köteles rész ingatlan ajándékozás esetén


ObudaFan # 2013.04.17. 13:14

Kiráá

Ajándékozni lehet, de akkor a kötelesrész alapjához hozzá fog számítani. Ha valamilyen visszterhes szerződés köttök, akkor elvileg nem, de erősen gyanús lesz, hogy ez színlelt szerződés.

Kíváncsi Olvasó # 2013.01.14. 15:48

Tisztelt KBS,

a szerzodesre gondol?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.14. 11:52

Látni kellene, mit barkácsoltak össze a felek.

Kíváncsi Olvasó # 2013.01.13. 21:17

Tisztelt Fórumozók,

Következő esetről kérném véleményüket, különös tekintettel a köteles részre.

adott egy ház aminek 1/2 - 1/2 tulajdon jogát két testvér (A és B) örökölte az apa özvegyi jogával terhelten.

az egyik testvér B aki nem lakta a házat mielőtt házasságot kötött tulajdon részét az édesapjának ajándékozta abból a célból hogy elkerülendő az esetleges a családi vitákat a házastársa belegyezése nélkül is eladható legyen az ő tulajdon része - mivel még nem döntötte el mi tévő legyen a jövőben a házzal kapcsolatban.

kb 2 évre rá B úgy döntött hogy a ház őt a továbbiakban nem érdekli ezért kérte A-t hogy az B tulajdon részét fizesse ki, cserébe ezért B írásban szerződést kötött az édesapjával hogy lemond a köteles részéről a leszármazóira való kihatással ezen ház tekintetében A részére, valamint elismeri hogy a köteles része kifizetésre került - A által. (ezen esetben a 2 szerese). Ezen szerződés aláírásra került B és édesapja a 2 tanú által.

a ház félkomfortos, jelentős felújításra szorult, 1/1 tulajdon forgalmi értéke 2000 ben 3.5M Ft.

2006 -ban édesapjuk az özvegyi joga fenntartásával A-nak ajándékozta a tulajdon részét (1/2) így A lett az egyedüli tulajdonos. A közjegyző felhívta a felek figyelmét a köteles részre.

2007 és 2012 között a fenti ház A által komoly szerkezeti, gépészeti (víz, villany, fűtés, csatorna), belső építészeti és hőszigetelési korszerűsítésen esett át, ami többszörösen meghaladja a ház eredeti értékét.

mivel az ingatlan nem egy frekventált helyen van értéke - csak a munka és anyag költség miatt - jelen esetben kb 12M ft (de nehéz lenne eladni belátható időn belül).

idő közben B építkezett és A-tól többször kapott jelentős értékű pénzbeni ajándékot (ezekkel a neki juttatott összeg megközelíti az ajándékozás idején a fenti ház teljes forgalmi értékét), továbbá édesapja jelentős értékű kétkezi munkával segítette a ház építését és alkalmanként fizeti B hiteleit.

Kérdéseim a következőek volnának:

- (1) a fent vázolt esetben hogyan kerülhető ki a köteles rész ismételt igénybevétele B vagy leszármazói által - kifejezetten csak a fenti ingatlanra való tekintettel - az édesapjuk halála esetén.

  • (2) Célszerű e a fenti szerződést megerősíteni vagy a juttatások tényét közjegyző előtt elismertetni B vel?
  • (3) Ha a köteles rész mégis maradna mi lenne az alapja az értékének (a régi korszerűsítés előtti vagy a már felújított érték)?
  • (4) A köteles rész jogosultja ill. leszármazója követelheti e a köteles rész természetbeni kiadását (jelen esetben beköltözni a ingatlanba) annak ellenére hogy pénzben ismételten kifizetésre kerülne A által.

Megtisztelő véleményüket előre is köszönöm