öröklés, ajándék


drbjozsef # 2019.10.21. 12:42

Megegyezni, leírni, aláírni, két tanú aláírni.

Bár ezzel sincs sokkal előrébb, mert ha nem tartja be, ugyanúgy a bíróság marad. Közjegyző előtt is köthető lenne, ha el lehetne oda cipelni, az közvetlenül végrehajtható, a kilakoltatást is gyorsítaná, de hát mindjárt itt a moratórium, az idei kirakás már biztosan nem lesz meg.

Cabron_ # 2019.10.21. 11:03

#drbjozsef

Köszönöm!

Pont arra próbáltam apellálni, hogy végül is az örökhagyó halálával megnyílik az öröklés, de jogos, azért a jogerős hagyatéki, ami ezt papíron is igazolja.

Most úgy tűnik, hogy történt valami megállapodás, de a pasi totál kattant. bizonyítani nemigen lehet. Sajnálom szegény lányt, nagyon. :

drbjozsef # 2019.10.21. 10:34

Cabron_,

Nem.
Az élettárs jogszerűen, az elhunyt jogán lakik az ingatlanban, annak jogszerű birtokosa, használója.
Jogilag "szívességi lakáshasználó" (Papír nélkül is).

Amit a lány tehet :

Megvárja míg jogerőssé válik a hagyatéki végzés.
Ez sajnos több hónap is lehet.
Ha megvan, akkor ő az elhunyt hivatalos jogutódja, felmondhatja a szívességi lakáshasználatot, célszerűen írásban, ajánlva, benne határidő megjelölésével a kiköltözésre (mondjuk 30 nap, egy kiköltözésre ennél rövidebb nem reális). Ha nem költözik ki, még tűzzön egy póthatáridőt (erre már elég 8-15 nap), ha arra sem, akkor lakáskiürítési pert indíthat a bíróságon.
Ez is jó pár hónap lehet. Ha belecsúszik a moratóriumba, akkor kilakoltatás legfeljebb tavasszal.

(Elvileg nem kell megvárni a hagyatékit, jogilag az örökös a halál napjával örököl, de a végzés a hivatalos megállapítása a jogutódnak. Akár előbb is felszólíthatja.)

Vagy megpróbálhat megegyezni a lakóval, pl. ajánlhat neki fel pénzt, ha azonnal kiköltözik. Közös megegyezéssel bármit lehet.

Cabron_ # 2019.10.21. 07:05

Sziasztok!

Az alábbi szituval kapcsolatban lenne kérdésem:

Adott egy családi ház, a tulajdonosa elhunyt. A házba be volt jelentve az elhunyt élettársa, akinek nem volt sem tulajdonrésze, sem haszonélvezeti joga a házra. Egyetlen örökös van, az elhunyt lánya.

A kérdésem, hogy cserélhet-e zárat az örökös? Jogszerű lenne? A pasi nagyon zűrös, az is ködös, hogy hogyan halt meg a nő, nem akarja a lány, hogy az ingatlanban legyen.
Ennél pontosabb infóim nincsenek, a szomszédok paráznak, hogy a pasas valami hülyeséget csinál. Folyton piál, plusz nem normális. Meg jóban is vannak az elvált férjjel és a lánnyal is. Szóval megígértem, hogy megkérdezem.
Köszi.

drbjozsef # 2019.10.16. 10:55

Zorroka72,

Ha bizonyítod, hogy most jutott csak tudomásodra, hogy az az ingatlan nem a tied, mert a nevedben valaki elajándékozta, mert mondjuk 28 évig kómában voltál, akkor persze megtámadhatod az ajándékozási szerződést. Egyebekben nem igazán, hiszen tevékeny résztvevője voltál a magánokirat hamisításnak.

Értem én a Te háborgó igazságérdezeted, de ez sajnos nem így működik. Akkor kellett volna okosnak lenni, és nem ajándékozást, hanem valamilyen visszterhes szerződést kötni.

Ez a hajó elment (ha nem tudtok a nénéd igazságérzetére hatni jószóval).

Zorroka72 # 2019.10.16. 09:30

"meghiúsul utólag egy feltételezés."

Az meghiúsulásnak minősül, hogyha be tudom bizonyítani, hogy nem tanúk előtt írtam alá anno az ajándékozási szerződést és ebből adódóan a tanúk nem lehettek jelen, hogy igazolják ezt?
Ugyanis én akkor éppen katona voltam és azon a napon, amire a lemondó nyilatkozat van dátumozva lehetetlen, hogy aláírhattam azt. Tehát a tanúk hamisan tanúskodtak amikor azt aláírták, hogy jelen voltak.

Zorroka72 # 2019.10.16. 09:21

"Ugye, viccelsz? Az ajándék azért ajándék, mert nem jár érte ellenszolgáltatás."

Nem ellenszolgáltatás várunk el, hanem ugyanolyan tisztességet amilyet mi adtunk anno.
És ez szerintem így lenne fair.
Mi lemondtunk az ő javára 28 évvel ezelőtt, úgy fair, hogy most ő emlékezzen erre és mondjon le a mi javunkra.
Ha pedig nem teszi, akkor az ajándékot visszakérjük.
Nem azért ajándékoztuk oda anno, mert bármit is elvártunk érte. Viszont az semmiképpen nem vártuk el érte, hogy most meg a fejünkre szarjanak.

drbjozsef # 2019.10.16. 05:38

Zorroka72,

Ajándékot visszakövetelni csak nagyon szűk körben lehet, elég partikuláris feltételek esetén csak. Pl. ahogy előttem írták, ha meghiúsul utólag egy feltételezés.

De ez nem olyan, amire itt te gondolsz. Ha lemondtatok róla (=jogilag ajándékozátok), akkor ott nincs ellenszolgáltatás, meg "tisztességes". Neki adtátok, pont. Haő ezt most nem viszonozza, az nem jogi kérdés. Megteheti. Nem kötelező ajándékot adni, ugye.

A meghiúsulásra példa az, amikor a nagyszülők az unoka nevére íratják a lakásukat, aztán kiderül, hogy nem is az ő fiúk az apja, tehát nem is vérszerinti unoka az unoka. Ők abban a hitben ajándékoztak, hogy az unokájuknak adják, ez később derült ki, hogy nem, ezért visszakövetelhették az ajándékot.

Immaculata # 2019.10.16. 02:32

A jelenlegi osztályos egyezség, ami nem keverendő össze a múltbéli ajándékozással. Az osztályos egyezség akadálya az a 3. személy, aki anno ajándékot kapott.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.15. 18:41

Ugye, viccelsz? Az ajándék azért ajándék, mert nem jár érte ellenszolgáltatás.

Zorroka72 # 2019.10.15. 15:36

Arra hivatkozva, hogy ha anno mi lemondtunk az ő javára, akkor minimum úgy tisztességes, hogy most ő mondjon le a mi javunkra.
Végeredmény szemponjából mi lemondunk egy kertes háznak a feléről és ezért elvárnánk, hogy a nagynénék lemondjon egy lakás feléről (amiből elvihet minden ingóságot).

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.14. 16:26

Elnézést, kicsit belekeveredtem a rokonságba.

Mire hivatkozva követelnétek vissza az ajándékot?

Zorroka72 # 2019.10.14. 06:22

"Halott megajándékozottól?"

Ezt a kérdést sajnis nem értem.
A megajándékozott, akinek a javára mi lemondtunk az nem halott, az a nagynénénk és még életben van.
Édesapánk halt meg 91-ben és amit utána örököltünk, arról mondtunk le a fiatalabbik nagynénék javára.
Nemrég pedig meghalt az idősebbik nagynénék, aki után szintén örököltünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.14. 05:23

Halott megajándékozottól?

Immaculata # 2019.10.13. 16:31

Perben lehetséges, igazolni kellene, milyen szándék vezetett akkor ehhez a döntéshez, és azóta milyen változás következett be, ami miatt az ajándékozással kapcsolatos feltevésed meghiúsult.

Zorroka72 # 2019.10.13. 16:09

Tisztelt jogtudó Hölgyek és Urak!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
1991-ben meghalt édesapám, aki után a bátyámmal együtt örököltünk 1/3 részét egy teleknek és egy háznak.
Erről az 1/3 részről akkor mi lemondtunk apánk fiatalabb húga részére.
Nemrég meghalt apánk idősebb húga, aki után megörököltük a fent említett telek és ház rá eső 1/3 részének a felét (az 1/3 másik felét természetesen a fiatalabb húg örökölte) és az elhúnyt nagynénénk lakásának a felét.
Tehát ha 1991-ben nem mondunk le a fiatalabb húg javára, akkor most miénk lenne mind a két ingatlan fele, viszont így csak a lakás fele a miénk, illetve a telek és a ház 1/6-része.
Mi most le szeretnénk mondani az 1/6-részről a nagynénénk javára (tehát összeségében az ingatlan feléről mondanánk le) és elvárnánk, hogy a nagynénék lemondjon a lakás feléről a mi javunkra.
Sajnos egy kapzsi unokahúg nem úgy gondolja, hogy ez így lenne tisztességes és emiatt nem hagyja, hogy a nagynénénk lemondjon a lakás feléről, sőt még azt várná el tőlünk, hogy mi mondjunk le mindenről (az 1/6-ról és a fél lakásról is).
Azt szeretném megtudni, hogy vissza lehetne e valahogy vonni az 1991-es lemondónyilatkozatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.01. 13:00

A köteles rész alapjába beleszámít.

andi8605 # 2019.09.01. 05:07

Üdv!

Érdeklődni szeretnék, hogy a betudás elengedésével és az osztályra bocsátás kizárásával kapott ajándék beszámítható-e bármilyen módon a hagyatéki eljárás során?

Köszönöm!

eranthys # 2019.05.21. 12:23

Tisztelt Válaszadók!

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2019.05.19. 16:23

eranthys,

Akár végrendelet, akár ajándékozás, a kötelesrész nem kerülhető ki vele.

Viszont kikerülhető eltartási vagy öröklési szerződéssel - ami esetedben, ha tényleg Te gondozod, eltartod édesanyádat, kézenfekvő is. De ennek feltételei, és kockázatai is vannak, olvass utána, vagy keress fel egy ügyvédet személyesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.19. 15:58

Az eredmény ugyanaz - kivéve, ha az örökhagyó még legalább tíz évig él.

eranthys # 2019.05.19. 14:24

Jogi tanácsot szeretnék kérni a következő kérdésben. Ketten vagyunk testvérek. A nővérem és az édesanyám között a viszony megromlott, a nővérem nem foglalkozik édesanyámmal, nem is látogatja nagyjából 20 éve. Édesapám meghalt már több mint 30 éve, édesanyám idős, egyedül él és bár önellátó, de törődést azért igényel, amit egyedül én végzek két évtizede. Édesanyám csak rám szeretné hagyni a lakását, egyedüli örökösnak engem szeretne. Ez gondolom nem lehetséges, ezért a legjobb megoldás az ajándékozás lenne? Ebben a kérdésben szeretnék tanácsot kapni. Köszönöm.

Sombokor # 2019.05.01. 15:32

almcska

Az örökösök az örökség értékéig felelnek a tartozásaidért. Vagyis a hitelezők annyit hajthatnak be rajtuk, amennyit az örökség ér, többet nem.

almcska # 2019.05.01. 14:52

Szép napot!Lenne egy kérdésem!A gyerekeim örökölhetik e utánam a hitelt!Nincs semmi vagyon tárgyam,ingatlanom!
Köszönöm a válaszát!
Almcska

Sombokor # 2019.04.22. 05:14

Mücke

Bocs, kicsit eltévedtem a családi ágakon. Tehát a keresztmama az édesanyád nagynénje, nem a tiéd, és a szülei a te dédszüleid.

A lényegen nem változtat, ha nincs leszármazó (édesanyád elhunyt unokatestvére gyermektelen volt), akkor a következő az öröklési sorban a szülő, vagyis édesanyád nagyszülei, a te dédszüleid. Ők már nyilván nem élnek, akkor az ő leszármazóik között oszlik meg az örökség. Ha édesanyád anyja, és a keresztmama csak ketten voltak testvérek, és édesanyádnak nincsenek testvérei, akkor mindent édesanyád örököl. Ha édesanyádnak vannak/voltak testvérei, akkor ők, ill. ha már nem élnek, akkor az ő leszármazóik is örökölnek.