Apasági nyilatkozat


Burn Out # 2018.06.23. 03:59

apaság megállapítása iránti per lehet indítani. akkor bíróság fogja megállapítani az apaságot.

Szomorú örökös # 2018.06.23. 03:49

Aggódás

Ha nem akarja az apa nevére anyakönyveztetni a gyereket, azaz végleg ki akarja zárni a gyerek életéből, akkor nagy valószínűséggel gyerektartást se nagyon kérhet szerintem. Magyarul egyedül fogja felnevelni, bár ki tudja, hogy később nem-e mégis meggondolná magát! Az ilyen nőt inkább kerülni kell, mert nem százas. Ez az én privát véleményem. Az én családomban is akad sajna ilyen, bár ő a pasikat nem igazán akarja, csak a gyerektartásért balhézik állandóan. :-O

Ha rám hallgatsz, ennél nagyobb felelősséggel kell eldönteni, hogy akarsz-e gyereket...

Aggódás # 2018.06.22. 21:35

Tisztelt Hozzáértők!
Azt szeretném megkérdezni hogyha adott egy nő és egy férfi nem házasok nem élnek együtt a nő az adott emlitett ferfitól gyermeket vár de osszevesztek még a terhesség alatt és ezért a nő úgy dönt hogy nem akarja a férfit (apa) elismerni apának nem akarja az ő vezetéknevére anyakonyvezni a gyermeküket magyarul ki akarja zárni megteheti? A férfi szeretné a nevére venni tudja hogy ő az apa mindketten tudják. Mit tehet a férfi? Ki lehet zárni?!

ObudaFan # 2018.05.29. 11:36

Nincs szükség az apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra, ha az apaság vélelme az anya házassága alapján áll fenn, a házastársak életközössége legalább háromszáz napja megszűnt, és az a férfi, akitől a gyermek ténylegesen származik, a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal a magáénak kívánja elismerni.
Ebben az esetben a bíróság nemperes eljárásban a vélelmezett apa, az anya és a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi közös kérelmére megállapítja, hogy a gyermeknek nem az anya férje vagy volt férje az apja. Az apaság kérdését ugyanebben az eljárásban teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal kell rendezni.

A kérelmet a vélelmezett apa, az anya és a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi közösen terjesztheti elő.

Az eljárás lefolytatására az a bíróság illetékes, amelynek területén a gyermek belföldi lakóhelye, ennek hiányában belföldi tartózkodási helye található. Az eljárásra az a bíróság is illetékes, amelynek területén az anya belföldi lakóhelye, ennek hiányában belföldi tartózkodási helye található.

Az apaság vélelmének megdöntése iránti kérelemben fel kell tüntetni:

  1. az eljáró bíróságot és azokat az adatokat, amelyekből a bíróság illetékessége - ha az ügyben külföldi elem van, a joghatósága - megállapítható;
  2. a kérelmezők, valamint képviselőik nevét, lakóhelyét, továbbá a kérelem előterjesztésére való jogosultság jogcímét;
  3. a kérelmezőknek, valamint a gyermeknek azon adatait, amelyeket a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatban fel kell tüntetni;
  4. ha a gyermek a kérelem beadásának időpontjában már megszületett, a gyermek családi és utónevét, lakóhelyét, születési helyét és idejét, anyja születési családi és utónevét továbbá törvényes képviselője nevét és lakóhelyét;
  5. a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi születési idejét;
  6. a fennálló apasági vélelmet megalapozó házasság létrejöttének időpontját, valamint annak időpontját, hogy a házastársak életközössége mikor szűnt meg;
  7. a bíróság döntésére irányuló határozott kérelmet.

A kérelemhez csatolni kell:

  1. a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát vagy annak hiteles másolatát,
  2. a fennálló apasági vélelmet megalapozó házasság anyakönyvi kivonatát vagy annak hiteles másolatát,
  3. azokat az okiratokat, amelyek a kérelem elbírálásának alapjául szolgáló körülmények igazolásához szükségesek, kivéve, ha az adatokat személyazonosító igazolvánnyal is lehet igazolni.

Ha az apaság vélelmét megalapozó házasság a kérelem beadásának időpontjában már megszűnt, a kérelemhez csatolni kell a házasság megszűnését igazoló okiratot.

Popy # 2018.05.29. 11:30

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben szeretnék segítséget, iránymutatást kérni.

A testvérem 3 éve együtt él együtt egy hölggyel aki a mai napig papíron még házas.
Múlt év szeptemberében született egy közös gyermekük akit mivel az öcsém nem tett apasági nyilatkozatot és a hölgy sem vált még el a férje nevére anyakönyveztek és állították ki minden iratát.
Mit kell ahhoz tenniük, hogy a gyermek az öcsém nevét kapja most már így a születés után.

Bíróságra menni, nyilatkozatot tenni?

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Németh Judit

franca # 2015.01.02. 00:55

Tisztelt Jogi Fórum!
8 hónapos terhes vagyok, gyermekem apjával nem vagyunk házasok és bár nagyon erősködött egy gyerek miatt, mégsem akarja már, rájöttünk, hogy nem tudink együtt élni ezért jó pár hónapja közölte, hogy nem szeretné a gyermekünket a nevére venni, noha tudja, hogy ő az apa és miután közöltem, hogy kénytelen leszek pert indítani ellene," le is lépett" úgy ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Egyedül csinálom végig a terhességet, mindenféle anyagi támogatás nelkül, szerinte nem kell beszállnia a költségekbe ha nem vagyunk együtt. A kérdéseim: mivel Németországban él, kérhetem-e innen, hogy ott keresse meg a gyámhivatal a név miatt, illetve a bíróság a gyerektartást is ott ítélje meg? Tudom, hogy itt is megítélik, de nem véletlen szeretném így, ugyanis itt le tudná tagadni a fizetését, de a német állammal nem gondolom, hogy el tudná hitetn hogy pl. minimálbérre van bejelentve, hisz se nem vállalkozó, se nem dolgozik feketén.
Mennyi időre visszamenőleg kérhetem a gyerektartást? Csak a születéstől számìtva jár? Ha nem hajlandó nyilatkozni, Dns teszt valóban csak 1 éves kortól vegeztethető? Mivel biztos vagyok a dolgomban "apasàg szempontjàból elég magam rábìzni a gyámhivatal által kijelölt eseti gondnokra, vagy jobb ha ügyvéd után nézek? Mitől jobb egy saját ügyvéd ebben az esetben, mit tudnék ezen a peren elveszíteni?
Koszonettel a sok kérdésre feltett vàlaszért előre is,

Franca

lajcsó # 2014.07.08. 12:08

"viszont nem érti mi az az apasági nyilatkozat"
Na ez egy kamu duma! (Bocs!) Az apai elismerő nyilatkozat fogalmát Németországban is ismerik! Ha szép szóval nem megy, akkor jöjjön az apasági per.

ObudaFan # 2014.07.08. 09:27

Ha megszületett a gyermek, akkor a gyámhatóságon majd jelezni kell, hogy ki a gyermek édesapja és a gyámhatóság által kirendelt eseti gondnok meg fogja indítani az apasági pert.

Rece # 2014.07.07. 22:55

Mélyen Tisztelt Jogi Fórum.
Olyan kérdéssel fordulok e oldalhoz segítségért...hogy 35 hetes kismama vagyok.... a párommal együtt élek, aki külföldi állampolgár, nem vagyunk sem házasok, sem élettársak papíron... nem is tagadja a gyermeket, viszont nem érti mi az az apasági nyilatkozat..hiába magyarázom neki a fontosságát... nem érti milyen törvény ez itt Magyarországon.... hogy valamit alá kell írnia.... nem érti miért nem mindegy ,hogy a gyermek kinek a vezetéknevét viseli....enyémet vagy az övét...
Próbáltam neki elmondani hogy németül is felfogja,hogy itt nálunk nem dívik az,hogy az anya nevén legyen .... rám nézve teljesen megalázó...egytől egyig mindenki azt fogja rögtön kérdezni,hogy tán az apja nem vállalta..jönnek a kínos magyarázkodások...csak azért..mert neki nem volt kedve 30 percet erre rászánni... nagyon fáj ez nekem,hogy látja milyen mélyen bánt ,mégsem jön el velem aláírni.. (ha már neki úgyis mindegy,nekem meg fontos lenne) később hogy magyarázom el ezt a kicsikémnek???? mondjam neki..hogy apádnak mindegy volt kinek a nevét viseled.... ? :( A párom elvileg elvált a külföldi feleségétől..van egy gyereke... mi elkezdtünk házat építeni.... és sajnos mindenre gondolni kell.... mi lenne ha a párommal történne valami.... a gyerek nincs a nevén... és jön a másik gyerek..aki a nevén van....és kidobhat pl minket a házból..? Milyen hátrányokat szenvedhet a lelkiek mellett a gyermekem a későbbiekben? Elég sokat vitázunk, nem áll biztos talajon a kapcsolatunk még így sem,hogy építkezünk.... mi lesz ha lelép az életünkből... milyen jogaim lesznek és neki??? Sajnos elég sok a vitánk és már többször el is hagyott a terhesség alatt...lehet jobb is,ha nem veszi egy ilyen ember a nevére...? Vagy ha véget érne a kapcsolat van láthatósága akkor is ha nem akar fizetni? Milyen előnyök, s hátrányok származhatnak abból, ha most nem tudom rávenni az apaság aláírására.... mert szerintem nem lesz már rá időnk..utána meg már tuti nem fog velem rohangálni..miközben az már fizetős dolog is lesz...lenne a névváltoztatás...stb....ha mégis később aláírni..de akkor már nem hiszem... Kérem segítsen..mi lenne a helyes...el vagyok keseredve... köszönöm

ObudaFan # 2014.06.28. 10:47

Először a bíróságon meg kell dönteni a férj apaságának a vélelmét, aztán teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tenni. Vagy az is lehetséges, hogy mindezt hárman egy nemperes eljárásban intézitek a bíróságon. De abból, hogy "volt már egy tárgyalás", nem fog kiderülni, hogy mi az, ami már megvan és mi az, ami még nincs.

ogre13 # 2014.06.27. 09:16

Tisztelt Jogi Fórum!
Az élettársammal van egy közös gyermekünk. De mikor született, még hivatalosan férjezett volt. Ezéert autómatikusan a férj nevét kapta. Volt egyszer egy tárgyalás de az ég világon semmit nem változtatott meg. Hova kell ilyen ügyekben fordulnom és mi szükséges ennek elintézéséhez?
A segítséget előre is köszönöm!

Bianca # 2014.05.25. 20:48

Egy teljes hónapot kell várni, nekem annyit mondtak h akkor menjek érte, így viszont elég közel van a szülés időpontjához, bármiért be is fektethetnek hamarabb, ezért nem szeretném megvárni azt az időt ha van más lehetőség.

Sherlock # 2014.05.25. 12:19

Azért nem hónapokat kell várni egy személyire - az az eset, mikor nem érdemes intézkedni, akkor sem ha lehet. Mikor én személyit csináltattam, hétfőn bementem az okmányirodába és csütörtökön hozta a postás.

Bianca # 2014.05.25. 09:30

Tisztelt Jogi Fórum! 33 hetes kismama vagyok, nemrég elhagytam a személyi igazolványomat, így jelenleg csak az ideiglenessel rendelkezem. Az okmányirodában azt az információt kaptam, hogy országon belül bármilyen hivatalos ügy elintézésére használhatom, az önkormányzatnál viszont nem voltak hajlandóak ezt elfogadni amikor apasági elismerő nyilatkozatot szerettünk volna csinálni a párommal. Helyesen jártak el? természetesen a plasztik kártya formájú igazolványról beszélek. Az ezen szereplő sorszám egyébként nem az ami később az állandó személyi igazolványomon is szerepelni fog? A segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.03.24. 21:09

osztertom

A kapcsolattartásra – ha a gyermek hosszabb időn keresztül a háztartásában nevelkedett – kérelmére feljogosítható a volt mostohaszülő, nevelőszülő.

Mivel ez új szabály, nem alakult még ki a gyakorlata, így kérdés, hogy a két év huzamos-e, de egy próbát megér.

A kisebbik vonatkozásában azért ha az anya a gyermek nevelésére nem kifejezetten alkalmatlan, akkor ilyen életkorban az esélyed gyakorlatilag nulla.

osztertom # 2014.03.23. 08:34

Tisztelt Jogi Fórum!

34 éves férfi vagyok. Nem voltam nős, nincs gyermekem. Páromnak, két házasságából, 2 gyermek született (9,illetve 3 évesek). A kisebbik fiúval nagyon jó a kapcsolatom. Apjaként szeret, úgy is szólít. A nagyobb fiú sokkal nehezebb eset, szegény elég sok nehézségen van túl, így érthető.. Azonban nem él velünk. Az anyai nagyszülőknél lakik, ami nekem nagyon furcsa volt az elejétől fogva.. Az első férjtől (állítása szerint) gond nélkül elvált, az apa nem keresi a gyermeket, tartásdíjat sem fizet. Második házasságából született gyermekének apjától jelenleg épp válik, de semmiben nincs megegyezés. Sem gyermekelhelyezésben, sem pedig anyagilag nem jutnak dűlőre. Az ideiglenes elhelyezés értelmében, 2 hetente hétvégén láthatja gyermekét.
Itt lép az én ügyem a képbe:
2 év együttélés után, úgy tűnik nem működik a dolog, s valószínűleg szétválnak útjaink. A gond "csak" az, hogy terhes.
Van bármilyen módom, lehetőségem megszerezni születendő gyermekem? És akkor még nem beszéltem arról, hogy a jelenleg 3 éves kisfiút mennyire fogja megviselni szakításunk. Gondolom vele szemben semmilyen jogom nincs láthatásra vagy egyéb kapcsolattartásra!?
Perre szeretném vinni az ügyet, mert hiszem, hogy van annyi jogom, mint egy "édesanyának", aki csak a skalpokat gyűjti és meglátásom szerint labilis lelkiállapotú aki nem alkalmas sem társnak, de legfőképp anyának...

Elnézést, ha hosszúra sikeredett levelem, sajnos korántsem olyan egyszerű a helyzet ahogy leírtam, csak ismertetni szerettem volna a tényeket.

Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.21. 10:15

Aligha lesz elkerülhető az anya személyes meghallgatása.

erzsébet56 # 2014.02.21. 09:50

tisztelt jogi fórum!

Az apasági perindítás biróságra is kerülhet oda nekem is járni kell vagy csak a gyermekem kijelölt ügyvédjének? várom válaszát köszönöm

pazs # 2014.02.07. 13:48

igen.

erzsébet56 # 2014.02.07. 12:58

Tisztelt Jogi Fórum!

Köszönöm válaszát. Akkor ez nem évül el míg nincs a gyereknek apja bmikor elindíthatom akkor az apaságipert?

ObudaFan # 2014.02.06. 11:24

Ha nincs vélelmezett apa, akkor el lehet indítani bármikor.

erzsébet56 # 2014.02.05. 17:10

tisztelt Jogi Fórum!

Azt szeretném kérdezni hogy meddig lehet az apasági pert elindítani mivel még az apával nem jutottunk dülőre és a kisbabám már 3 hónapos hogy elévülhete ez a dolog mert azt nem szeretném.. Előre is köszönöm válaszát.

pazs # 2013.10.31. 08:02

A gyámhatóságnak nincs igaza, ugyanis a biológiai apa csak az ő hozzájárulásukkal indíthat pert, amit ők nem fognak megadni, hiszen az apai jogállás be van töltve.

Tafatafa # 2013.10.30. 21:23

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat! Időközben jártunk a Gyámhatóságnál, ahol azt mondták, hogy megtehetem én az apasági nyilatkozatot, de ha a biológiai apa nem mond le a gyerekről, akkor pert indíthat és azt meg is fogja nyerni, hiszen ő a vér szerinti apa, és ebben az esetben még az összes perköltséget is nekem kellene állnom. Azt ajánlották, hogy csak akkor tegyem meg a nyilatkozatot, ha teljes mértékben biztos vagyok abban, hogy a vér szerinti apa nem akarja perre vinni az ügyet.

ObudaFan # 2013.10.29. 17:08

Tafatafa

Nem szükséges.