Öröklés


sahozea # 2016.10.18. 17:50

Kedves Óbudafan!

A hitelben adósként ragadáson kívül mik a kockázatok?
Szóban forgó ügyvéd megbízója a tulajdonostársam, én eddig nem kértem fel jogi képviselőt.
Nekem a kényes rész ez az ügyvédi letét dolog inkább..Bejegyeztetni illetve töröltetni egy tulajdonjogot úgy, hogy a vételár még nincs a kezemben..?
Köszönöm!

ObudaFan # 2016.10.18. 13:29

Itt több kockázat is van, például az, hogy a hitelben adós maradsz, amit, gondolom, ebben a felállásban nem igazán szeretnél. Mivel sem a tulajdoni lapot nem látjuk, sem a bankkal nem tudunk konzultálni, célszerűbb lenne az okiratszerkesztő ügyvédhez fordulni a problémáddal.

sahozea # 2016.10.18. 13:21

Tisztelt Hölgyek / Urak!

Édesapám halálával 2/4 részben örököltem lakását. Az egyik tulajdonos kivásárol a lakásból.
Az ingatlan hitellel terhelt.

A közjegyzői hagyatékátadó végzés, egy előszerződés - melynek alapján a vételár 10%-át már kifizette nekem a tulajdonostárs -, és egy végleges adásvételi tervezet benyújtásához képest a bank - K&H - három hónapot ült az ügyön, majd a következő választ adta:
"A hitelügylet hagyatéki lezárása a banknál megtörtént. Továbbiakban a törlesztés XY (a kivásárolni szándékozó tulajdonos) nevén található yxyx számláról történik. Az adásvételi szerződés aláírását követően szerződésmódosítási kérelmet szükséges beadni, a Fedezet tulajdonosi szerkezetében történő változás elnevezéssel.."

A tulajdonostárstól a tennivalóinkkal kapcsolatban az alábbi levelet kaptam, szerinte 2 verzió lehetséges;
" 1. A földhivatalnál utána kell járni, mert a tulajdoni lapon úgy emlékszem, hogy nincs elidegenítési és terhelési tilalom, hogy ha kötünk egy adásvételi szerződést, akkor a Földhivatal átvezeti-e a tulajdoni változást, ekkor a bank által küldött szerződési adatok módosítására beadom a Fedezet tulajdonosi szerkezetében történő változás nevű adatlapot, amit küldött. A vételárat ügyvédi letétbe fizetném és ha a bank lefolytatta az eljárást, akkor kerülne kifizetésre.
2. Előszerződést kötünk, kérem a banknál a Fedezet tulajdonosi szerkezetében történő változás nevű adatlapon a változást és ha megjött az engedély, akkor folytatódik az eljárás és kerül kifizetésre a vételár.

Én részemről minél előbb és biztosan a pénzemhez szeretnék jutni, nem értem, miért van szükség ügyvédi letétbe helyezésre, vagy arra, hogy a bank lefolytassa az átvezetési eljárást, ahhoz hogy én megkapjam az adásvételi alapján járó vételárat.

Mit tanácsolnak, mi és hogyan legyen a sorrend ahhoz, hogy biztosan kifizetésre kerüljön a vételár, és minden rendben legyen?

Köszönöm szépen értékes segítségüket, tanácsaikat!

Vadsuhanc # 2016.10.13. 12:26

Tisztelt ObudaFan !

Nem is tudod mennyit segítettél és nem tudom fokozni a köszönetem.

Gondolom nem tartasz rá igényt, de akkor is beszámolok itt Neked - amennyiben vége az ügynek - hogy a tanácsod milyen sokat jelentetett. ( max 2 nap alatt )

További munkádhoz sok erőt, egészséget kívánok !

Vadsuhanc

ObudaFan # 2016.10.12. 21:01

Mármint mire kellene jogszabályi hivatkozás? Hogy az örökös örökös marad attól, hogy a megörökölt vagyont elajándékozza? Miért kellene ezt jogszabálynak külön kimondania? Az lenne kivétel a Ptk. 7:96. § (1) alól, ha nem így lenne, ezért ha nem felelne, azt kellene külön kimondania jogszabálynak.

Vadsuhanc # 2016.10.12. 14:44

ObudaFan

Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél.

Tudom, hogy nem fogod elhinni, de a közjegyzőt felhívtam és ezt a kérdést feltettem neki. Azt válaszolta, hogy mivel ajándékozás volt, így az ajándékozó nem örökös. Kérdeztem a jogalapját. Azt mondta, hívjam vissza délután. Azóta elérhetetlen ezért tettem itt fel a kérdést. Pontos jogszabályt én sem találtam.

A hagyatéki tárgyalás után mindkét vonatkozásban ( pozitív és negatív ) felmerült ez a kérdés, de a bíróság és a közjegyző is csak engem kezelt örökösként az ajándékozó örököstársamat nem.

Mégegyszer köszönöm és ha esetleg jogszabály hivatkozással tudnál segíteni akkor örök hálám üldözne :-)

ObudaFan # 2016.10.12. 12:41

Pedig például felel a hagyatéki tartozásokért.

Vadsuhanc # 2016.10.12. 12:17

ObudaFan nagyon szépen köszönöm !

Az esetemben én voltam az ajándékozott, de felmerült pozitív és negatív örökség is. ( gépjármű pozitív, banki adósság negatív ) Az ajándékozót kihagyták mindenből a jogutódlást megállapító bírósági végzésekben végzésekben.

Tisztelt KBS !

Csak a szokásos kötözködésemről van szó :-)

ObudaFan # 2016.10.12. 04:47

Örökösnek minősül.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.11. 20:11

Mi a konkrét problémád?

Vadsuhanc # 2016.10.11. 19:01

Bocsánat ObudaFan.

Az lett volna a kérdésem, hogy az ajándékozó 1. sz örökös jelenleg ugyanolyan örökösnek számít-e, mint a 2. sz örökös.

( akár pozítiv akár negativ örökség felmerülése esetén)

Köszönöm válaszod

ObudaFan # 2016.10.11. 12:37

Ez így a később tudomásukra jutott örökségre is vonatkozik, esetéeg a tévedés, megtévesztés, közös téves feltevés címén az egyezsg megtámadhatóságán lehet gondolkozni.

Vadsuhanc # 2016.10.11. 07:25

...átadja a törvényes öröklés jogcímén, egymás között egyenlő arányban 1. és 2. örökösöknek A hagyaték átadását követően a közjegyző jóváhagyta az örököstársak között létrejött alábbi egyezséget, mely szerint 1. örökös a hagyatékból rájutó teljes örökrészét elajándékozza 2. sz örökösnek. A 2. sz örökös az ajándékot elfogadta......

Köszönöm ObudaFan.

ObudaFan # 2016.10.11. 04:45

Ez a hagyatéki jegyzőkönyvbe foglalt megállapodás pontos szövegétől függ.

Vadsuhanc # 2016.10.10. 17:52

Tisztelt Fórumozók !

Az örökhagyónak két örököse van. Az egyik örökös a másiknak ajándékozza az örökséget a hagyatéki eljárásban.

Az ajándékozó akár pozitív akár negatív értelemben vett további örökség felmerülése esetén ugyanúgy örökös ?

ObudaFan # 2016.10.09. 20:39

skorporion

A haszonélvező hozzájárulása véleményem szerint szükséges.

ObudaFan # 2016.10.09. 20:36

Hiszékeny

Ha a másodfokú végzés szerinti teljesítési határidő letelt, végrehajtást lehet kérni.
Természetesen ha a közjegyző elfogultnak bizonyul, lehet kérni a kizárását, viszont jelen esetben a leírtaknál egyértelműbb, konkrétabb ok kellene ehhez.

Immaculata # 2016.10.09. 17:51

Igen.

skorporion # 2016.10.09. 09:59

Üdvözletem,
magyar állampolgár vagyok, külföldön dolgozom, jelenleg nincs Mo-i állandó lakcímem. Örököltem 1/8 részt egy Mo-i ingatlanban. Bejelentkezhetem-e állandóra az ingatlanba a többi örökös hozzájárulása nélkül?

Az ingatlan többi örököse:
4/8 részben a nagymamám, akinek az ingatlan az állandó lakcíme(ő korábban is ott lakott) és az övé az ingatlan özvegyi, haszonélvezeti joga is.

2/8 részben a nagybátyám, neki nem az állandó lakcíme az ingatlan.

1/8 részben a testvérem, neki nem az állandó lakcíme az ingatlan.
Az állandó Mo-i lakcímre egészségügyi okok miatt lenne szükségem. /TAJ kártya/
Köszönöm a választ!

Hiszékeny # 2016.10.08. 15:30

Tisztelt Fórumozók!

2013. októberben kezdődött a hagyatékozásunk. A mai napig még nem jutottunk el a végére, például másodfokú törvényszéki végzéseket általában félév késéssel küldi meg a közjegyző részemre. Úgy érzem, hogy valamilyen bosszú állhat a háttérben. Azt szeretném megkérdezni, hogy közjegyzővel szemben lehet-e elfogultsági alapon fellépni, közjegyzőt váltani?

A másodfokú törvényszék végzése, miszerint a másik fél 15 napon belül köteles a perköltséget megfizetni, fellebbezésnek helye nincs. Nem tette meg, behajtást kértem egy év után. Végrehajtást kezdeményeztem, ugyanahhoz a közjegyzőhöz került véleményem szerint elfogultság miatt kifogásokat keres. A másodfokú törvényszék végzését, miszerint fellebbezésnek helye nincs, a végrehajtás kezdeményezését megtagadhatja-e?

A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 09:21

A biztosító csak akkor fizette ki neki, ha ő a kedvezményezett.

A tartozás meg valószínűleg közös az özveggyel.

EmmaS # 2016.05.11. 08:21

Előző vagyok.
Köszönöm válaszát.
Annyi kérdésem lenne még, hogyha a biztosító kifizette a nevelő apámnak a pénzt, akkor jogi úton követelhetjük azt, hogy szétosszák? Ugyanis a hitelbe beforgatnánk az összeget, gyerekek részéről. Nevelő apám nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 05:26

Az életbiztosítási összeg nem tartozik a hagyatékba.

EmmaS # 2016.05.11. 05:02

Üdvözletem!
Édesanyám nem rég távozott el. Hagyatéki természetesen még nem volt. Az adóssággal terhelt családi házat örököljük, plusz egy-két ingóságot, édesanyám férje és mi gyermekei. Édesanyám kötött biztositást, de hogy fizetnek-e vagy sem, sajnos nem tudjuk, mivel a nevelő apám hallgat, a biztosító által küldött levélről. Makacsul tagadja, hogy megkapta volna a levelet. Érdeklődnék, hogy a hagyatékin ez kiderül-e esetleg, hogyha a biztosító, mondjuk időközben kifizette neki az összeget vagy ilyen nem fordulhat elő, mert felvették a hagyatéki leltárba a biztosítást? Illetve, hogyha bemennék a biztosító irodájába, adnának-e nekem tájékoztatást, hogyha viszem a halotti bizonyítványt és az irataimat?
Plusz, a hagyatékin amennyiben lemond valamelyikünk az örökségről, akkor midenről le kell mondani? Az ingóságokról is? Én úgy tudom, hogy mindenŕől le kell. Nem tarthatja meg kénye-kedve szerint azt ami szimpatikus. De lehet, hogy félre tájékoztattak engem. Tanácsát, véleményét kérnem az ügyben.
Köszönöm elöre is válaszát!

ObudaFan # 2016.05.05. 04:17
  1. Még a hagyatéki eljárás alatt célszerű.
  2. El kellene, hogy fogadja.
  3. Ezt is lehet, de talán egyszerűbb, ha mindenki küldi közvetlenül a közjegyzőnek.