Gyermekelhelyezés


NapsugarN # 2019.07.26. 20:09

Angol Birosag

Kedves Tanacsadok,

Angliaba jottunk a ferjemmel felepiteni az eletunket, a sors ugy hozta hogy sajnos tobbszor is eroszakosan lepett fel velem szemben. Vegul elmenekultem az otthonunkbol a gyerekekkel egyutt es lassan 2 eve egy kozossegi menedekszallason elunk. A Biro aztmondta barhol barmilyen eroszakos cselekmeny tortent az fontos. Penzhiany miatt nem tudtam korabbrol magyarrol angolra atforditani a korabbi Latleletemet. Igy a gyermek lathatasi megallapodasnal fele idot kapott meg.A gyerekek most 1 hetet vele elneka kozos hazban egy hetet pedig velem a kozossegi szallason. Sajnos nagyon kcsit beszelek angolul. A 7 targyalasi jegyzokonyvbol semmit sem ertettem meg. Ez is rossz erzes. Es az is hogy most haza sem mehetek Magyarorszagra ha a ferj nem egyezik bele. Itt semmim sincs, M n van sajat lakasom, munkam, csaladom. Ilyen esetben mit tudok tenni?
Koszonom a segtseget mindenkinek.

Hillside234 # 2019.07.26. 09:18

Üdvözlöm.
A feleségem el akar válni. A fő indoka ami megosztott velem:nem értünk egyet dolgokban. A másik hogy vitatkozunk dolgokon. Szerintem más van a háttérben, nem tudo hogy mi, de más. Nincs nálunk pénztelenség, mindenünk meg van. Az én jóvoltamból. Nem verem a gyereket, nem nevelem az édesanyja ellen, nem verem a feleségem, nem csaltam meg soha, pénzt mindig haza adtam. Szépen fejlődik a fiúnk. Nem akarom elveszíteni, nem akarom elvenni az édesanyjától. Viszont a párom el akar költözni a közös gyermekünkkel máshová. Válás után Budapestről vidékre akar költözni, Nyíregyháza után vagy Külföldre, Ukrajnába, mert ott laknak a szülei. A párom nagyon befolyásolható a szülei által. Van arra mód esetleg, hogy a szülői felügyeletet külön költözve, de együtt, felváltva akár heti váltásban a két szülő gyakorolhassa?
Egyik hét anyukáé másik hét apukáé?
Várom válaszát.
Egy elkeseredett esett apa.

drbjozsef # 2019.07.04. 05:52

misi3131,

Dixi : "megmondtam".

Ott vannak a válaszok elsőre is.

Igen, nem köteles nyilatkozni az anya.
Igen, bárki indíthat apasági keresetet : az anya is, az apa is. Akinek érdekében áll valamilyen okból.

misi3131 # 2019.07.03. 10:29

A 4. kérdés hiba volt. Mi a helyzet a többi hárommal?
A Dixi kifejezést sajnos nem értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.03. 10:16

Dixi.

A 4. kérdést nem értem.

misi3131 # 2019.07.03. 10:01

Köszönöm Kovács Béla Sándor!

  1. Ezek szerint nem követ el bűncselekményt azzal, ha azt mondja, nem ismeri az apát?
  2. Ha később mégis szeretne az apától valamit, akkor indíthat pert apaság megállapítására? Kvázi egy "random" emberre rámutatva az az ember kötelezhető, hogy részt vegyen a perben, és nem fogják furcsállni, hogy eddig azt mondta nem is tudja ki az apa?
  3. A biológiai apa is indíthat pert apaság megállapítására?
  4. Megoldhatóak-e ezek az eshetőségek per nélkül, de mégis jogilag tisztán?
Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.03. 09:49

1. Ugyan már. Joga van nem nyilatkozni az apa személyéről. Még azt sem kell mondania, hogy nem tudja.
2-3. Ha nincs betöltve az apai státusz, akkor indítható per apaság megállapítása iránt. (Arról a tesztről szakadj le, nem az itt a lényeg.)

misi3131 # 2019.07.03. 09:31

Kedves fórumozók!

Sajnos az eddigi hozzászólások hosszas tanulmányozása után nem találtam a egybevágó választ a kérdésemre, mindenesetre elnézést, ha volt már.

A párommal nemrégiben jöttünk össze, ő pedig éppen terhes korábbról. Az apját ismeri, ám úgy egyeztek meg, nem szeretnének egymástól semmit, egyedül akarja nevelni a gyerekét, én pedig csak segítem. Itt a lehetőségeivel kapcsolatban felmerül néhány kérdés:

  1. Amennyiben az apát ismeretlennek jelöli meg, azt milyen módon kell megtennie? Az anyakönyvezéskor bejelenti és a gyámügynél is kell intézkedni? (ha jól tudom ez egyébként jogilag büntetendő, mivel azt állítja nem létezik/nem ismert az apa. Ám kizárni csak így tudja teljesen az életéből.)
  2. Amennyiben később úgy dönt, hogy mégis szeretné, hogy a biológiai apa segítsen neki, akkor rámutathat-e, hogy márpedig ő az apa, és behajthat-e a férfin apasági tesztet, vagy ezt nem fogják neki jogi úton megítélni, tekintve, hogy korábban nem ismertnek/nem létezőnek nyilatkozta? Itt pedig, ha ilyet lép büntető eljárás indul-e ellene korábbi hamis állítása miatt?
  3. Ha a biológiai apa dönt úgy később, hogy mégis szeretne jelen lenni a gyerek életében valamilyen módon, akkor megjelenhet-e és kérhet-e apasági tesztet?

Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2019.07.02. 08:40

Nora1904,

Van. Sokkal több pénzük lesz pereskedni.
Persze, a drágább ügyvéd nem evidens hogy jobb is. De lesz ott költség számolatlan, ha telik nekik rá...

Egyébként meg, ha "feszültségek" miatt elvinnéd a gyermeket a közös háztartásból, az eléggé hátrányosan érinte a későbbiekben, a felügyeleti jog meghatározásánál.

Nora1904 # 2019.07.02. 07:46

Kedves fórumozók!
Van egy párom, akivel sem bejegyzett élettársi viszonyban, sem házasságban nem állunk. Fél éve született egy gyönyörű szép kislányunk. Én vagyok itthon a gyerekkel, viszont az édesapja mostanában sokat kimarad ilyen olyan indokok miatt. Próbálom hónapok óta megbeszelni a gondjaink, sajnos eddig kudarcot vallottam. Most eljutottunk arra a szintre hogy nem is kommunikálunk viszont az a legnagyobb probléma hogy ha hazaesik naponta max 1-1.5 órát foglalkozik a gyerekkel de van úgy hogy 3-4 napig abszolút semmit. Én úgy gondolom hogy az lenne a.legjobb megoldás, ha én a picivel visszaköltöznek a szüleimnhez ahol garantált a nyugalom így teljes mértékben elkerülhető lenne a párom és köztem lévő feszutseg. Nincs hitel sem nekem sem a szüleimnek, mindent biztosítani tudok a gyermekmnek viszont az aggaszt, hogy a párom és az ő szülei tehetösek. És biztos vagyok benne, ha én visszaköltözöm a szüleimnhez azt szeretnék majd, hogy a lányom ne velem legyen, hanem velük a sokkal jobb anyagi körülményeik miatt. Viszont ellenem semmit nem tudnának felmutatni ami indokolná azt, hogy a lányom nevelésére alkalmatlan lennék. Van felni valóm az anyagi különbségek miatt?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Mesi625 # 2019.05.28. 14:46

Köszönöm, és ennek az átfutása mennyi időt vesz igénybe?

ObudaFan # 2019.05.28. 13:54

Egyelőre gyámként.

Mesi625 # 2019.05.25. 18:53

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következő szituációval kapcsolatban. Adott egy elvált házaspár egy gyerekkel. A válás után a kislány az anyánál maradt, akinél viszont évekkel később olyan súlyos mentális betegséget diagnosztizáltak, hogy a gyereket az apánál és új feleségénél helyezték el első körben ideiglenesen, az anyát pedig gondnokság alá vették és jelenleg is pszichiátriai kezelés alatt áll.
Az anya gondnokság alá vétele, valamint a gyerekelhelyezési per párhuzamosan folyik, még csak a gondokság alá vétel futott le, gyerekelhelyezéssel kapcsolatos legvégső tárgyalás 1 hónap múlva lesz. A kislány már másfél éve az apjánál és annak új családjánál van. Ilyen sok idő elteltével viszont az a helyzet alakult ki, hogy a kislány nem illeszkedett be az új családba az apja jelenléte ellenére sem, előtte volt volt igazán szoros a kapcsolatuk, nem szeretnék őt tovább nevelni, ezért a további sérülések elkerülése érdekében felkérték a nagynénit (a gyerek anyjának a húgát), hogy vegye magához a kislányt, mert a kapcsolatuk sokkal jobb, mint a nevelőanyával. Én a nagynéni lennék a történetben, valóban remek a kapcsolatom a kislánnyal születésétől kezdve, és érdekelne, hogy én milyen szerepben jönnék be a képbe az apa lemondása után. Gyám? Nevelőszülő? Örökbefogadó? Ha még le sem zajlott a végleges elhelyezési tárgyalás, akkor az egész ügymenet hogyan folytatódna? Milyen kritériumoknak kell megfelelnem? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.25. 11:40

Bennem visszatetszést kelt a másik ilyen érzelemvezérelt ekézése. S azt hiszem, a legtöbb bíróban is.

felhasznalo1 # 2019.04.25. 11:29

A lényeg hogy a gyerekeknek legyen a legjobb. De egy ilyen ember mellett nem lesz nekik jó. Még nem tudják hogy milyen az anyjuk. Ameddíg ki nem derültek a megcsalások, addíg én is azon voltam hogy mindent helyre hozzunk, de ezek után már nem tudom. Ha valaki olyat megtesz, hogy kettő gyerek szuletése között is megcsal nem egyszer hanem viszonyt folytatott és ráadásul az egyik legjobb barátommal, aki egyéb okok miatt otthon nélkül maradt, és befogadtam. Kiderült hogy vele ebben az időszakban a saját otthonunkban volt viszonya. Es Én semmit nem tudtam róla, aztán amikor vége lett a viszonyuknak, még szült nekem mégegy gyereket. Ahelyett hogy elmondta volna. Ezeket mivel lehet megmagyarázni? Szülőnek alkalmas az ilyen ember? Erre milyen "jogi" magyarázat van? Ez csak egy példa volt a sok közül. Az ilyen dolgok nélkülözhetőek egy gyermekelhelyezési perben?

felhasznalo1 # 2019.04.24. 13:39

Én nem tettem hasonlót sem mint az anyjuk. A gyerekeknek itt van az eddigi életük, a nagyszüleik, és minden biztosítva van a fejlődésükhöz, felnevelésükhöz. Az erkölcsi fejlődésüket az anyjuk hogyan tudja biztosítani, ha ilyeneket tett? Azt hiszem ez nem erkölcsös. A bántalmazásokról nem is beszélve, amit ráadásul tanúk tudnak bizonyítani.

drbjozsef # 2019.04.24. 05:22

felhasznalo1,

Senki nem írta azt, hogy nem számít. Számíthat, ilyenkor sok mindent mérlegel a bíróság. Van esélyed, ha az általad előadottak igazolhatóak, de még akkor sem 100%. Tippelni meg felesleges.

felhasznalo1 # 2019.04.23. 13:10

Köszönöm szépen a választ!

És ha az anyukájuk ezeket a dolgokat megtette, az nem is jelent semmit? Nem is számít hogy vannak szemtanúk? Akkor ezzel nem is tudok bizonyítani semmit? És hogy saját lakóhellyel nem rendelkezik? Munkálya nincsen? Ezeket bizonyítani sem kell.

ObudaFan # 2019.04.23. 12:35

Esélyeket pszichológiai szakvélemény nélkül, az egyik fél egyoldalú elmondása alapján értelmesen nem lehet latolgatni, de ha a per alatt nálad vannak a gyerekek, nőnek az esélyeid, ez biztos.

felhasznalo1 # 2019.04.22. 15:58

Üdvözlök mindenkit!

Van 3 gyermekünk a feleségemmel. 3 fiú, több mint 2 és cél éves, több mint 4 és fél éves es 7 és fél éves. A feleségem elköltözött több mint 2 hete, a házasságunk tönkrement. Amikor elment azt mondta itt hagyja a gyerekeket, mert a lakóhelyünkön nálam vannak a legjobb helyen. Most kezdi meggondolni magát, vissza jönni nem akar, hanem egy-egy hetes váltásban szeretné a fiúkat nálam és nála. Ebbe Én nem szeretnék bele menni, mert nem tartom jó megoldásnak. A gyerekek már így is hozzá szoktak ehezz az új "rendszerhez". Jelenleg a feleségem, a nagyszuleinél lakik, ott él az Ő nagybatjya is és a testvére. Őket egyáltalán nem ismerik a gyerekek, soha nem vettek részt az életükben. Eddig ahol éltünk, most is ott élünk, de már az anyukájuk nélkül. Ide köti őket minden, imádják a nagyszülőket(az én szüleimet) és a szüleim nagy mértékben hozzájárultak a nevelésükhöz is. Sajat lakása nincsen, csak a gyerekek számára ismeretlen nagyszüleinek  a háza. Egy idegen hely. Munkálya sincsen, jelenleg alkalmi munkákat vállal. Mióta együtt  vagyunk, nem dolgozott, mert a gyerekekkel volt itthon gyesen. A ház amit én fizetek, a kettőnk nevén van igy 50% tulajdon joga van. De itt nem akar maradni semmikepp. Az utolsó hónapokban gorombán viselkedett a gyerekekkel, szóban és fizikailag is. Mindkettőre vannak tanúk. Az egyik fizikai bántalmazás: a középső fiú flakonból ivott és kapott érte egy nagy pofont. Utána kapott pohárban es odacsapta a fiú az asztalhoz, a poharat (nem tört el semmi) . Ezután egy nagyobbat kapott, akkorát hogy leesett a székről. Erre is van szemtanú és a fiam is elmondta. Az évek során többször is megcsalt, a legutóbbi a kapcsolatunk végén volt, egy volt az elején is, és most kiderült hogy több is az évek során. A legutóbbinál a pici fiúnkat egész napra rábízta a beteg nagymamámra, hogy a pasijával találkozhasson titokban. Es voltak más kijelentései is mint pl: most magamra kell gondolnom, nem nézhetem mindíg a gyerekeket, nekem új élet kell, majd lesz valahogy ha a fiuk valamiben hiányt szenvednek stb. Mindent félvállról vett az utóbbi időben. Mind a háztartást, mind a gyerekeket. A legkissebb fiút nem vitte el orvoshoz, inkább találkozgatott. Amikor elment, már aznap többszáz kilométerre ment a barátnőjéhez titokban. Pedig marasztaltam nem küldtem el. Be szeretném adni a válópert, mert nem szeretném hetente rángatni a fiúkat. Tiltani semmiképp nem szeretném a fiúkat az édesanyjuktol, és nem is szidalmazom a szemükben. A kérdésem az lenne ezek fényében mennyi esélyem lenne az ideiglenes gyermekelhelyezésben, és később a végleges elhelyezésben? A válaszokat előre is köszönöm, és 3lnézést hogy ilyen hosszan írtam!

ObudaFan # 2019.01.23. 11:25

Meglehetősen sok hasonló perben vettem részt már és ez alapján az a véleményem alakult ki, hogy a hasonló kérdésekre tulajdonképpen egy korrekt válasz adható: az egyik fél által szolgáltatott adatokból semmilyen tippet sem lehet arra mondani, hogy kinél lesz elhelyezve a gyerek.
A kötekedésről: lehet, hogy ez súlyos az adott esetben. És lehet az is, hogy ezt a válófélben lévő házastárs érzi így, akinek amúgy is megromlott a kapcsolata apukával.
Arról, hogy ki gondozta eddig a gyereket: ennek is óriási jelentősége lehet, de azért itt is van, hogy az egyik szülő szubjektív érzete még a legfinomabban fogalmazva sem egyezik pontosan azzal, ami a bizonyítási eljárás során bizonyítható.
Tehát szerintem ilyen kérdésekre egy fórumbejegyzés alapján kategorikus választ adni nem szerencsés.

rigoz # 2019.01.22. 13:04

@ObudaFan: Az, hogy iszik némit napi szinten, nálam még nem alkohol probléma.

Írta amúgy a kedves kérdező, hogy kötekszik, amit figyelembe véve írtam, hogy kizárt, hogy ne neki ítélnék a gyereket.

Eléggé szürreális vagy legalábbis illegitim lenne azon eshetőség, ami alapján ne az anyukánál kötne ki ezek alapján a gyerek meglátásom szerint.

ObudaFan # 2019.01.22. 12:23

Azt figyelembe.

adri850915 # 2019.01.22. 12:15

Köszönöm a válaszokat!Napi 2-3 sör amit megiszik az apa,munka után.Szabadnapján akár 4-5 is.Nem tudom felmérni,hogy ez milyen súlyos a bíróság szempontjából.Azt figyelembe veszi a bíróság,hogy én vagyok többet a gyerekkel és szinte teljesen én gondozom?

ObudaFan # 2019.01.22. 11:59

Ez azért nagyon sok mindentől függ, például attól, hogy milyen súlyúak az alkoholproblémái. És még egy sor más dologtól.