tudom, határozat hiányában ez nem annyira jogi kérdés, mégis szeretném hallani a véleményeket, esetleg a szokásokat.

sagit # 2013.10.31. 12:53

Kedves Tündérbogár

A fiadnak igen is tessék kiálni a gyermeke mellett és a láthatásért küzdeni. Mert nem csak joga kötelessége is. Úgyanúgy joga van a gyermeknek az apjához is.
Tehát ajánlanám a kéthetente péntek ovoda utántól a vasárnap estiget ill. héthözbeni délutáni találkozást legalább 1 délután (ami akár a "tied" is lehet).
Esély akkor nincs ha nem is küzdesz érte...

pazs # 2013.10.31. 10:50

Tündérbogár: akkor van esélyed a saját jogú nagyszülői láthatásra, ha azt a szülők azt nem biztosítják, márpedig a fiad biztosítja, ha jól értem. Nem a lakás távolságán múlik.
Törvényi minimum-maximum nincs a láthatásra, amúgy kéthetente a hétvége szokott lenni, úgyhogy a heti egy nappal ugyanott van körülbelül.
Előjöhettek most is a láthatásotok szabályozásával (de sok esélyt nem látok rá).

Tündérbogár # 2013.10.31. 10:22

Nem vagyok jóban a menyemmel és a fiam sem. Megromlott a viszony. A fiam láthatásán felül szeretnék én is igényt benyújtani az unokám láthatására. Ilyenkor kiszabnak nekem is láthatást, vagy a kevés távolságra való tekintettel a fiam láthatási idejében vagyok "kényszerült" látni az unokámat? köszönöm a választ

Tündérbogár # 2013.10.31. 09:31

Tisztelt Fórum! Kérdésem a következő:
Fiam láthatás növelésére nyújtott be keresetet. Eddig a lányát (3,5 éves) szombatonként láthatta 9-18 óráig, hetente. Ezen felül egyeztetés alapján volt lehetősége a láthatásra. Mi most a legtöbb, amit jogilag elérhet? Anyuka nem akar egyezkedni, a törvény szerint kíván eljárni, nem kíván plusz láthatást adni.

Valamint, mi nagyszülők is igényt tartanánk az unokánkra. Most folyik az egyezkedés, nem lett lezárva az ügy a fiam és az ex között. Az ügy lezárása előtt is előjöhetünk a nagymamai láthatás lehetőségével, vagy ezt az ügy lezártával a gyámhatóság intézi? Az a "gond", hogy a fiam lakásától 20m-re, azaz 2percnyire lakom. Lehetséges hogy nem adnak plusz láthatást a nagyszülőknek, mondván hogy közel van az apa lakásához, és bonyolítsuk le a láthatást az apa láthatási idejében? (jó a viszonyom a fiammal)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 19:55

Csak az a baj, hogy nem ez az érdemi kérdés, ráadásul ez a szubjektív érzésed nem is feltétlenül helytálló.
(Az mellékes, hogy milyen motiváció indít valakit igényérvényesítésre, ha egyébként az igénye megalapozott.)

Csabees6639 # 2013.10.29. 18:33

Nem akarok vitába szállni az előttem szóló, jogban jártas Urakkal, de... Ha jól értem, akkor némi rugalmasság kéne a részemről.
Nézzük a tényeket: 12 órás váltott műszak. 12 nappal, 12 éjszaka, 2 nap pihenő. Ha a kapcsolattartás ideje alatt szombatról vasárnapra éjszakás vagyok, akkor arra az időre vigyem haza? Tudom, ez egy szélsőséges eset, de ezt (is) akarja az "aggódó anya", aki mindaddig nem kérte ezt az újraszabályozást, míg meg nem elégeltem, hogy a láthatásokat rendre maga korlátozta egyéb (nem a páromra, nem a munkabeosztásomra hivatkozva) Tehát ez olyan visszaadom neked, ha te feljelentettél eset!

Valójában a kérdésem, kérésem nem is erre vonatkozott, hanem arra, hogy joga van-e egyik, vagy másik fél nézeteit képviselni a vizsgálónak, vagy pártatlanul meg kell hallgatni minden érintettet, és ez után határozatot hozni? Ha nincs joga, hogyan orvosolhatom jogom?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 17:27

Lám, ketten mondtuk egyszerre. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 17:26

Csaba, ne haragudj meg érte, de nekem is úgy tűnik, hogy indokolatlan a felhorgadásod. A különélő szülő kapcsolattartása vitán felül a különélő szülő kapcsolattartását jelenti. Nem a testvérét, nem az élettársét. A különélő szülő nyilván akkor tud kapcsolatot tartani, amikor együtt tud lenni a gyerekkel.
Ilyen tényállás mellett valóban az lenne a legjobb, ha sikerülne a kapcsolattartást egyezséggel úgy szabályozni, hogy az időtartama ne csökkenjen, és valóban kapcsolattartást jelentsen. (Mondhatom másképp is: a kapcsolattartás célja nem az, hogy az alatt a gyerek ne legyen együtt az együttélő szülővel.)

ObudaFan # 2013.10.29. 17:24

Gyer. 27. §(1) A kapcsolattartás célja, hogy

  1. a gyermek és a 28. § (1) bekezdése szerinti kapcsolattartásra jogosult személyek (a továbbiakban: kapcsolattartásra jogosult) közötti családi kapcsolatot fenntartsa, továbbá
  2. a kapcsolattartásra jogosult szülő a gyermek nevelését, fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérje, tőle telhetően segítse.

Ez nem nagyon fog menni, ha nem vagy otthon, amikor elvileg kapcsolattartás van.

ObudaFan # 2013.10.29. 17:20

Azt viszont nem tudtam, hogy kérhetem a Ket-re hivatkozva hangfelvétel készítését

Kérheted, de nem lesz ingyen. És a határozatot meg vagy befolyásolja, vagy sokkal inkább nem.

Csabees6639 # 2013.10.29. 11:41

Szervusz, Kérlek! :) Korom nem írnám le, de megtisztel a pertu ajánlatod! :)

Tényállás tömören:

Van egy 8 éves gyermek, két elvált szülő! Egyik szülő a kapcsolattartó, aki majd 4 éve együtt él az élettársával, és van a másik szülő. Az eltartó szülő egy nem mérlegelhető ürüggyel kéri a gyámhivataltól a kapcsolattartás újraszabályozását. (Jogszabályi alap megvan: 2 év elmúlt a bírósági jóváhagyás óta) Gyámügy megkísérli két fél általi egyezséget létrehozni úgy, hogy az eltartó szülő érveit maximálisan rá kívánja erőltetni kapcsolattartóra. Kapcsolattartónak csak annyi a bűne, hogy 12 óra nappal, majd 12 óra éjszaka... Eltartó szülő ragaszkodik ahhoz, hogy a másik szülő csak akkor vihesse el a 8 éves gyermeket, ha kapcsolattartó otthon van. Kapcsolattartóval együtt él 20 éves fedhetetlent, teljesen beszámítható közös gyermek, édes testvér. Gyámügyes ezt a tényt figyelmen kívül akarja hagyni!

Ezen tények tükrében jogosult-e az eltartó szülő újraszabályozást kérni? Gyámügyes képviselheti-e eltartó szülő nézeteit? Két gyermek nyilatkozatát figyelmen kívül hagyhatja-e a gyámügyi ügyintéző? Élettárs távol tartási kérelem nincs, veszélyeztetés nincs, gyerek szereti őt!

Ügyintéző folyamatosan azt hangoztatja, hogy nem vagyok hajlandó együttműködni sem a hatósággal, sem eltartóval. Miért is tegyem, ha esetleg a gyerek 3 részletben kapja meg a kapcsolattartást 2 hetente?

Megtisztelő válaszod előre is köszönöm! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 06:55

Nem ismerem a konkrét esetet, még vázlatos tényállást se. Az nekem kevés, hogy nem tetszik neked a gyámhatósági ügyintéző magatartása. (Meg ez nem is érdemi kérdés.)

Amúgy szervusz, szerintem én vagyok az idősebb.

Csabees6639 # 2013.10.28. 20:47

Tisztelt KBS!

Az Ön gyakorlati tanácsa mi lenne jelen esetben csak a gyerek érdekeit szem előtt tartva?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.28. 20:26

A feleknek egy jelentős hányada úgy érzi, hogy az ügyintéző (bíró stb.) vele szemben elfogult. Nem egyszer mind a két szembenálló fél így érzi. Veszélyes dolog az amúgy is paranoid felet alapos vizsgálódás nélkül eljárási kekeckedésre biztatni.

Csabees6639 # 2013.10.28. 20:16

Tisztelt KBS!

Értem a humort, de... Attól tartok, hogy jelen helyzetben a jogaimhoz való ragaszkodás lehet az a módszer, amivel vissza tudom fogni az ügyintézőt. Természetesen, ha lenne értelme az anya követelésének teljes, vagy részleges elfogadásának, azt tenném. Ez ellentétes a kis gyermek és köztem történő folyamatos, kiszámítható kapcsolattartással. De még ha a gyerek érdekét is szolgálná, ennyire élesen akkor sem állhat egy ügy mögé egy ügyintéző. Tudtommal meghallgat, adatot gyűjt, határozatot hoz! Oszt valaki fellebbez. Vagy nem :)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.28. 19:42

Szerintem derill egészen másféle tanácsot adott volna akkor, amikor még ő volt a "gyámhatóság". :)

Viccen kívül: a hatósági eljárásokban én általában eredményesebbnek tartom az udvarias együttműködést, mint a konfrontációt.

Csabees6639 # 2013.10.28. 19:00

Derill!

Azt hiszem ezek a tanácsok, amiket végtelen vártam! HÁLÁS köszönet!!! Mondjuk annak már utána jártam, hogy titokban készíthetek-e hangfelvételt bizonyítási szándékkal, felvállalva egy személyiségi jogi per kockázatát. Azt viszont nem tudtam, hogy kérhetem a Ket-re hivatkozva hangfelvétel készítését, és annak egy másolati példányát! Ez azért eléggé visszafoghatja az ügyintézőt!
Felháborító, hogy ezen "felelős" dolgozók (és itt tisztelet azoknak a gyermekvédelmi és gyámügyi dolgozóknak, akik lelkiismeretesen, munkájukat maximálisan odatéve végzik) gyerekek, szülők kapcsolatát saját érzelmeiket is belevíve szétverhetik, megkeseríthetik!!!

derill # 2013.10.28. 17:30

Csabeez 6639: a gyámügyis nem tehetne ilyet, de sajnos sokszor tesznek. A gyámhivatalokkal nagyon rossz tapasztalataim vannak és sok kollegámnak ugyanúgy. Nagyon kevés a képzett és empátiás gyámügyis. Kizárólag úgy lehet őket helyrebillenteni, hogy egyrészt kéred, hogy minden meghallgatásnál a Ket. 39. § (6) bekezdés szerint hangfelvétellel rögzítsék a tárgyalást, másrészt kérdéseket teszel fel erre vonatkozóan, tehát "kérem, hogy tájékoztasson a Ket. 5. §-a alapján, hogy mit tehetek azon esetben, ha a T. Ügyintézőnő az anya kérelmeinek helytad, az enyémeknek meg nem? stb. Ez általában elegendő arra, hogy legalább a pártatlanság látszatát megőrizze, hiszen tudja, hogy a hangfelvétel rögzíti amit csinál. Persze ilyenkor szokott előjönni a "nem adunk a hangfelvételből, legépeljük és írott változatot kap", ami persze jogellenes, de ettől még csinálják. Indíthatsz egyébként személyiségjogi pert vagy ha tudod bizonyítani a pártosságát, akár fegyelmi eljárást is. Esetleg szépen megkérheted, hogy fejezze be, mert legközelebb eljárást indítasz. Ez is hatásos lehet. Meg elbeszélgethetsz a vezetővel, hogy mit tudna tenni az ügyintéző szakszerűbb intézkedése érdekében és persze pontosan fel kell tudnod sorolni, hogy mi nem volt "szakszerű"


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2013.10.28. 17:24

Szoporty: hivatkozz a Gyer. 27. § (6) bekezdésére, ami kimondja, hogy nem lehet megtagadni az elvitel jogát az apától, ha nem bizonyított, hogy veszélyezteti a gyermeket és ez nincs életkorhoz kötve, tehát akár a pár hónapos gyerek esetén is engedélyezni kell az elvitel jogát, akár pár órára is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Csabees6639 # 2013.10.27. 05:29

Köszönöm a válasz!

Időközben rövid idő alatt 2 tárgyalást is lefolytatott a gyámügyi ügyintéző. Az első meghallgatáson anya-apa meghallgatás volt. Az ügyintéző alapos vizsgálatot mellőzve folyamatosan az anya álláspontját képviselte, azt akarta rám erőltetni! A következő tárgyaláson a velem élő felnőtt korú lányom, és a láthatás újraszabályozásában érintett nem velem élő 8 éves kislányom hallgatta meg a gyámügyes. Mindketten engem igazoltak, de most már az ügyintéző egyéb vizsgálatokat is kér amit eddig pont az én kérésemre elutasított. (Pszichológus, más tanúk bevonása)

Ha egy ügyintéző nem a két fél meghallgatására, hanem az egyik szülő akaratának közvetítésére törekszik, ha az érintett fél kéréseit elutasítja, akkor miként érvényesíthetem jogaim? Itt nem az ügyintéző főnökére, esetleg majdani fellebbezésre gondolok, hisz tudott, hogy a másodfokon is volt kollégák dolgoznak. Elfogulatlan, tiszta szervezetre vonatkozik a kérdésem! Egyáltalán jogosan jár el az alkalmazott???

monalisa1 # 2013.10.26. 12:23

szoporty:

monalisa1 # 2013.10.26. 12:22

Egy 1 éves gyermeket már 1-2 órára elviszik sétálni, nem ritka amikor naponta kétszer is. Te azzal ronthattad el amikor erőlthetted a "hozzád" történő elvitel dolgát. (Mondjuk az oda-vissza autóztatás az nem levegőztetés...) Érd el hogy a babát megkapjad 1-1 órányi sétázásra: park, játszótér stb., és ennek az időintervallum fokozatos növelése.

Lehet azért ellenzi a hozzád történő elvitelt mert rossz emlékei vannak a "nálatok" időszakról, ahol nagy valószínűséggel kettőtökön kívül mások is voltak ott...

Próbálj megállapodni vele.

Az valószínűleg nincs tiltva hogy hétközben egy-két alkalommal egy-egy órára az anya otthonában találkozhass a gyermekkel, amikor is nem kell az anyának a szobában lennie - passzív jelenlét: mosogat, vasal stb. miközben te zavartalanul játszadozol a kicsivel.

Szóval neked kell érvekkel előbbre juttatni a dolgot.

----
  • laikus hozzászóló