Hagyatéki eljárás menete, ideje


drbjozsef # 2017.08.15. 12:36

Elvileg a közjegyző állítja ki (2010. évi XXXVIII. törvény
a hagyatéki eljárásról 102. paragrafus), de kezd az önkormányzatnál : ott tudják megmondani, hogy ki az illetékes közjegyző (az elhunyt lakcíme szerinti önkormányzat persze).

EdinaCs # 2017.08.15. 11:43

Köszönöm szépen a válaszokat! Átírni átírták a gázórát, csak az 50 000 forint ragadt bent, pedig az ötvenezerből kb. 28-29 ezer forint már a haláleset után lett befizetve. Most azt mondták, ha visszük a 2 csekket, meg a halotti anyakönyvi kivonatot, akkor talán, esetleg azt a pénzt visszakapjuk. Ha azt visszaadják, akkor a fene ott egye meg a többi - kb. 20 000 forintot -. Ha viszont nem adják, akkor elslattyogunk az önkormányzathoz az öröklési bizonyítvány vagy micsoda miatt. (mert ha jól értem, az önkormányzatnál kell kezdeni, mert ők vesznek fel hagyatéki leltárt)

drbjozsef # 2017.08.15. 05:32

Talán az óraátírás lehet a probléma, a túlfizetést minden bizonnyal csak az óra előző tulajdonosának akarják kifizetni.

Valószínűleg egy öröklési bizonyítványt kellene beszereznetek, amihez első körben az önkormányzathoz fordulnék, ott megmondják kell-e hozzá valami.
Azzal, és a halotti anyakönyvi kivonattal kell elmenni a gázművekhez, hogy férjednek utalják - vagy írják jóvá - a túlfizetést.

Az öröklési bizonyítvány:
Kiállítása olyan helyzetek kezelésére szolgál, amikor leltározható vagyon hiányában vagy más okból nincs helye hagyatéki eljárás lefolytatásának, az örökösnek mégis szüksége van örökösi minősége tanúsítására, és valószínűsíti, hogy jogainak érvényesítéséhez vagy megóvásához az örökhagyó utáni öröklési rend igazolása szükséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.14. 16:41

Nem hajlandó a szolgáltató egyszerűen jóváírni?

EdinaCs # 2017.08.14. 14:41

Bocs, hogy ide írom,de nem találok olyan témakört, ahova a következő problémámat beírhatnám. A következő a gondom: A férjem anyukája 2 hónapja meghalt. Hagyatéki tárgyalás nem volt, mert nem volt semmi a nevén. A temetés költségeit mi álltuk. A gázszámlák az elhunyt nevére érkeztek, most, hogy átírattuk a gázórát a párom nevére, kiderült, hogy kb. 50 ezerrel több befizetés van, mint amennyi a fogyasztás volt. A kérdésem az, hogy hogy juthatunk hozzá e pénzhez. Az utolsó 2 havi számlát - 2x16000 forint - már a halála után mi fizettük be, mivel a ház a férjem nevén van már évek óta. Ugye ezért a kicsi összegért - 50000 forintért - nem kell hagyatéki tárgyalást összehívni? A gázműveknél valami olyasmit mondtak, hogy az önkormányzattól kell kérni igazolást, hogy nem volt hagyatéki. Tényleg szoktak az önkormányzatnál ilyen igazolást adni? Vagy mit tanácsoltok, mit csináljunk?

Veronique80 # 2017.08.05. 06:25

OK. Köszönöm.

ObudaFan # 2017.08.04. 14:46

Nem kötelező ezt beleírni. DE pl. a meghatalmazottnak jó, ha a meghatalmazó ezt aláírta, és akkor később nem lehet arról vita, hogy a meghatalmazott valóban azt tette-e, ami a feladata.

Veronique80 # 2017.08.03. 16:28

Tisztelt Fórumozók!

Hagyatéki meghatalmazás űrlapon szerepel egy ilyen mondat: „Alulírott xy örökös, az öröklésre vonatkozóan az alábbi nyilatkozatot kívánom tenni...”.
Fogalmam sincs, hogy ide mit kéne írni, illetve ennek a mondatnak egyáltalán feltétlenül szerepelnie kell-e a meghatalmazáson. Milyen nyilatkozatot kell itt tennie az örökösnek? Nem elég, ha a hagyatéki eljárás során a meghatalmazott nyilatkozik? Elvégre azért van a meghatalmazás.

Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2017.07.24. 19:10

Ő nem zarathat ki, de az örökhagyó persze ezt megtehette és kötelesrészre szorithatott, ha így látta jónak.

mocsaiagnes # 2017.07.22. 18:33

Tisztelt Ügyvéd urak!
Tegnap értesített az unokaöcsém édesapám elhunytáról.A kérdésem az hogy az unokaöcsém kizárathat e az örökségből engemet mint édesapám egyetlen élő lánya,mert rajtam kívül álló okok miatt nem tudtam látogatni édesapámat , mert az unokaöcsém négy évvel ezelőtt eladta az édesapám lakását és nyugdíjas otthonban helyezte el , melynek címét nem közölte velem csak a tegnapi napon.

Válaszukat előre is köszönöm!
mocsaiagnes

eros80 # 2017.07.16. 15:36

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2017.07.16. 15:05

Az eltartók egyben az eltartási szerződés tanúi is. Ez így rendben van?

Tartási szerződésre nem kellenek tanúk. Mondjuk, tartási szerződés nem nagyon kerül elő hagyatéki eljárásban. Öröklési szerződés már annál inkább, na, arra már kellenek tanúk és ott nincs rendben.

Ilyen esetben mi történik, ha az eltartási szerződésben olyan dolgok szerepelnek, amik időközben átkerültek az eltartók nevére

Attól függ, mi van a szerződésben.

nonolet # 2017.07.16. 11:39

eros80

Ami még az elhunyt életében
jogszerűn került hozzájuk
az már övék,
hisz
életében mindenki az tesz
a vagyonával amit csak akar.

Kivéve ha bűncselekményt tudsz rájuk bizonyítani.
(amit kétlek)

-

A szerződésesdi leírás igencsak a zavaros lett.
Szedd össze rendesen a tényeket !!!
és
akkor talán megértjük, miről beszélsz.

Jelenleg úgy tűnik rendben van a történet.
Hisz az eltartókhoz kerül/került a vagyon...

eros80 # 2017.07.16. 08:35

Kovács_Béla_Sándor: ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.15. 15:23

Valamit nagyon keversz.

eros80 # 2017.07.15. 12:18

Tisztelt Fórumozók!

Több évvel ezelőtt készült egy eltartási szerződés, amelyben rendelkezett az eltartott a vagyonáról (nem volt gyereke, felesége).
Még az eltartó életében az eltartási szerződében megemlített ingóságok és ingatlanok az eltartók nevére került. Az eltartási szerződés nem került aktualizálásra, az eltartott időközben elhunyt, az eltartók pedig csatolták a hagyatéki eljáráshoz a korábbi eltartási szerződést. Az eltartók egyben az eltartási szerződés tanúi is. Ez így rendben van?

Az eltartók próbálták elszigetelni az eltartottat vér szerinti rokonaitól (testvére, családja nem volt, csak unokatestvérei), sosem hagyták magára. A hagyatéki eljárást fű alatt, a rokonságot kifelejtve akarták intézni, ami szerencsére nem sikerült. A vér szerinti rokonság egy véletlen folyamán értesült, hogy a hagyatéki eljárás folyamatban van, és valószínűleg ki is lettek semmizve.

Ilyen esetben mi történik, ha az eltartási szerződésben olyan dolgok szerepelnek, amik időközben átkerültek az eltartók nevére, illetve hogy próbálták kihagyni a vérszerinti rokonságot a hagyatéki eljárásból?

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2017.07.08. 16:20

Hozzátartozó, örököstárs, vagy ügyvéd/ügyvédi iroda lehet meghatalmazott. Teljes egészében saját kezűleg írt meghatalmazás jó, vagy két tanús.

Csuklósbusz # 2017.07.07. 16:23

Köszönöm a válaszokat!

Szóval valami van ha hívnak. De mivelhogy rokoni kapcsolat nincs gondolom így van végrendelet. De a törvény azt írja hogy:
Ha az örökhagyó végintézkedést tett, a közjegyző a hagyaték tárgyalására a végintézkedés lényeges tartalmának közlésével megidézi:" "

Nos az idézésben egy szó sem esik a végrendeletről, sem az hogy van és sem az hogy valakinek hoznia kellene. Végrendeletet nem említ.

Mindenesetre egy sima magán, kézzel írt általános meghatalmazás megfelelő nekik?

ugigi # 2017.07.07. 09:32

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2017.07.07. 09:18

44. § (1) A tárgyalást úgy kell kitűzni, hogy a hagyatéki tárgyalásra szóló idézés kézbesítése a tárgyalás napját legalább 8 nappal megelőzze. A tárgyalási időközt a közjegyző sürgős esetben lerövidítheti.
(2) A tárgyalást - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - úgy kell kitűzni, hogy az első tárgyalási nap a hagyatéki leltárnak a közjegyzőhöz érkezését - ha azt igényelte, a kiegészítést - követően legkésőbb 2 hónapon belül megtartható legyen.

Eszerint az első tárgyalást nem tudod sürgetni, ha nincs meg a hagyatéki leltár (amin ülhet a polgármesteri hivatal, a jegyző, a bank, az ingatlannyilvántartás, bárki).
Érdeklődhetsz a közjegyzőnél, és kérheted a mielőbbi tárgyalást, ha megvan minden. De ezen törvényi keretek között előrehozni nem köteles, ha nem akarja.

ugigi # 2017.07.07. 07:06

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy van valamiféle módja a hagyatéki tàrgyalás megsűrgetésére?Ha van mi ennek a díja?

drbjozsef # 2017.07.07. 05:22

Nem lehet, hogy valamelyik örökös kifejezetten kérte a hagyatéki leltárt?

drbjozsef # 2017.07.07. 05:21

Csuklósbusz,

  • nem, lehet tartozás is, de valami van.
  • Szabályos okirattal bárki, aki nem érdekelt. Tehát másik örökös, vagy hagyatéki hitelező nem.
  • Helyi jegyző szokta, de ha felkérik rá valamelyik érintettet (mert pl. feltételezhető, hogy birtokában van a tárgyaknak, mondjuk házastárs), akkor neki kell.
alfateam # 2017.07.06. 16:15

biztosan nem fog ártani ha elolvasod,

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Csuklósbusz # 2017.07.06. 16:08

Kaptunk egy idézést egy hagyatékira. A kérdésem az hogyha idézés van akkor örökség is tutira?
Mert egyikünk nem tud elmenni, csak nem tudjuk ki lehet a meghatalmazott? Bárki lehet meghatalmazott vagy elég egy lemondó nyilatkozat xy javára meghatalmazás helyett?

Illetve hagyatéki leltárt kérnek, semmi mást, ezt nem hivatali személynek kellene csinálni?