Gyermekelhelyezés


ObudaFan # 2016.07.05. 16:01

Van ugyvedetek, aki közelebbről ismeri az ügyet. Ennyi információ alapján szerintem annyit lehet mondani , hogy meg lehet próbálni egy pert a szülői felügyelet megváltoztatása iránt, de hogy milyen eredmennyel, az aligha jósolható meg.

csakén88 # 2016.07.04. 17:58

Jó estét!
Kérem szépen nekem is válaszoljon valaki! Nagyon tanácstalanok vagyunk. 8al lentebb volt az én írásom.
Köszönöm

ObudaFan # 2016.07.04. 15:51

Balsors

Hátrányba kerulhetsz, és akkor is, ha nem is hangolja őket ellened. Ugyanakkor a leírtak alapján azt sem árt tudatosítani magadban, hogy a gyermekek feletti szülői felügyelet szabályozása során nem lesz szempont, hogy te belehalsz-e, vagy sem. A gyermekeket a bíróságnak annál a szulonel kell elhelyezni, akinél a fejlődésük jobban biztosított, ez pedig vagy te leszel, vagy nem. Már csak ezért is célszerű lenne minél hamarabb valamilyen normális hangnemet megtalálni az egymással legalább a gyerekek vonatkozasaban, hiszen mind a kettőtöknek van veszítenivalója.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.04. 12:48

így hátrányba kerülnék egy esetleges gyermek elhelyezési ügyben?
Igen.
Keress meg egy ügyvédet, ez nem a távgyógyítás kategóriája.

Balsors # 2016.07.04. 11:57

Én már nem bírok tovább így élni mellette,de ha a gyerekeket elveszi tőlem abba belehalok.De egyenlőre az is problémát jelent ha elköltözöm,a gyerekeket egy kis időre nála kell hagynom,mert a lakhatást meg kell oldanom.De akkor is az én gyermekeim maradnak,semmiért és senkiért nem mondanék le róluk.Fenn állhat az a dolog,hogy én elköltözöm ugyan,de őket ott hagyom akkor én leszek az aki "elhagytam a családom" és így hátrányba kerülnék egy esetleges gyermek elhelyezési ügyben? Tényleg csak kis időről lenne szó,még ki csinosítom a kis lakást amit találtam a,addig ők maradnának a rendezett családi házban.De mi van ha ellenem hangolja addig is őket?! Borzasztó egy helyzet,borzasztó tanácstalan vagyok.

Balsors # 2016.07.04. 11:47

Üdv,
Nagy gonddal küszködök és szeretnék valamilyen segítséget vagy tanácsot kapni hogy mi tévő lehetnék.
A problémám:14 éve élek élettársi kapcsolatban a párommal,van 4 közös gyermekünk.De az utóbbi 2 évben megromlott köztünk a viszony,menthetetlenül. Közös lakásban élünk. A párommal próbáltam egyezségre jutni hogy költözzön el,mert a gyerekeknek sem tesz jót ha állandóan azt látják hogy marjuk egymást.Erre az volt a válasza hogy felejtsem el,mert a ház az övé is.Akkor legyen,mondom én:elköltözöm én,de a gyerekekkel együtt.Mire a válasza erre is meg volt.-Mehetsz,de a gyerekeidet nem viszed sehova és nem is látod soha többet,a portára a lábad nem teheted addig amíg én élek.De volt rá alkalom hogy azzal fenyegetett meg ha szóba került a "válás" hogy -ha megtudja hogy lesz valakim vagy csak merjem megtenni hogy elhagyom őt akkor elveszi az életemet.Nem fél semmitől és senkitől. Kérem adjanak tanácsot,mit tehetnék hogy a gyerekek ne szenvedjenek tovább.

Angyal1978 # 2016.07.03. 21:00

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.03. 20:33

Nem.

Angyal1978 # 2016.07.03. 20:31

Sziasztok!
Három éve váltunk el gyerekeim apjával.Három közös lurkó.Közös megegyezéssel kétnaponta láthatja őket,havonta egyszer ott aludhatnak nála és a szünetek fele az övé.Viszont ezeket nem használja ki,heti egy alkalommal viszi már csak őket.Most nyári szünet van és nem hajlandó a gyerekek felügyeletében segíteni.Ma közölte,hogy három napra elvinné a kislányt,aki a középső és a legkevesebb gond van vele...8 éves...Megtagadhatom ezekre való hivatkozásokkal az elvitelt??? Nem mellesleg a gyerekek sírnak,ha menniük kell,nem szeretnek oda menni.
Természetesen a láthatás változtatása jogi úton elindítva,de abból még nem lesz eredmény záros határidőn belül..
Segítségeteket köszönöm!!

csakén88 # 2016.07.01. 09:36

Jó napot kívánok!

A mi történetünk:

A páromnak és az ő expárjának 5 évvel ezelőtt szültett egy kisfia. A párom arra kényszerült hogy a családjától távol külföldön dolgozzon hogy eltarthassa őket (a gyermek nem volt tervezve) ez ment 4-5 éven keresztül, majd kb egy éve szétmentek. (nem voltak házasok, sem élettársak, semmi papírforma). Az anya félt attól hogy az apa egyszer jön és elviszi a gyermeket magával (nagyszülői agymosásnak nevezném csak), ezért írtak egy papírt, miszerint az anyánál van a gyermek, az apa látogathatja, megmaradnak a jogai, és x összeg gyermektartást fizet, (a ház az anyáé hogy legyen hol laknia a gyermeknek, az autó az apéá hiszen munkához szükséges) ezt alá is írták. (azt hiszem ezt még akkor ügyvéd nem látta) azonban a hazaküldött pénz (ami mint kiderült magasabb is volt a kötelezőnél, amivel nem is lett volna probléma hisz a gyermeké, ám jöttek az újabb hírek) az összeg ellenére gyűltek a számlák, de új teoválásra és ékszerre futotta, nagymamától kölcsönkért pénzből akart bakancsot venni a gyermeknek ém ez nem történt meg ezért a nagymama vásárolta azt is (ő a lány édesanyja) Miután tudmást szereztünk ezekről a dolgokról, valamint hogy a gyermek nem kapja meg a szükséges dolgokat,így utánnajárást követően ismét hazautaztunk és született egy újabb hivatalos ügyvéd által is aláírt papír, ami kicsit pontosabb volt és már nem csk az anyának kedvezett...
Majd 1-2 hónap elteltével az édesanya úgy gondolta hogy változtatni szeretne. Kitalálta hogy valaki más legyen a gyámja a gyermeknek még ő kimegy kicsit külföldre dolgozni. Az apa édesanyja lett a hivatalos gyám, a párom jogai érintetlenül maradtak, ám az anyának papíron leírva 0 joga van a fiához, még csak a láthtás jogát sem kérte, abszolut semmit. Mindezek után az gyermek a naagymamához került (a gámsági papírokat meg sem várta az anya, rögtön lepasszolta a gyermeket), az édesanya pedig 3 hónapig élte az életét az új párjával. Majd most lassan 2. hónapja hollandiában dolgozik. Mikor a nagymamához került a gyermek voltak dolgok amik csak ekkor kerültek napvilágra. Ebben az időben ugye a nagymama hordta óvodába a kisfiút, így bszélni kellett a vezetőóvónővel aki mit sem tudott az egészröl,kiderült hogy a gyermeket nap mint nap más ember hoza és vitte, barátok és családtagok, esetenként ismerősök, az anya csak ritkán (pedíg úgy dolgozott hogy megtehette volna). Kiderült hogy ez azért volt mert hétközben alig volt az anyjával, mindíg máshol aludt. Valamint hétvégén elég sokszor fordult elő hogy valamelyik nagymamánál, vagy az anya testvérénél volt a gyermek, még az anya ki tudja merre volt és mit csinált. Mi ezt részben tudtuk, hiszen a kisfiú egy alkalommal mekérdezte a nagymamát hogy ma hol alszik és hogy ő hol is lakik most akkor? De hála istennek mostmár minden sokkal jobb. Az óvodában mondták hogy írtak valamilyen jellemzést a gyerekekről, és hogy a kisfiú sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozttabb és egészségesebb mióta a nagymamával él. Kb ez a történet bár hgytam ki egy két dolgot.

a kérdésem pedig:

van ügyvédünk. Szeretnénk ha a gyermek hozzánk kerülne. Évek óta itt élünk németországban, rendes munka, rendes lakás, alapozzuk az életünket, itt biztosan jó helye lenne velünk. Ám az ügyvéd azt mondta hogy nem tudunk semmit sem tenni addig amíg az anya nem hibázik (az második papír miatt erre kell várnunk) Mi mindennél jbban szeretnénk ha itt lehetne velünk, szertjük és szerintünk sokkal jobb életet biztosíthatnánk számára, de nem tudju mit tehetnénk, ez a várkozás nem megoldás. Eddig az édesanya sohasem fizette pontosan időben a gyermektertást ez elsőnél volt 1 hónap csúszás, majd ez folyamatossá kezd lassan válni, nem erőssége a határidő betartása, abban reménykedtünk hogy hátha ezzel fog hibázni, de mindig fizet a csúszások ellenére. A kisfiú nagyon keveset beszél az anyjával, oda sem akar menni a skyp közelébe ha esetlg keresi. A házat eladta így nincs is hová hazajönnie (bár a gyermektartásra nem futotta). Most itthon van egy hetet, és a párom féltestvérénél lakik, velük van jelenleg a kisfiú is, de már közölte a nagymamával hogy megoldható e hogy ott aludjon mert szeretne hétvégén buliba menni. Milyen ez egy anyától aki 2 hónap után most látja a kisfiát és csak egy hétre jön haza. Van még amiket nem írtam le, de most nem is majd talán legközelebb hisz már így is hosszan írtam.

A kérdésem az lenne hogy mit léphetünk az ügyben hogy a gyermek velünk lehessen? Csak kérem ne mondják azt hogy várjunk!!!

Előre is köszönöm a segítséget,
egy aggódó anyapalánta

ObudaFan # 2016.06.15. 16:09

Jogilag egyelőre barmelyikotok bármit tehet, mert a szülői felügyelet nincs szabályozva. Birosagtol kerheted a szülői felügyelet és kapcsolattartas szabályozását. Annak, hogy miért ment el, nincs nagy jelentosege. Annak van, hogy melyikotoknel van inkább biztosítva a gyermek fejlődése. Az kétségtelen, hogy ilyen kis életkorban, különösen ha a gyermek még szopik, előnyben vannak az anyám, de az apák sem eleve esélytelenek.

alisca74 # 2016.06.15. 08:40

Jó napot kívánok!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában. Élettársamtól (nem voltunk regisztrált élettársak, csak az én lakásomban összeköltöztünk)született egy kislányunk, 1,5 éves. Élettársam idén titokban lakást vett és tudtom és akaratom ellenére, mire hazaértem munkából, elköltözött a közös kislányunkkal. Mindezt tetézte azzal, hogy eltitkolta, hogy újra terhes lett, állítása szerint tőlem. Volt élettársam akár naponta is engedi a láthatást, elsősorban az ő lakásában, illetve eddig a majd 3 hónap alatt 3-szor hozta fel hozzám a közös gyerekünket, de akkor is végig ott volt ő is, úgy nem hagyta ott, hogy mi magunk lehessünk csak. Hamarosan születik a 2. gyerekünk, és a volt élettársam amíg kórházban lesz szülni, arra az időre sem engedi, hogy nálam legyen a kislányunk, hanem úgy gondolta, hogy az ő szüleinél lesz és ők godoskodnak addig róla. Kérdésem az, hogy én vagyok az apja, nem a nagyszülők, ezt a volt élettársam jogilag megteheti, hogy a nagyszülőkre bízza a gyereket, nem a saját apjára? Illetve egyáltalán ezt megtehette, hogy tudtom nélkül csak úgy elviszi a közös gyerekünket egy másik lakcímre magával? Ilyenkor a Gyámhivatalhoz vagy a bírósághoz kell fordulnom, hogy a vitás kérdéseket tisztázzuk? Ismerve az eddigi gyakorlatot, kis gyerekek lévén az anyának ítélik az elhelyezést általában, én akkor mást nem is tehetek, bele kell törődnöm, hogy napi szinten nem lehetek a gyerekeim életében jelen? Egyáltalán foglalkozik-e bárki is azzal, hogy a volt élettársam valódi okokat nem tudott felhozni az elköltözésre, csak hazugságokat? Sőt, én mentális problémákat láttam rajta, ami a gyereknevelésben még nem okozott problémát, de a velem való kommunikációból és hazugságokból ítélve azt tapasztaltam, hogy valami nincs rendben vele. (Többször magában beszélt, dühkitörései voltak, stb.) Kértem volt élettársam, menjünk el együtt orvoshoz, lehet még szülés óta hordoz egy rejtett depressziót vagy valami sérülést, de nem volt hajlandó orvoshoz sem menni, szerinte vele semmi baj nincs, csak velem... Hát ezek után mit tehetek én apaként? Nagyon szeretem a közös kislányunkat és belegondolni is szörnyű, hogy minden valódi ok nélkül elvette, elvitte tőlem a kislányunkat.

Válaszát köszönöm!

Zsolt

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.30. 12:14

Nincs.

bodnarpetra # 2016.05.30. 11:43

Van olyan, hogy a bíró váltott elhelyezést (fele-fele) dönt a 3 kiskorú gyerek sorsáról közös megegyezés nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.28. 20:14

Szerintem a saját érdekedben kellene odafigyelned arra is, amit én mondtam. De te tudod...

kiváncsivagyok # 2016.05.28. 13:54

Én ismerem a volt páromat, és igen nem fogom hagyni, hogy a gyereket egy olyan helyen láthassa amit Ő határozz meg mert Én onnan csak egyedül jönnék el!! És mit tehetnénk semmit de a gyereknek rám van szüksége hiszen még az apja szinte azt se tudja mit szeret enni a gyereke annyira foglalkozott vele. De a kérdésemre a választ ObudaFan-tól megkaptam. További szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.28. 10:11

Én a perben az apa képviselőjeként kifejezetten hivatkoznék veled szemben arra, hogy a per ideje alatt a kapcsolattartást korlátozni törekszel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.28. 10:10

Ha te akarod egyoldalúan meghatározni a kapcsolattartás helyét, az nem korlátozás?! Képzeld el fordítva!

kiváncsivagyok # 2016.05.28. 09:59

Bármikor átjöhet és a szüleim házában lehet a kisfiunkkal ebben nem korlátozom! De mint megírtam amíg együtt laktunk szinte semmit nem volt a gyermekével akkor most mire fel szeretné tőlem elvinni? Igen Én ettől tartok és mivel erről tájékoztattak, hogy nem vagyok köteles odaadni neki a gyermeket, de a láthatást biztosítanom kell neki(ami adott) így ezt látom helyesnek, hogy nem kockáztatom azt, hogy elvigye az édesapja és tőlem távoltartsa amikor 0-24-ben én voltam a kisfiunkkal. Csak Ő igényt tartana arra is, hogy elvigye (bár mire fel, mert nem ilyenkor kell szerintem a szerető apát megjátszani) és ezért fordult meg a fejemben az ideiglenes elhelyezés de megértem, hogy amíg nincs erre súlyosabb érvem, mint, hogy nem hozza vissza addig nekem ez esélytelen.

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.28. 09:34

Egyelőre te vitted el, és még a kapcsolattartását is csak aggályoskodva biztosítod. Miért kellene az egyik szülőnek - most éppen neked - jogszabályban biztosítani olyan jogokat, amelyek a másikat nem illetik meg?

kiváncsivagyok # 2016.05.28. 09:07

Értem, és köszönöm a választ! Sajnálom, hogy erre nincs valami kitalálva mert így konkrétan ha évekig elhúzódik akkor, évekig nem mehetek ki kettesben nyugodtan a gyermekemmel még egy játszótérre sem, mert neki ugyanolyan jogai vannak mint nekem és bármikor elviheti holott napi 10percnép többet sosem foglalkozott vele, ez elszomorító :( !

ObudaFan # 2016.05.28. 07:48

Lehet kérni, csak megkapni nem fogod addig, amíg ennél valamilyen lényegesen súlyosabb indokot nem tudsz valószínűsíteni.

kiváncsivagyok # 2016.05.27. 10:13

Tisztelt ügyvéd Hölgy/Úr!

Olyan kérdésse fordulnék önökhöz, hogy elköltöztem a majdnem 2éves kisfiammal az édesapjától a szüleimhez. Beadtam a gyermekelhelyezés iránti kérelmet, de nagy valószínűséggel nem lesz közös megegyezés így az ügy eltarthat nagyon sokáig is. Az apuka mivel szándékában áll tőlem elvenni a gyermekemet nem megbízható arra, hogy odaadjam neki a gyermeket amíg végzés nincs mert nagy a valószínűsége, hogy nem hozná vissza nekem! A kérdésem az lenne hogy erre az időre amíg az ügy le nem zárul lehet-e kérni ideiglenes elhelyezést nálam,mert Én azt se akarom, hogy ne töltsön időt az apukájával de odaadni se merem.....

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.02. 05:05

Valami nem kerek, UjraSari. Ellentmondasz saját magadnak.

Egyébként nem a bontás tart sokáig, hanem pont a szülői felügyelet gyakorlásának rendezése. Az másodfokkal együtt lehet két év is akár. A fővárosban három.
És ismétlem: a lakás használatát - ha nem az utolsó közös lakóhely - sem a bontás, sem a szülői felügyeletről szóló ítélet nem érinti.

UjraSari # 2016.05.01. 23:22

Utolso kozos lakas kuldfoldon van, ezert a magyar birosag azzal nem foglalkozik. De a gyermekelhelyezessel igen. Ez mennyi ideig tarthat egy feltarasos vallas eseten? Koszonom.