köteles rész


drbjozsef # 2019.04.03. 13:03

Norben,

  1. A hagyatéki ügyekre kijelölik a közjegyzőt. Ha tudod az elhunyt utolsó lakóhelyét és a halálának hónapját, akkor megmondja ki az illetéket. Külön hagyatékra állítsd a keresőjét.
  2. Te perelsz, de állítasz, te bizonyítasz. Szabad bizonyítás van a bíróságon. Ha a tartozásra hivatkoznak, és azt rég megfizetted, az javadra írható. Bizonyítanod kell hogy a végrendeleti kitagadásnak megjelölt ok nem valós (már). Esetedben pl. tanúkkal. Ugyanezt ellenbizonyíthatja a másik érdekelt fél, a végrendeleti örökös.
Norben # 2019.04.03. 12:38

@drbjozsef

  1. Köszönöm. A közjegyző megtalálásához nem fűztem sok reményt, de Sopronban csak egyet talált szerencsére, aki hagyatéki ügyekkel foglalkozik.
  2. Tfh. hogy van ilyen végrendelet, amiben korábbi játékszenvedélyemre hivatkozva kitagad. Ezt mindenképp megtámadom, ha így lesz.

Kérdésem: nekem kell bizonyítanom, hogy már "rendes életet élek"? (ki bizonyít(hat)ná az ellenkezőjét?!)
A bírósági döntést gondolom pozitív irányba mozdítaná részemre, hogy ÖBV előtt megfizettem jó pár éve a tartozást...

Üdv, Norbi

drbjozsef # 2019.04.03. 07:35

Norben,

  1. normális, 3-6 hónap szokott lenni, a közjegyző megkereséseinek válaszainak késésétől függően. Nézd meg a MOKK.hu oldalon ki az illetékes közjegyző, és érdeklődj nála.
  2. Hivatkozhat. Te meg megtámadhatod bíróságon. Azt, hogy melyik a jogos, nyilván nem tudhatjuk látatlanban.
  3. Bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését. Ha nem tudnak kifizetni, árverés lesz.
Norben # 2019.04.03. 07:02

Kedves Fórumozók!

Igyekszem rövid lenni.
Múlt év decemberében édesanyám elhunyt. Kezd aggasztani a dolog, hogy még kaptam értesítést a mai napig a hagyatéki tárgyalásról. Mi lehet az oka a késedelemnek? (vagy ez normális? feleségem halálakor kb. 1 hónap alatt volt hagyatékátadó végzés)

Korábban édesapám halála előtt kitagadott, arra hivatkozvs hogy tartozom neki. Nem vitattam, röstelltem magam, majd ŐBV-n keresztül kifizettem a tartozást, igaz már édesanyámnak.
Olvastam a kitagadási indokokról. Nem tudom van-e végrendelet, de ha van, édesanyám hivatkozhat arra, hogy erkölcstelen életmódot folytattam a játékszenvedélyem kapcsán? (ebből eredt a tartozás, de kifizetésre került s a szenvedélybetegségemből is meggyógyultam)

Utolsó... 5 testvér van. Adott egy nagy értékű ingatlan, amelyben két testvérem él. Anennyiben nincs kitagadás a másik két testvéremmel követelhetjük a bent lakóktól a részünket oly módon, hogy azt kifizessék nekünk? Meglátásom szerint erre csak akkor lenne lehetőség, ha az ingatlan értékesítve lenne, amiről az ott lakó testvéreim hallani sem akarnak.

Köszönöm, ha segítetek: Norbi

wers # 2019.03.26. 11:58

De akkor sem kaptunk választ erre a jogi kérdésre.

Nem lehet, hogy inkább sok választ kaptál?

drbjozsef # 2019.03.26. 11:56

Önmagában súlyos méltánytalanságnak minösül e az eetleges árnövekedés?

Szerinted a jog fekete meg fehér? Igen vagy nem?

Na jó : nem. Szerintem nem. Szerintem önmagában nem.

Na de : mi van önmagában? Semmi.

Tartok tőle hogy továbbra sem leszel így okosabb.

wers # 2019.03.26. 11:27

szerintem mindenki érti a kérdést, és amit gondol róla, azt leírta vagy itt, vagy másik, mostanában a témában igen gyorsan szaporodó topikban

legfrappánsabban KBS írta, nem mindegy a botnak melyik végén állsz

wers # 2019.03.26. 10:30

Mennyivel vagy előrébb, ha én vagy meg még ki tudja hány ember azt írja neked, hogy igazad van.
Az örökös meg nem így gondolja. Ha nem tudtok megegyezni, akkor bírósághoz fog fordulni. Ott meg majd az adod elő álláspontod védelmében, hogy wers nickkű fórumozó egyet értett velem.
Nem tudom melyiktől kapna röhögőgörcsöt (gyanítom nem jellemző a bírákra) ettől, vagy a haszonélvezős "valahol azt hallottam"-tól. (amitől KBS vagy a fejét fogta, vagy megmosolyogtattad, inkább az első, mert elég fájdalmasnak tűnt a reakciója)

wers # 2019.03.26. 10:10

asap, ez valahogy így van, hogy az embereknek nem mindig egyezik a véleményük, meg hát ugye nem mindig egy oldalon állnak. Erről szól pl. a bíróság is.
Az ajándékozott azt mondja 7 milla, az örökös meg azt, hogy 22. Bíró meg majd dönt valamit.

drbjozsef # 2019.03.26. 10:04

Igen de abban számít, hogy valakit betámadnak egy irreális összeggel, és akkor mit mondjon rá? :)

Ööööööö......nem-et?

wers # 2019.03.26. 09:54

Az annyira nem számít, itt ki mivel számol. Nem ez a bíróság :))
És az sem számít, én értem-e vagy nem.

wers # 2019.03.26. 09:37

Ebben tudnál segíteni wers ?

Azt írtam, én sem értem. Meg azt is, majd a bíróság fog dönteni.

wers # 2019.03.26. 08:34

Nem ez volt az eredeti kérdésed.

Annak az ingatlannak az ajándékozáskor volt értéke.

Azt a részét én sem igazán értem, miért az ajándékozó halála kori értéket kellene figyelembe venni, de majd a bíróság eldönti. (meg ha én nem értek valamit, elég ha Béla érti)

És ha az ajándék már nincsen meg és el lett adva?

Akkor hogyan tudnák felbecsülni pl?

Na igen, meg is semmisülhetett volna. De anno az örökhagyó úgy döntött, hogy nem tartja meg az ingatlant. Maga is eladhatta volna, és elajándékozhatta volna magát a pénzt, vagy eltapsolhatta volna egy világ körüli úton.

wers # 2019.03.26. 07:48

Hallottam valami olyasmit,

Sok mindent lehet hallani, csak nem biztos, hogy igaz.

(én meg azt hallottam, hogy ha a lovat fekete-fehérre befestjük zebra lesz belőle, de elképzelhető, hogy csak az első nagyobb esőig)

drbjozsef # 2019.03.26. 07:48

asap,

a köteles részi igény egy kötelmi igény, főszabály szerint a jogosult részére pénzben kell kifizetni. Se a tulajdonjoghoz, se a haszonélvezethez (ami amúgy is csak az ingatlan használatára jogosít) nincs semmilyen köze.

Rosszul hallottál olyasmit.

(azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a jog kikerülésére születő szerződéseket gyorsan semmissé nyilvánítják, az ilyet is, ahogy a fedezetelvonó jellegű ajándékozásokat is például. De itt még csak erről sem lehet szó, mert egyszerűen két független dologról van szó)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.26. 06:24

Ehh.

ObudaFan # 2019.03.20. 14:44

Egyáltalán mi lenne a törvényes öröklés rendje? Mikori az ajándékozás? Ez sem mindegy, lásd: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

drbjozsef # 2019.03.19. 11:45

Pertárgy 6% illeték, plusz ügyvédi és szakértői költségek. Utóbbi elég széles skála lehet, időhúzástól is függően, inkabb 6-7 számjegy, mint 5.

De ezeket a vesztes fél fizeti - vagy megosztott döntés esetén a pervesztesség arányában. Ha annyira hisznek saját magukban vagy az ügyvédjüknek, azt remélhetik, hogy ezt IS te fogod fizetni.

drbjozsef # 2019.03.19. 10:57

Ha ez egy ingatlan, dehogy csak neked van meg. Kapott belőle a földhivatal és a NAV is.
Előbbitől minden további nlkül ki tudják kérni. A tulajoni lapokon kívül a bejegyzések alapjául szolgáló okiratokat is megőrzik ott, ami érdekelt félnek kikérhető.

Persze ők nem kérhetik ki, de ha perelnek, a bíróság majd beszerzni, ha kérik (mert te nem mutatod be).

Igazolni csak a bíróságon kell. Addig elég, ha megvan az, amivel igazolni tudsz majd. De ha akarsz, igazolhatsz is, csak nem kötelező.

Ingatlan szakértőt hívni azért nem érdemes, mert az nem releváns, ha perelnek. Ha Te nem fogadod el, úgyis igazságügyi szakértőt kell kirendelni, tehát felesleges pénzkidobás lenne a részükről.

drbjozsef # 2019.03.19. 10:35

korrekt54,

Ha a végrendelet érvényes (ennek elég szigorú alaki és tartalmi követelményei vannak, nem érdemes otthon barkácsolni), akkor igen, ha köteles részt akar a jogosult kapni, akkor kérnie kell az örököstől, és ha nem tudnak megállapodni, akkor neki kell pert indítania.

drbjozsef # 2019.03.19. 10:34

Istvanlor,

Ha más ajándékozás nem volt 10 éven belül, és a hagyaték nem állt másból, mint a 3 milliós ingatlanból, akkor igen, jól számolsz, igen, nem jár nekik további köteles rész, és igen, hülyének fogják nézni őket.

Mondd meg nekik, hogy menjenek el egy ügyvédhez, és kérdezzék meg, mielőtt feleslegesen perköltségekbe verik magukat.

De egyébként első körben úgyis tőled kellene kérniük a köteles részt, ők, vagy ügyvédjük először fel kellene hogy szólítson, hogy fizesd ki. Na, arra válaszul leírhatod az álláspontodat, és hogy miért nem jár nekik már köteles rész. Aztán pereskedjenek, ha akarnak.

korrekt54 # 2019.03.19. 09:36

Jól gondolom ?
Írok egy végrendeletet, melyben minden ingó és ingatlan vagyonomat a feleségemre hagyom!
Ilyenkor mi történik a közös gyermekünkkel? Neki kell folyamodni köteles részért ?

drbjozsef # 2019.03.19. 06:32

Istvanlor.,

A köteles részi igény kötelmi jellegű igény a Ptk. szerint, ezért az elévülése 5 év.

Ezen belül, a jogerős hagyatéki végzés után is követelheti az arra jogosult. Nem kell póthagyatéki eljárás erre.

Megegyezhettek, vagy ennek hiányában neki kell pert indítania.

A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által a halála előtti 10 évben juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke.

3 millió forintos ingatlant örökölt akkor a másik örökös. Ezt én nem fogadtam el.
Ez mit jelent? Pereled? Hogy örökölt, végrendelettel?

Vagyis, összeadod az összes hagyatékot, hozzáadod ezt a 10M ajándék ingatlant is, és ezt osztod szét a törvény szerinti örökösök között. Veszed az arra az örökösre jutó rész 1/3-át, aki köteles részt akar, ÉS ha ez a harmad több, mint amit amúgy örökölt (a 10M ingatlan nélkül), akkor a különbözetet kell csak kifizetned. Ha többet örökölt, akkor nem jár neki köteles rész.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.24. 11:43

Különösen, hogy az öröklésből kitagadásnak nagyon szigorú feltételei vannak. Vita esetén pedig épp azt kell bizonyítani, hogy a feltétel fennáll.

drbjozsef # 2018.07.24. 10:23

Kati,

A döntés a Tied : kockáztatod az érvénytelenséget olcsón, vagy fizetsz a biztosért. A magánvégrendeletnek jópár alaki-formai követelménye van. Olvass utána jó alaposan, legyél benne biztos, hogy mindet megértetted, és utána csináld meg magad, tanúkkal, ahogy a törvény írja.

Vagy kérdezz meg közjegyzőt is, hátha olcsóbban készítí el neked, ez az érvénytelenség kizárásán túl még azért is jó, mert bejegyeztetheted vele a nyilvántartásba, biztos nem fog eltűnni, ennek nincs külön díja. Mert a másikkal bármi történhet, és megint bukod a szándékodat.

Ha az a hagyaték jelentősebb érték, és biztosra akarsz menni, akkor én rászánnám azt a pénzt.