Hagyatéki kérdés


sjdzg # 2016.04.02. 17:24

Üdvözletem!

Összetett kérdésben szeretnék segítséget kapni:
Anyukám nagymamája sok-sok éve végrendelkezett (két tanúval ellátott az irat, de ügyvéd nem ellenjegyezte), hogy halála után anyukámé legyen az ingatlan. Anyu nem élt a lehetőséggel, így a nagypapám (anyu édesapja) lett a tulajdonos. Az ő halála után szüleim ingatlanbecslővel felértékeltették a házat (12M Ft), utána felújították. Most jelentkezett anyu féltestvére (apai ági), hogy szeretné a jussát az ingatlanból. Ő az öröklés után nem fizette meg az illetéket, ez pár éve derült ki. Külföldön él, megkeresése mindig nehézségekbe ütközött.
Anyukám mit tehet? Az ingatlan mostani értékének a felét nem szeretné megfizetni, de a felértékelt összeg felét, ha kell, megfizeti. Esetleg a dédi által írt végrendeletet nem lehet érvényesíteni?

Előre is köszönöm a tájékoztatást!
Gerti

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.02. 11:22

vagy a jegyző hogyan tudja kideríteni
Mondjuk, rendelkezésére áll az anyakönyvi nyilvántartás. Méghozzá most már az országos, online.

lámpa # 2016.04.02. 08:50

Jó napot kívánok!
Az a kérdésem, hogy a közjegyzők, vagy a jegyző hogyan tudja kideríteni, hogy kik az örökösök akkor, ha az elhunytnak nem volt gyereke, felesége és a testvérei is meghaltak?
Van egy adatbázis, amiben el kezdik keresni a testvérek leszármazóit, tehát el kezdenek "nyomozgatni" a születési adatok alapján és a lakcímnyilvántartó alapján, meg megnézik, hogy van-e felesége, gyereke? Vagy csak abból indulnak ki, amit a leltárnál lévő elmond, hogy mit tud. A gyakorlatban ez hogy megy? Én az elhunyt egyik testvérének az egyik gyereke vagyok (tehát nekem nagybátyám) és az elhunytnak 5 testvére volt, akik már nem élnek és akiket sosem láttam, nemhogy a gyerekeiket, azért kérdezem ezt.

timcsi40 # 2016.03.31. 13:05

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2016.03.31. 12:48

Például azért, hogy ne kelljen közjegyzői díjat fizetni.
A párodnak és az ő gyermekének nem kell, hacsak a végrendeletben nem nevezte őket örökösként az örökhagyó.

timcsi40 # 2016.03.31. 08:00

Sziasztok!Ahogy lent írtátok,benyújtottam az örökség visszautasítását,úgy is ,hogy nincs örökség.Ezután jönnek a gyerekeim.2 kiskorú.Az Ő nevükben is vissza kell utasítani és kell a gyámhivatal hozzájárulása.Beszéltem a gyámhivatal osztályvezetőjével,aki kérdezte,hogy miért utasítok vissza,ha nincs is örökség?Azt mondtam,h azért,mert azt tanácsolták (nem csak itt ),de egyébként nem tudom,mi értelme van.Az első kérdésem ez lenne:Miért érdemes visszautasítani,ha nincs is örökség?Ha nem örökösként,akkor közeli hozzátartozóként hajtják be a temetést.
A másik kérdésem:Azt mondták,hogy az élettársamnak is vissza kell utasítani .Van két kiskorú gyermekem.Elvált vagyok,a 17 éves a házasságból származik,az 1 évesem pedig az élettársi kapcsolatomból.Mindannyiunk nevében vissza kell utasítani.Amit elfelejtettem mondani,az az,hogy a párom is elvált,neki is van egy 16 éves lánya,aki az anyukájával él.Most már bármit el tudok képzelni,így az a kérdésem,hogy netalántán nekik is vissza kell utasítani,miközben semmi közük anyámhoz?Ahogy a páromnak sincs.Köszönöm a választ!

ppeter79 # 2016.03.28. 08:06

Nagyon köszönöm a válaszokat !!

Szép húsvétot kívánok !

ObudaFan # 2016.03.26. 14:36

ppeter79

Ha senki nem csinál semmit, akkor az, aki végül örökös lesz, majd bánja, hogy ő sem csinált semmit. Mégis ki más lenne felelős ezért?

Dr.Attika # 2016.03.26. 12:31

Kedves ppeter79!
A magyar jog szerint az ember halála pillanatában a tulajdonát megöröklik az örökösei. Ha van végrendelete, akkor az abban megnevezettek. Ha nincs végrendelete, akkor a törvényes (a polgári törvénykönyvben meghatározott ) örökösei.Ha ilyen személyek sem lennének, akkor a Magyar Állam, mint szükségszerű örökös.
A hagyaték átadásáról rendelkező közjegyzői végzés nem más, mint az örökös személyét deklaráló, kijelentő végzés.

ppeter79 # 2016.03.26. 12:05

Kedves Szakértő!

Köszönöm a választ! Nem szeretnék az ügy részleteibe belemenni mert nagyon bonyolult.

Akkor csak általánosan a kérdés:
A hagyatéki eljárás alatt ki felel annak az ingatlannak állagon tartásáért, melyben senki nem lakik?

Vagy ha senki, akkor a keletkező károk a hagyaték része kvázi és közösen kell majd viselni a terheit?

Egy elképzelhető szituáció:
Mivel senki nem lakja, ezért télen elfagynak a vízvezetékek, mivel "senki földje" még, a tulaj pedig halott, nyilván senki nem csináltatja meg a víztelenítést, de hasonlóképpen pl a tetőablak bezárását, így elázik a födém, esetleg beomlik a mennyezet....

...erről a Mese a négy emberről jutott eszembe:
"Úgy hívták őket: Mindenki, Akárki, Valaki és Senki.

Történt egyszer, hogy egy nagyon fontos feladattal kerültek szembe. Kéréssel fordultak hát Mindenkihez: ugyan, végezné már el! Mivel Mindenki biztos volt abban, hogy Valaki majd csak meg fogja csinálni, ezért - noha Akárki is képes lett volna rá - jó ideig Senki sem fogott hozzá.

Egyszer csak Valaki méregbe gurult: hiszen ez Mindenki dolga! Azonban Mindenki titokban arra gondolt, hogy majd bolond lesz éppen ő bajlódni egy olyan munkával, amit Akárki el tud végezni. Eközben Senkinek nem tűnt fel, hogy Mindenki ügyesen kibújt a feladat alól . . .

A vége az lett, hogy Mindenki megorrolt Valakire, mert Senki nem volt hajlandó arra, amit Akárki megtehetett volna."

KÖSZÖNÖM a választ!

ObudaFan # 2016.03.24. 16:06

Szerintem azzal, hogy nem fellebbezed meg, még nem feltétlenül fogadod el, de ha nagyon biztosra akrsz menni, akkor fellebbezd meg.

timcsi40 # 2016.03.24. 12:50

Köszönöm szépen a válaszokat ! Most már akkor világos lett,hogy a temetési költség nem tartozik azon hagyatéki terhekhez,amiért csak az örökség mértékéig felel az ember. Akkor nem fellebbezem meg az öröklési bizonyítványt,hanem egyszerűen csak benyújtom az öröklés visszautasításáról szóló nyilatkozatot.Az öröklési bizonyítvány elfogadásával az a bajom,hogy azzal elismerem,hogy örökös vagyok, aztán pedig mégis benyújtom az öröklés visszautasításáról szóló nyilatkozatot. EZ NEKEM ELLENTMONDÁSNAK TŰNIK ,DE AKKOR ÍGY KELLENE ? ERRE MÉG EGY REAGÁLÁST SZERETNÉK és ígérem nem írok többet.
Remélem,hogy Immaculata jól érzi:"Ha visszautasítod az örökséget, akkor elméletileg megszabadulsz a temetési költségtől azokkal az indokokkal, amit itt leírtál."Például ezért:".. illetékes elsőfokú gyámhatóság vette állami gondozásba a szülők magatartása miatt.A kiskorúakat a szülők az állami gondozás ideje alatt nem látogatták,a részükre megállapított gondozási díjat nem fizették.A bíróság a gyámhatóság keresetét megalapozottnak találta és xy számú jogerős ítéletével kiskorút az anyai nagyanyánál helyezte el."Köszönöm!

ObudaFan # 2016.03.24. 06:06

Ettol fuggetlenul az orokhagyo gyermekekent valoszinuleg kotelezheto vagy a temetesi koltsegek viselesere.

ObudaFan # 2016.03.24. 06:05

timcsi40

Orokos az mindig van, de visszautasithatod az oroklest. Akar az öröklési bizonyitvany jogereje elott is.

ObudaFan # 2016.03.24. 06:00

Ppeter79

Ehhez azért pontosan kellene ismerni az ügyet, de a leírtak alapján nem valószínű, hogy bárki felelősségre vonható lenne.

ppeter79 # 2016.03.23. 20:29

Tisztelt Szakértő!

Előre is köszönöm a segítséget és a hasznos választ!

Szituáció: egy hagyatéki eljárás egy kialakult patthelyzet miatt már 2 éve húzódik, és az örökségből még csak egy csekély részhagyaték van a jelképesség kedvéért átadva.
A hagyaték tárgya egy nem lakott ingatlan is, melynek állaga az elmúlt években sokat romlott, és felújításra lenne szükség. De még senki nem örökölte, függőben van.

Egy megállapodás szerint HA egy jogi aktus bekövetkezik, AKKOR fogom én örökölni, DE addig nem hagyom átadni a hagyaték többi részét sem.

Kérdés: Ki lenne köteles az ingatlant állagon tartani? Felelősségre vonhatja e az egyik fél a másikat, ha ez elmarad és pl a tető beomlik? (ezáltal értéke jelentősen csökken)

KÖSZÖNÖM!

timcsi40 # 2016.03.23. 17:38

Tisztelt Szakértő! Merültek fel újabb kérdések, amikre szeretnék válaszokat kapni. Mivel nem akarom elfogadni az öröklési bizonyítványt,ami azt mondja,hogy én vagyok az örökös (temetési ktg-en kívül nincs más hagyaték) és amit az önkormányzat kért, nyílván azért,hogy a temetési költség megfizetését sikeresen behajtsa rajtam a bírósági per során ,amit a gyámügy szerint meg kell nyernem, így a közjegyző azt írta,hogy 15 napom van a fellebbezésre(már kevesebb) és 10000 Ft-ot kell fizetnem érte. Nem tudom, mit írjak fellebbezésként.
Mindenhol ezt olvasom: Ha nincs örökség, örökös sincs. Az örökség mértékéig felel az örökös a hagyatéki terhekért. Az én esetemben ez azt jelenti, hogy feleslegesen lett kiállítva az öröklési bizonyítvány, mert nincs örökség, így se örökös, se kötelezettség. Jól látom? Ezt lehet fellebbezésként írni azon kívül, hogy nevelőotthonban voltam majd bírósági végzéssel a mamámnál helyeztek el,semmi közöm nem volt anyámhoz,így nem kívánok több mint negyedmillió forintot a temetésére fordítani.
Nem értem, hogy miért kell fellebbeznem, ha be is nyújthatom az örökség visszautasításáról szóló nyilatkozatot, ahogy azt lejjebb Immaculata is javasolta pár nappal ezelőtt. Azt gondoltam, hogy azt írom a fellebbezésbe, hogy visszautasítom az örökséget, de a közjegyző levele megzavart. Idézem:"Amennyiben a beadvány előterjesztője szeretné, hogy a hagyaték általa történő visszautasításának ténye az öröklési rend megállapítása során figyelembevételre kerüljön, úgy az öröklési bizonyítvány jogerőre emelkedését követő egy éven belül tegyen erre irányuló határozott kérelmet." Ez mit jelent?
Mikor emelkedik jogerőre az öröklési bizonyítvány? Főleg úgy, hogy megfellebbezem ? Nem tudom ezek szerint fellebbezésként benyújtani a visszautasítást, hiszen azt írja, hogy a jogerőre emelkedés után lehet?
Kérném szépen a segítséget, hogy világosan láthassam, hogy mit kell fellebbezésként írnom vagy egyáltalán mit lehet tenni. Nem sok időm maradt. Az érintett közjegyzőhöz nem fordulok ezekkel a kérdésekkel, mert nem bízom benne. Elsőként úgy küldte az öröklési bizonyítványt, hogy azt én, mint örökös kértem. Visszaírtam, hogy nem én kértem, nem áll érdekemben. Kijavította, és jól gondoltam. Tényleg az önkormányzat kérte a bírósági per miatt. Köszönöm szépen!!!

timcsi40 # 2016.03.22. 06:58

Köszönöm a megerősítést ! Amit még mindig nem látok világosan : Ha nincs örökség, kötelezhetnek-e a temetési költség megfizetésére ? Köszönöm !

ObudaFan # 2016.03.21. 15:46

O nem lesz orokos.

timcsi40 # 2016.03.21. 08:48

Köszönöm a gyors választ Immaculata!Azt írod ,hogy ha elfogadom az örökséget ,akkor abból nekem kell a temetési költségeket állni.De nincs semmilyen örökség. A temetési költség ha jól tudom a hagyatéki teher.Ha csak ez nem számít örökségnek.Van egy testvérem is,aki szintén nevelőotthonban volt, de titkos örökbefogadással került más szülőkhöz. A Születési anyakönyvi kivonatában is az új szülők neve van. Őt meg sem említettem az üggyel kapcsolatban, mert úgy tudom,hogy mivel örökbe fogadták,így végképp semmi köze anyánk dolgaihoz ,hiába vér szerinti gyereke.Ezt jól tudom ? ( A gyámügy szerint elvileg nekem sincs kötelességem vele szemben) A titkosítás ellenére én azért 2013-ban a gyámügy segítségével és az örökbefogadó szülők hozzájárulásával mint testvér, felvehettem vele a kapcsolatot, miután a szülők meggyőződtek arról,hogy semmilyen kapcsolatom nincs a vér szerinti szülőkkel.Az erre kapott választ előre is köszönöm ! Timi

ObudaFan # 2016.03.20. 10:17

Ahogy írtam, az apa csak a saját tulajdoni hányadával rendelkezhet.

patikus57 # 2016.03.20. 08:43

ObudaFan köszönöm a gyors választ. Ezek szerint a fiatalember járhat úgy, hogy ha édesapja meghal, akkor csak a kötelesrész marad neki a lakásból. A Gyámhatóság engedélye nélkül az édesapa köthet tartási vagy öröklési szerződést a teljes lakás vonatkozásában? A fiatalember anyagi ügyeit most a gondnoka intézi.

ObudaFan # 2016.03.20. 07:22

szandus

Hát akkor ezt jelezd.

ObudaFan # 2016.03.20. 07:21

patikus57

A lakásnak az édesapára eső részét az édesapa átruházhatja rá. Ha ingyenesen történik az átruházás és az édesapa 10 éven belül meghal, akkor a fiú kötelesrészre lesz jogosult. A tartási, öröklési szerződés nem ingyenes szerződés, da ha színlelt és ajándékozást leplez, akkor a kötelesrészi igény fennáll.

szandus # 2016.03.20. 06:47

Üdv!Lenne egy olyan kérdésem hogy most zárulna a férjem után a hagyatéki eljárás de a közjegyző feltett egy olyan kérdést hogy elismerem e a követeléseket?Mondtam hogy nem!Erre azt mondta hogy igy ideiglenesen fogja átadni a hagyatékot!Itt két lakásról és chf hitelről van szó nem tudom rosszul értelmeztem e a kérdését mert magát a hitelt elismerem mivel mindketten aláírtuk még annó a férjemmel én magával az összeggel nem értek egyet(Közben volt a forintosítás és 3-szor annyit követelnek,a felvett összeg már kifizetve ezen felül követelnek még több milliót)!Ezt jelezzem újból a közjegyző felé ?Vagy akkor igy is úgy is ideiglenesen adja át a hagyatékot?A választ előre is köszönöm!Szép napot!