Örökségről való lemondás más személy részére


Hank Moody # 2018.11.26. 11:33

Oligaliga
Kérik és nemet is mondhatsz én megtettem észrevenném, ha vonnák s a bérpapíron is szerepelne a letiltás. Hogy miért nem csinálom így? mert nem biztos, hogy egyötöd résszel foglalkozna a bank vagy a végrehajtó.A vagyonban nem voltam egészen pontos. 1991-ben örököltem egyharmad részt egy nagyon kicsi vályogházból a mai napig nem igényelte vagy tette rá a kezét végrehajtó. Nem elég alaposak, vagy kicsi, vagy résztulajdon nem érdekli őket. fogalmam sincs melyik de tőlem vihetnék.

oligaliga # 2018.11.26. 11:15

Ha ez neked így megfelel, akkor miért nem csinálod így? A munkáltató felé közölt letiltáshoz nem kell a beleegyezésed, valószínűleg már vonják a fizetésed 33%-át.

Hank Moody # 2018.11.26. 11:08

Igen a tartozás èl és nem örököltem. Elvileg vègrehajtás alatt állok. Amit a szüleimnek köszönhetek s mert megbíztam bennük. A munkáltatóm felé jött pár éve levonási kérelem de nem mentem bele mert albérletben lakom ès nem olcsó. A nevemen nincs semilyen ingatlan, sem nagyobb ingóság (gépjármű stb...) Az alapötlet az lett volna, hogy nem mondok le az örökségről hanem ajándékozási szerződésben átadom a banknak. Nekik van saját ügyvédjük ès èrtèkbecslőjük. Én megszabadulnék a tartozástól és minden költségtől bonyodalom mentesen de gondolom ez nem járható út mivel a termőföld tulajdonjogàt ajándékozás jogcímén termőföldről szóló törvény szerint kizárólag a közeli hozzátartozók, közalapítványok, az önkormányzat, a Magyar állam, egyházi jogi személy/ek szerezhetik meg. Amennyiben nem mondanék le és az örökölt egyötöd részem kerülne végrehajtás alá, ezzel egyenlítve, az is megfelelne.

drbjozsef # 2018.11.26. 09:46

Ja, és jól értem, hogy a tartozás a sajátod, azt nem örökölted, vagy igen?

drbjozsef # 2018.11.26. 09:45

A tartozásod a bank felé most is élő, futó tartozás, vagy már késedelmbe estél, esetleg végrehajtás is van ellened?

Hank Moody # 2018.11.26. 08:24

Nagyon szépen köszönöm ügyvéd úr. Elég kacifántos ügy lesz. Édesanyám halála utàn maradt egy ( papíron) 400 négyszögöl szántó külterület amin áll egy hivatalosan nem létező kissebb ház. Adott 5 örökös 1 férj (nevelőapám) 4 gyermek (5 volt egy visszautasította már) nem tudom ki értèkelte fel de 800 ezer forintra lett értékelve amivel az első tárgyaláson szembesültem. Én keveslem. A nevelőapám le akar mondatni valószínűleg eladás céljàból. Amennyiben sokkal több összegért értékesíti, úgy az adózás is jóval több lesz. Fogalmam sincs mi tévő legyek. A felméretés elég drága sajnos nincs rá anyagi fedezetem. Nyerészkedés és ráfizetés nem célom.

drbjozsef # 2018.11.22. 06:21

Hank Moody,

Nem értem. A bank javára nem lemondani kell az örökségről. Hanem ha örökölsz, akkor azt kifizeted a banknak a tartozás miatt utána.

Egyébként nem. Lemondani örökségről az örökhagyó életében lehet. Ha már elhunyt, akkor visszautasítani lehet az öröklést, de azt nem lehet senki javára, csak simán az egészet visszautasítod és kész.

Ha tartozol a banknak, jobb, ha elfogadod az örökséget, pénzzé teszed - ha nem pénz az örökség -, és kifizeted a banknak. A banknak semmi köze a Te örökségedhez.

Hank Moody # 2018.11.22. 00:07

Üdvözletem. Azután érdrklődnék, hogy lemondhatok e az örökségem (több örökös esete forog fent) javáról Bank javára tartozás kiegyenlítés céljából.

trepak85 # 2018.11.18. 23:13

Hálásan köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.18. 22:58

Igen.

trepak85 # 2018.11.18. 22:40

Köszönöm Ügyvéd Úr! Ezt elég a féltestvéremmel megkötnöm a szülő tudta és hozzájárulása nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.18. 21:49

Úgy hívják, hogy megállapodás várt örökségről.

trepak85 # 2018.11.18. 20:52

Van lehetőség az jövőbeli örökhagyó nélkül a féltestvéremmel kötnöm egy megállapodást, hogy minden az övé a hagyatékból azon a bizonyos napon? Nem beszéltem az illető szülőmmel mióta gyerekkoromban eltűnt és nincs is szándékomban megkeresni és hallani sem szeretnék róla, viszont a féltestvéremnek jól jön majd az a pénz és szeretném, ha mindet ő kapna. Tudok a féltestvéremmel valamilyen megállapodást kötni, hogy ő örököljön majd mindent? Engem ne is keressenek. Létezik erre valami megoldás? A féltestvéremmel hajlandó vagyok emiatt egyszer találkozni, ha ügyvéd nem intézheti.

ObudaFan # 2018.09.27. 04:45

Meg teheti e ezt saját kezével írt lemondó nyilatkozattal amit mondjuk 2 tanúval hitelesít úgy hogy az én javamra mond le?

Az öröklést visszautasítani senki javára nem lehet, csak úgy általában. Ha a visszautasítónak van leszármazója, és ő nem utasít vissza, akkor ő örököl ebben az esetben. Ha kiskorú leszármazója van, akkor pedig az ő visszautasításához gyámhatósági hozzájárulás kell. Ha nincs leszármazója, akkor pedig helyette a vele egy sorban örökösök örökrésze nő arányosan.

ObudaFan # 2018.09.27. 04:42

Nem tudom, ezt okiratban lehet-e. Tehát a konzulátusan nyilatkozik arról, hogy visszautasítja az örökséget, azt hitelesítik ott, és elküldi a hagyatéki közjegyzőnek.

Semmi akadálya.

drbjozsef # 2018.09.26. 18:37

LEMONDÁS öröklésről : csak az örökhagyó halála előtt lehet, előzetesen.

VISSZAUTASÍTANI a hagyatékot : ezt teheti, de ehhez is meg kellene jelennie, vagy meghatalmazottjának.
Nem tudom, ezt okiratban lehet-e. Tehát a konzulátusan nyilatkozik arról, hogy visszautasítja az örökséget, azt hitelesítik ott, és elküldi a hagyatéki közjegyzőnek. Talán igen, de nem vagyok benne biztos, valaki jogász megerősit majd itt, vagy, akár megkérdezheted ennek az esetleges menetét szintén telefonban a közjegyzőtől.

drbjozsef # 2018.09.26. 18:34

Milyen közjegyző? Aki a hagyatékit fogja tartani? Igen, elvileg meg fogja próbálni, ha külföldi a cím, esetleg nem veszi át, akkor maga a tárgyalás kitűzése is hónapok múlva lehet. Ha nektek megvan a címe, hívjátok fel a közjegyzőt (a MOKK oldalán meg tudjátok nézni ki a kijelölt közjegyző), és adjátok meg neki.

Egyebekben is hívjátok fel, és kérdezzétek meg, kit fogad el meghatalmazottnak. Nem kell családtagnak lennie, elvileg bárki lehet.Mondjuk a MOKK honlapján ez van :

Ha az idézettek személyes megjelenése akadályba ütközik, különösen az örököstárs, hozzátartozó (a fél egyeneságbeli rokona és annak házastársa, a fél házastársa és élettársa, az örökbefogadó-, mostoha és nevelőszülője, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermeke, a fél testvére és annak házastársa, a házastársának egyeneságbeli rokona és testvére) és ügyvéd láthat el a hagyatéki eljárásban képviseletet.

Ügyvéd nyilván pénzbe kerül, ha van valaki, aki vállalja, akkor kérdezzétek meg a közjegyzőt jó lesz-e neki.

Ha nem megy el, és nem képviseli senki, az se baj, csak akkor nem tud se ő se a meghatalmazottja egyezség keretében (FONTOS : NEM LEMONDANI az örökségről, az egy másik dolog) átadni nektek az ingatlanrészét, őt is bejegyzik örökösként, az eladása még ennél is sokkal macerásabb lesz. Nagyon.

A tárgyalás előkészítését követően kitűzheti a közjegyző a hagyatéki tárgyalást. A tárgyalásra a hagyatéki eljárásban érdekelteket megidézi. Ha a tárgyaláson az idézett szabályszerű idézés ellenére sem személyesen, sem képviselője útján nem jelenik meg, az a tárgyalás megtartásának és a hagyaték átadásának vagy az eljárást befejező más végzés meghozatalának nem akadálya, a külföldön lakó örökös részére ez esetben a közjegyző a hagyatékátadó végzést hirdetményi úton kézbesíti.

Gabriel85 # 2018.09.26. 18:18

Eszembe jutott valami. Ha nem lemond hanem visszautasítja azt is megteheti? Annak mlyen formai vonzata van? Külföldről lehetséges?

Gabriel85 # 2018.09.26. 17:39

Nem nagyon van ilyen. Eléggé kicsi a család. A közjegyzö külföldön is megkeresi?
Mert a cím3t telefonszámát megadta.
Mi van akkor ha egyáltalán el se jön?

drbjozsef # 2018.09.26. 17:29

A hugotoknak írnia kellene egy meghatalmazást, de ha ez nem Magyarországi keltezésű, akkor a helyi magyar konzulátuson felülhitelesíttetnie kell a konzullal (un. apostille), Magyarországi felhasználásra csak úgy lesz érvényes.
A meghatalmazott az adott hagyatéki eljárásban teljes körűen eljárhat helyette, már ez szerepeljen benne.

Viszont kérdés, hogy kit hatalmazzon meg, mert azok, akik jogügyletet akarnak kötni egymással, azok nyilván nem képviselhetik a másikat. Tehát nektek testvéreknek és édesanyátoknak nem adhat. Valaki más rokonnak, ismerősnek kellene, aki el tud menni helyette a hagyatéki eljárásra.

Lásd : https://www.mokk.hu/…-eljaras.php

Gabriel85 # 2018.09.26. 17:20

Tiszteletem a szakértőknek!

Következő a helyzet nálunk: vagyok én mint legidősebb testvér, van egy öcs3m egy hugom és az édesanyám. Édesapám meghalt és maradt utána egy parasztház amiédesanyámmal fele fele alapon volt a tulajdonába. A ház bontásra szorul majd mert annyira rossz állapotú. A telek ami ér maga valamit. 1 millió forintot. A hugunkkal nagyon megromlott a kapcsolatunk és kint van hollandiában. Nem érdekli az örökség de hazajönni sem akar. A hagyatéki tárgyalás még csak lesz, megkeresés irányunkban nem volt még. A hugom viszont hajlandó lenne a rá esö csekély részröl lemondani. Meg teheti e ezt saját kezével írt lemondó nyilatkozattal amit mondjuk 2 tanúval hitelesít úgy hogy az én javamra mond le? Ha igen akkor milyen konkrét formai követelményei vannak egy ilyen nyilatkozatnak?

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2018.09.12. 09:34

Egyébként : Ptk. 7:39§
(az utolsó pont nincs a passzusban, de ha mindent odaadsz valakinek, akkor az a joggyakorlat szerint nem megegyezés, hanem ajándékozás, és úgy is értelmezik, ezért kell valamit megtarts).

drbjozsef # 2018.09.12. 09:30

klauka,

A hagyatéki tárgyaláson osztályos egyezséget köthettek a közjegyző előtt. Ez azt jelenti, hogy a teljes örökséget feloszthatjátok tetszőlegesen egymás között (akárhány örökös), néhány feltétellel.
A legfontosabbak :

  1. Aki részt vesz az egyezségben, az mind örökös kell legyen. Esetetekben gondolom ez stimmel.
  2. Csak az örökség vagyonát oszthatjátok el, tehát nem vonhattok be más vagyontárgyat (pl. örökölt nagyobb ingatlant kapja az egyik, helyette egy MEGLÉVŐ saját kisebb ingatlanát adná át, ezt nem lehet)
  3. Minden örökösnek részesednie kell a hagyatékból. Tehát MINDENT nem adhatsz a hugodnak. Tarts meg valami emléket, egy könyvet, némi készpénzt vagy bankbetétből egy keveset. Nincs minimum követelmény.

Ilyen egyezségnek nincs illetékvonzata, ingyenes.

Ha később ajándékoznád a testvérednek az örökölt vagyont, akkor 9% illeték lenne az ingatlanok után, és 18% minden más után.

klauka14 # 2018.09.12. 09:01

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném az örökségem részét a húgom számára átadni.Ez megoldható a hagyatéki tárgyaláson majd ? Illetve anyagi vonzata van e? Köszönöm

nonolet # 2018.07.22. 08:44

Magyar tanúid legyenek... ne rángasd a hivatali oroszlán bajszát.

"Ennek maximum a felét tudom kifizetni a kp. örökségből,"
Nem nagyon hatja meg a hivatalt, de kérj részletfizetést...

" másik fele a fiamra vár."

???
Milyen alapon?!!!
Az ÖRÖKÖS fizeti az illetéket.
Persze a fiad adhat kölcsön pl. rá.

"további 4-5 millió, amit ugyancsak a fiamnak kellene állni"

A felújítást a tulajdonos állja.
Persze a fiad adhat kölcsön pl. rá.

" Csak akkor tudnám fizetni, ha sikerülne a mostani lakásom eladnom, de nincs komoly érdeklődöm."

Mindig van olyan ár, amiért már van vevő...

Azonban akkor te hol fogsz lakni?! ha eladod.

NE AKARJ a fiad nyakán élni vele közösen :-(
Az neked is szar lesz a gyakorlatban...
Főleg egy neked nem tetsző kedves esetén és/vagy ha a fiad másként él, minta ami neked tetszene.

Hagyd békén a fiadékat, ne mássz rájuk.
Mindenki jobban jár úgy, szerintem.

- -

Mi is a pontos célod?

1.

  • biztosan megtartani az ági vagyont, legalább amíg élsz (ehhez csak a te kezedben kell legyen a tulajdonjog)

2.

  • befolyásolni a sorsát még halálod után is

(ehhez csak a te kezedben kell legyen a tulajdonjog ,hogy végrendelkezhess róla)

3.

  • lakhatáshoz juttatni a fiad és családját
  • lakhatásod legyen valahol

(ez megvan most is)

  • pénzt szerezni a felújításra

Megjegyzem: a 2. pont esetén éppúgy kibaszol vele, mint pl. az esetleges öröklési illeték

- -

Igazából!!!!
HA nincs elég pénzed és a fiadé kell,
akkor bajban vagy...
Mert akkor ő is belép a képbe.

(vagy a bankhoz kell fordulnod, ha hitelképes vagy)

A fiadnak van-e pénze az illetékre és a felújításra?!
(NEM hitelből)

Azaz tud-e kölcsön adni neked?

Ha tud ÉS AKAR, akkor abból a pénzből költesz...
Biztosítéknak jelzálog jogot adsz neki a lakásra.
(így a pénze biztonságban lesz ugyebár)

A kapott kölcsönt pedig törleszted neki.

Közben engeded ott lakni szívességből >> szülői támogatás.

- -

Azonban ez az örökség túlzott teher neked, úgy tűnik.
Nem nagyon tudod állni a terheit a kézben tartásnak...

HA mégis a fiadhoz kerül (öröklés vagy ajándék útján) akkor
VAJON A FIAD AKARJA-E a házat ÉS TUDJA+AKARJA-E?!!!! állni a költségeket.

Beszéltél erről vele?
Mert csakúgy egyoldalúan a nyakába varrni hiba...

Szóval,

  • tisztázni kellene a céljaid

ÉS hogy

  • azokból a fiad MIT TUD elfogadni-támogatni

Mert úgy tűnik atyáskodó módon fellépve, sőt akár magadat a nyakukba varrva

  • egyedül szeretnél dönteni a dolgokról, erőből
  • de kevés vagy hozzá, mint macisajtban a brummogás

Miközben túlzottan izgat az ági vagyon FIAD UTÁNI!!!! sorsa is...

A sok cél együtt aligha fog menni, üres szebbel.
Engedni kell belőlük...

Ez van.

- -

Jómagam nem lenni ügyvéd.