Örökségről való lemondás más személy részére


nonolet # 2017.11.29. 09:39

SRKati

A visszautasítás nem igazán jó döntés.

Csak tovább tolja a problémát másra.
(a sorban következő örökösre, mert örökös végül csak lesz valaki)

Szerintem: fogadd el és zárd le az ügyet rövid úton.

Neked a tartozást KIFIZETNED NEM KELL!!!!! majd emiatt.

Mivel CSAAAAAK!!!! az örökség erejéig felelsz az örökölt tartozásért.

Azaz, ha tényleg nincs más örökség, akkor a hitelező így járt, elmehet a búsba.

Felmondasz minden banki szerződést és kész.
Az örökölt NULLA/NEGATÍV vagyont pedig, hagy vigye a bank...

(ha netán mégis van más örökség is, akkor meg abból lehet kifizetni a tartozást vagy egy részét, amennyit kifut)

tick-tack # 2017.11.29. 09:39

Kedves lajcsó! Legyél szíves fejtsd ki bővebben, mire gondolsz,hogy lehetne kivitelezni? Előre is nagyon köszönöm válaszod!
" De szerintem, a leírtak alapján a megállapodásotok tévedés jogcímén való megtámadása is lehetséges."
Nagyon fontos lenne minden lehetséges megoldás számbavétele, mert két hét múlva lejár a Közig.és Munk.Bírósághoz beadható jogszabálysértés felülvizsgálati kérelem. A NAV-al való pereskedést, ha lehetséges el szeretnék kerülni. Mert úgy tűnik ez az illeték beszedési módnak több éves gyakorlata van a NAVnak. Nem hiszem hogy én lennék az egyedüli akit így "megszívat" a NAV...

Lyonee # 2017.11.29. 09:20

Nem a hitelt kell visszautasítani, hanem a teljes örökséget, aminek a hitel is része. Akkor is, ha csak tartozásból áll az örökség. Ha van pozitívum, akkor sem lehet válogatni, hogy ez kell, az meg nem.

SRKati # 2017.11.29. 05:56

Nincsen gyermekünk, mindketten egyedülállók vagyunk. A hitelen kívül nincs más örökségünk. Ebben az esetben visszautasíthatjuk a hitelt?

ObudaFan # 2017.11.29. 05:42

SRKati

Külön a tartozás nem utasítható vissza, de a teljes öröklés igen. Ha kiskorú gyereketek van, akkor ahhoz, hogy az ő nevében is visszautasítsátok az öröklést - hiszen a ti kiesésetekkel ő örökölne - gyámhatósági hozzájárulás szükséges.
Ha nem utasítanátok vissza az öröklést: az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.

SRKati # 2017.11.29. 05:10

Édesanyánk elhunyt és hitelkártya tartózást hagyott hátra. Halálát követően csak OTP bankártyája és a hitelkártya volt a nevén, semmi más vagyona nem volt.
Ketten vagyunk testvérek és szeretnénk visszautasítani a tartozást! Meg tehetjük-e? A későbbiekben a bank követelhet-e tőlünk valamit?

lajcsó # 2017.11.28. 20:56

"az "ajándékozási szerződés" felbontása és az eredeti állapot visszaállítása, tehát édesapám tulajdonosként, öröklés jogcímén való bejegyeztetése járható út?"
Talán. De szerintem, a leírtak alapján a megállapodásotok tévedés jogcímén való megtámadása is lehetséges.

tick-tack # 2017.11.28. 15:24

Akkor már nem tudom mi van... A NAV, a közjegyző(k) azt mondják azért kell illetéket fizetni mert az ajándékozás a hagyatékin egy szerződésben történt oszt kész...
Szerintetek az "ajándékozási szerződés" felbontása és az eredeti állapot visszaállítása, tehát édesapám tulajdonosként, öröklés jogcímén való bejegyeztetése járható út?

drbjozsef # 2017.11.28. 14:31

Közöttetek NEM lehetett osztályos egyezség. Az csak örökösként érdekelt felek között köthető, harmadik személy nem lehet benne.

tick-tack # 2017.11.28. 14:08

Érdekes legalább is nekem, dolgot találtam! Ezek szerint nálunk, egyfajta osztályos egyezség volt!Ha az volt, akkor az "ajándékot" tévedésre hivatkozva vissza lehet adni? Lehet hogy ismételt hagy.tárgyalás keretében? Mintha valahol olvastam volna ilyet. Nem tudom már...
"A visszautasítás mindig relatív kiesési ok: csak a visszautasító személyre vonatkozik, a rokonok kiesését nem vonja maga után. Az örökrészét visszautasító örökös viszont nem is jelölheti meg a kiesése esetén öröklő személyt. A hagyaték megnyílása után csak osztályos egyezség keretében vagy erre irányuló szerződéssel ruházhatja át az örökrészét.

nonolet # 2017.11.28. 13:43

"hanem MÁSIK számára szimpatikus örökösnek"

De te nem voltál örökös ... abban a szituban.
Így nem lehetsz "másik örökös" sem.

Kérdezd, meg közjegyzőt, hogy
és mi van, ha
nem éppen te lennél a megajándékozott,
hanem
egy az utcán vaktában kiválasztott idegen?

drbjozsef # 2017.11.28. 11:55

De a hagyatéki eljárásban Te nem vagy örökös.
A kieséses örökös definíciójának megfelelsz, de azt csak egy bizonyos részre alkalmazza a hagyatéki törvény, az osztályos egyezségnél nincs ilyen. Amit Te írsz, az az osztályos egyezség, örökösök egymás között csereberélnek.

Az illeték akkkor lehetne jogos, ha ajándékozási illetéket akarnának kivetni. De az nincs egyenesági rokonok között.

tick-tack # 2017.11.28. 10:42

Nézzétek el nekem, ha esetleg jogi fogalmakban nem leszek pontos. Szóval a hagyatéki tárgyalás során történő ajándékozás, az örökös részéről , az tulképpen egy "célzott " vissza utasítás az örökös részéről, valamelyik örökös javára. Tehát az örökös nem a soron következő (kieséses) örökösnek akarja juttatni az örökségét, hanem MÁSIK számára szimpatikus örökösnek. Tehát csak a neve formailag ajándék. Ezért a NAV illeték is jogos! Ezeket mondotta egy közjegyző... :(
Közben az is eszembe jutott, hogy nem-e ezért a " célzott örökség visszautasítás" miatt nincs apám feltüntetve a tulajdoni lapon!?

nonolet # 2017.11.27. 14:42

Nem vagy "más örökös" szerintem...
Hanem ajándékozott vagy és kész.

drbjozsef # 2017.11.27. 11:01

Még mindig sok sebből vérzik ez.

Evidens, hogy ha elfogadja az örökséget, nem fizet illetéket, és utána neked ajándékozza, akkor nem kell illetéket fizetned. Ezért a jogalkotó szándéka nem lehet az, hogy direkt azért szopassa csak illetékfizetéssel a feleket, mert egy egyszerűbb módját választották az ügy rendezésének azzal, hogy egy szerződésbe foglalják a két ügyletet.

Az biztos, hogy Te kieséses örökösnek számítasz. De ebből nekem még mindig nem következik, hogy illetéket kell fizessél, mert ez az illetéktörvényben NEM szerepel, ott csak MÁS ÖRÖKÖS van, kieséses örökösről nem ír az illetékfizetési kötelezettség.

Egyébként pedig a hagyatéki eljárásban csak az örökösök között jöhet létre egyezség a hagyaték tárgyaira vonatkozó osztozkodás körében. Külső harmadik személy e körbe nem vonható, részére csak a hagyaték átadását követő jogügylettel történhet az átadás - igaz, ez akár egy szerződésben is, a közjegyző közreműködésével, ilyenkor KELL hogy bekerüljön az örökös közbülső tulajdonszerzése, és ez az ingatlannyilvántartásba IS be kell kerüljön. Innentől kezdve pedig megint oda jutottunk vissza, hogy a megajándékozott esetén az öröklési illeték szóba sem jöhet.

Én próbálkoznék.

tick-tack # 2017.11.27. 10:26

Nonolet,
és sajnos itt lép be az Itv. 10 §(1) - us ami miatt a NAV szerint örökösödési illetéket kell, hogy fizessek!...
aki a megnyílt hagyatékból rá eső örökséget vagy egy részét a hagyatéki eljárás során más örökösnek ingyen átengedi, az átengedett rész után öröklési illetéket kiszabni nem lehet. Az így átengedett örökséget vagy egy részét megszerző más örökös úgy fizeti az öröklési illetéket, mintha a hagyaték közvetlenül az örökhagyóról szállt volna rá....

nonolet # 2017.11.27. 08:14

a hagyatékot az egyezség szerinti jogcímen szerző félnek adja át az örökös öröklés jogcímén történő közbenső jogszerzésének megállapítása mellett.

Ebből szerintem nem következik , hogy örökös lettél...

--
Mivel

"az egyezség szerinti jogcímen!!! szerző félnek adja át"

A szerzési jogcímed tehát az esetedben: "Ajándék" lett.

"az örökös!!!! öröklés!!! jogcímén történő közbenső jogszerzésének megállapítása mellett."

Az örökös az pedig maradt az örökös... és köztes tulajdonos volt.

Szerintem.

tick-tack # 2017.11.27. 06:48

Mégegszer nagyon köszönöm mindenkinek, aki foglalkozik /foglalkozott a problémámmal!
A NAV még a hagy.tv 94§ (2) re is hivatkozik és sajnos lehet igaza van! Mert ugye én vagyok/voltam a kieséses örökös!
(2) Ha az örökösként érdekelt a hagyatéki eljárásban az általa öröklés, halál esetére szóló ajándékozás, dologi hagyomány jogcímén megszerzett hagyatéki vagyon egészét vagy részét az öröklésben érdekelt más személyre, a kieséses örökösre vagy a hagyatéki hitelezőre átruházza, avagy az igénylőnek - az eredetileg a hagyatékhoz tartozónak tekintett - vagyontárgyra vonatkozó igényét elismeri, a közjegyző ezeket a jognyilatkozatokat egyezségbe foglalja, és dönt az egyezség jóváhagyása felől. Ha a közjegyző ezen egyezséget jóváhagyta, a hagyatékot az egyezség szerinti jogcímen szerző félnek adja át az örökös öröklés jogcímén történő közbenső jogszerzésének megállapítása mellett.

drbjozsef # 2017.11.23. 20:56

Ez biztosan a bejegyző határozatra vonatkozik. Ha nincs mellette semmilyen megjegyzés, akkor szerintem hibázott a földhivatal. Mert az továbbra is biztos, hogy ha az előző tulajdonos a testvéred, és a következő Te vagy, de ajándékozás jogcímmel, akkor az nem helyes. Ezért adnék be oda is valamilyen fellebbezést/kifogást/javítási kérelmet.

És ha ott javítják, és bekerül a köztes tulajdonszerző szülőd bejegyzése is, akkor szerintem is evidens, hogy a NAV határozatát kell megtámadni, mert akkor már semmilyen közöd nincs az örökléshez.

tick-tack # 2017.11.23. 19:55

Nézegetem és ezt nem értem a*részt!

Az ingatlan-nyilvántartási előző szabálya szerint a tulajdonjogot a további szerző javára csak akkor lehetne bejegyezni, ha előbb vagy egyidejűleg az előző ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos tulajdonjogát is bejegyzik. Ebben az esetben az egyszerűsítés érdekében a tulajdonjogot nyomban a szerző javára be lehet jegyezni, *de utalva a bejegyzésben az előző tulajdonos jogszerzésére
Milyen bejegyzésre gondoltak? Mert nálam erről semmi nincs a tul.lapon! Hacsak nem a bejegyző határozatra, ott egy szám és data van.

drbjozsef # 2017.11.23. 19:32

Vadsuhanc,

a törvényes rend szerint ha van házastárs és szülő, akkor a testvér nem örököl. Szülő leszármazója (=testvér) csak akkor örököl, ha egyik szükő sem él. A testvér nem lép automatikusan a már előbb elhunyt felmenője (=szülője) helyébe, csak akkor, ha egyik szülő sem él már.

tick-tack # 2017.11.23. 19:04

Volt másik örökös a sógorom!
Szóval ,2010ben édesanyám meghalt az ő nevén volt a szülőiház. Ennek a háznak 50-50 % ban én és a nővérem örököltük a tul.jogát édesapám haszonélvezeti jogot szerzett.
Nővérem hagyatékián sógorom örökölte a nővéremmel közös házukat és nővérem után a szülőiház 5/8 részét, édesapám a 3/8 részét, amit a hagyatékin nekem ajándékozott, a többi már ismert.

Vadsuhanc # 2017.11.23. 18:44

Kedves tick-tack!

Én csak azt nem értem még mindig, hogyan lehet, hogy édesapád örökös a hagyatéki eljárásban Te pedig nem voltál az! Mi az oka?

A leírtak szerint nővérednek nem volt örököse ezért lépett be édesapád. De akkor neked is örökösnek kellett volna lenni mint testvér.

tick-tack # 2017.11.23. 18:19

Köszönöm, hogy egyáltalán foglalkoztok a kínommal!

drbjozsef
Valószínűleg ezért nincs apám bejegyezve, de ez szerint (utolsó bekezdés) valahol csak nyilván van tartva mint közbenső tulajdonos. Le kértem a teljes tul.lap másolatot is, nem szerepel rajta.

Tulajdonjog bejegyzés közbenső jogszerzéssel

Az ingatlan-nyilvántartási előző szükségességének szabálya alól további kivételt jelentenek a tulajdonjog bejegyzés alábbi esetei:

Tulajdonjogot csak azzal szemben lehet bejegyezni, aki az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel, vagy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonostól bejegyzés nélkül szerzett tulajdonjogot, illetőleg érvényes szerződés vagy más jogcímen tulajdoni igényt. A közbenső jogszerzést bejegyzésre alkalmas okirattal kell igazolnia, és erre a bejegyzésben utalni kell.

Ingatlanra tulajdonjogot ingatlan-nyilvántartási bejegyzés nélkül is lehet szerezni (elbirtoklás, házassági vagyonközösség). Annak sincs akadálya, hogy az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos tulajdonjogát másra átruházza, vagy más ismét ingatlan-nyilvántartáson kívül megszerezze.

Az ingatlan-nyilvántartási előző szabálya szerint a tulajdonjogot a további szerző javára csak akkor lehetne bejegyezni, ha előbb vagy egyidejűleg az előző ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos tulajdonjogát is bejegyzik. Ebben az esetben az egyszerűsítés érdekében a tulajdonjogot nyomban a szerző javára be lehet jegyezni, de utalva a bejegyzésben az előző tulajdonos jogszerzésére

tick-tack # 2017.11.23. 18:04

Nem fáraszt senki, semmi, ha kell 100szor le írom, bemásolom amit kértek! Segítségért, tanácsért jöttem nem sértődőst játszani!
Tehát pontosan így van fogalmazva a hagy.végzésben, nem tudok mást írni :" a közjegyző nekem, ajándék jogcímen adja át az ingatlan 3/8 részét, édesapám törvényes öröklés jogcímen 3/8 arányú közbenső tulajdonjogának megállapítása mellett." A tulajdonlapon is ajándék jogcím szerepel a nevemnél!