Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.20. 17:22

Felkeresett az erre szakosodott KFT,és 1/3 részért vállalta, hogy az államtól visszaperli az örökséget.
Nem zugírászat ez?

Andris1 # 2014.02.20. 17:14

Köszönöm a válaszát.
Még egy dolog, ilyen esetben az ingatlanra kell fizetnem az államnak vagyonszerzési illetéket is, és mivel azonnal el szeretném adni, adózni is kell az árából?
Vagy csak egyiket kell fizetni ? Mennyi % ?
Köszönöm

Sherlock # 2014.02.20. 16:16

Lehetséges hogy a pénzösszegre tett igény elévül, az ingatlan pedig nem ?

Igen, ez így van.

Andris1 # 2014.02.20. 15:44

T. Hozzáértők
Örökléssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Távolabbi hozzátartozóm néhány éve meghalt,én nem tudtam róla.
Felkeresett az erre szakosodott KFT,és 1/3 részért vállalta, hogy az államtól visszaperli az örökséget.
Több év pereskedés után a bíróság az ingatlant megítélte, a pénzvagyont pedig elévülésre hivatkozva nem ítélte meg.
A KFT szerint nem érdemes fellebbezni.Lehetséges hogy a pénzösszegre tett igény elévül, az ingatlan pedig nem ?
Mi a törvény erre vonatkozóan ?
Köszönöm válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.19. 13:17

Ha nagyon muszáj, rendelnek neki ügygondnokot. De mi lenne az, amit feltétlenül "intézni kell"?

fa.evica # 2014.02.19. 10:20

Üdvözletem! Nekem lenne egy tiszteletteljes kérdésem. A fiam az elhunyt édesapja után örökölt, viszont a fiam jelenleg Németországban eltűnt, tavaly augusztus óta eltűntként szerepel a hivatalos szerveknél. A hagyatékkal kapcsolatban intézni kellene a hivatalos dolgokat, mert nem egyedüli örökös. Az szeretném megtudni, hogy ilyenkor mi a teendő, hogy nem tudok tőle meghatalmazást szerezni. Mi van abban az esetben, ha nem találom meg, mert itthonról, már sajnos minden lehetséges módon kerestem. Előre is köszönöm a választ

ObudaFan # 2014.02.19. 09:51

Zora19

Az örökös az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, de azon túl nem. Egyébként a hagyatéki eljárásban az öröklést vissza lehet utasítani. Mondjuk hogy a kiskorú gyerekek nevében is visszautasítsd, ahhoz a gyámhatóság hozzájárulása kell.

Zora19 # 2014.02.18. 20:05

Kedves Fórumozók!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Édesanyám meghalt. Kiderült, hogy van némi tartozása ide oda amoda, de ami engem érdekelne pontosan, az az hogy a Provident felé tartozik majd fél millióval.
Én jóhiszeműen felhívtam őket, tájékoztattam őket a halálesetről-megijedtem attól, hogy bármilyen kamatot rádobnak még a meglévő fő tartozásra.
A kisbetűs részeket vagy kétszer átolvastam, de a halálozás rovatot kihagyták hogy akkor kire száll hova stb...
De mint kiderült, az örökös-é lesz a mínusz is.
No ebben az esetben most meg kell küldenem számukra a halotti másolatát és a hagyatéki másolatát is.
Aztán majd akkor lesznek tárgyalóképesek, jött a válasz.

Én nem szeretném ezt a tetemes összeget kifizetni!
Az hogy az én családomban mennyi gyermek van és milyen az anyagi megélhetésünk, nem fér bele a keretünkbe, hogy még akár egy provident részlet fizetését is bevállaljuk.
A másik oka hogy nem szeretnék fizetni, nem éltem azon lakcímen ahol a hitelt felvette édesanyám, illetve nem járultam hozzá ezen összeg elköltéséhez sem!

Mit tudnék tenni ez ügyben?
Pereskedni?
Esetleg valami más alternatíva?

Válaszokat előre is tisztelettel köszönöm!

Attila2 # 2014.02.16. 13:33

Üdvözlök Mindenkit!

Dédapám földjét,kocsmáját,élelmiszerboltját elvették a kommunista időkben.Négy gyermeke volt,de mire lehetőség adódott kárpótlást igényelni,a négy testvér egyike,a nagyapám meghalt.A három akkor élő testvér igényelt kárpótlást,melyet meg is kaptak.Édesanyám és testvére elmulasztotta ezt igényelni.Abban az esetben,ha édesanyám és testvére részét is visszaigényelte a három testvér,megilleti-e előbb említetteket és mi módon érvényesíthető mindez?Habár maga a kárpótlás jogvesztő határidejű volt és arra már biztosan nincs lehetőség,ha a részüket az apjuk testvérei igényelték vissza,az jogosan került-e hozzájuk és kerülhetett-e egyáltalán hozzájuk?Sajnos édesanyámon és testvérén kívül nem ismerem az említett személyek leszármazottait.Az egyik testvér még talán él Magyarországon,de nem tudom,hogy hol,a többiek emigráltak.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.15. 21:56

Igen. (Csak gondolj bele: ha egy hitelező nem értesül az adósa haláláról, akkor bukta a tartozást? Te sem gondolhatod komolyan.)

Molly1102 # 2014.02.15. 18:51

Tehát nak ellenére, h nem voltak benne a végzésbe, ugyanúgy örököltük a tartozást, és kell fizetnünk a mostani összeget?

barbi68 # 2014.02.14. 18:03

Sziasztok!
Testvérem meghalt a múlt héten. Felesége van, de törvényes leszármazója nincs. Arra lennék elsősorban kíváncsi, hogy a régi vagy az új (a 2014.03.15-től hatályos)öröklési rend lesz-e érvényes az esetre?
Ha a régi, akkor mi a törvényes öröklési rend? A szüleink még élnek és szeretnénk, ha minden a feleségéé lenne.
Előre is köszönöm a választ.

Sherlock # 2014.02.14. 14:47

A hagyaték erejéig felelsz a tartozásért (hogy mekkora az a tartozás, az már más kérdés).

Molly1102 # 2014.02.14. 14:09

Sziasztok!
Én belekerültem egy számomra bonyolult helyzetbe. anyám vmilyen tartozást csinált Magának, amit 2005 - ben átvett az Intrum Justitia. 2 évvel ezelőtt ismét felvették Anyummal a kapcsolatot, és akkor kiderült, hogy van olyan átutalás, amit nem vettek figyelembe, mert nem volt a közleményben név, az csak függ valahol, így elkezdtünk emiatt levelezni a céggel. Több, mint fél év eltelt, amikor újra küldtek levelet, de sajnos Édesanyám a nyáron elhunyt. Decemberben volt a hagyatéki tárgyalás, és a végzésben a cég nem szerepel, mert nem keresték fel a közjegyzőnőt. MAjd egyszer csak jött a nevemre a levél, hogy az enyém lett a tartozás.
Ilyenkor lehet valamit tenni, vagy köteles vagyok befizetni?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 11:33

És ezt is mondtuk már. Nem is egyszer.

ObudaFan # 2014.02.14. 10:17

Amit az örökhagyó ajándékba adott, az nem képezi a hagyaték részét, legfeljebb kötelesrészi igényt alapoz meg, vagy, ha annak a feltételei fennállnak, akkor ajándék visszakövetelésének lehet helye.

Eurika1969 # 2014.02.14. 07:01

Igen, valóban már "megrágtuk". DE a gépjármű hagyatéki leltárba való felvételének nincs akadálya (még az akadékoskodó ügyintézőnek sincs ellenvetése, mellesleg ma du. lesz ez intézve személyesen) annak ellenére, hogy kizárólag az özvegy nevén van. Ezért ötlött fel bennem a kérdés, hogy ez a szabály miért nem vonatkozik pl. bankban tartott pénzre is. Mi van akkor, ha a közös vagyont csak az özvegy neve alatt gyűjtötték... Ha még emlékszel Béla, az özvegy apám halála hetén 10 milliót áttett apám külön bankszámlájáról az övére. Nem tudom elhinni, hogy nincs az agyafúrt özvegyen semmilyen "fogásom", ezért próbálkozom kézzel-lábbal. Állítólag a 15 évvel korábban adott ajándékok is képezhetik a hagyaték részét, itt csak a halál előtti pár nappal kell visszamenni. Ilyen alapon sem próbálkozhatom?

ObudaFan # 2014.02.14. 06:58

Eurika1969

Ha az özvegy nem ismeri el, hogy ki kell adnia az örökösök részét, az örökösök pert indíthatnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 06:15

De mintha ezt egyszer már megrágtuk volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 06:14

Ez két különböző kérdés.
A házasság alatt szerzett vagyon közös, függetlenül attól, a nyilvántartások szerint kié. De azt, ami a nyilvántartás szerint nem az örökhagyóé, nem vehetik fel a hagyatéki leltárba.

Eurika1969 # 2014.02.14. 05:28

Kedves Szakértők!

Ügyvéd felvilágositott, hogy a házasság alatt szerzett vagyon közös vagyon akkor is, ha csak az özvegy nevén volt, igy a hagyatéki leltárba felvehető (konkrétan egy nagy értékű gépjárműről van szó). Hasonló elv alapján, közös vagyonnak számit esetleg csak az özvegy nevén lévő bankszámlára a házasságuk ideje alatt betett pénz is? Ezt fel tudom vetetni a hagyatéki leltárba? (az özvegy több milliót tett át elhunyt apám számlájáról a saját bankszámlájára mégpedig apám halála előtt pár nappal).

ObudaFan # 2014.02.12. 18:30

hangarose

A hagyaték átadása után már nem lehet az öröklést visszautasítani.

ObudaFan # 2014.02.12. 18:29

matus

Ha nincs magyarországi hagyaték, akkor magyar közjegyző, magyar bíróság eljárni nem fog. Ha pedig az örökhagyó nem volt magyar állampolgár, akkor a szlovák közjegyző, bíróság biztosan nem fog magyar jogot alkalmazni.

matus # 2014.02.12. 16:04

azt hiszem előző hozzászólásom egy kicsit zavaros volt. a XIX. sz. végén osztrák-magyar monarchia volt - tehát dédnagyapám magyar volt (persze nem igazán tudom, hogy minek vallotta magát), legalább én így gondolom, mert fiai már Budapesten születtek. nos, valószínűleg ez egy olyan probléma, amire nincs igazán válasz: magyar ember szlovák földekkel - vajon melyik ország törvényei döntenének. már jártam szlovák ügyvédnél: nemigen volt készséges - a két ország ügyvégei ping-pongozik egymással.

pazs # 2014.02.12. 14:24

nemigen, kénytelen leszel szlovák ügyvédhez fordulni, köztük biztosan akad magyarul beszélő is.