Öröklés


drbjozsef # 2018.05.15. 11:08

Igen. Ha a leszármazók előbb halnak meg, akkor nem öröklik az adósságokat (sem, ugye).

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.15. 10:24

Erre a kérdésre már elsőre is kaptál választ. (Duplán.)

enn§ # 2018.05.15. 10:07

Vow, hát köszönöm. Meggyőzően ellene vagytok! :) Persze óriási túlzás a bank részéről is, hogy erre egy új adóstárs bevonását javasolja... A hitelfelvétel most aktuális (aláírás előtt), úgyhogy más módon már nem lehet növelni a keresetet. A kedvezőbb hitelbe persze beletartozna a hosszabb kamatperiódus is (blabla).

VAN VALAKI, AKI SZERINT JOGILAG KIVITELEZHETŐ (végrendelettel, hagyatéki elj-ban), hogy EGY ADÓSTÁRSI STÁTUSZ NE ÖRÖKLŐDJÖN ÁT A LESZÁRMAZÓKRA, a teljes hagyaték visszautasítása nélkül?

nonolet # 2018.05.15. 09:31

"érektől) semmi nem kell a gyakorlatban (tehermentesek maradnak az ő saját ingatlanaik) , csak a szülő +20,000 Ft-os havi keresetének igazolása kellene,"

Vazze szerzettek inkább 20 eFt-al magasabb jövedelmet.

Amúgy meg...
Egyszerűen MARHASÁG 1-2% kamat eltérés miatt
belekavarni a szülőket az ügybe, pláne 30 évre.

Pláne, hogy...
(A havi törlesztőt amúgy az egyik ingatlan kiadása önmagában fedezi.)

drbjozsef # 2018.05.15. 09:31

Értem. Ez teljesen más akkor.

A fő kérdés: megoldható-e, hogy az adóstársi státusz ne öröklődjön át a testvérekre is.

Az biztos nem. Öröklődni fog.
Hogy más módon érvényesen kikerülhető-e (végrendelettel pl) nemigen hinném.

De egyet kell értsek nonolettel, csak azért, hogy 0,3% olcsóbb hitelt kapjon, nagyon rossz ötlet kockáztatni a többi testvér örökségét, már ha ez a szülő célja is (ha a hitelt felvevő testvér rosszhiszemű, vagy csak likviditási gondjai támadnak, nagyon csúnyán szívna a szülő, és rajta keresztül áttételesen a testvérek is ha elhuny időközben).

((még egy megjegyzés, NEM tanács, mert én hülye vagyok, laikus, és amúgy sem jogász : én, 30 évre, hitelt most legalább 5, de inkább 10 éves kamatperiódussal mernék csak felvenni. Nem ez a legolcsóbb, sőt, de ilyen időtávon 99% hogy jobban járnék vele később))

enn§ # 2018.05.15. 08:07

Kedves drbjozsef,

A hitel fedezete az adós gyermek saját tulajdonú 2 ingatlana. A szülőtől (sem testvérektől) semmi nem kell a gyakorlatban (tehermentesek maradnak az ő saját ingatlanaik) , csak a szülő +20,000 Ft-os havi keresetének igazolása kellene, amiatt, hogy az így kimutatott magasabb jövedelem okán kedvezményesebbek legyenek a hitel feltételei.
(A havi törlesztőt amúgy az egyik ingatlan kiadása önmagában fedezi.)

A Bank protokollja sajnos, hogy adóstársként venné be az ilyen felet, ezen egyezkedni nem lehet velük, max nem élni a lehetőséggel.

Tehát a jogi megoldás nem az adóstársi kockázatok kikerülésére kellene, hiszen szinte "túl van biztosítva" az ügylet a már bevont 2 ingatlannal. Adóstárs csak a jövedelem miatt kellene, az sem szükségszerű, csak előnyösebb feltételeket adna.

A fő kérdés: megoldható-e, hogy az adóstársi státusz ne öröklődjön át a testvérekre is.

Köszönetek, minden hozzászólónak!

drbjozsef # 2018.05.15. 06:09

enn,

ha a hitelt egyébként a gyerek fogja fizetni, és amúgy is csak az a cél, hogy a hitel fedezete legyen a szülő ingatlana, akkor talán jobb megoldás, ha nem adós, csak zálogkötelezett lenne a szerződésben.
Ez esetben, ha meghalna, a gyermekei öröklik a zálogba adott ingatlanokat, és nem adósok, hanem ők is (már a hitelt felvevőn kívül, aki adós) csak zálogkötelezettek lesznek. Ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag az ingatlanokkal felelnek a tartozásért, a saját vagyonukkal, vagy az esetlegs egyéb örökségi vagyonnal (pl. le nem terhelt ingatlanok) nem.

De ekkor is érvényes, hogy ha a hitelt felvevő nem fizet, és viszi az ingatlanokat a bank, hogy ezt a többi testvér is elbukja. Ezt jól kikerülni nem könnyű ha valamelyik testvér nem jóhiszemű, vagy csak makacs, mert végrendelettel ugyan lehet a többinek juttatni valamit, de azt állandóan megújítani kellene, ahogy az adós testvér fizeti vissza a hitelt. Bár lehet, hogy erre is van megoldás, nem tudom, majd kijavít valaki, ha van.

enn§ # 2018.05.14. 19:36

Nonolet,

Köszönöm a választ!
Amit nem írtam:
A hitel fedezeteként szolgál 1+1 nagy értékű, saját tulajdonú ingatlan, úgyhogy a megoldandó öröklési kérdés inkább csak erkölcsi, morális, a békességet kereső megoldás, és a gyakorlatban nem tudna okozni valós problémát. Ha nem fizet az adós gyermek, nyilván az egyes számú, majd kettes számú (jelzáloggal e célból beterhelt, pótfedezetként bevont) saját ingatlanain hajtják be a tartozást teljes egészében, és nem a szülő amúgy sem nagy nyugdíján. Az a keresetkiegészítés pusztán amiatt lenne szükséges, hogy kedvezményesebb feltételekkel jussanak fogyasztóbarát hitelhez (a piaci ellenében), mert - ingatlanok ide vagy oda - a kimutatott jövedelem valóban nem túl nagy.

Ettől függetlenül persze igaz, hogy bár az adóstársi státusz a szülőt nem zavarja, esetleges örökösöket (testvéreket) zavarhatná.

A hitelügyintéző említett valami olyamsit, hogy talán végrendeletben vagy a hagyatéki eljárás során ezt valahogy rendezni lehet, de ezt még nem hallottam vissza ügyvédtől.

Ön szerint nem lehet?

nonolet # 2018.05.14. 18:52

enn§

Nem lehet.

Egyébként is kerülendő az ilyen megoldás,
mert
nagyon nem ésszerű! sőt igazából butaság.

Pláne 30 évre elköteleződve?!
Nagyon kevés jövedelemmel akarnak, túl nagyot alighanem.
Ez HIBA, szinte biztosan rossz ötlet.

- -

Pl. mi lesz, ha a gyereke nem tud/akar majd fizetni?!
Bármi is lesz az oka...

Az adóstárs fog, akár végrehajtás útján is.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.14. 17:43

Cseresznye.

enn§ # 2018.05.14. 17:01

Kedves Mindenki,

Egyik szülő adóstárs (nem kezes!) lenne egy lakásvásárlási, 30 év futamidejű hitelben. Azonban 3 gyermeke is van, ezekből csak az egyik a hitelt felvevő adós, aki mellé szívességből beszállna, és nem szeretne a másik kettő gyermekre semmi esetre sem adóstársi státuszt örökíteni.
Meg lehet ezt valahogy jogilag oldani, hogy abban az esetben, ha a végtörlsztés előtt elhunyna, a másik két leszármazóból ne legyen adóstárs ebben a hitelben?
A teljes hagyaték pozitív, tehermentes ingatlanok lesznek benne, lemondani senkinek nem érdeke.

Köszönöm a választ!

Enn

ObudaFan # 2018.05.14. 11:20

Sajnos még a hagyatéki tárgyaláson sem biztos, hogy minden kiderül, mert a hagyatéki tárgyaláson való be nem jelentés sem jár jogvesztéssel.

nonolet # 2018.05.14. 07:19

József B

Ami már komolyra fordult az rajta van a tulajdoni lapján is... (jelzálog, végrehajtás).
A tulajdoni lap pedig megnézhető bármikor, bárki által a földhivatalban vagy on-line az interneten is.

Elvben van valami zálog nyilvántartás is az ingó zálogokról is.

A többi meg majd kiderül.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.13. 20:49

Szerinted van egy központi adósságnyilvántartó?

József B # 2018.05.13. 18:41

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Adott egy apa halála, egyetlen gyermek. Sajnos nem lehet tudni,hogy az elhunytnak milyen tartozásai vannak. Hol lehet utánna járni,hogy az örökség mellett milyen adosságok vannak felhalmozva , de mindre , még a hagyatéki tárgyalás előtt, A segítséget előre is köszönöm.

szendiszundi # 2018.05.13. 14:00

az a tulajdonostárs, aki ezt egyedül végzi el, a költségei arányos megtérítését kérheti a többiektől.És ehez milyen papirt töltsek ki ehhez jó-e a nyilatkozat

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.13. 11:41

Végre egyszer nem értünk egyet! :)

ObudaFan # 2018.05.13. 08:31

Számos probléma lehet a le nem vágásból, a szomszédok birtokvédelmi igényétől kezdve a parlagfű miatti bírságig. Éppen ezért véleményem szerint az a tulajdonostárs, aki ezt egyedül végzi el, a költségei arányos megtérítését kérheti a többiektől.

szendiszundi # 2018.05.12. 15:59

ügy értem mert ha évekig nem foglakoznak vele ős erdő lesz ez nem érték meg őrzés mert igy veszt gondolom az értékéből meg a parlagfű irtás miat is mert fizetni ki fogja ha a bűntetést ha az idén nem vágom le mert eddig én vágtam és a szomszédokal íratam alá nyilatkozatott

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.12. 15:52

Akit zavar a gaz, az levágja. Ha senkit nem zavar, úgy marad. De az ilyesmire követelést senki nem alapozhat.

drbjozsef # 2018.05.12. 15:48

Persze, egy szerződésben (szinte) bármit lehet. Megegyezés kérdése.

szendiszundi # 2018.05.12. 14:39

Jó napot!
Kérdésem ,örököltűnk többen egy házat portával kertel de senki nem akkarja a fűvet gazt vágni és a portát rendbe teni milyen papirt gondolok itt valami nyilatkozatra hogy mikor mit csinálok rajta ezt elfogadják a ház eladásánál kölcségként hogy hogy a többi tulajon be hajtsam?

mielikki # 2018.04.24. 12:46

Köszönöm szépen a választ!

ObudaFan # 2018.04.24. 11:43

Ha bizonyíthatóan tudtok a problémáról, akkor nem kizárt, mert nem jóhiszeműen szereztek.

mielikki # 2018.04.24. 06:03

Kedves Áron! A közjegyző már teljes hatállyal átadta a hagyatékot. Az örökös 1/1 tulajdonos már. Minket tulajdonképpen csak az érdekelne, hogy ha perre menne az állam az örökös ellen akkor el veheti e már a házat tőlünk, ha a mi tulajdonunkba kerül?