Örökségről való lemondás


LR1974 # 2014.05.30. 10:24

Sziasztok! Öröklés visszautasításával kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni. Elmúlt évben egy ismerős halálát követően, törvény öröklés útján a szülők örököltek (volna), akik korábban már elváltak, és más lakcímen is éltek. Az örökhagyó az édesanyával élt egyébként. Az örökhagyónak 90%-ban csak tartozásai voltak, így a közjegyző is azt javasolta természetesen az örökös anyukának, hogy utasítsa vissza az örökséget. Ő ezt meg is tette a hagyatéki tárgyaláson. Az apuka nem jelent meg, csak egy levelet küldött, hogy nem tud részt venni, de visszautasítja az örökrészt. A nyilatkozat formailag nem felelt meg, így a közjegyző küldött neki egy levelet, hogy módosítsa a nyilatkozatot, egy másik levél kíséretében, amelyben az állt, hogy a volt házastársa javára elajándékozhatja az örökrészét (??? ez nagyon gáz szerintem). Az apa így is tett, állítólag. Mivel az anya azt hitte, hogy ő teljesen visszautasította az örökséget, nem is foglalkozott a továbbiakban, és a hagyatéki végzést sem olvasta el. Majd egy évvel később jött egy felszólítás a rengeteg tartozásról, csődbe ment cégekről, ami a gyermek nevén volt életében, hogy az anya fizessen több millió forintot, mint örökös. Megnéztük a hagyatéki végzést, és abban valóban az áll, hogy az anya az örökös részben ajándékozás címén. Én azt nem értem, hogy ilyenkor az egyezséget nem mindkét félnek alá kell írnia, hogy az anya elfogadja? És ha egyszer az apa visszautasítja először az örökrészt, utána már nem rendelkezhet vele, nem? A fentiek alapján van valami tanács esetleg, hol csúszott hiba a dologba? Köszönöm előre is a válaszokat!

ObudaFan # 2014.05.28. 20:44

Illetéket biztosan nem kell fizetned, mert egyenesági rokontól szereztél. Esetleg közjegyzői díjat. De az meg nem lehet ennyi.

Második kérdésem,hogy a Júniusi első elbirtoklási tárgyaláson mondhatom.e,hogy lemondok a teljes tulajdonjogomról a TSZ javára,de fizesse ki a kiadásaimat,hisz csak most kerül a nevemre.

Ha belemegy a tsz. Ha nem, akkor legfeljebb a perköltséget tudod megúszni azzal, ha már az első tárgyaláson elismered a keresetet.

Harmadik kérdésem,hogy egyáltalán elbirtokolhatja-e a TSZ az én részemet,hisz anyukámét kezelték 15-évig,én csak most kapom meg és kifizetek rá egy csomó illetéket,ők meg azonnal elveszik.(A rokonom pedig a megmaradó egy részt,amit meg anyukám kezelt 18 évig és én birtokolhatnám el tőle,de belefáradtam,nem érdekel.

Ettől még épp elbirtokolhatták, ha sajátként kezelték 15 évig.

muvesz50 # 2014.05.28. 19:16

Egyszer már kaptam egy nagyon jó tanácsot, amit nagyon szépen köszönök.
5 éve halt meg édesanyám és a földrészéből csak egy hrsz-t írtak át a nevemre valamelyik hatóság hibájából, 4 hrsz-t elhunyt édesanyám nevén hagytak. Ez ez év januárjában jutott tudomásomra és kértem póthagyatéki eljárást.
Amint véget ért, nem sokkal utána kaptam egy bírósági idézést föld elbirtoklására, amit a helyi TSZ adott be(Júniusban lesz a tárgyalás) és benne van egy hrsz. kivételével az összes örökségem. A megmaradt egyet pedig egyik rokonom vette el önkényesen, ez is most derült ki,hogy bevetette.
Kérdésem, hogy mivel a póthagyatéki után derültek ki ezek a dolgok és eleve a póthagyatékit is az illetékes hivatal hibájából kellett indíttatnom),lemondhatok-e az örökségről,hogy ne kelljen kifizetnem a most kiküldött 24.600 Ft illetéket?(Én azt hittem,hogy 6.000 Ft lesz.)Az összes földrészem 70.200 Ft-ot ér és a kettő hagyatéki után összesen közel 44.000,- Ft-ot fizetek ki illetékekre,ami abnormális,hisz több mint 60 %.

  • Második kérdésem,hogy a Júniusi első elbirtoklási tárgyaláson mondhatom.e,hogy lemondok a teljes tulajdonjogomról a TSZ javára,de fizesse ki a kiadásaimat,hisz csak most kerül a nevemre.
  • Harmadik kérdésem,hogy egyáltalán elbirtokolhatja-e a TSZ az én részemet,hisz anyukámét kezelték 15-évig,én csak most kapom meg és kifizetek rá egy csomó illetéket,ők meg azonnal elveszik.(A rokonom pedig a megmaradó egy részt,amit meg anyukám kezelt 18 évig és én birtokolhatnám el tőle,de belefáradtam,nem érdekel.

Hol kérvényezhetném, hogy lemondhassak a fenti ügyek miatt a földrész-örökségemről és ne kelljen kifizetnem az illetéket?Még akkor sem fogom tudni eladni,ha netán a TSZ nem birtokolhatná el,mert a teljes földre 16 tulajdonos van,az enyém csak 16-od rész,ezt is most tudtam meg a bírósági iratokból.Csak fizetek rá,de semmit nem tudok kezdeni vele soha az életben,ezért nem érdekel,lemondanék róla a történtek után.
Sürgős lenne a válasz és nagyon megköszönném,mert 15 napon belül fizetnem kellene és nem akarok.
Köszönettel,Sz.Edit

monalisa1 # 2014.05.19. 11:09

Most már csak elajándékozhatod vagy eladhatod., akár az egyik akár a másik az ügylethez ügyvédre szükség lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.19. 10:43

Nem.

pityu3 # 2014.05.18. 18:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám december 31-én halt meg.A hagyatéki tárgyalás a napokban volt.Egy 10 millió forintos családi ház arányos részét örököltem a testvéremmel együtt.Ez mellett még egy 2 millió forintos tartozást is örököltünk.A hagyatéki tárgyaláson elfogadtam az örökséget.

Kérdésem lenne,hogy most utólagosan lemondhatok-e az örökségről?Természetesen a házról és a tartozásról is.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Vámos István

Lasthawk # 2013.09.13. 13:32

Tisztelt Ügyvéd ÚR!

Segítségét szeretném kérni abban az ügyben, hogy nagymamám halála után a törvényes örökös a fia, valamint a lánya, azaz édesanyám volt. Azonban édesanyám lemondott az örökösödési jogáról, így az rám és testvéremre szállt.
Tudni kell, hogy semmi örökséget nem hagyott maga után, ugyanis semmilye sem volt, csak tartozása, méghozzá az egyik nagy magyarországi banknál melynek logója zöld színű. Ez egy folyószámlahitel volt, mely mostanság a kamatokkal együtt negyed millió forintra rúg. Anno én le szerettem volna mondani az örkösödési jogomról, de a közjegyző megnyugtatott, hogy ezt a tartozást nem hajthatják be tőlem, mert nem volt örökölt vagyon, illetve tárgy, így nem kell a "felesleges lemondási procedúra". És hiszek is neki, mivel a törvények alapján is úgy van, hogy az örökös, a tartozásokért csak az örökölt vagyon erejéig felel.
Azonban a bank először kiküldött egy levelet arról, hogy van ez a tartozás és ki kell fizetni, de ha beviszek bizonyos iratokat, akkor nekik van erre biztosításuk, és nem kell fizetni.
Gondoltam jófej leszek, és elviszem a papírokat, azonban az ügyintéző hölgy közölte velem, hogy a biztosítás csupán a hitel felét fedezi, és a többit nekem kell megtérítenem. Így megszakítottam az ügyintézést, mert ezt nem tartottam jogosnak. Utána konzultáltam még a közjegyzővel, aki azt mondta, hagyjam az egészet, csak próbálkoznak, de nem hajthatják be. Tudni kell még azt is, hogy az én folyószámlám is ennél a bizonyos banknál van, és azóta többször is küldtek már levelet, nem foglalkoztam vele a mai napig. Az utolsó levélben az áll, ha nem térítem meg a tartozást, akkor beszüntetik a bankszámlámat...
A kérdesem ezekkel kapcsolatban a következő lenne:
Ezt a bank valóban megteheti, és hogyan érhetem el azt, hogy elismerjék, hogy nem fizettethetik meg velem ezt az összeget, mert ha jól tudom erről nekik is kellett papírokat kapniuk a közjegyzőtől, hogy örökölt vagyon nem volt...
Válaszát, és segítségét előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel:
Lasthawk

macika101 # 2013.09.11. 11:48

Köszönöm szépen a segítséget!

ObudaFan # 2013.09.11. 10:17

macika101

A termőföldet külön is vissza lehet utasítani.
A közjegyző felé kell a nyilatkozatot megtenni.
Te fogsz örökölni ebben az esetben.

macika101 # 2013.09.11. 08:18

Köszönöm szépen a választ.

És az is kivitelezhető, hogy csak a földrészt utasítsa vissza és a házrészt ne????

A közjegyző előtt kell ezt mondania, hogy vissza szeretné utasítani? És meg kell nevezni engem (mint javamra) vagy automatikusan én öröklöm, mint másik végrendeleti örökös és nem a többi távoli rokon, akik nem szerepelnek a végrendeletben???

florczee # 2013.09.10. 11:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következőben kérem szíves segítségét:

Jelen állás szerint én lennék az örököse egy gépkocsinak, melyen még nagyjából 5 millió Ft. hitel van (a gépkocsi jelenlegi értéke maximum 2-2,5 M Ft), ezen kívül egy Kft. 60%-os tulajdonrésze 300 ezer Ft. értékben, de az ügyvezetője a 40 % tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos. Ha nem utasítom vissza az örökséget, akkor tudomásom szerint a tartozást is öröklöm addig a mértékig, amennyi a "pozitív" értéke az örökségnek. Ha visszaadom a banknak a gépkocsit, akkor mi lesz az öröklés pozitív értéke? A gépkocsi valós értéke - amennyiért a bank értékesíti, vagy a cég tulajdoni hányadának értéke?
Amennyiben visszautasítom az örökséget, akkor minden az állam javára száll más örökös híján, így a kft. is. Ilyenkor az állam mit tesz egy vállalkozás 60 %-os tulajdoni hányadával, melynek nem ő az ügyvezetője?

Segítségét előre is köszönöm szépen!

ObudaFan # 2013.09.10. 10:51

macika101

Ha csak ti vagytok az örökösök, és visszautasítja az öröklést, akkor mindenképpen te öröklöd az egészet.

ObudaFan # 2013.09.10. 10:46

Örökös114

Egyrészt ha a közös gyermekük is örököl, akkor is meg lehet szüntetni a közös tulajdont, ha máshogy nem, perben, így az tévedés, hogy nem lehet mit tenni.
Másrészt két tervről is írsz: visszautasításról és ajándékozásról. Az utóbbit nem ajánlanám, mert rajtatok maradhat a hitel, miközben nem marad semmitek az örökségből.
A visszautasítás esetén a kiskorúakra valóban kell gyámhatósági hozzájárulás. Szerintem ezt célszerű minél hamarabb intézni.

ObudaFan # 2013.09.10. 10:37

nreva

Ha édesapjuk lesz az örökös, és házastársak voltak édesanyjuk halálakor, akkor nem.

macika101 # 2013.09.10. 08:58

Bocsánat, még valami eszembe jutott: ugyanilyen arányban kevéske termőföldről is szó van. Arról is lemondhat javamra? Vagy visszautasítja? Hogyan kell cselekednünk?
Nagyon megköszönöm előre is a segítséget!

macika101 # 2013.09.10. 08:18

Ja, kötelesrészre jogosult örökösök nincsenek (sem szülők nem élnek már, sem gyermekek nem születtek, a házastárs meghalt rég)

macika101 # 2013.09.10. 08:09

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni.

Ha örököltem testvéremmel egy ingatlant (végrendelet által) a testvérem lemondhat-e a javamra az örökségéről?
Mivel én voltam aki gondozta az elhunyt rokonunkat, így ő úgy érzi, az ő 1/8-ad része is engem illet, amiről ellenszolgáltatás nélkül kíván lemondani.
Megteheti-e és milyen formában? A hagyatéki tárgyaláson?

Örökös114 # 2013.09.07. 18:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Évtizedekkel ezelőtt a feleségem édesanyjától elvált az édesapja. Mind a két fél újra összeházasodott,és évtizedeken keresztül nem is tartották a kapcsolatot. Bár az apa 16 éves korában megkereste a lányt,de akkor a néhány perces látogatás nem igazán sikerült jól,mert a feleségem valahogy nem vette jó néven az előző 16 év apa hiányát,mert addigra a nevelőapjában látta az "apát". A feleségem soha többet nem látta. Ennek 22 éve. Idén a vér szerinti apja elhunyt,és meg kezdődött a hagyatéki eljárás. Az értesítés kézhezvétele után,a feleségem bement a közjegyzőhöz,hogy lemondjon az örökségről.Azt mondta,hogy várjuk meg a tárgyalást és csak utána döntsön.Eljött a tárgyalás napja.Azt hittük,hogy az özvegy a világból kiátkoz minket,mikor meglátja hogy mi is ott vagyunk.Hát nem így történt,sőt majdnem egymás nyakába borultak a feleségemmel. A lényeg az hogy van a feleségem, 25%-ban az ő közös fiuk 25%-ban,és a hölgy 50%-ban örökölt egy családi házat,és egy autót,aminek az értéke kb 7-800 ezer Forint,de kb még 1.2 Millió Forint hitel van.A ház értékét 14 Millió Forintra értékelték. A probléma most következik. A Fiú /25% örökös/ jelenleg előzetesben van.Sejtelmünk sincs,hogy meddig tartják bent.A néni nem tudja tovább fizetni az autó hitelt,mert a temetésre és a fiú ügyvédje nagyon sokkba került,és mindenféle kisebb hitelt felvett,amihez csak hozzájutott. A feleségem felajánlotta neki,hogy minden örökséget elajándékoz neki,mert a hiteles autót mi sem tudnánk fizetni, a házrésszel meg úgysem tudunk mit kezdeni,mert eladni nem akarja.Sőt az autót is megszeretné tartani,bár ő nem vezet,de az a PAPÁÉ! Ha a fiú a szabadulása után úgy dönt,hogy megtartja a házat,ha elhunyt az anyja,akkor sem tudunk mit csinálni,mert akkor ő rá megy megint 25%(így az már 50%),és van a néninek egy másik lánya más apától,az is kapna 25%-ot. Így a fiú ha úgy dönt,akkor élete végéig akár éldegélhet a házban,úgy hogy mi semmit sem tudunk tenni.Vagy rosszul gondolom? És most jön a lényeg. Az eltelt évtizedekre való tekintettel,amíg a feleségem nélkülözte az apját, el szeretné utasítani az örökséget. Viszont van 3 kiskorú gyermekünk,akiknek a nevében csak a gyámhatóság utasíthatja el.A kérdésem az lenne,hogy előbb a gyámhatósággal kell felvennem a kapcsolatot,vagy a hagyatékin elutasítom,és azután kerül csak a gyámügyre.De ha a házat a gyerekekre örököltetik,akkor már hogyan adja el a néni mégis,ha muszáj lesz? És később a gyerekeknek se legyen a családdal ebből peres, vagy vitás ügye.A közjegyző előtti visszautasításkor,már tudatában szeretnénk lenni a gyámügy döntésében. Milyen úton induljunk el? Köszönettel! Örökös

nreva # 2013.09.03. 09:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy kell e illetéket fizetnie édesapánknak akkor ha két testvéremmel lemondunk édesanyám után járó örökségünkről?
Előre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.29. 18:35

Akkor ez a hajó elment.

Ott a pont kolléganő.

Yoda22 # 2013.07.29. 17:46

Tisztelt Immaculata!
Igennel kellene válaszolnom, csak hát az idézésen nem voltak pontosak az adatok, pl anyja neve, születési dátum, és hát 10 éve özvegyként, szerintem az igazi örökösöket kellett volna idézni a fiamat és leányomat, de ő közülük is csak most kapott a lányom.
Azt csak mellékesen jegyzem meg, úgy néz ki, hogy valakik kitermelték az erdőt.
üdvözlet

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.29. 15:29

Bár mondjuk, ez pont a hagyatéki eljárás költségei alól nem mentesít.

Vissza is lehet utasítani, de akkor a leszármazók lépnek be, a kiskorúak visszautasításához pedig kellene a gyámhatóság hozzájárulása.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.29. 15:26

Hetv. 94. § (3) Ha az örökösként érdekelt a hagyatéki eljárásban az általa öröklés, halál esetére szóló ajándékozás, dologi hagyomány jogcímén megszerzett a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezés, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését a Magyar Állam részére felajánlja, azt elfogadottnak kell tekinteni. Ilyenkor a közjegyző a hagyatékot ajándékozás jogcímén a Magyar Államnak adja át az örökös öröklés jogcímén történő közbenső jogszerzésének megállapítása mellett.

Nem hiszem, hogy egy közjegyző pont azt a törvényt ne ismerné, amellyel a legtöbbet dolgozik.

Yoda22 # 2013.07.29. 15:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Én nem kevertem semmit össze, számunkra sem volt világos, hogy az özvegyet miért nyilatkoztatták, hogy elfogadja-e az örökséget, mikor ott van a két gyermek akik örököltek az édesapjuk után. Azt gondoltuk, talán az özvegyi jog miatt kérdezték, de mivel visszautasította, így nem okozott semmi problémát a kérdés.
Ennél az örökségnél is az özvegyet értesítették az igazi örökösök előtt. A fiú gyermek aki már felnőtt, két kisgyermek apja, a mai napig nem kapott semmilyen értesítést, míg a leány aki már 40 éves, ő is csak most kapott. Igen, az érdekes a dologban, hogy miért az özvegyet zaklatják.
Sajnos a közjegyző az a tájékoztatást adta, hogy nem lehet közvetlenül lemondani, vagyis le lehet, csak akkor a 8 és a 6 éves gyermek örökli előbb, majd csak a gyámhatóság beleegyezésével lehet lemondani és csak azután lehet az államé.
Mindezeket sajnos nem tudom elfogadni, hogy 21.520 Ft-ér még az unokáimat is bevonják, ez ha így igaz, akkor ez felháborító.
Én csak azt szerettem volna tudni, hogy hogyan lehet az unokáimat kihagyva az államra hagyni?
Tisztelettel köszönöm a válaszait.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.29. 11:07

Rémlik, hogy termőföldet közvetlenül is fel lehet ajánlani az államnak, az meg nem utasíthatja vissza.

A férje halála utáni öröklésnél nyilatkozott, hogy semmire nem tart igényt.
Az nem az öröklésről szólt, hiszen nem ő volt a törvényes örökös. (Ha lehet, ne kavarjunk.)