ajándékozás / örökösödés


ObudaFan # 2016.09.21. 19:59

Ajándékozni bárkinek lehet, aki elfogadja, és nem kell a haszonélvező hozzájárulása, csak akkor a haszonélvezet is fennmarad. De hogy valaki tényleg elajándékozzon ezért egy ingatlant, az azért nem semmi.

Bea1 # 2016.09.21. 17:40

Autón haszonélvezeti jog?

Valójában annak kell a rezsit fizetni, akinek a nevén a mérő van.

Van lehetőség lecserélni a mérőket feltöltősre, ez megoldja a problémát.

Igen, a haszonélvezőnek így le kellene mondania a haszonélvezetéről, amihez meg nem fog hozzájárulni.

Én biztos nem ajándékoznám el az ingatlanom, csak azért, mert a haszonélvező nem fizeti a rezsit.

Annak a hálózatnak bármi baja lehet, 2 hónap után jönnek plombázni, nem lesz áram, gáz, jön a hideg, hogyan fog melegedni, fürdeni a haszonélvező?

Visszaköttetheti az órákat... a saját nevére!

Vagy töltögeti, ahogy akarja.

"Mit tehet a rokonom"

Könnyen behajthatja a rezsitartozást a haszonélvezőn.

A legjobb lenne azt tanácsolnia neki, hogy rendezze a viszonyát az édesanyával.

Nagy csokor virág, bocsi Anyu, stb, az Anyák szeretik ám a gyermekeiket!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.21. 17:06

Ugye, te is sejted, hogy ez a kérdés úgy hülyeség, ahogy van?

kdavid # 2016.09.21. 16:50

Egy rokonom örökölt egy lakást és egy autót az édesapja halála után. Ezen a lakáson és autón az édasanyját holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg. Nagyon rossz a viszonyuk és az édesanyja kijelentette, hogy mostantól nem fizeti a rezsit, hogy több maradjon a nyugdíjából, mivel úgyis neki, mint a lakás tulajdonosának kell fizetnie és rajta követelik majd, ha nem fizet. Más szóval, nagyon elmérgesedett a viszonyuk.

Arra gondoltam, hogy ajándékozza át a lakást és az autót az édesanyjának és a probléma le van tudva, de eszembe jutott, hogy ezt meg is tagadhatja / vissza is utasíthatja az édesanyja, ha jól tudom!?

Végső megoldásként, ha nem tudnak megegyezni arra gondoltam, hogy átajándékozhatná egy harmadik félnek, teszem azt az ottani szomszédnak vagy akár egy alapítványnak, hogy megszabaduljon ettől a nem várt anyagi tehertől. Lehetséges ez vagy a haszonélvező beleegyezése kell az ajándékozáshoz is?

Mit tehet a rokonom, hogy az amúgy is kevés fizetéséből ne neki kelljen az édesanyja rezsijét fizetnie pusztán azért, mert az édesanyja inkább elutazná és elvásárolná a rezsi nem fizetéséből megtakarított pénzt?

ObudaFan # 2016.09.21. 14:46

(nem értjük az 1/3 részt sem, ez azt jelenti, hogy pl. van 100 forintunk, akkor ebből 33 Ft és ha van egy lakásunk, akkor annak 1/3-a lesz az övé?)

NAgyjából, de természetesen mindenből csak az örökhagyóra eső rész a kötelesrész alapja és a kötelesrészt a jogosult általában pénzben követelheti (kivétel lehet persze, ha az örökös anyagi helyzetére tekintettel azt pénzben nem tudja kiadni).

Kérdeznénk még továbbá, hogy amennyiben saját kézzel mi írunk egy végrendeletet és nem íratjuk alá tanúval, az érvényes lesz-e, vagy mindenképpen ügyvédhez kell fordulnunk?

Végrendeletet nem kötelező ügyvéddel íratni, de azért ha bármely okból érvénytelen egy végrendelet, az már nem lesz orvosolható, márpedig azért gyakran előfordul, hogy a laikusok által megírt végrendelet valamilyen okból érvénytelen lesz.

Rexor # 2016.09.21. 13:37

Saját kézzel kézírással ért végrendelet is érvényes, fontos, hogy számozással lássák el az oldalakat és minden oldal végén ott legyen a végrendelet készítésének helye, és az hogy mikor készült.

Végrendelkezni lehet akárkinek a javára, a kötelesrész egy igény lehet, amit 5 éven belül kell érvényesíteni. A köteles részből kizárni valakit csak kitagadással lehet.

A kitagadás oka lehet, ha a köteles részre jogosult:

  • az örökhagyó után öröklésre érdemtelen,
  • az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el,
  • az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el,
  • az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette,
  • erkölcstelen életmódot folytat,
  • akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték és a büntetését még nem töltötte ki,
  • a tőle várható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá,
  • nagykorú leszármazót az örökhagyó kitagadhatja a vele szemben tanúsított durva hálátlanság miatt is.
Korompai Péterné # 2016.09.21. 12:52

Tisztelt Ügyvéd úr!
Idős, nagyon sok betegségtől szenvedő házaspár vagyunk.
Bármelyikünk, bármikor meghalhat.
Egy tőlünk távol élő lányunk van.
Nem gondoskodik rólunk, nem törődik velünk, ezért igazándiból nem szeretnénk rá hagyni semmit, de kitagadni sem akarjuk.
Kérjük a T. Ügyvéd urat, tájékoztasson bennünket arról, hogy miként végrendelkezzünk, ha azt szeretnénk, hogy bármelyikünk halála esetén a lehető legkevesebbet örökölje, mert az életben maradónak nagyon szüksége lesz a megtakarításunkra és a lakásunkra is. (nem értjük az 1/3 részt sem, ez azt jelenti, hogy pl. van 100 forintunk, akkor ebből 33 Ft és ha van egy lakásunk, akkor annak 1/3-a lesz az övé?)
Kérdeznénk még továbbá, hogy amennyiben saját kézzel mi írunk egy végrendeletet és nem íratjuk alá tanúval, az érvényes lesz-e, vagy mindenképpen ügyvédhez kell fordulnunk?

Megtisztelő válaszát köszönettel várjuk:
Korompai Péterné és férje

ObudaFan # 2016.09.08. 16:03

Katica68

Bármerre az esetre nem egyértelmű a torveny, szerintem 1/3.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.08. 11:21

Amikor a hatóság felhív rá.

Ildiko70 # 2016.09.08. 09:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy mikor kell megfizetni az örökösödési illetéket, ha az örökség egy része részletekben érkezik. Az örökhagyó a férjem unokatestvére aki részletre adta el a lakását. A bankszámlán lévő összeget az örökösök között a törvényben meghatározott módon szétosztották, de a lakás még nincs kifizetve, ezért havonta érkezik a részlet a számlára még egy ideig – egyelőre azt sem tudjuk, hány részlet van még hátra, de valószínűleg még 1-2 évig kell a vevőnek fizetni. Illetve érdeklődnék, hogy életbiztosítás összege illetékköteles-e (nem volt kedvezményezett megjelölve).

Katica68 # 2016.09.08. 05:33

Akkor ha jár a kötelesrész, melyik törvény érvényes rá, ha az új ajándékozási szerződés 2016 nyarán jött létre? Tehát mennyit kellene fizetnem, 1/2-et vagy 1/3-ot?
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2016.09.07. 21:15

Jár a kötelesrész. Tárgyalás nem feltétlenül lesz.

Katica68 # 2016.09.07. 14:43

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám 2013-ban nekem ajándékozta az ingatlanának ráeső részét, mivel beteg lett és én meg a férjem ápoltuk. Én most 2016 nyarán tovább ajándékoztam a férjemnek az édesanyám tudtával, mivel a férjem fogja kifizetni a testvéremnek az édesapám után járó részt, amit már 24 éve megörököltünk. Az édesanyám most meghalt szeptember elején. A nevén már semmilyen tulajdon nincs. A kérdésem az, hogy ebben az esetben is lesz-e hagyatéki tárgyalás illetve, hogy jár-e kötelesrész a testvéremnek?

Köszönettel várom válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 08:22

Még én se. De bármikor felébredhetnek, és akkor nem nagyon lehet ellene szólni. Az is igaz, hogy veszteni se nagyon lehet rajta.

ObudaFan # 2016.09.05. 08:13

Az, de meglepő módon nem szokták kifogásolni, legalábbis még nem hallottam róla, hogy kifogásolták volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 08:08

Elvileg nincs ilyen korlát. Csak aztán az adóhatóság nehogy jogszabály megkerülésére irányuló ügyletnek tekintse. Hiszen az.

szizzs # 2016.09.05. 07:50

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni. Édesapám halála után örököltem egy családi ház negyedét,másik negyed a testvéremé, fele édesanyámé.A házat nekem és a férjemnek szeretnék ajándékozni. (Testvérem édesanyámnak, anyukám a testvérem részével együtt a magáét nekem) Az a kérdésem, ezt lehet egy lépésben megtenni vagy mennyi időnek kell eltelni, hogy az ajándék tovább ajándékozható legyen? Válaszukat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 06:53

Az örökös az örökhagyó tartozásaiért az öröksége erejéig felel.

jmonica # 2016.06.03. 05:29

Tisztelt jogban jártas fórumozók: alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni: a Raiffreisen banktól tartozásrendezési felszólítást kapott a lányom. Apja elhunyt 2010 júliusában. A hagyaték átadó végzés kelte 2010. november 5. Hagyaték: a fenti bank bankszámlája +25.246 egyenleggel. Illetve egy az örökhagyó részére járó követelés 8.223 480 (ezen összeg kb 2 havonta 20.000 Ft-os részletekben érkezik a végrehajtón keresztül )
A hagyatéki teher temetés,közjegyző költségei a fentieket meghaladták. Apja halálakor lányom épp betöltötte a 18-at (3 éves volt, amikor elváltunk) és tanuló volt.
A bank most kiküldött egy 183.079 Ft-ról szóló lejárt és esedékes tartozást. Tény, apja halotti bizonyítványát lányom leadta a bankba (erről semmi átvételi elismervényt se kapott) 2010 júliusában. Azonban a +25e forintot ellenben nem vette fel. Sehol sem találtunk 2010-ben banki levelezést, kivonatokat. De a lakásrezsik nem e számlán voltak fizetve, hanem csekken. A Raiffreisen eddig se tértivevényes se más levelet sem küldött. Mit kell tennem? Jogos ez a követelés? Előre is köszönöm a tanácsokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.26. 06:38

Ez nem vonatkozik arra az esetre, amikor a közjegyző a hagyatéki eljárásban más ügyletet, pl. ajándékozást is közokiratba foglal.

lajcsó # 2016.05.26. 06:18

"Ha az okiratot a nyilatkozattevő helyett meghatalmazott írta alá, illetve látta el kézjegyével, csatolni kell a meghatalmazást is, amelyet a bejegyzés alapjául szolgáló okiratra előírt alakszerűségek szerint kell kiállítani." (Inytv.)
Ez azt jelenti, hogy ingatlan tulajdonjogának átruházásához ügyvéd vagy közjegyző által készített meghatalmazás fogadható el az ingatlan-nyilvántartási eljárás során! "Két tanús" meghatalmazás erre nem alkalmas!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.26. 05:20

Az ajándékozáshoz az ajándékozónak és a megajándékozottnak kell jelen lennie. Bármelyiküket képviselheti meghatalmazott is; a meghatalmazást legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni.

(Az ajándékozás illetéke nem fix 18K.)

totosa59 # 2016.05.26. 04:06

Tisztelt Fórumozók!

Apám halála utáni hagyatéki tárgyaláson vettünk részt-halott testvérem után 2 felnőtt gyermek akik közül az egyik nem tudott megjelenni,de az Apja meghatalmazással együtt ott volt.
Anyám a hagyatéki részét -1 lakás 6mft értékü-el akarta ajándékozni részünkre,de a közjegyző azt mondta,h ajándékozásnál is ott kell lenni mindenkinek és a meghatalmazás amit a hagyatéki tárgyalásra vittünk nem jó az ajándékozáshoz.Sajnos az egyik gyermek valószinü több évig nem lesz elérhető személyesen.
Kérdésem az lenne:mi a megoldás?Netán végrendelet írása v vmi más?
Sajnos anyagilak nem állunk vmi jól.Az ajándékozás illetékét-ahogy utána néztem fix 18eft ki tudtuk volna fizetni nem tudom,h a végrendelet mennyibe kerülne.
Lehetséges megoldásokat megköszönném.

Köszönettel

ObudaFan # 2016.05.22. 12:47

az ingatlan értékét ilyen esetben is értékbecslő határozza meg?

Főszabűly szerint a NAV a szerződésben írt értéket fogadja el. Ha viszont az irreális, akkor kimehet ellenőrizni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.21. 07:19
  • Igen.
  • 9%
  • Nem szükségszerűen.

(Szerintem jobban jártok, ha a jelen tulajdonosok lebontják az épületet, és a telket szerzitek meg. Annak az illetéke ugyan a duplája, de ha négy éven belül lakóházat építetek rá, akkor mentesültök.)