Öröklés - haszonélvezeti jog?


Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.24. 16:15

Tehát a saját ingatlanán szerez haszonélvezet,hiszen ott éltek
Ugye, érzed, hogy ez egy buta kérdés volt?

Rávezető kérdés: szerinted a közjegyző, akinek a dolga a hagyaték átadása, honnan tudja, hogy mi volt az örökhagyóval közösen lakott lakás?

Witch87 # 2018.07.24. 15:21

Tehát a saját ingatlanán szerez haszonélvezet,hiszen ott éltek,az apukám házának meg a felét kapja,ha jól értem? Erről lemondhat a javamra? (Mármint a fél házról)
A hitelből vett be nem épített anyag felé az enyém? Ezt kérhetem pénzben? Ha el akarja adni a házat az anyaggal együtt, akkor ki kell fizetnie engem is?
Elnézést az értetlenkedésemért!

nonolet # 2018.07.24. 15:17

Tehát: a halálkor a házasság fennállt.

Ez esetben...

Mivel vannak leszármazók,

1.
A házastárs holtig tartó haszonélvezeti jogot
örököl
az örökhagyóval közösen lakott lakáson és
a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon.
Ez a joga nem korlátozható és a megváltása sem követelhető tőle.

2.
Továbbá a többi vagyonból pedig egy gyermekrésznyit örököl.
Ez esetben a 2+1=3 részre kell osztani a és 1/3-ot örököl mindenki.

- -

A hagyaték tartalma az elhalt MINDEN SAJÁT

  • ingatlana
  • ingósága, pénze
  • tartozása

A pénz alól kivétel az a takarék betét,
amire "Halálestei rendelkezés" volt.
Mert az azé akinek rendelkezés adta.

A halál miatt kapott biztosítási összeg is azé akinek a javára szólt biztosítás.

- -

A hagyaték tartalma

  • a KÖZÖS vagyon fele

és

  • az apád különvagyona

FELESBEN KÖZÖS vagyon mindaz, (ez esetben)
amit az együttélés+házasság alatt szereztek
vagy amivel tartoznak.

Külön vagyon

  • a személyes tárgyak, emlékek
  • amit apád örökölt
  • amit kifejezetten CSAK egyedül apád kapott ajándékba
  • ami csak az ö tartozása még az együttélés előttről

A 10 éven belül adott ajándék után köteles rész kérhető.
Attól aki kapta.

- -

Nos, csinálj vagyon leltárt!
Döntsd el, hogy abból

  • mi másé (betét, biztosítás) eleve
  • mi a felesben közös vagyon
  • mi apád különvagyona
  • mi a felség különvagyona

Jelöld meg azt, ami az utolsó közös lakás és tartozéka.

Írd össze a 10 éven belüli ajándékokat is.

A leltár alapján már látod, hogy

  • mi a hagyaték valójában
  • abból mi jut neked várhatóan

- -

Ne feledd, hogy...

A hagyatéki tartozásokért az örökös az örökségével felel.
Ebbe a temetési költség is beletartozik első helyen!

A hagyaték visszautasítható, ekkor a sorban következő örökös kerül képbe.

Az örökösök köthetnek osztályos egyezséget egymással!
Azaz eloszthatják egymást között a hagyatékot alkujuk szerint.
DE!! valamit mindenkinek kell kapnia belőle...

Megjegyzem: az ingóságok/pénz létének bizonyítása nehézkes utólag.
Ezek főleg azokhoz szoktak "keveredni" aki előbb magához veszi őket a hagyatékból.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.24. 15:08

Az örökhagyó halálával a teljes vagyona egységes egészként száll át az örököseire. Első soron a törvényes örökösök a gyerekek és az özvegy házastárs. A házastárs az örökhagyóval közösen lakott ingatlanon (berendezési és felszerelési tárgyain) haszonélvezetet kap, a hagyaték többi részéből pedig egy gyerekrésznyi állagot. (A haszonélvezet megváltását az özvegy kérheti, a megváltás értéke egy gyermekrész.)

Az örökhagyó halálára szóló biztosítási összeg nem része a hagyatéknak, de ha a kötvényben nincs megjelölve a kedvezményezett, akkor az örökösök kapják meg.

(Nemigen jelentősége egy kisértékű ajándéknak, ha jelentős értékű a megkapott hagyaték.)

Witch87 # 2018.07.24. 14:15

Tisztelt Fórumozók!
Apukám idén hirtelen hunyt el, hagyatéki tárgyalás még nem volt. A lehetőségeimre lennék kíváncsi,felkészült szeretnék lenni. Tehát a helyzet: a szüleim 20 éve váltak el,egyedüli gyerek vagyok. Anyukám a közös házból kifizette apumat,aki ebből vett egy házat. (Végig 1/1-es tulajdonos apukám) Ezt követően nem tudom mikor (nem tudtam róla) megnősült (hosszas együttélés előzte meg,maga a házasság volt váratlan). Közös gyermekük nincs. Tehát ketten vagyunk örökösök (végrendeletről nem tudok).
4 évvel ezelőtt elköltöztek az ország másik végébe a nő egyik lányához. Apa háza ki lett adva albérletbe,ahonnan jelentős tartozást hagyva maguk után távoztak májusban a kedveskék. A ház tök üres,így is hagyták itt apuék anno.
A feleség anyai örökségéből vettek egy házat (hogy mikor örökölt, házasság előtt vagy alatt,azt nem tudom). Apukám hitelfedezeti biztosítással hitelt vett fel, hogy felújítsák ezt a házat. Az anyagok egy része nincs beépítve. Ezzel kapcsolatban lehet igényem valamire? Ha ne adj Isten valamiért nem fizet a biztosító,mire számíthatok?
Nagymamám fűnek fának meséli, hogy az özvegy apukám után 1 milliót fog kapni,mert a cég életbiztosítást kötött rá. Hogy van-e,és ki a kedvezményezett,sajnos nem tudom. Innen számíthatok valamire? Köteles rész erre vonatkozik?
Volt egy 10 éven belüli ajándékozás az özvegy lányának,konkrétan egy 120-as Skoda. Sajnos nem sokkal később totál károsra törték. Ezzel gondolom már nem kezdhetek semmit,ugye?
Apa temetését a cége állta. (Ha ez számít valamit).
Az özvegy mai napig apa házába van bejelentve állandóra,pedig életvitelszerűen nem itt laktak. Azt sem tudom, hogy apa hová volt bejelentve...
Az apai házon és az azon lévő tartozásokon kívül számíthatok valamire? Tudom,sok az ismeretlen... Szeretném úgy lezárni, hogy az özvegy többé ne legyen az életem része. Köszönöm a válaszokat és a tanácsokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.24. 11:28

Ti itt már nem lesztek törvényes örökösök.

Leszármazó és szülők hiányában a házastárs az egyedüli törvényes örökös. (Ha házastárs sincs, akkor jönnek a távolabbi felmenők, és az ő helyükön a leszármazóik.)

shaloman # 2018.07.24. 11:04

Üdv,

A napokban elhunyt egy rokonom(nagyapám öccse). Felesége még él, gyermekük nem született.
A házuk adásvétellel került az elhunyt rokon tulajdonába. Később történt egy változtatás, a néni nevére szállt az ingatlan fele házastársi vagyonközösség, és ráépítés jogcímén.
A kérdésem az, hogy a bácsi halála után a néni mit fog örökölni? Mivel házastársak voltak felteszem nem csak haszonélvezeti jogot. Illetve, hogy a néni halála után ki fog örökölni? Az ő családja, oldalágon, vagy az ő családjának oldalági rokonai, és a mi családunk oldalági rokonai is?
A néni nagyon idős (85 éves), nagyon beteg, nem tudja magát egyedül ellátni, szeretne idősek otthonába menni, amit sajnos csak a ház eladásából tudnánk finanszírozni. Sajnos minkét család részéről vannak embereket, akiket csak a pénz érdekel, így fontos lenne tudnom kinek mihez van/lesz joga, hogy valamelyest lehessen képviselni a néni érdekeit, mert ő sajnos nincs abban a lelki, szellemi állapotban, hogy erre képes legyen.

drbjozsef # 2018.05.02. 12:05

makko,

Osztatlan közös tulajdonnál a tulajdonosok mindegyike jogosult tulajdona használatára, azonban ezt a jogot egyikőjük sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a tulajdonukhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.

De ha haszonélvezet van, akkor amíg él, addig édesanyád használhatja és hasznosíthatja az ingatlant. Abba egyelőre nincs beleszólásod.

Eladhatod a részedet bárkinek, engedélye nélkül is, csak a többi tulajdonosnak elővásárlási joga lesz. Egy haszonélvezettel terhelt 1/4 részt mondjuk nem nagyon fog megvenni senki.

A kitagadásnak szigorú feltételei vannak, ha nem ártottál neki, akkor nemigen teheti meg. Viszont akár elajándékozhatja a részét, vagy végrendelkezhet róla, ezesetben csak a köteles részre leszel jogosult : az egyébként járó rész 1/3-ára. (Tehát pl. ha a testvérednek ajándékozza a felét, akkor az beleszámít a köteles rész alapjába, testvéredtől jár majd annak a fél résznek a hatoda).

De ha pl. eladja valakinek (akár a testvérednek), akkor az már nem számít a köteles részbe. Tehát a gyakorlatban ki tud semmizni az ő utána járó öröklésből, ha akar.

Egyszerűbb házasságnál egy házassági szerződést írni, és megnevezni benne különvagyonnak a lakást. Akkor a feleséged, így az ő gyereke sem örököl belőle.

makko # 2018.05.02. 10:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlanok öröklésével kapcsolatban lenne kérdésem.
Mikor édesapám meghalt megörököltem egy lakás negyed részét.A másik negyedét öcsém örökölte.Maradék fele édesanyám tulajdonában van és a haszonélvezeti jog.Én nem vagyok jóban velük.Kitagadhat-e a másik,tulajdonában lévő fele részből?És ha igen mivel a negyede most is az enyém a lakásnak,miben rendelkezhetek vele illetve később ha elhalálozik?Be sem engednek pedig elvileg jogom lenne hozzá.
A másik kérdés amiben szeretném a segítségét kérni:
Vettem egy kis garzont készpénzért.Az én nevemen van.Ha megházasodom és valamikor meghalok akkor azt automatikusan az egyetlen gyermekem örökli vagy akkor végrendeletet kell írnom ha ezt akarom.Leendő feleségemnek van egy léhűtő gyereke akit még ő sem fogad el és nem akarom hogy az belőlem is hasznot húzzon az én lányom kárára.
Előre is köszönöm a válaszát!
Szép napot! Kun László

drbjozsef # 2018.04.22. 18:26

Megindíthatják, persze, de utcára nem tehetnek, Te ebből a lakásból nem fogsz tulajdonrészt örökölni (minden másból egy gyerekrészt), viszont holtig tartó haszonélvezetet kapsz az utolsó közös lakáson és annak berendezési tárgyain.

AskThem # 2018.04.22. 17:41

Üdvözlet,

Férjem nevén van egy ingatlan ami a különvagyona, itt élünk a gyerekünkkel. Neki korábbi házasságából van két felnőtt gyereke, nem tartják a kapcsolatot.
Ha a férjem meghal, onnantól az örökösök a részükért megindíthatják a közös vagyon iránti megszüntetést és utcára tehetnek a közös gyerekkel olyan otthonban, ahol évek, esetleg évtizedek óta élünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.25. 23:20

Illetékmentes. (Ha nem az lenne, azon sem lehetne osztályos egyezséggel segíteni.)

Bibger # 2015.01.25. 22:22

Tisztelt ügyvéd Úr!

Érdekelne, hogy apukám meghalt novemberben.
Volt a nevén
egy tömb lakás 50%-a (kb 4 millió Ft értékben),
egy kert (kb 800ezer Ft),
egy garázs (kb 900 ezer Ft.)
és egy autó (kb 400ezer Ft)
Rendezett családban éltünk,anya apa, két gyerek.
Hogy van a törvény, hogy fogunk örökölni?
Jobban jövünk ki anyagilag, ha lemondok a bátyám javára,akkor kevesebbet kér az állam mindannyiunktól?
A közjegyző mennyibe kerül, kb???
Kocsi átiratás??
Úgy szeretnénk, hogy a családból senki se járjon rosszul.minél olcsóbb legyen.
Mi nem marakodunk, csak spórolni szeretnénk.
Bármilyen információt szívesen veszünk , mert a jogban senki sem jártas nálunk, csak a netről próbálunk okosak lenni.
Előre is köszönöm!

Kíra 35éves. bibger@citromail.hu

ObudaFan # 2015.01.25. 12:31

Ha igazolható, hogy az ajándékozás valamiféle tartás, gondozás ígérete miatt történt, akkor az ajándék visszakövetelése iránt pert lehet indítani.

kisa6 # 2015.01.24. 19:18

Lajcso
az édesapa/nagyi fia / is elment ügyvédhez hogy mit lehet tenni a rossz döntés ellen,pedig a saját lánya a tulajdonos a jelen felállás szerint,ezért kérdeztem hátha kapok valami ötletet az üggyel kapcsolatban.az unoka senkivel nincs kapcsolatban az apai ágon.sajnos.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.24. 08:01

Ami nem az örökhagyóé, az nem tartozik a hagyatékba, azt senki nem örökli.

lajcsó # 2015.01.23. 22:36

"Ez a kérdés,semmit em lehet tenni,hogy arra az egy szem unokára szálljon majd a lakás?"
A leírásod alapján az unoka már most az lakás tulajdonosa. Szerintem annak is oka lehetett, hogy a nagyszülők ezen unoka nevére íratták a lakásukat.

kisa6 # 2015.01.23. 22:15

Köszönöm a válaszokat,sajnos nem jól fogalmaztam.Nagyinak két fia van.Egyiknek van egy gyereke,/unoka/ akinek a nevére lett irva a panel mikor nagyi és papi megvette.Szülők egy idő mulva elváltak,de unoka és anyukája dörzsöli kezét,hogy előbb vagy utóbb a lakás az övék lesz./ha nagyi meghal/.Ugyanakkor se az unoka, a volt meny nem foglalkozik nagyival,csak várnak mint a hiénák.Ugyanakkor nagyi másik fia /ahol van négy gyerek,/semmit nem fog kapni a szülői lakásból.Ez a kérdés,semmit em lehet tenni,hogy arra az egy szem unokára szálljon majd a lakás?

lajcsó # 2015.01.23. 14:41

A nagymama ingyenesen vagy ellenérték fejében lemondhat a haszonélvezetéről.

ObudaFan # 2015.01.23. 14:20

Mondjuk ami a nagypapa része volt, azt a nagymama aligha követelheti vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 13:55

Van e lehetőség megváltoztatni ezt a helyzetet?
Úgy érted, visszakövetelni az ajándékot? Szerintem nincs, de ismerek ítéletet, amely szerint igen.

kisa6 # 2015.01.23. 13:40

Kedves fórumozók!
Nagyszülők évekkel ezelőtt kiskorú unokára iratták lakásukat.Nagyapa meghalt.Nagymama haszonélvezőként él a lakásba,közben nagykorúvá lett unokával régóta semmi kapcsolata nincs.Nem látogatja,nem is hívja.Ez az unoka már egy másik családhoz tartozik,nagymama nem szeretné,hogy a lakás idegen embereké legyen /nagymamának a fia az unoka apja/.A lakást részletre vásárolta,annó az önkormányzattól,amit a mai napig fizet a kis nyugdíjából.Panel lakás,magas a rezsiköltség.Van e lehetőség megváltoztatni ezt a helyzetet?
Köszönöm.

ObudaFan # 2014.11.18. 10:07

Kr1980

A haszonélvező hozzájárulásával beköltözhet bárki az ingatlanba és a haszonélvező a tulajdonost is kizárhatja onnan.
A haszonélvezet megszűnéséhez a mama hozzájárulására lesz szükség.

A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.
Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza.

Kr1980 # 2014.11.18. 06:17

Üdvözlet!
A családomtól kaptam ajándékba 14 éve egy ingatlant, telket és egy régi házat.(Mama, keresztanyám, nagybátyám, apám.)
A szerződésben le van írva hogy semmi követelésük nincs velem szemben és harmadik személynek sincs. Eddig senki sem vette észre hogy a mama mint haszonélvező szerepel a tul lapon, úgy hogy ő sem tudott róla.Erre apám vérszemet kapott és mivel éppen nincs hol laknia beköltözött mivel a mama aláírta neki a lakcímbejelentőt.Mikor rendezni akarom azzal fenyegetnek hogy visszaköveteli az ajándékot. A kérésem az hogy ügyvédi hiba történt e? Le tudom e vetetni a mamát? És hogy jogilag lehetséges hogy a tulajdonos beleegyezése nélkül beköltözzenek? És vissza tudják e követelni az ajándékot? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.18. 05:29

A közjegyző nem fizettet illetéket. Munkadíjat kér a póthagyatéki eljárásért. Fellebbezd meg azzal, hogy az ő hibájából vált szükségessé a póthagyatéki eljárás, illetve, hogy egyszer már fizettél a hagyaték teljes értéke után.

Az ingókat főszabályként nem leltározzák.