Örökölt ingatlan eladása


slimria # 2018.06.28. 18:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéremmel 1/2-1/2 arányban örököltük meg szüleink családi házát, a telekkel együtt.
A felét 2007-ben, édesanyánk halála után, majd a második felét 2014-ben édesapánk halála után.
A telket a házzal együtt 6 millióra értékelték a hagyatéki tárgyaláson.
Most a telekből megosztással szeretnénk eladni egy részt, 3 és fél millió forintért.
Várhatóan mennyit kell az értékesítés után adóznunk?

nonolet # 2018.06.28. 16:46

Moszi75

Vedd meg az örököstől a részét.

Aztán úgy adod el, ahogy csak akarod...

nonolet # 2018.06.28. 16:44

psyanna

Úgy tűnik, hogy: ALAPVETŐN OKÉ az a szerződés!

A nagynéni fizet nem is keveset...
Cserébe lesz egy ingatlana, MAJD EGYSZER.

A nagyika pedig nem is akarja vissza csinálni.
A jelek szerint.

Az, hogy te ezzel kiestél a jóból.
kb. senkit nem érdekel rajtad kívül.
Pláne nem "jogilag".

A nagyi ÉL és döntött!!! ez van.

Persze próbálkozhatsz a döntése módosításával...
De ahhoz meg kell őt győznöd! és/vagy a nagynénit.
Ennyi.

Ha nem tudod meggyőzni őt/őket, akkor így jártál.

Moszi75 # 2018.06.28. 13:36

Az egész ingatlant kellene eladni, úgy kifizetnék a hitelt és mindenki élhetné a saját életét. Nem lakunk benne. Köszönöm a segítséget.

psyanna # 2018.06.26. 07:09

Ők fizetik a rezsit és bizonyos gyógyszereket és néha (max havi 2x) ránéznek. Én viszem neki amit kér pl a boltból és természetesen nem kérem el az árát, mert nekem ez természetes + járok hozzá, hogy otthon mit kell csinálni, segíteni, vagy rohangálni vmi után, ami szintén az, és sose jutott vna eszembe erre semmilyen szerződést kötni. A rezsi és a gyógyszerek miatt mennék bele az említett felosztásba, és mert alapvetően engem nem a pénz érdekel, hanem az, h legyen igazság, ezért is vagyok ilyen mocskosul csalódott, hogy ilyet léptek a hátam mögött.
Mint megtudtam a nagymamám el se olvasta szerződést, a minap mondta, hogy ott van a szekrényben és még egyszer meg se nézte..én is megbeszélést forszíroztam, amire a nagynéném elutasítóan és arrogánsan válaszolt, hogy ő nem (szerintem ilyet csak az csinál, akinek vaj van a füle mögött).
Jogi procedúrákat nem akarok indítani, ha a nagymamám a teljes igazság tudatában azt mondja, hogy ő szerinte ez így jó, onnantól már az egészet mindenkinek a lelkiismeretére bízom, habár neki még a %-ok és a törtek arányát és jelentését is nehéz elmagyarázni, mert csak azt hajtogatja, hogy ő nem tud ilyeneket... Azért kérek tanácsot, hogy ha ezt a megbeszélést sikerül megvalósítani, akkor tudjak érvelni, hogy mit hogy kellett volna, és legyen megalapozva, amit mondok.

drbjozsef # 2018.06.26. 06:35

A nagymamádnak kell legyen példánya a szerződésből. Olvasd el, mi van benne. Nézd meg, mit vállalt a nagynénéd. Teljesíti?

drbjozsef # 2018.06.26. 06:34

psyanna,

igen, nyomi válaszolók járnak ide, de hát nyomi kérdésre nem lehet doktori disszertációt írni.
Vagy hülyeséget írsz, vagy utólag jössz elő dolgokkal.
Eddig szó se volt róla, hogy Te laksz együtt a nagyival.

Tehát. Az alap az, hogy a saját vagyonával a nagymamád azt csinál amit akar. Akár el is adhatja a lakást idegennek, akár elajándékozhatja bárkinek. Tehát pusztán mert a nagymamád semmiféle "jogosultságod" nincs az értékeire - amíg él.

Köthet tartási szerződést is akárkivel, szabadon. De ha ilyet köt, akkor a másik félnek kötelezettségei lesznek : a szerződéstől függően biztosítani kell az étkezését, lakhatását, ruházatot, gyógyszert, gondozást, későbbi temettetést.

Ha ezeket a nagynénéd nem csinálja, hanem veled lakik, és legalábbis természetben Te gondozod, akkor lehet valamiféle jogosultságod, vagy inkább a nagymamádnak, hogy felbontsa, vagy módosítsa a szerződést.

Első körben le kellene ülnötök a nagynénéddel és megbeszélnetek, hogy ki mit akar, mit vállal, és ezért mit kaphat cserébe. Ha Te is gondozod a nagyit, neked is járhat valami ezért. De ez nem automatikus. Közös megegyezéssel a mamád és a nénéd módosíthatja a szerződést, ha akarják.

Ha nem tudok megegyezni, akkor a mamád indíthat pert bíróságon, hogy az változtassa meg a szerződést, mert kevesebbet teljesít a nénéd, mint amit vállalt (HA kevesebbet teljesít). Te legfeljebb a mamád halála után támadhatod meg a szerződést, hogy színlelt volt, és a valóságban te tartottad el a mamádat.

Mondjuk az alapján, hogy te simán belemennél a 66-33 elosztásba, az következik, hogy bár nálad lakik, nem te tartod el, és tényleg teljesít valamit a nagynénéd. Ez esetben elég nehéz dolgod lenne a bíróságon is (meg a nagymamádnak is).

Üljetek le beszélni. Ez a legjobb megoldás. A másik a pereskedés, sokszázezer forintért, összeveszéssel, több éves idegörlő procedúrával.

psyanna # 2018.06.26. 06:00

ja és én élek vele egy házban, és segítek neki minden nap és nekem erre sose jutott vna ilyet csinálni, ők meg 100 km-re vannak..a nagyanyám meg mikor aláírta, a saját bevallása szerint nem volt tisztában azzal, hogy ez pontosan mit is jelent..remélem így már valaki képes valami értelmeset is mondani..

psyanna # 2018.06.26. 05:53

*5/6

psyanna # 2018.06.26. 05:50

nonolet

engem az egész nem érdekelt addig, nem is foglalkoztam vele, amíg a hátam mögött a nagynéném nem kötött vele egy eltartási szerződést, amivel beintézte maguknak a 6/5 részét..én nem értem mit nem lehet ezen felfogni..
pont én nem akartam ezzel az egésszel foglalkozni..
ide csak ilyen agresszív, kötekedő nyomik járnak, akik nem képesek tárgyilagos tanácsot adni?!

drbjozsef # 2018.06.26. 04:16

Moszi,

a saját részedet eladod amikor akarod, legfeljebb értesíteni kell a testvéred feleségét, mert neki és a gyerekeknek, vagyis az testvéred örököseinek elővásárlási joguk van mint tulajdonostárs.
(Feltételezem, se Te, se ők nem ebben az ingatlanban laknak)

Az ő részüket természetesen semmilyen formában nem tudod eladni. Mert az övék.

Tehát, ha az egészet szeretnéd, hogy megvegye valaki, akkor meg kell keresned a feleséget, leülni vele, és megbeszélni hogyan legyen. Természetesn a hitelt is örökölték, tehát ezügyben kell megegyezni, bár elvileg nem atomfizika ez, mert 50-50% tulajdonnál elvileg a hitel is fele-fele, ezt legfeljebb az befolyásolhatja, ha egyikőtök (Te vagy a testvéred) többet törlesztett esetleg a eddig, mint a másikotok.

A kulcsszó a megegyezés.

Moszi75 # 2018.06.25. 15:34

Tisztelt Szakértők!

Szüleim meghaltak, tőlük házat örököltünk testvéremmel 50-50% arányban, amin hitel van. Nemrég meghalt a testvérem. A házastársával évek óta nem beszélünk, 3 gyerek van ott. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. A házat szeretném eladni, a hitelt a ház árából visszafizetni. Nem tudom, hogy a hagyatéki tárgyaláson a testvérem családja hogy fog dönteni. Meghirdettem a házat, ha akadna vevő mi a teendő.
Válaszukat előre is köszönöm.

nonolet # 2018.06.25. 14:18

psyanna

De van papír!

...és azt a papírt joga volt létrehozni.

Hisz AMÍG ÉL azt csinál avgyonáal amit csak akar!!!!

Neked a vagyonához SEMMMIIIIII közöd, amíg él!!!
Fogod ezt?!

Akár el si adhtj aés felélhet i pénzt pl.

Szóval: neked csak a REMÉNYED van, hogy ESETLEG te fogsz örökölni.

De ez nem kötelező és ép ezért nincs rá garanvia sem
ennyi.

- -

Azárt gáz eg ymég élő ember vagyonára számítanmi.

Mégh nagy obbgáz azt úgy tekinetni, hoyg : JÁR

Lószart jár! nem jár.
Esetleg majd jut belőle.

Ha nem rendelkezik másként róla a még élő!!!! életében.

nonolet # 2018.06.25. 14:13

nikcsy81

"Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok."

Fizessétek ki a tesót erős alku után.
Igen többet fog elvinni, mint ami járna...

Dehát ugyebár nem neki fontos az eladás!

-

A jogi út is ide vezet majd végül!!!
(közös tulajdon megszüntetése perrel)

Csak közben elköltötök cirka 1 milliót a perre és lazán elmegy 1-2 év is vele.

Nos ezt a pénzt vágjátok a tesóhoz pluszként per nélkül. (vagy még akár kicsittöbbet is, ha kevesli)

A maradékot pedig osszátok el.

Ez van.

- -

A viták csak 3 módon zárhatók le.

1.
Beletörődéssel.

2.
Közös megegyezéssel.

3.
Perrel, ítélettel.

A döntés a tiétek...

psyanna # 2018.06.25. 13:37

értsd: ha nincs papír, ők ketten az egyenes ági jogos örökösök, de mivel Anyu már nincs, helyette én lennék..a hagyatéki eljárás alapján így lenne lebonyolítva..

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.

drbjozsef # 2018.06.25. 11:22

ketten 50-50%-ban jogosultak a nagymamám lakására, ha ő eltávozik

Nem jogosultak. Örökölhetik. Ha eltávozik.

Életében viszont azt csinál a sajátjával (mindenki) amit csak akar. Akár az egészet a nagynénédnek adhatja, amihez neked a világon semmi közöd nincs.

psyanna # 2018.06.25. 11:06

Tisztelt CÍm,

A következő helyzetben szeretnék tanácsot kérni:
Édesanyám elhunyt 4 évvel ezelőtt, nincs testvérem, így minden ami az övé volt illetve amire jogosult egyenes ágon rám szállt.
Van egy testvére akivel ketten 50-50%-ban jogosultak a nagymamám lakására, ha ő eltávozik. A nagynéném a hátam mögött kötött egy eltartási szerződést a nagymamámmal, amiben az szerepel, hogy övé lesz az 50% és én két unokatestvéremmel osztozom a maradék 50%-on, ami amúgy alapvetően ugye engem illetett volna, ezzel gyakorlatilag náluk köt ki a teljes össze 5/6-os része. A kérdésem az, hogy ez illetve maga a tény, hogy ez a hátam mögött történt mennyire támadható. Én egy 34% az enyém, 66% az övék felosztásban kiegyeznék az eltartás miatt. A választ előre is köszönöm.

nikcsy81 # 2018.06.25. 10:49

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy !

Nagymamámtól örököltünk egy tehermentes ingatlant 6 éve. 5 örökös van rá (unokák és egy saját gyermeke). Egyik örökösnek sincs haszonélvezeti joga az ingatlanon. Az egyik örökös használja a teljes ingatlant. Több levelet kaptunk az önkormányzattól hogy az ingatlanhoz tartozó terület elhanyagolt és kaszáltassuk le,amit én és egy másik örökös meg is tettünk. A bent élő örökösnek jövedelme nincs ha van is az maximum a rezsi kifizetését fedezi. Az ingatlanra nem költ. Tavaly több vevő is érdeklődöt 12-15M tudtuk volna értékesíteni az ingatlant, de a bent élő örökös az utolsó percben meghátrált és követel a többi örököstől plusz pénzt hogy a belvárosban tudjon ingatlant venni magának ami alsó hangon is 5M ft lett volna. Ha vevők jönnek a házhoz elzavarja őket. Mi szeretnénk eladni az ingatlant de ez a helyzet teljesen el lehetetleníti a dolgot. Kérdésem az lenne hogy van e erre valami jogi megoldás. Tisztelettel.

nonolet # 2018.06.15. 21:16

Aztán miért is ne... pláne, ha HELYES is.

Amúgy közöd hozzá?!

- -

Már javasoltam: kattanj le rólam! zakkant.
Szerintem fogadd meg a tanácsom.
Jobb lesz úgy neked...

drbjozsef # 2018.06.15. 09:14

én ezek közül nyilván azt választom, aki a legtöbbet ajánlja fel érte. Ha az elővásárlásra jogosult tulajdonostárs is hajlandó megfizetni ugyanezt az összeget, akkor tőlem élhet elővásárlási jogával.

Egészen pontosan ez az elővásárlási jog. Ennyi, és nem több. Tedd ezt.

nonolet # 2018.06.15. 08:54

Erika1966

A csere ajánlat NEM tisztességtelen.
Mitől is lenne az?!!!

Hanem csak egy ELLENajánlat a pénzzel fizetés helyett!

Azaz a válasza magyarul ez volt:

"Nem veszem meg a mondott áron, de ha karod cserélhetünk földet"

Mégis mi ebben a tisztességtelen?!!!

Ugyanmár... nem kell mindenből ügyet csinálni.

Erika1966 # 2018.06.15. 08:37

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Annyit eldöntöttem én biztosan nem fogok ezért bírósági pert indítani, de szerintem az elővásárlási jog jogosultja is alszik még rá egyet. A vételi árat még szerény ismereteim szerint az eladó meghatározhatja, és mivel nem cserére, hanem eladásra irányul az egyezség, ez szerintem így korrekt. Ami pedig a jogi igényt jelenti, az adás-vételt megelőzően írásban közöltem a tulajdonostárssal, hogy eladni szándékozom a szántókat.
Ezek után azt tekintem komoly vevőnek, aki nem csere-berél, hanem felajánl érte egy elfogadható értéket és én ezek közül nyilván azt választom, aki a legtöbbet ajánlja fel érte. Ha az elővásárlásra jogosult tulajdonostárs is hajlandó megfizetni ugyanezt az összeget, akkor tőlem élhet elővásárlási jogával.
Én tisztességes ajánlatot vártam volna, e helyett egy számomra nagyon előnytelen cserébe akart kényszeríteni tulajdonostáram. Köszönöm a számomra nagyon értékes válaszokat. Tisztelettel.

drbjozsef # 2018.06.15. 08:14

Választott bíróság? Ki által?

Cowboy.No1 (törölt felhasználó) # 2018.06.15. 07:02

Koszi a valaszokat! Ilyen esetben gondolom a valasztott birosag mondja ki a valos,realis osszeget.

Szomorú örökös # 2018.06.15. 05:08

Cowboy.No1

Az elővásárlási jog jogosultja csakis úgy élhet az elővásárlási jogával, hogy pontosan ugyanazokkal a feltételekkel veszi meg az ingatlanodat, mint amilyen feltételekkel a harmadik személy tenné ezt. Az árat maximum abban az esetben van joga kétségbe vonni - de valóban nehezen bizonyítható - ha az az ObudaFan által írt módon egy félrevezető, az elővásárlási jog kijátszására utazó, a reálisnál jóval magasabb ár.