végrendeleti öröklés - köteles rész


Boróka1 # 2013.01.13. 14:08

Kedves Fórumozók!

Véleményeteket, tanácsotokat szeretném kérni a következő eset kapcsán.

Özvegy nagymamám végrendelkezett,a testvérem és egy más nem családtag javára.

A végrendelet érvényességét én és nagymamám fia, nagybácsikám vitatjuk. A vagyontárgyak értékét szintén vitatjuk.

Kérdésem, hogy a hagyatéki eljárás során hogyan kérhetem a vagyontárgyak értékének a felülvizsgálatát? Illetve a hagyatéki tárgyaláson, ha bejelentem a törvényes öröklésre való követelésemet,mellette bejelenthetem e feltételesen a kötelesrészre való jogosultságomat? Vagy a kettő kizárja egymást és vagy egyiket kérem vagy másikat?

Egyáltalán a kötelesrész automatikusan jár?

Ha bíróság előtt pert kívánok indítani, azt még a hagyatéki eljárás alatt indíthatom, vagy meg kell várnom annak a végét?

Köszönöm a segítségeteket!

nyugdíjas81 # 2013.01.13. 19:16

Tisztelt Szakértők!

Hagyaték ügyben kérném segítségüket:

Testvérem 25 év házasság után vált el első feleségétől. Akkor egyik gyermeke már felnőtt, házas volt, a másik 12 éves. Vagyonukat kölcsönös megegyezéssel megosztották, gyerektartást rendesen fizetett, gyermekeivel, unokáival a mai napig jó kapcsolatot ápol új családjával együtt.

Második feleségével 36. éve él együtt, jó házasságban, szeretetben.
Közösen épített családi házukat a második házasságból született – közös - gyermekeik nevére íratták, mely felett ők, szülők haszonélvezeti joggal rendelkeznek.

Vásároltak egy lakást, melynek 2/3 arányban a testvérem, 1/3 arányban a felesége a tulajdonosa.

A feleség szüleinek támogatásával vásároltak egy másik lakást is, melynek 1/1 arányban a feleség a tulajdonosa, haszonélvezeti joggal pedig a feleség szülei rendelkeznek felette, mert az ő vagyonukból vásárolták. Lányuk nevére íratták, mert nem akarták, hogy az előző házasságból született gyerekek is örökölhessenek utána. A nagyszülők még élnek. Saját házukat eladták, s 13 éve a lányukhoz költöztek.

Az lenne a kérdésem, hogy a jelenlegi hagyatéki gyakorlat szerint milyen arányban részesednének az első, illetve a második házasságból született gyerekek a szülők által szerzett vagyonból, egyik vagy a másik házas fél elhalálozása esetén?
A gyerekek, illetve a feleség nevén lévő ingatlan után kötelesrészként az előző házasságból született gyerekek örökölnének-e?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.13. 19:43

A gyerekek egymást között egyenlő arányban örökölnek az elhunyt szülő után. Aki nem gyereke az örökhagyónak, az természetesen nem örököl tőle.

ObudaFan # 2013.01.14. 10:58

Boróka1

Amíg nincs hagyatékátadó végzés, szerintem nincs különösebb értelme megindítani a pert. Nem zárja ki a kötelesrész másodlagos igénykénti érvényesítését az, hogy elsődlegesen a végrendeletet támadod. Lehet kérni már a hagyatéki eljárásban a közjegyzőtől az érték megállapítását, kérdés, érdemes-e.

Boróka1 # 2013.01.14. 12:36

ObudaFan köszönöm a válaszod!

Már a hagyatéki eljárásban jelezzem, hogy a végrendeletet meg kívánom támadni? Miért nem érdemes a közjegyzőtől kérni az érték megállapítást?
A köteles rész ezek szerint nem automatikus, hanem be kell jelenteni az igényemet?

ObudaFan # 2013.01.14. 12:52

Jelezheted.
Nem azt írtam, hogy nem érdemes, hanem hogy nem biztos.
Annyira nem automatikus, hogy ha nem fizet, perben tudod csak érvényesíteni.

Anubisz81 # 2013.01.14. 14:09

Üdvözlet!

A következő kérdéseim lennének örökösödéssel kapcsolatban. Elég kacifántos lett az ügy.

Adott egy testvér, aki 15 éve otthonban élt és nyugdíjt kapott a Nyugdíjfolyósítótól.
10 éve eltűnt az otthonból, a 10 év elteltével nyilvánították halottnak.
A bíróság az eltűnése napjára állapította meg a halál időpontját.
A 10 évből a Nyugdíjfolyósító vagy 6,5 évig folyósította tovább a nyugdíját az otthonnak (a 3,5 évben már nem), ahol annak felét elvették "hely fenntartása" címen a másik felét pedig takarékbetétben helyezték el.
A takarékbetétben 4.400.000,- Ft gyűlt össze. Az eltűntnek 2 törvényes örököse van.
Az örökösödési tárgyaláson a közjegyző közölte, hogy a Nyugdíjfolyósító igényt tart a teljes betétkönyvi összegre, valamint az otthontól követel még további 2.600.000,- Ft-ot.

A kérdésem a következő:

A betétkönyv összege nem 6,5 év alatt gyűlt össze, hanem több. Jogosan nem csak az eltűnése napjától összegyűlt pénzre tarthat igényt a Nyugdíjfolyósító?

Ha igen, nem csak az elévülési időn (5 év) belüli összegre? Amely jelen körülmények között csak 1,5 év, mivel az utóbbi 3,5 évben már nem folyósított...

Valamint, ismeretes hogy az otthon a folyósított nyugdíj felét megtartotta. A követelés az örökösök "örökségét" akkor nem csak 50%-ban érinti?

Előre is köszönöm a válaszokat.

M.Tamás # 2013.02.11. 06:48

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő lenne:
Ha egy ingatlant a hagyatéki eljárásban rögzített értéke alatt sikerül eladni, akkor a kötelesrész mértéke is ezzel arányosan csökken, vagy azt akkor is a hagyatékban meghatározott ár alapján kell kiszámítani. A kötelesrészt az adás-vétel megkötésétől számítva mennyi időn belül kell kifizetni az arra jogosultaknak?

Köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2013.02.11. 09:08

M.Tamás

Ha vita van azon, hogy mennyi a kötelesrész mértéke, mert nem tudjátok eldönteni, mennyi volt a hagyaték értéke, akkor ez szakkérdés, jogvita esetén majd igazságügyi szakértő megmondja.

M.Tamás # 2013.02.11. 09:21

Tisztelt ObudaFan!

Egyelőre nincs vita, és nem is lesz valószínűleg, csak tudni szeretnénk, hogy pontosan mi alapján kell számolnunk a kötelesrészt. Ha kevesebb az eladási ár mint a hagyatékban rögzített, csökken-e a kötelesrész értéke is ezzel arányosan?
Van-e erre valami törvény, jogszabály, vagy ez is közös megegyezés tárgyát képezi?

Köszönöm a segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.11. 11:23

Tehát nem értetted a választ. Pedig korrekt volt.

ObudaFan # 2013.02.11. 11:30

Ha megegyeztek, akkor bármiben megegyezhettek. Ha meg nem egyeztek meg, akkor jöhet a per és a szakértő, mert a hagyaték valós értékét ő tudja megmondani.

M.Tamás # 2013.02.11. 11:42

Tisztelt Uraim!

Értettem a választ, csak véleményem szerint, nem konkrétan a kérdésre irányult. Az ingatlan felbecsült értékével, és az ebből számított hagyaték mértékével tisztában vagyunk, mivel ez a hagyatékátadón rögzítve lett. Viszont az ingatlan a felbecsült árnál kevesebbért lesz eladva. A kérdésem csak annyi lett volna, hogy ebben az esetben a kötelesrész is arányosan csökken-e, vagy marad a hagyatékátadóban rögzített ingatlan értéke szerinti. Vagy ez is megegyezés kérdése.

Erre csak annyi választ vártam volna a Tisztelt Hozzáértőktől, hogy igen (mert van erre irányuló jogszabály), vagy nem, vagy megegyezés kérdése, és nem kioktatást.
Sajnos nem vagyok ügyvéd, nem értek ezekhez a dolgokhoz úgy mint Önök!
Azért köszönöm a segítséget mindkettőjüknek!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.11. 11:49

csak annyi választ vártam volna a Tisztelt Hozzáértőktől, hogy igen (mert van erre irányuló jogszabály), vagy nem, vagy megegyezés kérdése

Háromszor kaptad azt a választ, hogy megegyezés kérdése, egyezség híján pedig a bíróság szakvéleményre alapozva dönt. Ez a negyedik. Esetleg kéred ötödször is?

(Elsőre semmiféle kioktatást nem kaptál, csupán a korrekt , teljes körű választ. Csak nem értetted - hiába mondod, hogy igen.)

Radics 21 # 2013.07.22. 11:19

radics21 Tisztelt jogi fórum öröklési ügybe kérdeznék
édesapánk számláját a húgom kezelte ebből a lányának
lakást vásárolt ez az érték beszámítható a hagyatéki
leltárba vagy osztálybabocsáttással oldható meg .
A korábban nevére iratot édesapánk tulajdonából ingatla-
nok amelyek így már nem része a hagyatéki leltárnak ezt
milyen módon érvényesíthetem mint örököstárs a jogom.
A korábban emlitett számlán kezelt pénzek elszámolhatok
a lakás vásárlás óta öt év telt el és azóta is gyűlt a
számlára jelentős összeg.Köszönöm a válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.22. 12:54

A hagyatéknak nem lehet része az, ami az örökhagyó halálakor nem áll a tulajdonában. Beletartoznak viszont az örökhagyó követelései.
A köteles rész alapjába beszámít mindaz, amit a hagyaték megnyíltát megelőző 15 évben az örökhagyó bárkinek ingyenesen juttatott.
Osztályrabocsátási kötelezettsége az örökösöknek van, de csak azokra a vagyontárgyakra, amelyeket az örökhagyó még életében ingyenesen, az osztályrabocsátás kötelezettségével adott nekik.

Charlotte941 # 2013.07.23. 08:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbiakban kérném a segítségét:
nagymamám múlt hónapban halt meg, neki volt 3 gyermeke, akik (illetve azok leszármazottjai) egyenlő arányban örököltek volna utána, azonban ő 1999/09. hóban a teljes tulajdoni hányadát átruházta tartási szerődéssel (tulajdoni lapon történő bejegyzés alapján, feltételezem ügyvédi ellenjegyzéssel) az egyik (még egyedül élő) gyermekére.
Édesapám a tartási szerződés megkötése előtt 1 hónappal húnyt el, tehát világosan látszik, hogy ezzel a lépéssel a másik két gyeremekének az örököseit próbálták kizárni az öröklésből.
Kérdésem, hogy ezen körülmény fennállása ellenére kérhetem-e a köteles rész kiadását (polgári peres eljárás megindításával, ill. mi lesz annak az alapja), vagy van-e még egyéb más lehetőségem a jogaim érvényesítésére.

válaszát előre is nagyon köszönöm!!

ObudaFan # 2013.07.24. 09:06

Ahhoz, hogy kötelesrészre jogosult legyél, neked kell igazolnod, hogy a tartási szerződés színlelt volt, ajándékozást leplezett. Az általad véltekkel ellentétben a leírtakból ez nem következik szerintem.

ACDC # 2013.07.24. 12:51

Üdvözlet!

A következő kérdésem van az örökléssel kapcsolatban.

Azt szeretném, hogy halálom esetén ha édesanyám túl él engem mindenemet Ő örökölje. Beleértve a köteles részt is. Ezért arra gondoltam, hogy örökösödési szerződést, vagy halál esetére szóló ajandékozást készítek. Jól tudom-e, hogy ebben a kettő esetben 100%-ban mindent az édesanyám örökölne. Esetleg lehet-e olyan végrendeletet is készíteni amiben szintén az édesanyám lenne a 100%-os örökös, beleértve a kötelesrészt is.

monalisa1 # 2013.07.24. 13:45

Közjegyző elkészíti a szükséges okiratot.

monalisa1 # 2013.07.24. 14:01

Mondjuk a kötelesrészből való kizárást meg kell tudni indokolni, különben nem lesz okés. (Majd megbeszéled a jogásszal.)

---
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.24. 14:44

Indoklással sem valószínű, hogy "okés" lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.24. 14:44

ACDC, hátha még leírnád a családi viszonyaidat, azt, hogy ki a törvényes örökösöd. Atom lenne.

ObudaFan # 2013.07.24. 14:58

A halál esetére szóló ajándékozás esetén a kötelesrészből nem zártad ki a törvényes örököst.
Az öröklési szerződésnél elvileg igen, ha ez egy érvényes öröklési szerződés, de nem igazán világos, hogy te tartásra szorulsz-e, édesanyád meg tartásra képes-e, és hogy viszonyul mindez a törvényes rokontartási kötelezettséghez.
Végrendelet esetén a kitagadás jöhet szóba, de annak szigorú feltételei vannak.
Ptk. 662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c)az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

  1. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  2. erkölcstelen életmódot folytat;
  3. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

(2)Házastársát vagy bejegyzett élettársát az örökhagyó házastársi, bejegyzett élettársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.

Gianni.hu # 2013.08.06. 13:53

Tisztelt Fórumozók !

Az elhunyt férj után maradt a felesége és a hét gyereke.

A férj 1/2 tulajdonát képező házat a gyerekek örökölték egyenlő arányban, de 4 gyerek a hagyatéki eljárásban lemondott a részéről az anyjuk javára.

Az anya ezután azt szeretné, hogy az ő halála esetén kizárólag az a négy gyereke örököljön, aki lemondott javára az apai részről. A másik 3 gyereket ki szeretné zárni a kötelesrészből is.

Milyen formában teheti ezt meg? Az öröklési szerződés szóba jöhet ?