Gyermekelhelyezés


képkeret # 2014.12.25. 18:08

Köszönöm a szíves válaszokat ObudaFan és Kovács_Béla_Sándor.

18 éves elmúlt (még középiskolába jár, jövő júniusban érettségizik), így kérhet maga is tartást.

Nagyon kezdő vagyok a témában, tehát hozzám költözik, bejelentkezik, és ír vagy írunk egy tardásdíj megállapítása iránti kérelmet a költözés dátumával, és benyújtja/juk a mi kerületünk szerinti bíróságnak, igaz? (- másik kerületből jön.)

Köszönöm előre is a tanácsokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.23. 16:45

Ha nagykorú, akkor maga kérhet tartást.

ObudaFan # 2014.12.23. 13:48

GYerekelhelyezést nem kell intézni, hiszen nagykorú. Tartást akkor kérhetsz, ha továbbtanul, a bíróságon kell keresetet benyújtani. A családi pótlékot a MÁK-nál lehet igényelni.

képkeret # 2014.12.23. 05:57

Tisztelt Szakértők,

Tanácsot szeretnék kérni.
Fiam 18 éves múlt, váláskor anyukánál lett elhelyezve, középiskolába jár, 1,5 éve van az érettségiig.

Anyuka külföldre megy dolgozni, a fiam nem akar vele menni, hozzám költözne.

Abban kérek tanácsot, hogy pontosan mit és hogyan kell ilyenkor intéznem - gyermekelhelyezés, tartásdíj anyuka felé való alkalmazása, családi pótlék általam való megigénylése tekintetében?

Szíves válaszukat előre is megköszönöm.

monic2005 # 2014.12.21. 06:12

Tisztelt kunyhó! Őn nagyon sok mindent nem tud és nagyon örülnék ha be fogná a száját olyan dologban amit nem lát át teljes terjedelmében! Én kikérem magamnak ,hogy a gyerekemet használom apuka ellen,sajnos nekünk 4 psziáter által kiálitott papirunk van hogy apuka idegileg teljesen tönkre tette a gyereket 6 éve hordom ez miatt orvoshoz! Képzelje apukát 8 évig én tartottam el töbször befogadtam annak ellenére,hogy 9 látlelettem van ellene, mert agyon vert a gyerekünket is .iszik drogozik,nyugtató és altató függö maga is ilyen????????? Ha nem, akkor ne hasonlitson a feleségéhez és mindenki ügye sajátos azért, mert itt csak a lényegi részt írtam le attól még nem biztos ,hogy hasonló az ügyünk!Apukának van ügyvédje akit 2012 ben 3 rendbeli 14.2 milliós sikasztással vádoltak meg buda zsolt kormánybiztos! Az apuka rá adásul semmit nem tesz a gyerekért és nem kívánom le írni a többi dolgot, annyit kérnék öntől ne alkosson elsőre vélemyényt az éremnek két oldala van én se ismerem az őn ügyét mégse kezdem el itt lejáratni és vélemyényt sem alkotok ,mert őn is azt ír itt amit akar!Közölném önnel azt is ha annyira bosszú álló lennék ,mint őn gondolja apuka már rég a börtönben üllne ,mert elég sok ügyébe még a mai napig is nekem kell mennem tanúskodni és ha akarnám csak pár mondatot kéne mondanom és már vinnék is több évre csak tudja nem szeretném a gyereket a börtönbe hordani láthatásra! Tudod milyen jó még a rendörők is nálam keresik van amikor reggel 6 kor...Ahoz meg jogom van tudni hova visszi a gyereket akinek még van 4 féle betegsége pluszban ugyanis ha nem hozza vissza a rendőrségen is az első kérdés hol él? Ha ezt nem tudom addig nem tudják még a gyereket se keresni... Ezeken gondolkozz még mielőtt vagdalozól! Te rá biznád az anyukára a gyerekedet aki tiszta kábult és azt se tudja hol van és mit tesz szerintem nem ugye? A fórumot pedig meg köszönném ha az ügyvéd úrak és a valóban segítség kérők használnák nem " Az őn véleményt nyilvánító emberek" .Köszönöm.G.Mónika.

kunyhó # 2014.12.19. 21:12

Előttem szólónak:
Nem vagyok ügyvéd, csak egy olyan apuka, akinek a volt felesége olyan mint Ön. Csak köpköd, fenyegetőzik, a gyereket pajzsként maga elé tartva. Egy dolog vezényli, az apán való bosszúállás. Ön ehhez még segítséget is kér?
Én szerintem az apukának kéne egy ügyvéd, aki segítene neki jogai érvényesítésében.

monic2005 # 2014.12.19. 15:11

Tisztelt ügyvédek! Egy kérdésem lenne miért szelektiven válaszolnak van akinek azonnal nekem 1 év alatt 3 szor ha írtam de egyszer kaptam választ legalább annyit írjanak ,hogy nem ide tartozik vagy egyebek. Köszönöm válaszukat.g.mónika.

ObudaFan # 2014.12.17. 19:02

Az új Ptk. szerint az iskola megválasztása kérdésében a vita eldöntése gyámhatósági hatáskör, tehát a gyámhatóságtól kell kérni, ha megtagadják, az ő végzésüket lehet a közigazgatási nemperes eljárás szabályai szerint a bíróságon.
Természetesen van bírói hatáskörbe tartozó kérdés is, így elsősorban az elhelyezés megváltoztatása. De olyan bírói hatáskör nincs, hogy az anyával szemben ezért bírságot szabjon ki a bíróság.

gabor0001 # 2014.12.17. 17:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom kidobott 12 év után, élettársi viszonyban voltunk. A ház az övé, bár több millió forintot közösen költöttünk rá. Semmit nem kaptam, nincs egy fillérem sem még ügyvédre sem. Most albérletben lakom, közmunka programban vagyok és azt mondták az esélyegyenlőségi osztályon, túl sokat keresek az ingyenes ügyvédhez. Van egy közös gyermekünk, de nem akarok belemenni abba, hogy az anyánál helyezzék el őt kizárólagosan és csak ritkán láthatom a gyermekem. Ezért most nem akarom bíróságra adni az ügyet, mert biztosan elveszíteném. A párom viszont folyamatosan akadályozza a gyerekem láthatását. Voltam a gyámhivatalnál, azt mondták addig nem tesznek semmit, amíg nincs valami szabályozás, végzés. De szeretnék megerősödni anyagilag és később legalább azt elérni, hogy 50 százalékban nevelhessem a gyerekem. Tehát nem fogok abba belemenni, hogy az anyánál helyezzék el a gyereket. De erre jelenleg semmi esélyem sincs az anyagi körülményeim miatt, tehát perre nem akarom vinni az ügyet. A gyerekemet viszont látni szeretném és vele lenni. Mit tudok tenni ebben az esetben ha az anya folyamatosan akadályozza a gyerek láthatását. Megszabja hány napra vihetem el még az órát is, a szünetekben sem engedi el hosszabb időre, holott még semmilyen végzés nincs. Van-e annak alapja, hogy jelen esetben 50-50 százalék jogom van nekem is a gyerekemmel lenni? Milyen törvény szabályozza ezt? Mit tudok tenni, hogy ne akadályozza a gyerekem láthatását. Köszönöm a választ.

pal1 # 2014.12.17. 13:06

T ... szakértők,

gyermekemet "természetesen" az anyának ítélte a bíróság.
A Ptk 4:173., 174., és 175. szerint az

  • elvált szülőknek együtt kell működnie,
  • a gyermekétől távol lévő szülőt tájékoztatni kell,
  • közösen kell gyakorolni bizonyos szülői jogokat.

Az anya engem nem tájékoztatott, hogy a gyerekemet kivett eddigi iskolájából, nem tájékoztatott, hogy elköltöztek, nem tájékoztatott, hogy hová és milyen iskolába íratta be... mindez később derült ki gyermekem elmondásából. A gyermekem eddigi zenei tanulmányait tovább nem engedélyezte, újabban református hittanra és templomba járatja, holott katolikus. ( ok, lelkiismereti kérdés ... de hogy ne szólhassak bele!...mi lesz, ha iszlámra fog áttérni?)
A tv. szerint a
"A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a ... és iskolájának, életpályájának megválasztása.”"
A tv. csak annyit ír, hogy "iskolájának megválasztása", de a gyámügy azzal dobta vissza bejelentésemet, hogy a gyermek már úgyis elkezdte szeptemberben az iskolát és különben is az általános iskola kiválasztása nem tartozik ide.
Bíróságra mentem, itt viszont visszadobták, hogy "konkrét kereseti kérelmet" kell előterjesztenem, kevés az, amit kértem, hogy állapítsák meg az anya törvénysértését és pénzbüntetést szabjanak ki.

Milyen konkrét keresetet kellene benyújtanom, hogy egy hatóság legalább foglalkozzon vele, felhívja az anya figyelmét a törvény betartására? ... köszönöm

ObudaFan # 2014.12.14. 10:48

Nem igazán erre való a kapcsolattartás, csak az a kérdés, hogy van-e olyan lehetséges rendezése a kapcsolattartásnak, ami neked is megfelel, az óvodának is megfelel és a férjed tényleg vele tud lenni. Ha van, akkor a kapcsolattartás újraszabályozását lenne érdemes kérni, vagy akár ti magatok is megegyezhettek, ha a bizalmi viszony megvan.

Detty1987 # 2014.12.12. 20:56

Sziasztok! Egy nagyon fontos kérdésem lenne! Nálam van elhelyezve 4éves kislányom, rendesen bírói végzéssel. Az édesapa viszi is általában, 2 hetente hétvégére. Tudomásomra jutott, hogy ilyenkor amikor elviszi, nem ő van a gyermekkel, mert dolgozik, tehát 8-10órát nincs otthon Ezt megteheti ? Kérdezem én, hogy akkor minek viszi el???Válaszokat köszönöm

dorika71 # 2014.12.12. 17:32

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.12.11. 16:15

dorika71

Ahhoz betöltött 16 év és a gyámhatóság külön engedélye kell, hogy ne a szülőjével éljen.

monic2005 # 2014.12.11. 09:13

tisztelt ügyvédek! Segitségüket szeretném kérni ,mert már nem bírom tovább ami nálunk zajlik! Kisfiamat aki 9 éves rengetek betegsége van sok gyógyszert szed pszihiátriai gondja is van 3 éve apukával egyeségben 5 perc alatt nálam helyezte el a bíróság kitételt nem tetünk a láthatásról,most apuka meg változott tavaly decemberben be adtam a láthatás szabályozását a gyám ügy folytatja le.Igazoltam apuka drogozik,iszik öngyilkos akart lenni tavaly nyugtatott altatot szed és csatoltam több látleletet is. A gyám hivatalnak apuka nem akarja meg adni hova visszi gyermekemet láthatásra ezt azért mert új nőjénél lakik és sok rendőrségi ügye van és fél ha én meg tudom ki adom a cimét. Engem csak egy dolog érdekel, hogy ezen tények alapján meg tagadhatja-e a cime meg adását és ha igen akkor én kérhetek e felügyelt láthatást ,mert ha nem hozza vissza a gyereket még a rendörségen se tudok mit mondani hol keresék ....A gyámügyön most lesz az első határozat hozatal. Kérem önöket válaszoljanak mert én egy bünözö drogos emberre nem akarom bizni a gyereket azt már ki tudtam harcolni, hogy csak havi 1 nap láthatásra vihesse el ebbe az ügyintéző eddig bele ment, mert apuka a szakértöi vizsgálaton se jelent meg és mindig a tárgyalásokra is halasztást kéreget. Én mindenkép ragaszkodom a lakcimhez.Várom válaszukat tisztelettel.g.mónika.

dorika71 # 2014.12.10. 15:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tényleg nem akarom a problémámmal terhelni, de lehet, hogy a kérdést nem tettem fel pontosan.(a gyermek szempontjából)
A lányom nagyon szeret ebben a házban élni, ide köti minden. Az apja feleségével nem jön ki... Én naivan azt hittem talán 16 év felett már van neki is joga ahhoz amit szeretne, vagyis hogy figyelembe veszik a kérését. Nagyon köszönöm a türelmét.

dorika71 # 2014.12.10. 14:32

A gyors választ köszönöm. Most teljesen összetörtem...
Az életkortól függőségre a válaszában a 18 év alatti kort jelenti, remélem?
Ha igen,akkor bizakodom, még van három évem. Csak reménykedni tudok,hogyha nagykorú,akkor ott lakik, ahol akar.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.09. 17:34

Gobaki, jogi szempontból tévesen használod a kifejezést. Valójában ti már most sem éltek együtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.09. 17:33

Nem; igen; nincs.

dorika71 # 2014.12.09. 11:44

Tisztelt Fórumozók!
Van egy 15 éves lányom. Születésekor az apukája a nevére vette,de sajnos az együttélés nem ment. Alig volt két éves,amikor külön költöztünk. Azóta minden bírósági határozat nélkül élünk: gyerektartást rendesen fizeti, a leányom pedig két-három hetente vasárnaponként látogatja.
Öt éve férjhez mentem.
A kérdésem a következő lenne:
Ha velem történne valami,a lányom maradhatna-e a férjemmel vagy az igazi apjához kerülne? Életkortól függően van-e lehetőségünk arra, hogy a férjem nevelje tovább? A lányom nem igazán kötődik az apjához és ez fordítva is igaz.
Köszönöm előre is a választ!

gobaki # 2014.12.08. 17:43

Mivel hamarossan mindenképpen elválunk és sajnos nagyon hosszadalmas a gyermekelhelyezési eljárás. Ezért nem szeretném, hogy emiatt ide-oda rángassuk a gyereket. Mire külön költözünk már biztonságos és állandó helye és nevelése legyen a gyerkőcnek.

ObudaFan # 2014.12.08. 13:02

Ha még együtt éltek, akkor mégis mi lenne az igény egy ilyen perben?

gobaki # 2014.12.07. 13:33

Üdv! Érdeklődnék, hogy a gyermekelhelyezési per elindítható-e, ha még együttélünk az élettársammal?

baca1 # 2014.11.08. 01:29

Tiszetlt fórumozók!

Volt egy 10 éves kapcsolatom, amiből született egy lányunk. Amikor a lányom 9 éves lett, összejöttem egy régi ismerősömmel, amiből házasság, majd egy most 11 hónapos fiunk lett. Amikor a jelenlegi párommal összejöttem, mielött összeköltöztünk beadtam a gyermekelhelyezési kérelmet. Közel két évig tartott a per, ezalatt voltam minden, családverő, pedofil és ingyenélő. Persze a pszichológia minden vádjukat megcáfolt. A szakvélemény szerint a lányunk nálunk kiegyensújozottabb, több figyelmet és törődést kap. Az öccsét és a feleségemet imádja.A pszichologusnál rajzolnia kellett, családrajzán az anyja helyett a feleségem szerepelt. Az anyjáról kiderült a szakvéleményben hogy "az anya intellektusa a korának megfelelő szinthez képest igen alacsony szintet ért el". A bíróság végül nekünk ítélte a lányunkat. Az alperes ebbe nem nyugszik bele és fellebbez. Az volna a kérdésem hogy általában helyben szokták e hagyni az első fokú ítéletet és ez mennyi időt vesz igénybe kb a fellebbezéstől számítva? Az indoklásban egyébként sok szempont miatt ítélték nekünk a gyermeket. Tanulunk vele, az anyja nem, elvisszük gyakran ide-oda, az anyja sehova, illetve kiderült hogy sosem bántottam őket. Stb.

Adabee # 2014.10.14. 08:10

Sziasztok.
2012-ben született egy gyermekünk a volt párommal, de a születése után 4,5 hónappal elváltak útjaink. A kislány nálam maradt, az apja nem is nagyon foglalkozott vele egészen addig (2014.április), amíg a bíróságon nem kérvényeztem a gyermek elhelyezését, ill. a gyerektartást (addig azt sem fizette). A kislány most 2 éves, folyékonyan beszél, szobatiszta.... Azóta volt egy közvetítői eljárás is, ahol aláírt egy kérvényt(mely közben be lett adva a bírósághoz), melyben ő is beleegyezik, hogy nálam van elhelyezve, de most szóban már azt mondja, hogy nem megy bele, mert elakarja vinni ő. Hozzáteszem, hogy nekem két vállalkozásom van, melyekben két üzletet vezetek, és a jelenlétem nem szükséges bennük, mert alkalmazottak vannak a boltokban, ő egy gyárban dolgozik, ahová majdnem minden nap mennie kell, és egy bérelt lakásban lakik az aktuális barátnőjével, akit mellesleg jobban érdekel a kislány, mint a saját apját.
Eddig akárhányszor voltunk a bíróságon, folyamatosan valótlan dolgokat állított, a kislányt folyamatosan elakarja vinni, de ő nem akar menni vele, meg én se engedném, mert ismertem. Mikor felhív telefonon, úgy beszél velem, mint egy utolsó senkivel, kötekedik, és még sorolhatnám...
Jelenleg két hetente két órára láthatja, de számomra az a két óra, amíg itt van egy rémálom.

Mennyi esélye van neki a bíróságon, hogy elvihesse a kislányt, ill. hogy a kapcsolattartási ideje is növekedjen?