Hagyatéki kérdés


Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 18:38

(Más kérdés, hogy az örökhagyó tartozásaiért felelős örökös valóban követelheti az életben maradt élettárstól az arányos megtérítést.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 18:37

A közjegyző téved, és ezt a tévedést aligha fogja belefoglalni a hagyatékátadó végzésbe.

li1984 # 2016.04.24. 18:15

Jó estét!Remélem jó topicban járok...Nagyanyám 30 évig élt együtt az élettársával (nem bejegyzett),aki idén januárban elhunyt. Az úrnak volt két hitele (személyi kölcsön és folyószámlahitel),amiket ezen 30 év alatt vett fel,egyedüli adósként. Az lenne a kérdésem,hogy ez tartozásokért felel-e a nagymamám? Örökös van,a néhai élettársa gyermeke (nem közös gyermek). A közjegyző az előzetes egyeztetésen azt mondta,hogy teljes egészében nagyanyámat terhelik a hitelek. Hozzátenném,hogy semmilyen tárgyi bizonyíték (ingóság) nincs arra,hogy nagyanyám élvezte volna ezeknek a hiteleknek az előnyét. Igaz tudott róla.
Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2016.04.20. 13:40

Mirmila

Az édesapádnak is volt ezek szerint különvagyona. Ha az együttélés alatt vette meg a szolgálati lakást, akkor ugyan nem a teljes szolgálati lakás eladási ára volt a különvagyona, de az eladási árnak az a része, ami a vételi kedvezményre jut, igen. Az bizonyítás kérdése lesz, hogy ebből a különvagyonból mi lett.
A megvásárolt lakásból pedig a hotelre eső rész közös vagyon. Az persze kérdés, hogy ennek az értéke hogyan viszonyul a még fennálló hiteltartozáshoz.

Vadsuhanc # 2016.04.20. 12:38

Tisztelt Fórumozók !

Húgom 2008 évben elhalálozott. Egyedüli örököse én lettem. A hagyatéki eljárás 2009. évben megtörtént. 2014. év végén a helyi önkormányzat póthagyatéki eljárást indított, tekintettel, arra, hogy a húgom nevén egy 1983 évben gyártott személygépkocsit " talált ". A póthagyatéki eljárásban jeleztem, hogy a gépjárműről semmit nem tudok, de a közjegyző a tulajdonjogot nekem bejegyezte, amelyről a kormányhivatalt és a NAV-ot is értesítette. A hivatal felszólított a gépjármű átírására... az eljárást nem részletezem, de a gépkocsi forgalomból kivonása megtörtént azzal, hogy annak tulajdonosa nem állapítható meg.

Bejelentést tettem a rendőrségen a gépjármű jelenlegi tulajdonosának a megállapítására, de ez sem vezetett eredményre a rendőrség határozatában az szerepel, hogy a gépjármű jelenlegi tulajdonosa nem állapítható meg.

A NAV a közjegyző értesítése alapján illetéket szabott ki felém. Ezzel nem is lenne gondom, ha a gépjármű meg lenne. A a NAV a leveleimre azt válaszolta, hogy a póthagyatéki eljárásban a közjegyző a gépjármű tulajdonjogát " nekem adta ".

A gépjármű a nevemre azóta sem került.

Tud valaki valami érdemleges kifogást mondani a NAV határozata ellen ?

Mirmila # 2016.04.20. 11:41

Üdv, szeretnék segítséget kérni, fel kellene mérnünk, hogy mire számíthatunk.
Édesapám elhunyt, a lakás, amivel feleségével 17 éve éltek, a hölgy nevére lett vásárolva a házasságkötés után, hitelt is vettek fel rá. Az önerő abból lett, hogy a feleség eladta a lakását. Édesapámnak akkor nem volt semmilyen vagyona a nevén, a házasságuk előtt a szolgálati lakásában élt. Ezt a lakást évekkel később megvette, és haszonnal eladta, a pénzből autót cseréltek, berendezési tárgyakat vásároltak, éltek. A feleség álláspontja szerint minden őt illeti meg, a hagyatéki tárgyaláson csak az autó (szeretné, ha arról külön nyilatkozatban lemondanék) és a közös számla (kb. 300e forinttal) kerül elő, mivel a lakás a nevén van, az nem, illetve azzal érvel még, hogy édesapám, ha volt is pénze, mindig italra költötte el azt, tehát soha semennyi pénze nem volt. Ez így mindenképpen nagyon erős túlzás, valóban volt kb. 10 éve egy időszak, amikor apu ivott, de ezzel utána teljesen felhagyott. Jó ideig dolgozott, majd nyugdíjas lett, magas nyugdíjjal, tehát valószínűleg a közös számlán levő pénz sem tükrözi a valós anyagi helyzetet. Nem szeretnék semmiképpen turkálni a vagyon elemeiben, csak nagyon bánt, hogy a feleség teljesen ki akar zárni a fenti hivatkozásokkal bármiféle jelképes örökségből is, pedig egyébként jó volt a személyes kapcsolatunk.
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.18. 13:16

(A tartozáselismerés nem vélelem, hanem tartozáselismerés. Sui generis jogintézmény.)

Immaculata # 2016.04.18. 11:48

Ha tartozáselismerés, akkor megdönthető vélelem.

A pert javaslom. :)

A terasz mindenképpen bővítésnek számít, így az engedélyköteles. Ha nem volt engedély, akkor a tartozáselismerés hamis nyilatkozatra szól.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.18. 09:41

Valóban csak találgatni lehet, de úgy tűnik, az egy tartozáselismerés. Ha az - és sikertelen vele szemben a bizonyítás -, akkor az örökösök egyetemlegesen, de egymás közt egyenlő arányban tartoznak az összeggel. Vagyis a kérdezőre csak 500 000 esik.

De ha komolyra fordul az ügy, nem fog egyedül boldogulni. Azt sem érti, mi történik - ezért nem tudja elmondani se.

Immaculata # 2016.04.18. 09:13

Itt nem kaphatsz megnyugtató választ az irat ismerete nélkül.

Azt sem értem, ha te vagy az egyik tulajdonos, akkor miért a húgod veszi át a vételárat?

Nem vagy köteles annyiért árulnod, amennyit a húgod kér az ő részéért.

Ha az az irat valódi, akkor a húgod az ingatlanból elégítheti ki igényét, nem pedig a Te vételáradból.

Én még azt is kétségbe vonom, hogy a másfél milliót készpénzben kivonhatja az ingatlanból. Egyébként teraszt csak építési engedéllyel lehetett építeni. Kérd ki az építési engedélyt, a használatbavételi engedélyt. Nézd meg, hogy az építkezés szabályosan történt-e.
Egy beruházás sohasem ér annyit a piacon, mint amennyit beletettek.

vörös # 2016.04.18. 07:36

Üdvözlet
Apánktól örököltünk egy kis lakást 3-an. Ketten megvettük elhúnyt bátyám lányától a részét. Ketten a húgommal rendbe tetettük és árulni kezdtük a lakást. Ekkor szólt a húgom, hogy Neki van egy papírja Apánktól, hogy az örökölt lakásból 1,5 millió a húgomnak jár, mert a teraszt Ő építette a lakáshoz. Kérdésem lenne: nem mutatta meg ezt az írást a hagyatéki ügyvédnél, nem mutatta meg, mikor a bátyám lányától megvettük a részét. Most élhet-e jogosan a követelésével és csak tőlem , az eladás utáni fele részből vonja le a részemből a 1,5 millió forintot? Válaszát köszönettel venném: vorosbanya

bimbus # 2016.04.15. 18:17

kbs!
Bocs. Igazad van, elég lett volna azt kérdezni. Köszönöm a választ.

bimbus # 2016.04.15. 17:41

Azért ennél többről van szó. Ha a köteles részt érvényesíti a rá jogosult, akkor a sógor kárt szenved. Kérhet-e kártérítést? Ha igen, kivel szemben érvényesítheti a kárigényét?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.15. 17:03

Elég lett volna egyetlen kérdés: érvényesíthető-e kötelesrészi igény a póthagyatéki eljárásban, ha arról a jogosult az alapeljárásban lemondott. Nem.

bimbus # 2016.04.15. 16:44

A sógorom az első házasságában egy osztatlan közös tulajdonban lévő zártkerti ingatlan egy részét birtokolták. 2009-ben a nem tulajdonolt részt megvásárolták. Így egy hrsz.-mal rendelkező, de két részként bejegyzett ingatlanuk lett 1/2-1/2 tulajdoni arányban. A felesége 2011-ben végintézkedés hátrahagyásával meghalt.Végrendeletében mindent a sógoromra hagyott, lányát az örökségből és a köteles részből is kizárta, megfelelően indokolva azt. Az alaphagyatéki eljárásban a kötelesrészre jogosult lánya a végrendeletet érvényesnek elismerte, köteles részre igényt nem terjesztett elő. A hagyatékátadó végzésben azonban a közjegyző a zártkerti ingatlannak csak az eredetileg tulajdonolt részt adta a sógor tulajdonába a zártkerti ingatlanból. Ez most derült ki, amikor az ingatlant belterületnek szerették volna nyilvánitattni. Azt gondolom, hogy a közjegyző hibázott, mert a becsatolt tulajdoni lapon, a második oldalon szereplő tulajdonról nem hozott végzést. A sógor póthagyatéki eljárást kezdeményezett. A közjegyző elhalasztotta a tárgyalást, mert a köteles részre jogosult leány bejelentette igényét a köteles részre. Kérdésem, hogy ilyenkor mi a helyzet? Ha a közjegyző nem hibázik az alapeljárásban, akkor ez a helyzet nem áll fenn. Ha már egyszer a kötelesrészre jogosult lemondott a köteles részről és érvényesnek ismerte el a végrendeletet, akkor a póthagyatéki eljárásban ez nem érvényes? A sógor nem hibázott és most neki kell megfizetni az egésznek az árát? Kártérítéssel felléphet? Ha igen, kifelé?

lajcsó # 2016.04.15. 10:04

"Rokonom halálakor tavaly örököltem egy ingatlan 1/3-d részét,amit akkor a földhivatalnál nem jegyeztettem be."
A tulajdonjog bejegyzése érdekében a közjegyző küldi el a hagyatékátadó végzést a földhivatalba. A közjegyzőt keresd meg az ügyben!

"az eladáshoz először be kell jegyeztetnem a földhivatalnál az öröklés utáni tulajdonjogomat,vagy elég a hagyatéki végzés,amin szerepel,hogy az elhunyt két testvére mellett én vagyok a harmadik tulajdonos?"
Mindenképpen be kell jegyeztetni a tulajdonjogodat!

"A földhivatalnál ez kb.milyen költség és mennyi az átfutás?"
6600 Ft és kb. 1 hónap.

roby42 # 2016.04.15. 08:55

Tisztelt Fórumozók!
Rokonom halálakor tavaly örököltem egy ingatlan 1/3-d részét,amit akkor a földhivatalnál nem jegyeztettem be.Most a házra lenne vevő,a vevő kikérte a tulajdonlapot,de azon még az elhunyt és két testvére a tulajdonos.Kérdezem az eladáshoz először be kell jegyeztetnem a földhivatalnál az öröklés utáni tulajdonjogomat,vagy elég a hagyatéki végzés,amin szerepel,hogy az elhunyt két testvére mellett én vagyok a harmadik tulajdonos?
A földhivatalnál ez kb.milyen költség és mennyi az átfutás?

Köszönöm

limma # 2016.04.15. 07:31

Pedig tulajdonképpen úgy lenne igazságos.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.14. 19:02

Nem.

Brigitte # 2016.04.14. 17:51

Jó estét kívánok!

A nagymamám másfél hónapja sajnos meghalt.Két fia volt,akik sajnos már évekkel ezelőtt elhunytak.Az egyik fiának 1 fia,a másik fiának /Apukámnak/2 lánya van.Az lenne a kérdésem,a
nagyi halála után mi /a 3 unoka/egyenlő arányban örököljük nagyi "vagyonát?

Köszönöm előre is a választ!

Brigitte

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.14. 05:13

Az eljáró közjegyzőtől. (Már ha egyébként kapnod kellett volna belőle, az ilyesmi nem nyilvános.)

vagtam # 2016.04.13. 21:28

Tisztelt Szakértők!

Hagyatéki végzés másolatához hogy juthatok hozzá?

Köszönöm!

vagtam

sjdzg # 2016.04.02. 20:53

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.02. 20:10

Sőt...

lajcsó # 2016.04.02. 19:30

"Esetleg a dédi által írt végrendeletet nem lehet érvényesíteni?"
A végrendelet ügyvédi ellenjegyzés nélkül is érvényes!